Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Zmora Beardetów- Choroba lokomocyjna
Strony: [
1
]
2
3
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Zmora Beardetów- Choroba lokomocyjna (Przeczytany 15147 razy)
Dilayla
GMBC
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 15
Zmora Beardetów- Choroba lokomocyjna
«
:
Luty 24, 2008, 17:37:10 »
Poprostu koszmar!
Ka¿da podró¿ nawet kilkuminutowa przez Dilaylê jest prawie nie prze¿ywalna!
Bez przerwy wymiotuje, krêci siê w kó³ko, ziapie z jêzykiem na brodzie.
Ju¿ sobie wyobra¿am wyjazd na wystawê
A ona jeszcze nie ma w³osa!!
Czy choroba lokomocyjna jest wogóle nie uleczalna?
Bo nie mam zamiaru do koñca ¿ycia szarpaæ jej w±troby jakim¶ Aviomarinem.
Jak sobie z tym poradzili¶cie?
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Zmora Beardetów- Choroba lokomocyjna
«
Odpowiedz #1 :
Luty 24, 2008, 20:51:36 »
My podawali¶my przed wyjazdem wodê z cukrem
A poza tym trening - czyli je¼dziæ, je¼dzic i jeszcze raz je¼dziæ - w koñcu siê przyzwyczai (najdalsza nasza podró¿ to 1000 km na Rumuniê - bez wymiotów
)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #2 :
Luty 24, 2008, 22:13:51 »
ojejka - bez paniki!!!!
to po pierwsze ma³e jeszcze stworzenie. Birdo³ rozwija siê powoli i wymioty powodowane mog± byæ:
a) stres. przy czym im bardziej Was to denerwuje, przera¿a czy w ogóle robi cokolwiek z Waszym wnêtrzem - tym szczeniak gorzej to znosi bo wyczuwa nerwowo¶c i po prostu jeszcze bardziej siê boi. Trzeba UWIERZYæ ¿e bêdzie dobrze, i ¿e na razie trzeba po prostu to przeczekaæ. Dotyka to 80 % birdo³ów. Moje, mo¿e z uwagi na moje podej¶cie do tematu total lu¼ne - przestaj± wymiotowaæ bardzo szybko... prawie koñcz± wtedy kiedy zaczynaj±.
b) rozwój b³ednika. Beardie rozwija sie d³ugo i niestety tak to wp³ywa na zwierzê, ze ko³ysanie, zatrzymywanie, zmiana wysoko¶ci wywo³uje wymioty. trzeba po prostu powoli, systematyznie cwiczyæ b³êdnik. Pamietaj±c jednocze¶nie o stresie - bo jak jest nieprzyjemnie - to pies czuje dyskomfort i stres. My, nasz± postaw± musimy mu pokazaæ ¿e jest OK.
c) ja swoje maluchy przyzwyczajam do jazdy (te które czekaj± na wyjazd do Szwecji) wo¿±c je jakie¶ 500 m na spacer. Teraz ju¿ same wskakuj±. Monte je¼dzi zupe³nie bez problemu, happy jak jedzie z przodu jest OK, na pace niestety 1 raz zwymiotuje. Wiêc mo¿e nale¿y pomy¶leæ o tym, ze z ty³u zawsze bardziej ko³ysze? .
Discowery jad±c z ca³± rodzin± czyli z panem i pañci± - nie wymiotuje, jesli Pana brak - wymiotuje kilka razy na 15 km...
powodenia i cierpliwosci
Ma³gorzata
www.smartness.com.pl
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 388
«
Odpowiedz #3 :
Luty 25, 2008, 08:42:56 »
Wspó³czuje my z Alma nie mieli¶my takiego problemu, ona uwielbia je¼dziæ samochodem, a jak nie je¼dziæ to chocia¿ w nim pole¿eæ.
