Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wystawy w Danii  (Przeczytany 4443 razy)
Monika
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« : Lipiec 29, 2011, 16:27:09 »

m
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2011, 21:31:13 wys³ane przez Monika » Zapisane

"czasami najbardziej bezlitosnym zwierzêciem bywa cz³owiek"
www.bearded.pl.tl
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 01, 2011, 19:11:26 »

Ale¿ da siê Moniko, w koñcu Greg, Daisy i deep maj± . W Skandynawii chyba wszêdzie z teo co wiem CAC jest jeden na p³eæ - na pewno jest tak w szwecji równie¿. St±d nie ma lekko...
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 02, 2011, 08:50:41 »

Kochani,
ju¿ kiedy¶, acz dawno o tym pisano, a napewno w biuletynach, które by³y wydawane. W Skandynawii od zawsze przyznawano tylko 1 CAC dla suczki i psa, i 1 resCAC.

Z klas championów psy konkuruj± TYLKO o CACIB i res.CACIB. Je¶li w jakimkolwiek dniu z organizowanych 2 czy 4 wystaw, pies/suczka uzyska prawo do tytu³u, natychmiast zostaje przeniesiony do klasy championów. Tak by³o w przypadku Grega, który na 3 wystawie z 4 otrzyma³ koñczacego CACA (wtedy jeszcze by³o wymaganych 4 nawet jesli by³ champ. swojego kraju).

Sedzia ma tez prawo przyznania tzw CK (jako¶æ championa) ka¿demu psu czu suce która jego zdaniem zas³uguje na miano championa. To te¿ ma swoje znaczenie pó¼niej.

do porównania  najlepsz± sukê czy psa wchodz± wszystkie suczki/psy które otrzyma³y tzw CK (Champion Kvality), nie tylko wygrani z poszczególnych klas(czasami kilka w kasie!). M.In. po to sa przyznawane te CK, jak równiez dla informacji, ¿e Twoój pies jest jako¶ci championa :-) (czasami jest takich wiele, i nie trzeba wygraæ aby mieæ choc trochê zadowolenia).

Wraz z CK dostaje sie zazwyczaj karteczkê na okreslon± ilo¶c punktów czy koron, i mozna je zbieraæ i potem kupiæ za nie jak±¶ sobie nagrodê. To chyba lepsze ni¿ znieranie 100 pucharów do niczego niepotrzebnych :-)

Tak wiêc Moniko, nale¿a³o doczytac przepisy  a wyró¿nienie Sisy by³o naprawdê osi±gniêciem!

Na dzis dodam, ze od roku 2008 chyba zmieniono przepisy, i jesli pies czy suka sa championem swojego kraju, to w Danii uzyskanie 1 CAC daje mu prawo do uzyskania tytu³u champ. Danii. Tu dodam, ¿e za przes³anie dyplomu wolaja pieniadze, ale nie trzeba mieæ dyplomu, aby tytu³u uzywaæ.

Co do placenia za katalog czy ocenê, nie wiem, nie by³o czego¶ takiego kiedy ja tam by³am, ale mo¿e sie cos zmieni³o... za katalogi i w Polsce ka¿± sobie niejednokrotnie juz p³aciæ.

No i mo¿e jeszcze jedno spostrze¿enie... jak sie jedzie do innego kraju, warto pytaæ i czytac przepisy 
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 02, 2011, 08:54:11 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 02, 2011, 14:13:06 »

ano w³a¶nie :-) za rok to i ja sie wybieram po Skandynawii poje¼dziæ  teraz ju¿ wiecie wiêcej, wiec bêdzie ³atwiej. Moris potrzebuje tylko 1 CAC 

mam s³abo¶æ do pó³nocnych krajów.... 

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 02, 2011, 16:06:04 »

ka¿dy ma swojego bzika  Chichot

Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 297

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 02, 2011, 19:26:49 »

W finlandii tez jest 1cac dla suk dlatego tak nas cieszyl tytul chempiona naszej Luny bo jednak trudniej go zdobyc!Gratulacje dla Sisi!

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l muzycznekoloseum fenixlife catziee ultrawinterfell