Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Cieczka u beadetek
Strony: [
1
]
2
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Cieczka u beadetek (Przeczytany 13723 razy)
Baba Jagi
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 10
Cieczka u beadetek
«
:
Czerwiec 14, 2012, 09:28:09 »
Witam,
Jaga dojrza³a.
Ju¿ siê zastanawia³am, czy nie przeoczê cieczki przy tym gêstym futerku, ale nie !
Cieczka pojawi³a siê kiedy Jaga skoñczy³a 8 miesiêcy. Najpierw zauwazy³am, ¿e czê¶ciej siusia, bardzo czêsto siê wylizuje, no i pojawi³y siê, choæ wyj±tkowo rzadko, ¶lady - kropki z wydzieliny na pod³odze.
Jaga jest/ ma byæ pupilem rodzinnym, nie ma mieæ szczeniaczków, ale nie przewidujê sterylizacji. Tak my¶lê, ¿e mo¿e to zak³óca gospodarkê hormonaln±?? Mia³am jaki¶ czas temu sukê briarda i nie by³o problemu ani z utrzymaniem czysto¶ci, ani z "zalotami", tym bardziej, ¿e briardunia cieczkê mia³a co 8 miesiêcy ( 3 razy na dwa lata czy jako¶ tak), i w tym czasie w dodatku by³a ³agodniejsza , przymilniejsza, spokojniejsza.
Jak to wygl±da u Waszych dam? Z jak± czêstotliwo¶ci± wystepuj± u nich cieczki?
A jakie¶ zalecenia dotycz±ce higieny? Jaga skrupulatnie siê wylizuje, to mo¿e po prostu wyk±pie j± jak ju¿ bêdzie po wszystkim?
Chocia¿ wyczuwam zmieniony zapach...
pozdrawiam
pozdrawiaj± Baba z Jag±
Baba Jagi
Nowy u¿ytkownik
Odp: Cieczka u beardetek
«
Odpowiedz #1 :
Czerwiec 14, 2012, 09:29:48 »
Z przejêcia zrobi³am b³±d w nazwie w±tku.....
pozdrawiaj± Baba z Jag±
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Cieczka u beadetek
«
Odpowiedz #2 :
Czerwiec 14, 2012, 09:48:43 »
Hgiena - zawsze wg sytuacji.
1) S± suczki które plami± sk±po, i same wyli¿± niemal wszystko, s± takie, co niestety wyp³yw maj± na tyle obfity ¿e zalega na tzw portkach. Ja osobi¶cie, zale¿nie od stanu, staram siê to zmywaæ, jest mniej smrodu (nazywajmy to po imieniu
) w domu, zapewnia mniejsza szansê na zaka¿enia, bowiem w takiej atmosferce rowija siê mnóstwo zarazków, a droi rodne otwarte, takie dzia³anie równie¿ ogranicza zapach i ew. zaloty.
2) Ograniczam wyj¶cia i spacery do okolic znanych, je¶li nie ma niezbêdnej konieczno¶ci, generalnie pozostaj± w domu i w ogrodzie - ZAWSZE POD OPIEK¡ NIGDY SAME!
3) Nawet ogrodzony ogród i balkon nie sa ¿adn± gwarancj± upilnowania suczki, mo¿e do niej przyj¶æ, albo te¿ bardzo grzecznej suni wpadnie jednak do g³owy co¶ ciekawego… no i k³opocik gotowy. Beardie generalnie s± zdecydowanie bardziej pomys³owe od Briardów, wiêc zalecam wzmo¿on± ostro¿no¶æ.
4) Umiesz liczyæ LICZ NA SIEBIE!!!! - nie licz ¿e kto¶ z rodziny upilnuje, ¿e m±¿, syn, córka itp. Im wiêcej osób tym wiêksze ryzyko. W cieczce zalecam odpowiedzialno¶æ jednoosobow±, gdzie osoba pilnuje suczki i innych domowników, aby kto¶, przez przypadek, my¶l±c ¿e itd… nie narobi³ tego czego nie chcemy.
5) Wszelkie otwory domowe pod kuratel±! - okna, drzwi itp. Moja Sally otwiera nawet zamykane na 2 skoble klatki druciane dla psów!!!! ta w czasie kiedy ma cieczkê, i nie jest pod miom nadzorem jest w klatce zamkniêtej na… k³ódkê
Effie zosta³a z³apana za ogon chc±c przeskoczyæ 2 metrowy lity p³ot, u mnie niemal wyskoczy³a z okna na poddaszu, co Merci ju¿ zrobi³a, na szczê¶cie nic siê nie sta³o, a ja by³am blisko. Dzi¶ kiedy suczki maj± cieczki - sa okna i drzwi pozamykane, brama zamkniêta na k³ódkê, a jesli sytuacja tego wymaga - sa w klatkach.
