Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 18.09.2011 Klubowa Psów Pasterskich Niepolskich - £ód¼  (Przeczytany 21321 razy)
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« : Wrzesieñ 16, 2011, 07:33:47 »

stawka   

PSY

klasa baby
PHILBERT Bloom and Bounce

klasa szczeni±t
COLIN Andewagar FCI

klasa m³odzie¿y
Amberose LOVE MUSIC
DOUBLE SCOTCH BLACK ROB ROY

klasa otwarta
MASTERPIECE Rustler's Moon

klasa championów
DREAM ABOUT DEEP Z Domu Etny
FALCORN FOREVER Marinus
CELTIC PRIDE of Smartness

klasa weteranów
BUTCH CASSIDY Of Slavic Charm

SUKI

klasa baby
POLONIA Bloom and Bounce

klasa m³odzie¿y
Double Scotch BLACK ROSALINDA
FOREIGN AFFAIR Z Domu Etny

klasa po¶rednia
FASCINATION SMARTNESS
FIRST LADY Smartness

klasa otwarta
EVER JOY ROSE Z Domu Etny

klasa championów
Mayflower's NADINE AT DEA-DRO
Bonny and Clyde's SEXY EYES
DREAM ABOUT D¯AMILA Z Domu Etny

klasa weteranów
Dea-Dro KATHERINE
ZITA BROWN Vanilka

bêdzie siê dzia³o   

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 16, 2011, 07:49:57 »

Sporo, dajcie znac, jakie beda wyniki Ale COLIN Andewagar to border collie

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 16, 2011, 19:23:48 »

niestety, oddzia³ pozbawi³ klubowa szczeniat beardie, bo ani Hobbita ani Sally nie przyjêli Smutny
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 16, 2011, 22:10:49 »

niestety,³odzi nie zale¿y   Smutny

no i bêdzie siê dzia³o  Chichot

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 19, 2011, 08:44:15 »

Klubówka minê³a, dla mnie mocno pracuj±ca, bowiem musia³am pomóc Dagmarze (chora lewa rêka, a bez niej trudno wystawiaæ) i choæ zg³osi³am tylko 1 moja pociechê, to nabiega³am siê w ringu sporo  no, ale trzeba sobie pomagaæ, wiêc có¿ by³o robiæ.

a oto i wyniki:

Zacznê od konkurencji fina³owych, zgodnie z planem sêdziowania:

SMARTNESS - Najlepsza Grupa Hodowlana 1
Z DOMU ETNY - lok.2

Int.CH. Born To Be Smart Of Slavic Charm - Najlepsz± Suk± Hodowlan± 1
CH. Katherine At Dea-Dro - lok.2

Ogromne i bardzo serdeczne podziêkowania dla Agnieszki z Gret± i Moniki i Paw³a z Morisem za udzia³ w tych konkurencjach! To dla mnie szczególna wygrana, uk³on dla mojej najkochañszej Bounty. Tym bardziej cieszy, ¿e wiem, ¿e i Mors i Greta s± nie tylko ozdob± wystaw, psami piêknymi i wygrywaj±cymi na wystawach, ale przede wszystkim s± domownikami, rozpieszczanymi i kochanymi na co dzieñ. DZIÊKUJÊ KOCHANI!

no i sêdziowanie w klasach:

PSY

klasa baby
PHILBERT Bloom and Bounce - WO 1, Best Baby, BIS BABY

klasa m³odzie¿y
Amberose LOVE MUSIC - dosk.2
DOUBLE SCOTCH BLACK ROB ROY - dosk.1, Zw.M³. Best Junior, BIS Junior-2

klasa otwarta
MASTERPIECE Rustler's Moon - dosk. 1, CWC

klasa championów
DREAM ABOUT DEEP Z Domu Etny - dosk.1, CWC, NDPwR, Zwyciêzca Klubu, Zw.Rasy
FALCORN FOREVER Marinus - dosk.3
CELTIC PRIDE of Smartness - dosk.2