Pozdrawiam
Anna
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #4 :
Luty 25, 2008, 15:24:54 »
I to prawda trzeba uzbroic sie w cierpliwo¶æ. Zabierajcie samochodem malenstwo w ró¿ne miejsca, nietylko te nieprzyjemne (jak weterynarz) ale do psiego pzredszkola, na spotkanie z kumplem od zabawy itp. Moje oba psy (nie wszystko beardedy) mia³y chorobê lokomocyjn± (nudno¶ci)do oko³o 1 roku. Teraz jest bez problemów. Ballada pod tym wzglêdem jest rewelacyjan i podobnie jak jej siostra Beauty budzi siê jak samochód staje
.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #5 :
Luty 27, 2008, 19:11:22 »
Tak jak Wam mówi³am przy odbiorze - jedne szybciej inne pó¿niej, ale przechodzi!!! Rafi juz jak mia³ 3 miesi±ce, Lily ok. roku. Trening i staraæ siê, by wyjazd kojarzy³ siê z frajd± - np. wyjazdem na spacer.
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 67
«
Odpowiedz #6 :
Pa¼dziernik 15, 2008, 18:09:28 »
I co przesz³a ju¿ choroba lokomocyjna Dilayli?
Bo Baflo ca³y czas wymiotuje chod¼ ju¿ mnie ni¿ na pocz±tku ale ca³y czas silnie siê ¶lini, nawet nie wejdzie jeszcze do auta a ju¿ mu ¶lina cieknie - biedaczek :-)
Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #7 :
Pa¼dziernik 15, 2008, 21:15:57 »
heh..choroba lokomocyjna.
do niedawna istna zmora Peanuta, no i nasza. ostatnio jednak trochê siê poprawi³o. ju¿ nie wymiotuje i nie ¶lini siê litrami. teraz tylko sapie i trochê siê ¶lini. wozimy go z przodu - miêdzy nogami pasa¿era. zdecydowanie woli tak ni¿ sam z ty³u. no i je¼dzi w same przyjemne miejsca [do weterynarza staramy siê chodzic piechot±
]. wierzê, ¿e z tego wyro¶nie, szczególnie ¿e widzê du¿± ró¿nicê miêdzy tym co by³o kiedy¶ a co jest teraz.
a Baflo ile ma? [chodzi mi o wiek]
Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 203
«
Odpowiedz #8 :
Pa¼dziernik 16, 2008, 07:00:18 »
Ja u Vegi zauwa¿y³am pewn± zale¿no¶æ: jad±c z ty³u, choæby i ze mn± to ¶lini siê niemi³osiernie, jednak w chwili gdy zamiast cz³owieka za towarzysza ma innego psa... totalna zmiana, spokojnie siedzi, zero nerwów, sapania i ¶linienia siê (czy¿bym w drugiego czworonoga powinna siê zaopatrzyæ?
)
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 388
«
Odpowiedz #9 :
Pa¼dziernik 16, 2008, 07:43:45 »
My naszym maluchom ju¿ zafundowali¶my kilka przeja¿d¿ek i nie jst ¼le mam nadzieje ¿e tak ju¿ zostanie i nowi pañstwo nie bed± mieli z tym problemu.
Pozdrawiam
Anna
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 67
«
Odpowiedz #10 :
Pa¼dziernik 16, 2008, 17:47:35 »
Cytat: AgataW-B Pa¼dziernik 15, 2008, 21:15:57
heh..choroba lokomocyjna.
do niedawna istna zmora Peanuta, no i nasza. ostatnio jednak trochê siê poprawi³o. ju¿ nie wymiotuje i nie ¶lini siê litrami. teraz tylko sapie i trochê siê ¶lini. wozimy go z przodu - miêdzy nogami pasa¿era. zdecydowanie woli tak ni¿ sam z ty³u. no i je¼dzi w same przyjemne miejsca [do weterynarza staramy siê chodzic piechot±
]. wierzê, ¿e z tego wyro¶nie, szczególnie ¿e widzê du¿± ró¿nicê miêdzy tym co by³o kiedy¶ a co jest teraz.