6) Osobi¶cie nie mogê i nie jestem za sterylizacja, a szczególnie tak m³odych beardie. Je¶li ju¿, bo to najrozs±dniejsze rozwi±zanie to po 2-3 cieczce, a najlepiej w wieku powy¿ej 6-7 lat. Konsekwencje s±, tak jak i ryzyko ropomacicza, to ka¿dy musi rozpatrzyæ sytuacyjnie, rodzinnie, osobi¶cie, maj±c na wzglêdzie wszystkie aspekty (zdrowie suczki, nasze, ryzyko ew. niechcianych szczeni±t, nasz± sytuacjê rodzinn±, pracy - wyjazdy itp)
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2012, 07:40:40 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Baba Jagi
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Czerwiec 14, 2012, 11:01:16 »
Cytat: Ma³gorzata Czerwiec 14, 2012, 09:48:43
Hgiena - zawsze wg sytuacji.
1) S± suczki które plami± sk±po, i same wyli¿± niemal wszystko, s± takie, co niestety wyp³yw maj± na tyle obfity ¿e zalega na tzw portkach. Ja osobi¶cie, zale¿nie od stanu, staram siê to zmywaæ, jest mniej smrodu (nazywajmy to po imieniu
) w domu, zapewnia mniejsza szansê na zaka¿enia, bowiem w takiej atmosferce rowija siê mnóstwo zarazków, a droi rodne otwarte, takie dzia³anie równie¿ ogranicza zapach i ew. zaloty.
...................................
Stokrotne dziêki za rady!!
pozdrawiaj± Baba z Jag±
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #4 :
Czerwiec 14, 2012, 17:48:20 »
Czêstotliwo¶æ cieczek mo¿e byæ bardzo ró¿na - od 6 miesiêcy - moja Daisy do np. 9-10 Lily - a nawet jeszcze wiêksza.
Osobi¶cie jestem zwolenniczk± sterylizacji - z wielu wzglêdów, choæ nie wczesnej - tzn. minimum po pierwszej cieczce, a najlepiej po wykszta³ceniu doros³ej okrywy w³osowej. Wszystkie moje dziewczyny, które nie s± hodowlane - do¿yca Mufi, lub s± na hodowlanej emeryturze - do¿yca Etna i birdo³ek Lily - s± wysterylizowane.
Maja
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 148
«
Odpowiedz #5 :
Czerwiec 15, 2012, 21:41:53 »
Chanti dosta³a pierwsz± cieczkê 8 marca w zesz³ym roku, czyli w wieku 9 miesiêcy bez 2 dni
W tym okresie by³a mocno osowia³a, jakby wystraszona, wed³ug mnie do¶æ dziwna, niepokoi³am siê czy wróci do normy. Wygl±da³o to tak, jakby czu³a ból. Krwawi³a umiarkowanie, czuæ by³o inny zapach, ale smrodem bym tego na pewno nie nazwa³a
Sprz±ta³am na bie¿±co, nie by³o to k³opotliwe. Nie zak³ada³am jej podk³adek, bo nie by³o takiej potrzeby. Kiedy cieczka minê³a, przez jaki¶ czas Chanti by³a jeszcze taka jakby zawieszona, ale stopniowo wróci³a do zwyk³ego sposobu bycia. W czasie zanim dosta³a cieczkê, zdarza³o jej siê, zw³aszcza po przebudzeniu, sikaæ w domu (to zupe³nie inny temat, nie bêdê siê rozwijaæ tutaj), a po cieczce po prostu ten problem znikn±³, jak rêk± odj±³. Pamiêtam, ¿e by³am z tego faktu bardzo zadowolona, bo oduczenie sikania w domu stanowi³o nie lada wyzwanie, w tamtym czasie.
Sterylizacja zosta³a przeprowadzona na pocz±tku lipca. Wykonywa³ j± super chirurg i po trzech dniach nie by³o po Chanti widaæ, ¿e mia³a zabieg.
Dwie siostry Chanti mia³y wykonywane sterylizacje przed pierwsz± cieczk± i nie widaæ po nich tego w ¿aden sposób. Zachowuj± siê jak zwyk³e birdeciki. Wiadomo wed³ug w³asnego temperamentu. Chanti jest raczej spokojna sama z siebie i taka jest nadal. Sterylizacja na ni± nie wp³ynê³a, porównuj±c do suczek nie wysterylizowanych.
