Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
Birdo³kowe FOTO-info
>
Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
(Moderator:
Admin
) >
Frida Kiaora
Strony: [
1
]
2
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Frida Kiaora (Przeczytany 7517 razy)
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 25
Frida Kiaora
«
:
Luty 29, 2008, 21:21:26 »
Pierwsze godziny w nowym domu - pe³na aklimatyzacja!
Gdyby nie zdjêcia, to ciê¿ko by by³o sobie przypomnieæ jak wygl±da³a malutka Frida...
Frida teraz:
Niewielu jest w stanie zmêczyæ Fridê - moja siostra jak widaæ posiad³a tê trudn± sztukê.
Na pocz±tku kanapa by³a wyzwaniem, teraz jest niewielk± przeszkod± pokonywan± jednym susem.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Frida Kiaora
«
Odpowiedz #1 :
Luty 29, 2008, 23:11:22 »
oj jaka jest ¶mieszniasta :-) typical beardie
Birdo³ki tak szybko siê zmianiaj±... moje teraz ju¿ zaczynaj± ja¶nieæ... eeeech... rosn±.. ju¿ s± niemal tak du¿e jak Bounty... dobrze ¿e jeszcze Grega nie przeros³y
www.smartness.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 19, 2008, 11:03:27 »
Co slychac u malej Fridy? Na pewno juz sporo urosla, czekamy na nowe zdjecia
Pozdrawiam,
Iwona
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Kwiecieñ 08, 2008, 08:54:40 »
Frida ro¶nie w zastraszaj±cym tempie. Tak oto prezentuje siê pó³roczne "maleñstwo":
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 388
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecieñ 08, 2008, 18:37:19 »
Widaæ ¿e lubi graæ w pi³kê
Pozdrawiam
Anna
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Kwiecieñ 08, 2008, 18:37:35 »
Frida wygl±da na zadowolone szczeniê, i to cieszy, ale jest... baardzo szczuplutka... moim zdaniem powinna¶ koniecznie spróbowaæ dawaæ jej wiêcej je¶æ. Wiem, wielu w³a¶cicieli ma z tym k³opoty, ale ona powinna jak na moje oko wiêcej wa¿yæ. Za chwilkê wejdzie w okres dojrzewania, zazwyczaj wtedy Beardety trac± na wadze i... co ona ma zgubiæ?
Poza tym brawo - trening czyni mistrza
, jak na pocz±tki to s± ca³kiem udane. Je¶li chcesz to robiæ lepiej, przyjrzyj siê najlepszym, tym którzy sa dla Ciebie wzorem a potem próbuj np. przed lustrem pokazaæ psa tak jak oni to robi± (patrz a psa, nie ludzi
).
www.smartness.com.pl
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecieñ 09, 2008, 09:37:14 »
To siê trochê zmartwi³am tym jedzeniem. Z czym akurat nie mamy ¿adnego problemu. A przynajmniej tak mi siê wydawa³o. Frida jest strasznym ³asuchem - zje tyle ile dostanie. Aczkolwiek je¶li ma za du¿o to zostawi. Miska szybko ¶wieci pustk±. Kocha je¶æ. Nie marudzi przy posi³kach. Zawsze chêtna do wspó³pracy przy obiadach domowników.
I co mo¿na zrobiæ w takiej sytuacji? Je¶li wsypiê jej do miski za du¿o karmy, to ona i tak tego nie przeje, a nie wyobra¿am sobie, ¿e mia³abym j± napychaæ na si³ê. Karmimy j± trzy razy dziennie. Zazwyczaj such± karm± (Nutro Choice dla szczeni±t). Mo¿e dodaæ jej czwarty posi³ek z gotowanego?
Fakt jest bardzo aktywna (uwielbia zabawy z pi³k±) i mo¿e w ruchu spala czê¶æ sk³adników od¿ywczych?
Dodatkowo jak by³am tydzieñ temu w Zwi±zku Kynologicznym po rodowód to Pani, która j± ogl±da³a (z tego co wiem hoduje bobtaile) powiedzia³a, ¿e jest szczup³a. Tyle, ¿e to nie by³ dla niej ¿aden problem - to ponoæ by³o ok, ona martwi³a siê z kolei tym, ¿e Frida ma "miêkk± ³apê". Podobno miêkko stoi. Cokolwiek to znaczy?