klasa weteranów
BUTCH CASSIDY Of Slavic Charm - dosk.1

SUKI

klasa baby
POLONIA Bloom and Bounce - WO. 1

klasa m³odzie¿y
Double Scotch BLACK ROSALINDA - dosk.1, Zw.M³. M³odzie¿owy Zwyciêzca Zwyciêzca Klubu
FOREIGN AFFAIR Z Domu Etny - dosk.2

klasa po¶rednia
FASCINATION SMARTNESS - dosk.2
FIRST LADY Smartness - dosk.1, CWC

klasa otwarta
EVER JOY ROSE Z Domu Etny - dosk.1, CWC

klasa championów
Mayflower's NADINE AT DEA-DRO - dosk.2
Bonny and Clyde's SEXY EYES - nieobecna
DREAM ABOUT D¯AMILA Z Domu Etny - dosk.1, CWC, NDSwR, Zwyciêzca Klubu

klasa weteranów
Dea-Dro KATHERINE - dosk.2
ZITA BROWN Vanilka - dosk.2, Najlepszy Weteran, Zwyciêzca Klubu Weteranów, III BIS weteranów.

Merci czyli First Lady Smartness swoj± wygrana i otrzymanym CWC zakoñczy³a drogê do championatu Polski! Sêdzinie bardzo, bardzo podoba³a siê jej siostra Greta - Fascination Smartness, dzi¶ wygl±daj±ca super atrakcyjnie, bajecznie, ale tym razem da³a wygraæ nieco bardziej na ten moment rozwiniêtej Merci. S± jeszcze bardzo m³ode 

Gratulacje wszystkim zwyciêzcom, od malucha po weteranów!
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 10:28:21 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 19, 2011, 09:38:40 »

Moniko, nie bardzo rozumiem co masz na my¶li?

Greta i Merci by³y w tej samej klasie i obie bardzo siê podoba³y sêdzinie, wygraæ mog³a tylko jedna, i z opisów i oceny i jej komentarzy mogê byæ pewna, ¿e gdyby u nas wybierano pierwsze 4 psy i suki, Greta i Moris by³yby na 2-gim miejscu. Moris by³ w championach, i to, ¿e akurat sêdzinie bardzie podoba³ siê Deep, i ¿e Moris by³ drugim psem doskona³ym nie oznacza, ¿e siê nie podoba³. Zaznaczy³a w komentarzu, ¿e s± bardzo piêkne.

W konkurencjach fina³owych ocenia siê i jako¶æ i wyrównanie grupy, i nie wyklucza to tego, ¿e jakie¶ psy czy suczki z grupy hodowlanej która nie wygra³a, nie mog³y siê sêdzinie podobaæ. Mog³y, Moris Daisy i Deep maja tego samego ojca!

a co do lojalno¶ci, to tak, jestem lojalna wobec wszystkich z którymi wspó³pracujê i którzy maj± psy mojej hodowli, i staram siê byæ lojalna zawsze i wobec wszystkich.

Psy które pokazywa³am, czyli pomoc jak± nios³am Dagmarze by³a te¿ aktem lojalno¶ci i przyzwoito¶ci! Daga ma z³amane 2 palce lewej rêki, nie mog³a pokazywaæ psów. Przypadkowo i niespodziewanie Greg jest przyczyn± tych z³amanych palców, Daga mia³a ju¿ wcze¶niej zg³oszone i op³acone psy na te wystawê. Czujê siê odpowiedzialna za to, co siê sta³o, i nie mog³am odmówiæ pomocy Dadze. Psy które pokazywa³am s± po psach mojej w³asno¶ci, to mo¿e te¿ we¼miesz pod uwagê, zanim zaczniesz mnie pos±dzaæ o nielojalno¶æ.

