Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
(Moderator:
Dagmara
) >
Bearded bez rodowodu na allegro
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Bearded bez rodowodu na allegro (Przeczytany 26485 razy)
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
Odp: Bearded bez rodowodu na allegro
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesieñ 29, 2011, 10:28:33 »
Brak informacji o ojcu jest niepowazny, skoro sie reklamuje, ze po rodowodowych rodzicach. Mam jedynie nadzieje, ze ow ojciec nie znalazl sie w czeskiej hodowli, ktora chyba obie mamy na mysli
Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesieñ 29, 2011, 10:44:41 »
skoro sprzedaje szczenie w cenie niemal jak po rodowodowych rodzicach (jest nieprawid³owo umaszczone i takie pozostanie!) to powinna podaæ dane psa.
Ja podejrzewam, ¿e ojcem jest pies, którego maja w domu - Bobtail. Czy tej hodowli, któr± mamy na my¶li ? - nie wiem, ale wiem, ¿e tam jest wiele psów tej hodowli, i hodowca sam jako taki nie musi nic wiedzieæ o zaj¶ciu, bo oni bez-papierowych suk chyba nie kryj±
ale mo¿e byæ pies w innych rêkach, i st±d niekoniecznie w³a¶ciwe i planowane pokrewieñstwo prawdopodobne, ponadto, ponoæ to pies wystawowy z sukcesami... wiêc bardziej ni¿ podejrzane...
jako¶ optujê tu za k³amstwem i podejrzewam mix'a a nie Beardie. W takim skojarzeniu trudne eksterierowo do rozpoznania, a charaktery - zagadka, bo s± bardzo, bardzo ró¿ne.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 01, 2011, 18:04:18 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #17 :
Wrzesieñ 29, 2011, 11:18:24 »
Lapa to ¿adna pomoc wet, wyra¿nie na zdjêciu widaæ obrêcz na ³apie i ³añcuch na ziemi.
Chyba ¿e Ja ju¿ calkiem ¶lepa jestem. I to mnie boli najbardziej bo fabrykantów psów nie brakuje.
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesieñ 29, 2011, 12:44:54 »
uwa¿am ¿e tacy ludzie s± i bêd± mimo wszystko
Nale¿y jednak og³êbniej ludzi doinformowaæ ¿e rasowy= rodowodowy, bo wielu jest takich co tej protej zale¿no¶ci nie rozumie
Robi± zdziwion± mine i tyle
Nie rozumiej± ¿e np york za 300 z³ to nie to samo co za 2000 z³. Ten dro¿szy to ma tylko jakby kwitek- paragon bo nawet nie wiedz± co to rodowód
Rodowód kojarzy siê im tylko z wystawami i zdzieraniem pieniêdzy. " Pani po co mi rodowód ja na ¿adne wystawy nie bêde je¼dzi³ " I na tej nie¶wiadomo¶ci bazuj± tacy pseudohdowcy wmawiaj±c ludziom g³upoty. A pó¼niej schroniska przepe³nione, problemy z bezpañskimi agresywnymi psami.
Uwa¿am ¿e tu by³aby wskazana jaka¶ akcja informacyjna jak ta obecnie teraz w tvn w programie UWAGA "zwierzêta te¿ czuj±"
tylko z rasowy=rodowodowy lub ewentualny zakaz u¿ywania nazwy rasy przy kundelkach , ale to ju¿ chyba by³aby abstrakcja w naszych warunkach.
Dzi¶ przysz³a do mnie Pani której chyba z pó³ roku temu oznajmi³am grzecznie i¿ nie po¶redniczê w szukaniu partnerów dla westów bez rodowodu ( szukaj± u mnie pomocy z racji przewijania siê psich klientów)
Dzi¶ przysz³a siê umówiæ z pieskiem i nieomieszka³a siê pochwaliæ ¿e ma ¶licznego szczeniaczka jakby kto¶ szuka³.
Urodzi³o siê piêæ szczeniaczków ale jak to stwierdzi³a zdech³y po 4 dniach a ona nie wie dlaczego. Poprostu dechy i ju¿.
Nic dodaæ nic uj±æ a jedyn± popudk± tej Pani s± pieni±dze.
Dla mnie koszmar
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2011, 12:49:31 wys³ane przez Aga - Greta
»
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesieñ 29, 2011, 12:46:16 »
Mnie siê jednak wydaje jak Joli, ¿e z ty³u w trawie ci±gnie siê od ³apki ³añcuch. obym siê myli³a
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesieñ 29, 2011, 12:56:36 »
Cytat: Milka Wrzesieñ 29, 2011, 11:18:24
Lapa to ¿adna pomoc wet, wyra¿nie na zdjêciu widaæ obrêcz na ³apie i ³añcuch na ziemi.
