Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy na okrog³o powinnam urozmaicaæ?  (Przeczytany 9931 razy)
Dilayla
GMBC
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 15

« : Luty 22, 2008, 17:43:53 »

Witam!
Mam ma³e pytanko odno¶nie karmienia, czy je¶li szczeniê nie zjada tyle ile powinna dziennie, ca³y czas powinnam jej urozmaicac ¿ywienie? Dostaje Eukanubê, ale gdy nic do niej nie dodam Dilayla nawet jej nie ruszy. Tak wiêc codziennie muszê zalewaæ jej karmê woda, dodawaæ mleko, mieszaæ z twaro¿kiem, z jogurtem, z ¿ó³tkiem, nawet z karm± dla kotów z puszki! NIe wiem czy to dobrze... czekam na rady profesjonalistów  Chichot
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2008, 21:16:33 »

Nie jestem profesjonalist± ale powiem Tobie co zjada brat Twojego pieska.
A wiêc Baflo te¿ ma d³ugie ¿êby na suche, dostaje 4 posi³ki dziennie.
Rano suche, pó¼niej dwa razy gotowane i wieczorem suche.
Gotowane to róznie, raz dostanie kurczaka gotowanego z warzywami z ziemniakami lub ry¿em, raz to samo tylko z wo³owink± i w pi±tki z rybk± gotowan±.
Czasami jak nie ma ochoty na suche to te¿ dajemy mu z serkiem wiejskim.
Dostaje te¿ jogurt naturalny, co drugi dzieñ ³y¿eczkê olwiwy i raz na tydzieñ sparzone ¿ó³tko.
Pozdrawiam.

Ps. Widocznie pieski z Domu Etny tak maj± i lubi± tylko gotowane ale có¿ suche te¿ musz± zjadaæ  Chichot

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2008, 22:41:42 »

Ja mam pewne do¶wiadczenie nie tylko na bazie swoich psów ale równie¿ psów moich klientów ze sklepu.   Pewnie bêdê odosobniona w moich zapatrywaniach na ¿ywienie ale jestem zwolenniczk± suchej karmy i przeciwniczk± dogadzania (Dagmara i Gosia zaraz mnie zjedz± w ca³osci  ). Oczywi¶cie ze wzglêdów psychologicznych. Uwa¿am, ze je¶li docelowo chcemy karmiæ psa such± karm± staramy siê aby jad³ tylko such± karmê, oczywiscie nie mozêmy przesadzaæ ze szczenieciem, które poprostu musi je¶æ. Ale czym starsze tym mniej pob³a¿ania. Ogólnie przyjê³o siê , ze beardedy to ³asuchy, jakim¶ cudem moja Ballu wogóle Szok. Mogê znale¼æ mnóstwo powodów dla których warto by by³o (w jej mniemaniu) odej¶æ od miski. Mia³am wobec niej ( i nadal niestety jeszcze trochê mam) miêkkie serce to musze mieæ teraz tward± du... .
Oczywi¶cie to s± uwarunkowania osobnicze, bo sa psy które jedza wszystko i zawsze i nie wybrzydzaj±, ale mozê sie nam trafiæ i taki co bêdzie wybrzydza³ i bardzo szybko nauczy sie jak to skutecznie robiæ.
Decyzja nale¿y do Was !
Teraz dziewczyny mo¿ecie mnie zlinczowaæ   

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2008, 12:46:56 »

Witam. Nie "zjem Anety" bo ... bo jest osob± która w³a¶nie stara³a siê dogadzaæ Balusi... i niestety koñczy³o siê to nie najlepiej...

Kilka uwag ode mnie, jako ¿ywieniowca zwierz±t.
1) beardie to zwierz±tko BARDZO inteligentne, i zawsze bêdzie szuka³o punktu, w którym sprobuje pograæ z nami, i tam gdzie znajdzie lukê... tam wlezie. najczê¶ciej jest to miska :-)

2) Po pierwsze, nie daæ siê zwariowaæ. Uwierzyæ przede wszystkim dla siebie, zanim powiemy to psu - ¿e to jedyna forma jedzenia jak± mu podamy. Dopóki w naszym sercu bêdzie zw±tpienie - gwarantujê, ¿e Beardie to zobaczy i bêdzie z tego korzysta³. 

3) je¶li ju¿ musimy mu dogadzaæ, bo ro¶nie, a nasze serce i mentalno¶æ nie pozwala nam na to co powy¿ej napisane (jeste¶my tylko lud¼mi, nie maszynami) dodawajmy do karmy zbilansowanej pod wzglêdem bia³ka i energii równie zbilansowane dodatki. Pamiêtajmy te¿, ¿e bilans bia³ka i energii to nie wszystko. Jest jeszcze wiele innych sk³adników które musz± ze sob± wspó³graæ, aby organizm funkcjonowa³ najlepiej. Tote¿, je¶li co¶ dodajemy, dodawajmy nie wiêcej ni¿ 20% diety.