Natomiast s±siad - hodowca czarnych terierów rosyjskich - stwierdzi³, ¿e jest trochê grubiutka.
Tak wiêc widzê, ¿e co cz³owiek to opinia. Ja niestety nie mam ¿adnego do¶wiadczenia w tej rasie (do tej pory prym u mnie w domu wiód³ kundelek) i ju¿ sama nie wiem co o tym my¶leæ, a co wa¿niejsze jak post±piæ, ¿eby nie zaszkodziæ Fridzie?
Bêdê wdziêczna za wszelkie uwagi i sugestie.
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecieñ 09, 2008, 10:01:08 »
Je¿eli mo¿na prosiæ, to zwa¿ Fridê i zmierz j± w k³êbie. Te dane powinny wystarczyæ do stwierdzenia czy jej waga jest odpowiednia do wzrostu i wieku. I bardzo wa¿ne - napisz kiedy ostatnio j± odrobacza³a¶.
"miêkka ³apa"
http://www.vetserwis.pl/krzywica.html
Czyli wizyta u Weta.
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecieñ 09, 2008, 10:05:29 »
Jest jeszcze pytanie czy s±siad od terierów maca³ j±, bo futerko zawsze da wra¿enie jakby pies by³ grubszy ni¿ w rzeczywisto¶ci. Z do¶wiadczenia powiem Ci, ze sêdziowie wol± pe³niejsze osobniki ni¿ lighciki takie jak np moja Ballu.
Ja mia³am zawsze problem z podtuczeniem Ballu ale ona poprostu jest wybredna i kapry¶na. Jedyny sukces mia³am kiedy oprócz suchej karmy dokarmia³am ja gotowanym na bazie makaronu.
Ja wzasadzie nie powinnam siê wogóle wypowiadaæna ten temat
, bo zywienie Ballu to moja pora¿ka. Aczkolwiek kazdy agilitowiec z polski powie mi, ze Ballu jest idealna. Inaczej ma sie z wystawami.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Kwiecieñ 09, 2008, 17:26:03 »
Uff! Du¿o tych niepokoj±cych informacji. Jak czytam wszystkie Wasze wypowiedzi to nachodzi mnie niepokoj±ca my¶l, i¿ Fridzie pod moj± opiek± dobrze siê nie dzieje.
By³am w pi±tek u weterynarza i nie stwierdzi³ u Fridy niedo¿ywienia, czy te¿ innych braków. Wa¿y ona 18 kg a w k³êbie ma 50 cm. Odrobaczana by³a miesi±c temu. Natomiast hodowca terierów "bada³" j± dok³adnie pod futerkiem (tyle ¿e to by³o ok. miesi±c temu i odnios³am wra¿enie, i¿ porównywa³ j± do swego m³odszego o miesi±c szczeniaka).
Dziêkujê za link do artyku³u o krzywicy i miêkkiej ³apie.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #10 :
Kwiecieñ 09, 2008, 18:25:17 »
Je¶li Frida przy tym wzro¶cie wa¿y 18 kg to dla mnie jest to dobra waga.
Pozdrawiam,
Iwona
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecieñ 09, 2008, 20:27:00 »
Te¿ uwa¿am, ¿e waga mie¶ci siê w "normie". Nasza Beautka 2,5 roku - 51 w k³êbie - 20-21 kg.
A z "miêkka ³ap±" przespaceruj siê do weta niech obejrzy j± dok³adnie. W zwi±zku nie zawsze pracuj± "gwiazdy" weterynarii, ale lepiej dmuchaæ na zimne i nie zaszkodzi ma³a porada fachowca.
I jeszcze jedna uwaga - Je¿eli masz jakiekolwiek w±tpliwo¶ci co do diagnozy swojego weta - zawsze id¼ po poradê do innego ,aby porównaæ ich diagnozy. W taki sposób zmienili¶my weta dla Rina (briard). Pierwszy "leczy³" Rina na zapalenie stawów , a okaza³o sie, ¿e to dysplazja.