Poza tym, wszem i wobec wiadomo, ¿e staramy siê sobie pomagaæ wzajemnie, i czêsto Daga pokazywa³a moj± Princess. Pawe³ te¿ zreszt± j± pokazywa³.
Tym razem sama sobie strzeli³am gola? w koñcu Zwyciêzc± klubu zosta³a suka (córka Grega, uznana nie tylko w Polsce suczka,) która prezentowa³am w ringu w klasie championów Co? a nie Merci. No có¿, mnie jako¶ uda³o siê przegraæ o ten tytu³ ze zrozumieniem, Merci jest jeszcze bardzo m³oda i na dzi¶ Dasy by³a gotowa otrzymaæ ten tytu³, co nie znaczy ¿e za rok bêdzie inaczej.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 09:51:09 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 19, 2011, 09:56:29 »

Widzê modyfikacjê powy¿szego postu (w po¶cie poni¿ej zachowany jest cytat - tekst pierwotny)
                              « Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 17:45:18 wys³ane przez Monika »

wiêc i odpowied¼ modyfikujê, aby mia³a sens.

Je¿eli ktokolwiek uwa¿a pomoc przyjacio³om za nieetycze, trudno - jego problem.

cytat:    )>>Jak d³ugo wystawiamy psy po raz pierwszy spotka³o mnie to , ¿e hodowca wystawia psa z konkurencyjnej hodowli w kl. gdzie ma psa ze swoim przydomkiem. <<

widaæ jeszcze wiele do zobaczenia przed Tob±. 

cytat:    Jest to bardzo nieetyczne.
pomoc ludziom, którzy wielokrotnie prezentowali moje psy w ringu? którzy potrzebuj± pomocy? a jakie¿ znaczenie ma kto trzyma ringówkê, kiedy sêdzia nie zna ani psów ani ludzi?

wygrywaj± psy, nie ludzie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 18:53:52 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 19, 2011, 09:59:31 »

Maj± tych samych ojców ale ró¿ne matki i ró¿nych Handlerów. Jak d³ugo wystawiamy psy po raz pierwszy spotka³o mnie to , ¿e hodowca wystawia psa z konkurencyjnej hodowli w kl. gdzie ma psa ze swoim przydomkiem. Jest to bardzo nieetyczne. Sama  stwierdzi³a¶ s± do siebie  bardzo podobne, wiêæ tylko móg³ zawa¿yæ drugi koniec ringówki.
Moniko, hodowla z Domu Etny wywodzi siê jak by nie by³o ode mnie, i wszystkim od lat wiadomo, ¿e wspó³pracujemy i pomagamy sobie wzajemnie. Nie ma przepisu, który zakazuje tego. Znam oba psy doskonale, i choæ podobieñstwo jest, nie oznacza, ¿e s± identyczne, a w klasie wygraæ móg³ tylko jeden. Sêdzina uzasadni³a swoja decyzjê, i by³a ona logiczna, a koniec ringówki w mojej osobie naprawdê nic nie znacz±cy.

Powtórzê, to ¿e Daga mia³a chora rêkê, to wina MOJEGO GREGA, a ja czujê siê odpowiedzialna za czyny swoich zwierz±t.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 18:58:00 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 19, 2011, 10:16:33 »

Ja przeciwko?  Co? Co? Co?

Moniko, bardzo wiele w³o¿y³am wysi³ku i serca, aby pokazaæ Paw³owi co w Morisie najlepsze, jak ma go pokazywaæ lepiej, t³umaczy³am, mówi³am, pokazywa³am. I s±dzisz, ¿e mnie nie zale¿y? pies ma wygraæ w ringu nie w³a¶ciciel czy handler.

Czy mam odmówiæ, gdyby¶ mnie poprosi³a o pokazanie Morisa? albo obiecaæ, a potem z uwagi na to, ¿e np. przyjedzie pies mojej hodowli - powiedzieæ rad¼ sobie sama? bo ja nie mogê? to nic, ¿e obieca³am, to nic ¿e Pawe³ np, w³a¶nie przeze mnie nie bêdzie w stanie go poprowadziæ... to nazywasz lojalno¶ci±?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 18:59:28 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 19, 2011, 10:20:58 »

To znaczy ,¿e Lili te¿, bo wydaje mi siê , ¿e by³a w hodowli Z Domu Etny przed Rafim.
w pewnien sposób tak 

Przebywa³a u nie matka Lily, ok. 2 miesi±ce. Pokazywa³am ja na wystawach i uczy³am obycia w ringu i zachowania. Na wystawie Europejskiej pokazana by³a ju¿ przez jej w³a¶cicielkê.