4) Pamiêtajmy te¿, ¿e pies to wzglêdny miêso¿erca. Tote¿ karma dla kota, zdecydowanie miêso¿ercy nie jest najlepsza. Dodaj±c tylko produkty bia³kowe, a wiêc miêso, twaróg, ¶mietanka, kocia karma itp.. powoli acz skutecznie wykoñczycie beardeci± w±trobê, a pies, z niewiadomych przyczyn, zaczyna coraz bardziej wybrzydzaæ... nic bardziej b³êdnego! On nie wybrzydza, on po prostu szuka czego¶ co bêdzie dla niego ³atwiej strawne.

Do pe³nego strawienia bia³ka podanego w paszy/jedzeniu (czy jakkolwiek to nazwaæ) konieczna jest odpowiednia ilo¶æ energii. W innym przypadku, organizm sobie mo¿e nie radziæ (uwalniaæ energiê z w³asnych rezerw) i bia³ko bêdzie przechodzi³o do jelit niestrawione, a wiêc i nieprzyswajalne. Kiedy przesadzimy bêdzie nastêpowa³a fermentacja i pó¼niej biegunki. Mo¿e wyst±piæ uczulenie na bia³ko objawiaj±ce siê swêdzeniem i drapaniem.

5) co robiæ? je¶li nie mo¿emy wytrzymaæ i koniecznie chcemy co¶ do karmy dodaæ, to podajmy mu pure ziemniaczane, dok³adnie zmiksowane czy poduszone, dodajmy wody, aby zrobiæ niemal zupê ziemniaczan±. Mo¿emy dodaæ odrobinek miêsa (3 czê¶ci ziemniaków 1 miêsa czy serka) - takie zestawienie jest bezpieczne, pyszne dla psa, pozwala ³atwiej trawiæ, wspomaga uk³ad trawienny ca³y.
Ziemniaki s± niestrawne dla psa, tylko jako niedogotowane i w du¿ych kawa³kach, i to te¿ tylko dlatego, ¿e przewód pokarmowy ich jest stosunkowo krótki, i nie zd±¿± strawiæ ich bez uprzedniego ich przygotowania czyli zrobienia z nich papki. Ziemniaki dla psa s± super, maj± mnóstwo witamin, minera³ów, w tym, ¿elazo, cynk, fosfor, magnez, potas, ogrom wit.C... jak spróbujecie, to zobaczycie, ¿e jakim¶ cudem, pies zaczyna chêtniej je¶æ, mimo... ¿e ziemniaki dostaje codziennie....  tak przynajmniej jest w 90% przypadków.

6) bywaj± jednostki, dla których karma sucha, szczególnie gdy podawana jest na sucho a nie na mokro (namoczona) jest ciê¿ko strawna. Ich trzustka w m³odym wieku nie zawsze nad±¿a za potrzebami organizmu. Wydziela zbyt ma³o enzymów. Wtedy lepiej jest ustaliæ sobie ¿ywienie naturalne. I czasami jest to jedyna droga do zdrowia beardie. Pó¼niej, jako doros³y akceptuje karmê such±.. i jest OK   

7) Pamiêtajmy te¿, ¿e pies to nie automat, osobniki ró¿ni± siê, pomimo i¿ nale¿± do jednej rasy. To nie jest "produkcja seryjna"  .

Spoko moja dewiza ¿ywieniowa? Poniewa¿, wyje¿d¿am czêsto, czasami te¿ psy zostaj± pod opiek± osób trzecich, poniewa¿ jestem sama i trudno mi nad±¿yæ ze wszystkim - preferujê karmê such±, jako bezpieczne rozwi±zanie. Zawsze takie samo, bezpieczne, daj±ce mi pewno¶æ, ¿e mogê w ka¿dej chwili zabraæ ze sob± psy, nie martwi±c siê czy ju¿ zaprawi³am menu moich psów w s³oiczki (jad±c na wakacje czy wystawê). Nie mam na tyle du¿o czasu aby gotowaæ codziennie dla 6 stworków, myæ im brody i miski oraz pod³ogê.
Potrafiê zbilansowaæ i obliczyæ ile pies mój powinien czego dostaæ, ale na co dzieñ, zmienno¶æ wszystkiego jest tak du¿a, ¿e nie chcê ryzykowaæ, i zastanawiaæ siê czy biegunka wyst±pi³a na skutek zjedzenia czego¶ nie takiego (gorszej jako¶ci bia³ko, mniej strawne np.) czy te¿ na skutek zatrucia czy innej choroby. Po prostu, mam zbyt ma³o czasu, aby do koñca prowadziæ ¿ywienie naturalne na co dzieñ.
¯ywi±c je w wiêkszo¶ci na sucho, wiem, ¿e je¶li co¶ jest nie tak z brzuszkiem moich podopiecznych, nie zastanawiam siê nad tym co zjad³y na obiad itp. Wiem, ze powód musi byæ gdzie¶ indziej. Czasami zbyt pó¼na reakcja, mo¿e psa kosztowaæ ¿ycie (np. babeszioza... czêsto pierwszym objawem jest biegunka czy apatia, ale po 24 h jest ju¿ bardzo ¼le..)... a tego nie chcia³abym prze¿ywaæ.
Wiedz±c ¿e ¿ywiê zawsze tak samo, przy jakichkolwiek objawach (apatia, biegunka) zawsze szukam badaniami przyczyny dalej, a przewód pokarmowy jest obserwowany, ale jakby w dalszym planie.