Mam nadziejê, ¿e nasze do¶wiadczenia uzupe³ni± wachlarz mo¿liwo¶ci
Maja
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #6 :
Czerwiec 16, 2012, 08:17:27 »
Ja od siebie dodam jeszcze, ¿e moim suczkom w tu¿ przed i w trakcie cieczki zdarza siê mieæ biegunkê i wymioty. Balladzie dodatkowo nadmiernie wychodzi podszerstek. Czêstotliwo¶æ cieczek jest ro¿na Ballu- co 7-9 miesiêcy, Jolly co 10 miesiêcy.
Potwierdzam, ¿e w trakcie cieczki suczki wydzielaj± wyczuwalny dla mnie zapach i czym bli¿ej dni p³odnych tym bardziej intensywny.
Co do sterylizacji, gdybym nie mia³a suczek hodowlanych robi³abym to po 2-3 cieczce, jestem zwolenniczk± sterylizacji.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2012, 08:19:17 wys³ane przez Aneta
»
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #7 :
Czerwiec 16, 2012, 16:44:33 »
Temperament moim dziewczynom po sterylizacji nie zmieni³ siê wcale - Etna jak by³a tak jest wulkanem - teraz ju¿ wygasaj±cym z racji 11 lat - dla dozycy to bardzo wiele, a 10-letnia Lily pozosta³a mistrzem aportów, kochana by³a zawsze, a na spacerach potrafi zagoniæ swoje w³asne dzieci. Etna jest ju¿ sterylna prawie 6 lat, Lily 3.
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #8 :
Czerwiec 16, 2012, 20:10:17 »
Po dzisiejszej rozmowie z jedn± m±dr± g³ow± nie jestem ju¿ przekonana co do szybkiej sterylizacji m³odych suk.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Czerwiec 16, 2012, 20:42:00 »
Ja utrzymujê moje stanowisko. Dagus, to ¿e suczka 10 letnia nie ma problemów, ¿e jedna wiekowa Etna nie ma problemów, nie oznacza, ¿e zupe³nie bezkarnie mo¿na organizmowi zabraæ hormony. Nie zapominaj te¿, ¿e obie mia³y szczeniêta, i sterylizowane nie by³y jako m³ode suczki, a jako starsze. To ma du¿e znaczenie.
Mimo wszystko, mimo ¿e pies nie cz³owiek, porównaæ mo¿na, kobietom podaje siê w takich przypadkach hormonki, dlaczego? suczkom, nie, bowiem nie ma ustalonych dawek psich hormonów itd.
zawsze jest co¶ za co¶, i nigdy inaczej. Gdyby jajniki i macica by³y niepotrzebne, to co druga suka rodzi³aby siê z uwstecznionymi lub bez. Matka natura wie najlepiej. My mo¿emy czasami co¶ próbowaæ, czasami siê uda lepiej, czasami gorzej, i zawsze wybieramy mniejsze z³o, st±d ja preferujê pó¼niejsz± sterylizacjê, je¶li s± wskazania (urojone ci±¿e, sytuacja rodzinna, inne choroby o pod³o¿u hormonalnym…)
Inaczej sprawa siê ma u nieco leniwych, inaczej u sportowych suczek. W ka¿dym przypadku inaczej nale¿y oceniaæ sytuacjê.
Sterylizacja uchroni przed ropomaciczem, jednak obawiaæ siê mo¿na szczególnie jesli w m³odym wieku sterylizujemy zmiany jako¶ci futra, robi siê miêkkie i we³niste, ko³tuni siê koszmarnie, trudne. Poza tym, nietrzymanie moczu. Organizm broni siê przed utrat± hormonów poprzez tycie (T³uszcz przejmuje rolê producenta hormonów), a wiêc oty³o¶æ, która wp³ywa na nerki, serce i inne organy ot³uszczaj±c je, ma wp³yw na stawy, krêgos³up, ogranicza ruch, a wiêc miê¶nie wiotczej±, szczególnie na staro¶æ - wtedy nietrzymanie moczu jakby przes±dzone…
Moja Boogie, sterylizowana w 9 roku ¿ycia, dopiero ok. 12 zaczê³a regularnie siê moczyæ (Lily ma dopiero 10), a zmywanie pod³óg, wiecznie osikane legowisko, zawsze smród moczu, moczu starej suki a nie szczeniêcych sików… i to przez kolejne prawie 3 lata… da³y mi siê we znaki. To samo dzia³o siê z Isz±, z Cassie choæ lepiej,te¿ nie by³o zupe³nie dobrze.