«
Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2008, 20:35:13 wys³ane przez zdzichu
»
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #12 :
Kwiecieñ 09, 2008, 20:48:48 »
Cytat: Iwona Kwiecieñ 09, 2008, 18:25:17
Je¶li Frida przy tym wzro¶cie wa¿y 18 kg to dla mnie jest to dobra waga.
Dla mnie równie¿ .
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Kwiecieñ 09, 2008, 20:49:16 »
zdjêcia czasami myl±, ale dla 6 miesiêcznej suczki 50 cm wzrostu to ca³kiem du¿o, zapewne jako doros³a dobiegnie spokojnie 53 lub 54 czyli maksa. Z tego dla mnie wynika, ¿e to do¶æ du¿e szczeniê, a waga to nie tylko to co siê widzi, to równie¿ ko¶ci, które inaczej wa¿± u suczki drobnej, która jako doros³a bêdzie mia³a 50 cm, a inaczej u suczki która wyro¶nie na zdecydowanie wiêksz±. 18 kg na 50 cm to NIE Z³A WAGA, ale wola³abym Fride pe³niejsz±... przynajmniej teraz :-) jako 5 miesiêczne dziecko :-)
Frida
nie panikuj!!! to ¿e napisa³am, ¿e wygl±da bardzo szczup³o, nie znaczy ¿e pod Twoja opiek± jest jej ¼le! Wygl±da na szczê¶liw± - tak napisa³am! i to jest super. Pytasz, szukasz i o to chodzi.
Zdjêcia czasami k³ami± !!!! pamiêtaj o tym, to mo¿e byæ tylko i wy³±cznie moje wra¿enie! nie wiem jak± ma ko¶æ, nie wiem jak jest umiê¶niona... ot wygl±da bardzo szczup³o... , wiêc ocen to równie¿ sama.
Nie s±dzê aby w³a¶ciciel Teriera zna³ rozwój Beardie, ja tylko sugerujê, ¿e w tym wieku, Beardie powinny byæ pe³niejsze, bo za chwilê i tak robi± siê "Pan/i skóra i ko¶ci". 18 kg na 50 cm to dobra waga ale dla suczki ok 18 miesiêcy. Moja Bounty, dzi¶ wzrostu 50 cm w wieku 5-6 miesiêcy wa¿y³a 16-17 kg.... czyli prawie tyle co Twoja teraz, a mierzy³a... 44 cm... i te¿ by³a szczup³a. Teraz wa¿y ok.20 i jest... grubiutka :-) wiek robi swoje, w ka¿dym wieku waga kszta³tuje psa inaczej.
Poniewa¿ spotkasz na pewno kogo¶ z nas na której¶ wystawie, bêdziesz mia³a okazjê zapytaæ tych, co maj± Beardie, a oni macaj±c j±, powiedz± Ci czy nie powinna mieæ wiêcej cia³ka.
Na teraz, dotknij j± dok³adnie, czujesz wyra¼nie ¿ebra? na ile? powinny byæ wyczuwalne, ale pod "ko³derk±". To samo ko¶ci biodrowe, nie powinny wystawaæ zanadto.
miêkka ³apa u beardie w okresie wzrostu czasami siê zdarza. Dodatek wit D3 pomaga - szczególnie je¶li jest to okres zimowy - bo wtedy ma³o jej od s³oñca. Generalnie chodzi o to, ¿e ³apka w nadgarstku "za bardzo pracuje" albo wygna siê tworz±c jakby d³u¿sz± stopê,. pies stoi nie tylko na palcach, ale i na ¶ródrêczu. Popatrz i oceñ sama. Czy wet ma racjê? nie wiem... oni tez siê myl± i bardzo rzadko który w ogóle wie jak rozwija siê Beardie!
Pytasz o posi³ki. Karma któr± stosujesz jest na pewno doskona³ej jako¶ci, ale je¶li dasz radê a ona zje - daj jej 4-ty posi³ek :-) nie martw siê o nadwagê :-)
«
Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2008, 21:03:09 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecieñ 10, 2008, 16:01:22 »
Ogromnie dziêkujê za wszelkie sugestie. Czyta³am wszystkie wypowiedzi po kilka razy. Dla mnie Wasza wiedza jest nieoceniona i bardzo potrzebna, tak wiêc na pewno wezmê dobre rady do serca.
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
ultrawinterfell
catziee
cinemak