Chyba ¿e Ja ju¿ calkiem ¶lepa jestem. I to mnie boli najbardziej bo fabrykantów psów nie brakuje.
masz racjê, nie brakuje. Spotka³am tego faceta 2 lata temu, szuka³ reproduktora dla swojej suki... zosta³ "spuszczony po rynnie".
Dopytam, postaram siê odwiedziæ to miejsce. To blisko mnie.
Niewiele mo¿na zrobiæ, jedynie zaznaczyæ to co wiemy tym przypadku, ¿e w±tpiê w pe³na rodowodowo¶æ tego szczeniaka, i dla mnie to mix z Bobtailem, tym bardziej, ¿e sporo w miocie by³o wadliwie umaszczonych, a to siê zdarza naprawdê sporadycznie, wyj±tkowo. Z regu³y jest 1 czy 2 szczeniaki co im brak jakiej¶ ³atki, tu by³o w ogóle szczeni±t wiêcej.
Co do spraw rozg³osu i informacji, to ju¿ siê kusi³am. Ona jest, tyle, ¿e ludzie NIE CHC¡ tego czytaæ i wiedzieæ! st±d jestem przekonana, ¿e nie¶wiadomy kupiec, uwierzy Pani która sprzedaje nieprawid³owo umaszczone szczeniê, ¿e ³atka siê zrobi z czasem, hi hi hi ¿e siê "wybarwi"... i ¿e to normalne i przwid³owe.
Kto szuka ten znajduje, najgorsze, ¿e ma³o tych co szukaj±
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2011, 13:24:20 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesieñ 29, 2011, 21:01:13 »
Z tego co wiem, suka nie jest na ³añcuchu, ¿yje w dobrych warunkach, nie wiem czy na kanapie, ale w domu czuje siê jak u siebie. Szczeniêta te¿ szczepione, odrobaczane, weso³e.
Nie wiem nic, bo nie widzia³am szczeni±t ani jak i czy s± jako¶ socjalizowane i na ile ludzie Ci maja jak±kolwiek wiedzê na ten temat (z mojej z nimi rozmowy wynika, ¿e nie maj± ¿adnej), jednak nie mogê potwierdziæ obaw, jakoby by³a ¼le traktowana czy trzymana na ³añcuchu.
Jednocze¶nie z kolejnych informacji, coraz bardziej sk³aniam siê do tego, ¿e to mix beardeto-bobtailowy.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 01, 2011, 18:06:10 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesieñ 29, 2011, 21:32:04 »
Gosiu czy Ty widzisz ³añcuch przy ³apie? To on jest jako dekoracja?
Dla mnie NIE. Nikt normalny tak nie trzyma psa nawet godzine. Szczeniêta ³aciate bardziej czy mniej by³y i bêd±. Nikt im nie zabroni rozmna¿aæ ,czy to bêdzie bearded czy beardedbobtajl.Pokryj± i ju¿. Nie ka¿dy jest odpowiedzialnym hodowc±. Bardziej martwi mnie takie traktowanie suki. Bo chyba do zdjêcia specjalnie nie przykuli jej do ³añcucha.
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 297
«
Odpowiedz #23 :
Wrzesieñ 29, 2011, 21:59:55 »
Strasznie przykre to jest ze ludzie tak bezmyslnie rozmnazaja psy i jeszcze sa z tego dumni..Brak slow!Co do tej lapy to faktycznie nie jest rzaden opatrunek czy cos w tym stylu ewidentnie mialo to sluzyc przywiazaniu tego psa miejmy tylko nadzieje ze do zdjecia wlasnie..Niesadze by ktos za lape trzymal psiaka na co dzien jezeli juz to by dal na szyje a nie wymyslal lapy po za tym na innych zdjeciach suczka chodzi swobodnie i wyglada na psa w dobrej kondycji fizycznej.Wiec mysle ze pod tym wzgledem nie jest tam zle.
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #24 :
Wrzesieñ 30, 2011, 06:10:41 »
Cytat: Milka Wrzesieñ 29, 2011, 21:32:04
Szczenięta łaciate bardziej czy mniej były i będą. Nikt im nie zabroni rozmnażać ,czy to będzie bearded czy beardedbobtajl.Pokryją i już. Nie każdy jest odpowiedzialnym hodowcą. Bardziej martwi mnie takie traktowanie suki. Bo chyba do zdjęcia specjalnie nie przykuli jej do łańcucha.