Pomy¶l, rozwa¿, za i przeciw, bo nigdy nie ma samych zalet!
Tak czy inaczej, dajemy psom ma³o naturalne ¿ycie i s± tego konsekwencje.
I jeszcze jedna sprawa. Nie do ka¿dego weterynarza mam zaufanie, nie mo¿na zak³adaæ, ¿e ka¿dy zrobi to bez b³êdu. Poza tym, narkoza jest sama w sobie równie¿ ryzykiem.
Do dzi¶ mam kaca po tym, jak namówi³am znajom± na sterylizacjê kotki, bo w czasie rui regularnie sika³a jej do szafek. Kicia obudzi³a siê po narkozie, i chwile potem nie¿y³a…. stres, zawa³. Bywa ró¿nie.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2012, 20:49:07 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #10 :
Czerwiec 16, 2012, 21:04:36 »
zgadzam siê z Gosi± w 100%
Ka¿dy z nas jest inny nasze psy tez siê ró¿ni± i jak co¶ jest dobre dla jednego to mie musi byæ dobre dla drugiego. Cieczka nie jest dla mnie zbyt mi³a bo to wiadomo sklejone portki, podmywanie no i ten zapach no i do tego w duzym skupisku miejskim spacer "kana³ami to katorga
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2012, 21:09:30 wys³ane przez Aga - Greta
»
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #11 :
Czerwiec 17, 2012, 05:54:56 »
Ilu ludzi, tyle pogl±dów :-) Ja nie znalaz³am jeszcze powodu, dla którego by³abym przeciwko sterylizacji. Jak równie¿ nie spotka³am suki bearded collie, która po zabiegu zmieni³aby w³os - co oczywi¶cie nie oznacza, ¿e nie mo¿e siê to zdarzyæ - mo¿e, ale to zaledwie jaki¶ procent szans. Mo¿e siê te¿ zdarzyæ popuszczanie moczu, ale w razie W s± preparaty typu Propalin, które rozwi±zuj± problem.
Podejmuj±c decyzjê trzeba wzi±æ pod uwagê jeszcze jeden aspekt, o którym nikt jeszcze nie wspomnia³ - nasze psy nie ¿yj± w naturalnych dla siebie warunkach, nie maj± mo¿liwo¶ci swobodnego rozmna¿ania siê, a wiêc po prostu najzwyczajniej siê mêcz± i odczuwaj± stres nie mog±c zrealizowaæ istotnych z punktu widzenia organizmu potrzeb. Po co wiêc mêczyæ sukê, a je¶li w domu mamy jeszcze psa/psy, to równie¿ je?
Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Czerwiec 23, 2012, 07:39:23 »
Cytat: Iwona Czerwiec 17, 2012, 05:54:56
Jak równie¿ nie spotka³am suki bearded collie, która po zabiegu zmieni³aby w³os - co oczywi¶cie nie oznacza, ¿e nie mo¿e siê to zdarzyæ - mo¿e, ale to zaledwie jaki¶ procent szans. Mo¿e siê te¿ zdarzyæ popuszczanie moczu, ale w razie W s± preparaty typu Propalin, które rozwi±zuj± problem.
w³os suczki, no có¿, Iszê zna³a¶, a ona mia³a okropne futerko… inne te¿ ju¿ s± mi znane. Chodzi tu o wczesn± kastracjê, nie o wiek zdecydowanie doros³y (pow.5 roku)
Propalin - niestety nie dzia³a³
Cytat: Iwona Czerwiec 17, 2012, 05:54:56
Podejmuj±c decyzjê trzeba wzi±æ pod uwagê jeszcze jeden aspekt, o którym nikt jeszcze nie wspomnia³ - nasze psy nie ¿yj± w naturalnych dla siebie warunkach, nie maj± mo¿liwo¶ci swobodnego rozmna¿ania siê, a wiêc po prostu najzwyczajniej siê mêcz± i odczuwaj± stres nie mog±c zrealizowaæ istotnych z punktu widzenia organizmu potrzeb. Po co wiêc mêczyæ sukê, a je¶li w domu mamy jeszcze psa/psy, to równie¿ je?
i tu zgodziæ siê muszê, to fakt, st±d piszê, ¿e nie jestem zdecydowana przeciwniczk±, ale te¿ nie polecam zbyt wczesnej sterylki. Hormony s± potrzebne.