Ka¿dy musi sam podj±æ decyzjê, uwzglêdniaj±c jego naturê, preferencje i sytuacjê. ¯ywienie karmami przemys³owymi dobrej jako¶ci - jest zdecydowanie lepsze, ni¿ ¿ywienie naturalne, pozbawione nie tylko w³a¶ciwych proporcji, ale równie¿ stworzone bez wiedzy, jak sk³adniki karmy wspó³dzia³aj± ze sob±, wiedzy dok³adnej o sk³adnikach dla okre¶lonej grupy zwierz±t. Gdyby to by³o takie ³atwe, nie zajmowa³oby to w sumie niemal 2 lat na studiach zootechnicznych. Nie by³oby te¿ dietetyków itp... Czêsto te¿, dopiero po d³ugim okresie czasu pytamy sie lekarzy weterynarii (bo zootechników jako hodowców nikt nie pyta  Co?) dlaczego co¶ jest psu, dlaczego cieczki rzadziej lub czê¶ciej, a mo¿e dlaczego kryta suczka nie zachodzi w ci±¿ê, a mo¿e dlaczego nasz pies ma sier¶æ bez po³ysku... a nale¿a³oby siê zastanowiæ po pierwsze - co jad³...

« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 12:57:14 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dilayla
GMBC
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 15

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2008, 17:26:35 »

Bardzo dziêkujê za tak obszern± odpowied¼! Teraz dopiero widzê jak g³upio robi³am!!! Gdy podawa³am Dilayli posi³ek, tylko Eukanubê (namoczon±) to ona obw±chiwa³a j± jad³a kilka gryzków i patrzy³a na mnie, no wiêc wtedy dodawa³am jej do miski co¶ smaczniejszego, np. t± wspomnian± karmê dla kotów  Chichot i mimo ¿e w nie du¿ych ilosciach to Dilka od razu szama³a ca³± miskê, tak wiêc potem juz za kazdym razem dodawa³am jej cos dla smaczku  No dobrze! Teraz bede ju¿ nie ugiêta!!! hmmm... no mo¿e raz na jaki¶ czas Spoko .
Jeszcze raz dziêkujê za odpowied¼
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2008, 22:14:51 »

powodzenia :-) pamietaæ, ¿e puree ziemniaczane jest SUPER! 

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2008, 19:17:59 »

Nie dawaæ siê wzi±æ w rozum - jedzonko (rano suche jako najmniej lubiane, a piesek najbardziej g³odny) - postawiæ na 10 min. nie chce - wzi±æ. W kolejnej porze posi³ku od nowa powtórzyæ. Suche przysmakiem nie jest, ale piesek musi byæ nauczony je je¶æ - wakacje, wyjazdy, wystawy, trudno wtedy wzi±æ ugotowane.  U nas jad³a g³ównie suche i nie by³o ¿adnego problemu! s³owem - próbuje was przerobiæ - i to skutecznie - na "myd³o" )).

Karma dla kotów - niedobrze, sa baaaaardzo wysoko bia³kowe, kot jest prawie 100 proc. miêso¿erc±!
Fiszka
GMBC
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 25

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2008, 21:40:55 »

Moja Frida to wielki ³akomczuch - zje wszystko co dostanie, wiêc z such± karm± nie mamy problemów. Oczywi¶cie jak by mia³a wybór, to pewnie zjad³aby gotowane, a nie karmê.
Ale z pure ziemniaczanym muszê spróbowaæ, bo od czasu do czasu dajemy jej co¶ extra, np. rybê z ry¿em. A ju¿ hitem jest rosó³ i to nie chodzi jej o miêso - uwielbia ch³eptaæ zupê a na koñcu wyjada miêso i marchewkê.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #8 : Luty 29, 2008, 22:43:07 »

Kurcze !!!! Ja te¿ chce takiego ³asucha. Po moich dwóch niejadkach  marze o ³akomczuchu i grubasku. Nastêpnego beardeda bêdê wybieraæ po tym , która wiêcej je (bo to ma byæ dziewucha).

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Luty 29, 2008, 23:08:42 »

oj nie wiem Anetko gdzie le¿y problem..  u mnie Balusia je bez wielkich problemów... i jako szczeni±tko te¿ jad³a.... 

Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2008, 10:03:47 »

Z moim Baflusiem te¿ nie mam problemów choæ po po³udniu jak damy mu such± karmê to czeka za gotowanym tak siê przyzwyczai³ ma³y cwaniaczek.
Tak¿e dostaje rano i wieczorem suche a w ci±gu dnia gotowane.

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cinemak ultrawinterfell shd mundonovelas k-l