Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Literatura
(Moderator:
Dagmara
) >
Ksi±¿ki dla pocz±tkuj±cych w³a¶cicieli Bearded Collie
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ksi±¿ki dla pocz±tkuj±cych w³a¶cicieli Bearded Collie (Przeczytany 4887 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Ksi±¿ki dla pocz±tkuj±cych w³a¶cicieli Bearded Collie
«
:
Pa¼dziernik 16, 2011, 08:38:21 »
Poniewa¿ ja i moje kundelki dostali¶my szansê udzia³u w rocznym kursie Psa Dogoterapeuty pod patronatem fundacji Psia Wachta, dostali¶my zadanie zapoznania siê z kilkoma ksi±¿kami. Nie wszystkie oczywi¶cie mam, wiêc próbujê zdobyæ, aby wiedzieæ o czym bêdzie rozprawiane na zajêciach, ale mam wiele innych, które kupi³am, bo ich tre¶æ przemawia³a do mnie i pokrywa³a siê z moimi do¶wiadczeniami, szczególnie gdy chodzi o Bearded Collie. Postanowi³am, raz jeszcze do nich zajrzeæ, bo je¶li nie uda mi siê odrobiæ zadanych lektur, bêdê przynajmniej dok³adnie pamiêta³a zawarto¶c tego co mam, i pewnie siê przyda do dyskusji, a mo¿e stanie siê lektur± dla kolejnych kursantów?
I tak oto przeczyta³am kolejny raz rudzia³y ksi±¿ki "Przechytrzyæ psa" autorstwa Terry Ryan i Kirsten Mortensen.
Napisana jêzykiem lekkim i ³atwym w czytaniu i zapamiêtywaniu, dowcipna i prawdziwa, pokazuj±ca w sposób mi³y sytuacje które spotkaæ mog± ka¿dego w³a¶ciciela szczeniaka, i bardzo prosto i czytelnie przekazuj± co robiæ, jak robiæ, ale przede wszystkim jak rozumieæ zachowanie psa, i jak to wykorzystaæ, aby wychowaæ ma³ego Beardecika. Fajna ksi±¿ka, i warta przeczytania dla ka¿dego, kto chce nabyæ szczeniaka Bearded Collie (ale nie tylko), i to niezale¿nie od tego czy to kolejny pies w domu, czy pierwsze szczeniê, i… niezale¿nie od tego, ile mamy ju¿ ksi±¿ek o tej tematyce w domu :-) bo ka¿da pokazuje co¶ inaczej, w inny sposób, czêsto rozmijaj±c siê z tym, co spotyka w³a¶cicieli Bearded Collie, a zawarte w niektórych rady zupe³nie nie pasuj± do Beardie. Wiêc wszystkim ciekawym, którzy siêgn± po tê pozycjê, ¿yczê mi³ej lektury :-)
A skoro dzi¶ wiêcej o ksi±¿kach, to ka¿demu i zawsze polecam ksi±¿ki Jan Fennel "Zapomniany jêzyk psów", szczególnie cze¶æ pierwsz± , choæ i czê¶æ drug±, "Zapomniany jêzyk psów w praktyce" warto przeczytaæ, godna polecenia tym, co maj± wiêcej ni¿ jednego zwierzaka w domu, i tym po prostu ciekawym, ale dopiero po lekturze czê¶ci pierwszej "jak zrozumieæ najlepszego przyjaciela".
Jan Fennel, tak naprawdê wzorowa³a siê na ¿yciu i pracy Monty Roberts'a, przenosz±c to na stosunki z psami. Ksi±¿ka "Cz³owiek, który s³ucha koni" jego autorstwa pokazuje wiele aspektów, które pomóc mog± w zrozumieniu tego, co przekazaæ chce czytelnikom Jan Fennel, i ja, bo jestem gor±c± jej zwolenniczk±, a ¿e moje ¿ycie by³o te¿ zwi±zane z koñmi, tym chêtniej siegnê³am po obie ksi±¿ki Montego, choæ ta druga "Czego ucz± nas konie" mówi o czym¶ zupe³nie innym ni¿ psy :-), i czasami chcia³abym poczytaæ, czego ucz± nas psy :-)
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2011, 08:42:26 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
Odp: Ksi±¿ki dla pocz±tkuj±cych w³a¶cicieli Bearded Collie
«
Odpowiedz #1 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 08:19:22 »
Ja akurat zwolenniczk± Fennelowej nie jestem, ale "Jak przechytrzyæ psa", to bardzo fajna pozycja
Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #2 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 08:56:15 »
Do ka¿dego kto inny i w inny sposób przemawia
obecnie w ramach przygotowañ, mam w rêkach ksi±¿kê "Zaklinacz Psów", któr± chcia³am przeczytaæ, bo chcê wiedzieæ kto, jak i o czym pisze a nie tylko znaæ urywki i opinie. Wolê opiniowaæ sama :-) i mimo moich wcze¶niejszych mi³ych nastawieñ, im bardziej zag³êbiam siê w tê lekturê, tym mniej lubiê Cezara, i jego podej¶cie do tematu, choæ nie w±tpiê w jego okre¶lony talent. Ale... doczytam do koñca, obejrzê wszystkie odcinki jego programu i wtedy wyrobiê sobie swój w³asny, ju¿ pe³en obraz. Moja kuzynka Lidka bardzo go lubi i ceni, choæ… w przypadku Ma³ej Mi jego metody na nic siê nie zdaj± hi hi hi
, mo¿e beardie to inny gatunek
…
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2011, 08:57:21 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #3 :
Pa¼dziernik 20, 2011, 17:32:09 »
Cytat: Ma³gorzata Pa¼dziernik 19, 2011, 08:56:15
mo¿e beardie to inny gatunek
…
no chyba.....
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
kaarool
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 12
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecieñ 07, 2012, 17:29:42 »
Co do ksi±¿ek to sam polecam parê pozycji. Oczywi¶cie czytaj±c ksi±¿ki nie bierzcie wszystkiego na powa¿nie, poniewa¿ o psich zachowaniach ksi±¿ki rzeczywi¶cie wyczerpuj±cej napisaæ siê nie da i nie mo¿na zast±piæ tego prac± na ¿ywo z psiakami i obserwacj±.
1. Jean Donaldson - Pies i cz³owiek Ksi±¿ka jak dla mnie bardzo lekko napisana. Fajne spojrzenia na psie tematy. Du¿o wyja¶nia. Polecam
2. Turid Rugaas - Sygna³y uspokajaj±ce. Tej ksi±¿ki chyba przedstawiaæ nie trzeba. Jak dla mnie obowi±zkowa lektura dla psiarzy. Ma ok 90 stron. Napisana naprawdê ³atwym jêzykiem o tym jak psiaki komunikuj± siê miêdzy sob± i miêdzy cz³owiekiem. Gor±co polecam
3. Karen Pryor - Najpierw wytresuj kurczaka. Tutaj dowiemy siê o technice klikerowej.
Jak co¶ jeszcze wpadnie mi do g³owy to dopiszê. A wpadnie na 100%.
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
watahashiraberu
shd
ultrawinterfell