Daga mia³a u mnie zamówione szczeniê. Boogie niestety jak wiadomo, nie mog³a rodziæ szczeni±t. Poniewa¿ byli u mnie i widzieli Phoebe (matkê Lily), w której zakocha³ siê Maciej, poleci³am im szczeniêta po niej, bo ich siê wtedy spodziewa³a.

Phoebe do S³owacji pojecha³a, bo Deana zakochana w mojej Boogie - chcia³a suczkê tak± sam±, a przynajmniej tej samej hodowli. Phoebe przyjecha³a do mnie, a potem pojecha³a do Deany.

Gdyby nie bezp³odno¶æ Boogie, mia³aby suczkê ode mnie.

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 19, 2011, 10:30:03 »

Moniko, nie zamierzam dalej ci±gn±æ tematu. Nie ma ani sensu ani nie rubryka na to.

Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 19, 2011, 10:30:36 »

Gratulacje dla WSZYSTKICH 

Pozdrawiam
Anna
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 19, 2011, 10:44:14 »

Moniko, przyznam, ¿e nie rozumiem Twoich oskar¿eñ - co ma piernik do wiatraka oraz wystawianie przez Gosie psów Dagmary do lojalno¶ci hodowcy? Czy Twoim zdaniem powinna odmówiæ pomocy swojej przyjació³ce, bo w tej samej klasie byl wystawiany pies z jej hodowli? Tym bardziej pies bedacy w rekach osoby, ktora doskonale wie, jak go przygotowac i pokazac? Ja rownie¿ wystawilabym jakies dziecko Basiego albo nawet psa z innej hodowli, ale bedacego w rekach zaprzyjaznionej osoby, tym bardziej osoby w potrzebie, jaka jest teraz Dagmara i nie widze w tym nic zlego. Przeciez kurcze wystawy to zabawa, a nie walka na smierc i zycie. Obawiam sie, ze to wlasnie przez Ciebie przemawia urazona ambicja, bo Moris nie wygral... Niestety przegrywac trzeba umiec, a juz nie raz pokazaliscie, ze tego nie potraficie. Przykro mi to pisac, ale nie moglam przemilczec tego tematu.

Gratulacje dla wygranych i tradycyjnie czekam na zdjecia

Pozdrawiam,
Iwona
Admin
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 19, 2011, 12:41:24 »

Pragnê przypomnieæ Moniko, ¿e to temat wystawy klubowej ras pasterskich niepolskich.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2011, 19:01:35 wys³ane przez Admin » Zapisane
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 19, 2011, 12:59:47 »

Raz jeszcze dziêkujê Gosi za pokazanie wiêkszo¶ci moich ³obuzów.  Buziak Buziak Buziak
Nasza znajomo¶æ i mam nadziejê przyja¼ñ trwa ju¿ prawie 10 lat, w czasie których wielokrotnie sobie pomaga³y¶my. Mi³o¶æ do beardie jest tylko jej czê¶ci± i mam nadziejê, ze ta wspólna pasja zawsze bêdzie nas tylko dodatkowo ³±czyæ i nigdy ambicje hodowlane jej nie zaszkodz±, bo ostatecznie to tylko czê¶æ ¿ycia i dobra zabawa. A w ¿yciu ciê¿ej o przyjaciela ni¿ o kolejne zwyciêstwo na wystawie.

Cieszê siê bardzo z wygranej moich bli¼niaków, moich "wymarzonych", wyczekanych Deepa i Daisy, które po raz kolejny udowodni³y mi, ¿e by³o warto na nie czekaæ.

Gratulujê pozosta³ym zwyciêzcom - od baby po weterany, oraz Gosi konkurencji hodowlanych, szczególnie uhonorowania ¿ycia Bounty.
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahashiraberu shd muzycznekoloseum cinemak k-l