Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Szczeniêta u "Egida Ateny"  (Przeczytany 13203 razy)
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« : Luty 15, 2008, 14:25:53 »

Czê¶æ z Was czeka pewnie na oficjaln± informacjê !!!
11 Lutego w godzinach rannych Ballusia powi³a 7 szczeni±t : 4 dziewczynki i 3 ch³opców. Jeden ch³opiec jest w kolorze ³upkowym pozostala dziatwa czarna (rozwia³y siê marzenia o kolorkach  - mo¿e nastêpnym razem ).

Niestety 5 szczeni±t ma b³êdne umaszczenie tzn. ma wiecej bieli ni¿ dopuszcza umaszczenie irlandzkie. Mam nadziejê, ¿e przy pomocy Gosi uda nam siê ustalic, sk±d wziê³a siê ta anomalia.

Gosiu proszê napisz kilka s³ów na ten temat, zrobisz to bardziej fachowo, ja jestem kiepska z genetyki.

Uda³o mi siê ju¿ obrobiæ z ró¿nymi rzeczami po narodzinach wiêc na dniach przedstawie Wam nasze kochane dzieciaczki, bo mimo wszystko to ma³e beardusie i s± bardzo s³udziutkie i ¶liczniutkie.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2008, 21:46:58 wys³ane przez Aneta » Zapisane

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2008, 15:20:02 »

Gratulacje i nie maluchy siê zdrowo chowaj±.

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2008, 15:42:42 »

gratulacjr dla mamy, wytrwa³osci dla babci i zdrówka dla maluchów

Pozdrawiam
Anna
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2008, 15:48:21 »

Anetko, gratulacje - zosta³a¶ babci± Niech maluchy rosn± zdrowo, bo w koñcu to jest najwa¿niejsze.

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2008, 18:19:03 »

Moja odpowiedz siê nie pokaza³a Smutny
Wiêc jeszcze raz: najwa¿niejsze jest, ¿e z Maluchami i Balu wszystko w porz±dku!!!

Na stronie klubu beardie w Stanach jest artyku³ o mismarkach, a otwiera go tekst:
BEARDIE TO NIE LUDZIE - KA¯DY JEST DOSKONA£Y!

Buziaki dla Maluszków od nas wszystkich.  Buziak
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2008, 20:36:26 »

Kochani, nie bêdê siê wyrywa³a przed szereg. Moje wiedza, choæ jaka¶ jest, mo¿e zawieraæ ma³e luki. 5 szczeni±t b³êdnie umaszczonych by³o dla mnie ogromnym zaskoczeniem, tym bardziej, i¿ w linii Ballu s± psy zdecydowanie bardzo ciemno umaszczone, i raczej walczy siê tu o trochê bieli ni¿ by³o jej za du¿o.
Niestety, niemal wszystkie mioty Williama s± poukrywane :-( ale co nieco znale¼li¶my, wiêc i bêd± dane dla tych, do których zg³aszam siê o pomoc w ustaleniu, sk±d  wzi±³ siê taki typ b³êdu (wszystkie maja podobne b³êdy). Profesor zwyczajny Marek ¦witoñski, to osoba uznananie tylko w Polsce ale i na ¶wiecie w dziedzinie genetyki, katedra pana Marka ¦witoñskiego przoduje w Polsce w badaniach nad psim gentotypem.
My¶lê, ¿e bêdzie to wspania³y i ciekawy artyku³ dla wszystkich :-)

William to pies o do¶æ starym rodowodzie, i pamiêtajmy, ¿e kiedy¶ b³êdnie umaszczonych by³o wiêcej. W USA kwestia umaszczenia jest traktowana bardziej lekko, st±d i tam czê¶ciej siê zdarzaj±.

jakkolwiek, my¶lê, ¿e taka sytuacja ucieszy wielu, bowiem wada wyklucza psa z hodowli wg wzorca FCI, st±d i cena maluszków bêdzie ni¿sza :-) a tak jak napisa³a Daga, Beardie nie ludzie, i s± wszystkie doskona³e! 

Dla mnie dzieciaczki s± ¶liczne, pierworodna córeczka Baluu do dzi¶ mi siê ¶ni, druga zachowaniem chwyci³a za serce, ch³opaczek pierwszy je¶li siê nie mylê, ma najwiêcej bieli, ale jest tak s³odki ¿e mo¿na go zje¶æ  ma prze¶liczne 2 plamki na ka¿dym po¶ladku po jednej 

Ostatnie dwa s± umaszczone bardzo prawid³owo, z niewielk± ilo¶ci± bia³ego.... i w taki sposób, moja kochana genetyka pokazuje, ¿e... ¿e jest zaskakuj±ca i bardzo prawdziwa  i niczego nie pozwoli ukryæ...
U lIly pokaza³a, ¿e Gregu¶ ma br±zowy kolorek w sobie, choæ ju¿ prawie nikt w to nie wierzy³ :-) Kochana genetyka, ...

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2008, 18:23:20 »

Zapraszam wszystkich na stronê Ballady do poznania naszych nowych cz³onków rodziny  Chichot www.bearded-collie.pl

www.bearded-collie.pl
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2008, 07:34:55 »

Gratulujemy Tobie Anetko i Ballu.  Chichot
Byli¶my na Waszej stronie i szczeniaczki s± s³odziutkie - a rosn± jak na dro¿d¿ach ! 
Nasz Rino te¿ nie jest "wystawowy" a kochamy go tak mocno jak Beautkê ( a rozpieszczany jest jeszcze bardziej    ).
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 21:49:37 »

U Ateny jeszcze 3 suczki czekaj± na ciep³e domy i kochaj±ce rodzinki :

Zapraszam na s³odziutk± sesjê zdjêciow± z kud³atymi modelkami w roli g³ównej  www.bearded-collie.pl

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2008, 21:59:46 »

Jeju... jakie to ¶rodkowe zwierz±tko ma spojrzenie....

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Maj 12, 2008, 06:38:26 »

Jakie spojrzenie...taka natura, slodziutka, pokorna i uleg³a, potrafi roztopiæ najtwardszy lód 

www.bearded-collie.pl
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2008, 07:21:00 »

¦liczne maluszki, takie s³odkie

Pozdrawiam
Anna
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2008, 16:14:16 »

Skads znam to spojrzenie:

Bylo bardzo mylace

Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2008, 21:46:24 »

Afrodytka to naprawdê spokojna , delikatna dziewczynka. Przypomina mi trochê Bountusiê Gosi.

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 13, 2008, 09:20:59 »

a ja mam dzi¶ czarny dzieñ... odje¿d¿aj± "maluchy" (waga ok 22 kg!!!) do Szwecji.... oni tam siê ciesz± a ja ³ez nie mogê zatrzymaæ... hodowla to cudowne uczucie, ale rozstania tak bardzo bol±... wszystko gotowe, miseczki, zabawki, szmateczki... dokumenty... eeech...

Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

muzycznekoloseum k-l mundonovelas watahashiraberu madagaskar