A mnie martwi jedno i drugie, bo nie mam zamiaru bezczynnie patrzeć jak ktoś niszczy moją ukochaną rasę. Co do kondycji fizycznej, pojawiły się nowe zdjęcia w ogłoszeniu - na jednym suczka idzie i bynajmniej nie jest to krok psa ze zdrowymi stawami - moja Sammy pracuje lepiej zadem - chyba, że to wyjątkowo niefortunne zdjęcie albo suczka po prostu "uspokaja" fotografa...
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 30, 2011, 06:11:13 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam,
Iwona
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #25 :
Wrzesieñ 30, 2011, 09:11:07 »
My¶lê ¿e to raczej niefortunnie zrobione zdjêcie.
A je¿eli chodzi o bezmy¶lne rozmna¿anie to co niby mozesz zrobiæ?Jak maj± przyzwoite warunki to nic.
Ja siê do¶æ napatrzy³am w mojej drugiej ukochanej rasie (yorkach) to jest walka z wiatrakami. My¶la³am ¿e birdi to nie spotka, jak by³o ich ma³o mo¿na by³o to kontrolowaæ.Teraz psów tej rasy ju¿ nie brakuje. A jest coraz wiêcej. Jednemu zale¿eæ bêdzie na dobru rasy a innym na kasie niestety. Potencjalni nabywcy szczeni±t te¿ s± ró¿ni. Co innego mówi± a co innego robi±.Wed³ug mnie odpowiedzialny hodowca ,je¿eli wystêpuj± u niego jakiekolwiek wady w miocie powinien siê powa¿nie zastanowiæ nad ponownym kryciem. Czego czêsto nie robi. Napisa³am tak bo przemawia przeze mnie w¶ciek³o¶æ. W³a¶nie mam ko³o siebie szczenie sznaucera , nie z pseudo a z renomowanej hodowli. Poleci³am hodowle znajomym (hodowla cud miód i orzechy)a szczenie ....... Kupione w pi±tek a od soboty jest non stop go¶ciem weta.Szczenie bez wad, po super kryciu, pó³ miotu za granic±. I co tragedia, wszyscy rozpaczaj± ¿e ma³y chory, tylko hodowca który mia³ byæ na ka¿dy telefon przesta³ go odbieraæ. I to jest ta odpowiedzialno¶æ za psa z metryk±.Có¿ w takim razie mo¿na oczekiwaæ od tych co kryj± bez papierów. Do nich napewno nie dotrze ¿e robi± krzywdê rasie.
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Wrzesieñ 30, 2011, 20:15:37 »
Cytat: Milka Wrzesieñ 30, 2011, 09:11:07
A je¿eli chodzi o bezmy¶lne rozmna¿anie to co niby mozesz zrobiæ?Jak maj± przyzwoite warunki to nic.
no i tu siê muszê zgodziæ z Milk±, choæ serce mi siê kraje... takie mam info, nie mam prawa interweniowaæ, nic nie wskazuje na znêcanie siê nad zwierzem, mog± jedynie Ci co¶ zrobiæ, co kupili, i w jakikolwiek sposób s± niezadowoleni.
My¶la³am ¿e birdi to nie spotka, jak by³o ich ma³o mo¿na by³o to kontrolowaæ.Teraz psów tej rasy ju¿ nie brakuje. A jest coraz wiêcej. Jednemu zale¿eæ bêdzie na dobru rasy a innym na kasie niestety.
choæ jest beardie obecnie wiêcej, mimo wszystko Milka, beardie nie ma non stop, i czêsto trzeba poczekaæ, chyba ¿e kupiæ w innym kraju, ale to mo¿na by³o zawsze, i kilka lat wcze¶niej, nawet ³atwiej, bo rodzi³o si w krajach o¶ciennych o wiele wiêcej szczeni±t.
...je¿eli wystêpuj± u niego jakiekolwiek wady w miocie powinien siê powa¿nie zastanowiæ nad ponownym kryciem. Czego czêsto nie robi.
Nie uwa¿am, ¿eby jakakolwiek wada u szczeniêcia powinna byæ przyczyn± do usuniêcia z hodowli okre¶lonej suki czy psa (mo¿e byæ wynikiem ró¿nych okoliczno¶ci). Zgadzam siê, ¿e musi byc ten fakt przemy¶lany i zanalizowany, jednak jak maja to zrobiæ Ci, co nie maja w tym temacie wiedzy? Napewno, i zdecydowanie optowa³abym za tym, co w kilku krajach jest. Je¶li chcesz hodowaæ, musisz mieæ okre¶lone wykszta³cenie, wiedzê, (s± kursy, podyplomówki, szkolenia itd). Na razie ka¿dy, kto sie zna i nie zna, mo¿e to robiæ, jakby to by³a produkcja ma³ej warto¶ci przedmiotów! Nasze ustawy pozwalaj± na nieodpowiedzialn± hodowlê, i tyle, i skoro tak jest to bêd± hodowcy których nazwaæ mo¿na jedynie osobami prowadz±cymi reprodukcjê, bo hodowca, to o wiele, wiele za du¿o. Ciekawam, kiedy bêdzie mo¿na otworzyæ gabinet lekarski czy weterynaryjny nie posiadaj±c wykszta³cenia... w koñcu wielu z nas, i tak leczy siê samemu...