Jesli kto¶ nie da rady upilnowaæ (Sally ma teraz cieczkê, mia³am wyjazd s³u¿bowy - có¿, zabra³am j± ze sob±! - jak wiêkszo¶æ z Was, w tych sprawach muszê polegaæ tylko na sobie), lub nie mo¿e zapanowaæ nad sytuacj±, to rzeczywi¶cie:
STERYLIZACJA JEST NAJLEPSZYM ROZWI¡ZANIEM
I na dzi¶, dodam jeszcze, ¿e sterylizacja to g³ównie zapobieganie niechcianej ci±¿y. S± ju¿ leki skutecznie lecz±ce ropomacicze. Ja znam homeopatyczne, dzi¶ s± ju¿ te z medycyny tradycyjnej, podobno dobrze siê sprawdzaj±.
Ka¿dy z nas musi podj±æ te decyzjê sam. Ja te¿, mimo wszystko nie wykluczam sterylizacji innych moich suczek, ale zawsze po 7 roku ¿ycia.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2012, 07:47:45 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 297
«
Odpowiedz #13 :
Czerwiec 24, 2012, 11:36:32 »
Ja tez sie wypowiem:)Ja jestem za sterylizacja w przypadkach kiedy ktos nie chce rozmnazac swojej suki gdyz prawdopodobienstwo "wpadki"jest stosunkowo duze i potem sa klopoty..Oczywiscie sa osoby ktore potrafia suczki dopilnowac ale sa tez tacy ktorym sie tak wydaje bylo juz wiele sytuacji u nas w lecznicy ze ktos przychodzil ze pies ma duzy brzuch ale wg wlasciciela w ciazy byc nie moze a potem zaskoczenie ze jednak jest.Ciaze urojone to tez wskazanie do sterylizacji.Ropomacicze tez zwykle rozpoznawane jest pozno gdyz pierwsze objawy zwykle umykaja uwadze wlascicieli.Leczyc mozna ropomacicze we wczesnym stadium i to ktore jest otwarte pamietajmy jednak ze zdaza sie ze szyjka jest zamknieta i wyciekow nie ma a to utrudnia rozpoznanie.Co do nietrzymania moczu powyzej 10 lat to ten problem bardzo czesto dotyczy suk rowniez niekastrowanych tzw starcze nietrzymanie moczu i na ta przypadlosc propalin nie pomaga.Starsi ludzie mimo ze nie kastrowani tez bardzo czesto maja ta przypadlosc.I masz Gosiu racje ze trzeba miec sprawdzonego lekarza bo roznie bywa.Ja mam takie podejscie do sprawy jezeli ktos uwaza ze dopilnuje suke,ze zauwazy pierwsze oznaki chorob tj ropomacicze,suka nie ma ciaz urojonych,obserwuje regularnie gruczoly czy nie ma guzow to nie musi suczki sterylizowac bo nie ma takiej potrzeby jezeli jednak obawia sie ze nie da rady to niech suke sterylizuje.
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #14 :
Czerwiec 24, 2012, 15:06:40 »
straci³am swoj± pierwsz± suczkê w³a¶nie z powodu ropomacicza. Niestety rozpoznanie nastapi³o zbyt pó¼no i mimo zabiegu i komplikacji nie uda³o siê Ritusi uratowaæ. Mia³a ci±¿e urojone, nigdy nie mia³a szczeni±t i weterynarz wiele razy namawia³ mnie na sterylizacjê. Obwiniam siê do tej pory ¿e gdybym jednak j± wysterylizowa³a Ritu¶ nadal by z nami by³a.
Gretka ma prawie trzy latka i jako¶ z cieczkami dajemy sobie radê i nie mysle o sterylizacji na ten moment.
Najgorsza jest w³a¶nie nieodpowiedzialno¶c ludzi mieszkaj±cych w miastach ¿e puszczaj± swoje psy. Raz bêd±c na spacerze z Gretk± mimo i¿ w czasie cieczki spacerujemy szybko i podziemiami :)zosta³y¶my wrêcz zaatakowane przez Goldena który powali³ mnie na ziemie, zapl±ta³ w smycz, doprowadzi³ do histerii. Z pomoc± przybieg³ mi m±¿ - urycza³am siê jak dziecko. A najgorsze by³o blisko ..... psisko 40 kg jak sobie z nim poradziæ
A w³a¶ciciel idzie wolnym krokiem i ma to w dupie.
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
cinemak
catziee
muzycznekoloseum