Kochani, nie bêdê siê wyrywa³a przed szereg. Moje wiedza, choæ jaka¶ jest, mo¿e zawieraæ ma³e luki. 5 szczeni±t b³êdnie umaszczonych by³o dla mnie ogromnym zaskoczeniem, tym bardziej, i¿ w linii Ballu s± psy zdecydowanie bardzo ciemno umaszczone, i raczej walczy siê tu o trochê bieli ni¿ by³o jej za du¿o.
Niestety, niemal wszystkie mioty Williama s± poukrywane :-( ale co nieco znale¼li¶my, wiêc i bêd± dane dla tych, do których zg³aszam siê o pomoc w ustaleniu, sk±d wzi±³ siê taki typ b³êdu (wszystkie maja podobne b³êdy). Profesor zwyczajny Marek ¦witoñski, to osoba uznananie tylko w Polsce ale i na ¶wiecie w dziedzinie genetyki, katedra pana Marka ¦witoñskiego przoduje w Polsce w badaniach nad psim gentotypem.
My¶lê, ¿e bêdzie to wspania³y i ciekawy artyku³ dla wszystkich :-)
William to pies o do¶æ starym rodowodzie, i pamiêtajmy, ¿e kiedy¶ b³êdnie umaszczonych by³o wiêcej. W USA kwestia umaszczenia jest traktowana bardziej lekko, st±d i tam czê¶ciej siê zdarzaj±.
jakkolwiek, my¶lê, ¿e taka sytuacja ucieszy wielu, bowiem wada wyklucza psa z hodowli wg wzorca FCI, st±d i cena maluszków bêdzie ni¿sza :-) a tak jak napisa³a Daga, Beardie nie ludzie, i s± wszystkie doskona³e!
Dla mnie dzieciaczki s± ¶liczne, pierworodna córeczka Baluu do dzi¶ mi siê ¶ni, druga zachowaniem chwyci³a za serce, ch³opaczek pierwszy je¶li siê nie mylê, ma najwiêcej bieli, ale jest tak s³odki ¿e mo¿na go zje¶æ
ma prze¶liczne 2 plamki na ka¿dym po¶ladku po jednej
Ostatnie dwa s± umaszczone bardzo prawid³owo, z niewielk± ilo¶ci± bia³ego.... i w taki sposób, moja kochana genetyka pokazuje, ¿e... ¿e jest zaskakuj±ca i bardzo prawdziwa
i niczego nie pozwoli ukryæ...
U lIly pokaza³a, ¿e Gregu¶ ma br±zowy kolorek w sobie, choæ ju¿ prawie nikt w to nie wierzy³ :-) Kochana genetyka, ...