Tak czy owak, nie mam ¿adnego potwierdzenia, ¿e suka jest ¼le utrzymywana, ¿e sk±pi± pieniêdzy na weterynarza, ¿e co¶ jest nie tak. Tylko tyle, ¿e to ma³o odpowiedzialny hodowca, ¿e w±tpliwy to beardie, i nic poza tym... Iwonko, wiesz, ¿e jestem pierwsz± osoba która ostro reaguje, czasem a¿ za, ale tu nic nie mogê uczyniæ!
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 01, 2011, 09:00:54 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #27 :
Wrzesieñ 30, 2011, 21:40:10 »
Rzeczywi¶cie w Polsce nie potrzeba wykszta³cenia rolniczego zeby bawiæ siê w hodowle.
Ale My nalezymy do Zwi±zku Kynologicznego, a o ile wiem to hodowla psów prowadzona przez cz³onków zwiazku jest hodowl± amatorsk±.
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 01, 2011, 08:53:45 »
w wiekszosci krajów jest amatorska, i czasami nawet ogranicza sie ilo¶c miotów w hodowlach w roku. Aby zajmowaæ sie hodowl± nalezy ukoñczyæ odpowiedzni kurs i zdaæ egzamin. Oczywi¶cie ró¿ne s± efekty i rózni ludzie, ale tam gdzie nie ma tego wcale, jest gorzej niz tam gdzie sa te kursy itd.
Amatorska - nie wyklucza tego, ¿e poparta wiedz±. Nie trzeba studiów koñczyæ, napisa³am równie¿ o szkoleniach, i warto wiedze zdobywaæ, a w naszym kraju, skoro nie potrzeba, to i brak chêtnych aby sie uczyæ, no i efekty mamy jakie mamy:( u nas kursy i szkolenia zazwyczaj sa tylko po to, by mieæ papier, a ¿adko¶ci± jest zdobywanie jej dla samej wiedzy.
wiedza zasze pomaga w osiaganiu lepszych wyników i chroni w pope³nianiu b³edów, no i ogranicza rozpowszechnianie niepotrzebnych opinii i plotek, czesto bed±cych wynikiem niewiedzy, nie tylko o rasie, ale te¿ hodowlanej.
Ale aby nie by³o, ¿e tylko od hodowców zalezy, i ¿e w mojej opinii od nich sytuacja tylko i w duzym stopniu zalezy... Otu¿ nie, mamy zapotrzebowaie takie na Polskim rynku, i ono niestety najbardziej psuje wszystko co mo¿e! Jest popyt, znajdzie siê taki co zrealizuje poda¿! w jaki sposób? ano... polski... polski... czesto tanio i po trupach
Jak jest popyt na nierasowe, no to mówisz i masz... na szcze¶cie beardie jako¶ nie bardzo takim wychodzi, trudno sie dorobic na beardie, a tacy patrz± na pieni±¿ki bardziej niz na psa, wiêc oby, oby rasa dalej by³a chroniona z za¶wiatów...
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 01, 2011, 09:09:43 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 01, 2011, 11:04:07 »
Walka z takimi ludzmi to walka z wiatrakami
i to nie dotyczy tylko psów, z kociarzami jest tak samo.
P³akaæ siê chce jak niektórych siê s³ucha, a brak wiedzy to nic bo wiedza poni¿ej jakiegokolwiek poziomu to têpota. Bo ten co nie ma wiedzy a chce j± mieæ siê postara dokszta³ci a g³upi i ograniczony takim zostanie, bo jest za g³upi by wpa¶æ na to ¿e mo¿na siê douczyæ
Hit dnia dzisieszego w mojej pracy" Proszê Pani a czy to prawda ¿e jak piesek skonczy rok to mu pazurków nie wolno obcinaæ
Pytam dlaczego niby nie wolno?
"no bo wie Pani s±siadka co "hoduje" tak mi powiedzia³a ¿e to wtedy w³a¶nie rosn± ca³y czas i tzreba do koñca ¿ycia obcinaæ i pieska bol± "
G³upota
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 01, 2011, 11:06:26 wys³ane przez Aga - Greta
»
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
fenixlife
muzycznekoloseum