a Baflo ile ma? [chodzi mi o wiek]
Baflo skoñczy³ 10 miesiêcy
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2008, 17:50:49 wys³ane przez Biedruszczak
»
Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #11 :
Styczeñ 05, 2009, 21:51:40 »
Pojawi³ siê nowy preparat dostêpny w dobrych sklepach
zoologicznych przygotowany specjalnie na dolegliwo¶ci choroby lokomocyjnej . Tabletki firmy Beaphar pod nazw± " Reisfit" cena oko³o 27 z³ za 10 tbl.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #12 :
Styczeñ 06, 2009, 00:04:18 »
szkoda ¿e tak pó¼no siê pojawi³y
chocia¿ u nas ju¿ na szczê¶cie spokój z chorob±
wci±¿ auto nie jest ulubion± zabawk± m³odego, ale zdarza siê ¿e sam do niego wskakuje, nie ¶lini siê, nie wymiotuje, siedzi grzecznie i spokojnie [Anetka, pamiêtasz jak rozmawia³y¶my przez tel - ten s³ynny "syndrom pos±gu" Ballu i Peanuta?
]. co prawda chêtniej z samochodu wychodzi ni¿ do niego wchodzi ale ale...powoli do przodu
generalnie robili¶my wszystko co w naszej mocy ¿eby auto kojarzy³o mu siê z samymi fajnymi sprawami. no i jako¶ siê uda³o
du¿o da³a równie¿ wymiana wydechu. widocznie peanut czu³, ¿e mamy zepsuty t³umik [który po pewnym czasie po prostu odpad³...] i pewnie te¿ st±d bra³a siê jego niechêæ do naszego samochodu [piszê "naszego" bo zrobili¶my test i jak jecha³ innym samochodem ¶linienie by³o mniejsze]. potem by³ etap jazdy z przodu w nogach pana, a teraz samodzielnie z ty³u
Pozdrawiam, AgA
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #13 :
Styczeñ 06, 2009, 09:36:37 »
Niestety nas ta "zmora" te¿ dopad³a
W tym tygodniu szczepienie i znowu trzeba wsi±¶æ do tego potwora zwanym samochodem... Do tej pory koñczy³o siê kompletnym zwrotem ca³ej zawarto¶ci ¿o³±dka a nawet ¶miem twierdziæ, ¿e i jelit
(choæ gór± to chyba nie jest mo¿liwe
)
Mam nadziejê, ¿e Krysia bêdzie mia³a w lecznicy te tabletki, bo na nasze sklepy zoologiczne to liczyæ nie mogê.
Zastanawiam siê sk±d ta choroba siê bierze u psów?
U dzieci ona zazwyczaj nie wystêpuje do czasu gdy przesypiaj± podró¿, lub s± na tyle ma³e, ¿e nie mog± obserwowaæ tego co dzieje siê za oknem. Panda oknem do tej pory nie wygl±da³a, bo albo by³o ciemno albo podró¿owa³a w koszu (na pocz±tku, teraz ju¿ siê nie mie¶ci) - wiêc sk±d? Czy¿by sam samochód móg³ byæ powodem?
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #14 :
Styczeñ 06, 2009, 17:02:47 »
Skrawek ma ró¿nie z przewag± gorzej. Mianowicie - choroba jest w stanie dopa¶æ nas nawet w czasie 10minutowej przeja¿d¿ki na wspominane przeze mnie wielokrotnie ska³ki. Ale! Odkry³am, ¿e je¶li podró¿ujemy wieczorem, po ciemku, maluch generalnie albo ¶pi albo siê przytula i nic mu wtedy nie jest. Wracali¶my z naszego wspania³ego sylwestra ponad 150 km i ani jednego pawia
A w przeciwn± stronê jechali¶my w dzieñ i by³y a¿ dwa - chocia¿ nie by³ karmiony przed wyjazdem.. Ale co¶ tam w sobie znalaz³, g³ównie ¶linê i inne takie.
Mam nadziejê, ¿e z czasem siê przyzwyczai..
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Strony: [
1
]
2
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
k-l
watahashiraberu