Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.
Forum Grupy Miłośników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Czas na kleszcza ...
Strony: [
1
]
2
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Czas na kleszcza ... (Przeczytany 20193 razy)
GoÂśka
Nowy uÂżytkownik
Czas na kleszcza ...
«
:
Maj 10, 2011, 06:55:59 »
WÂłaÂściwie sprawa jest prosta. Na rynku jest tyle preparatĂłw, Âże teoretycznie nie powinno byĂŚ problemu z zabezpieczeniem naszych zwierzakĂłw, ALE... KtĂłre preparaty sÂą skuteczne, a jednoczeÂśnie nie uczulajÂą? Po zastosowaniu Advantiksu Wini siĂŞ drapaÂł i trzepaÂł gÂłowÂą. Na szczĂŞÂście nie pojawiÂł siĂŞ rumieĂą, wiĂŞc nie zmywaÂłam zakroplonego miejsca. U buldoÂżka francuskiego mojego syna, po zastosowaniu Advantiksu, natychmiast pojawiÂł siĂŞ taki rumieĂą, jakby przesÂączaÂła siĂŞ krew! Po 2 h preparat zostaÂł zmyty! Na dodatek, Wini po 3 dniach zÂłapaÂł kleszcza. Nie wiem ile czasu siĂŞ pasÂł, ale co najminiej kilka godzin i po wyjĂŞciu byÂł caÂłkiem dziarski
Wet, u ktĂłrego siĂŞ konsultowaÂłam (mojej nie byÂło), zaproponowaÂł ewentualnÂą zmianĂŞ preparatu, na taki z podwojonÂą dawkÂą trutki. TrochĂŞ bez sensu, skoro pies siĂŞ drapie
Za 2 tyg muszê coœ zastosowaÌ, ale nie chcia³abym Winiego uwra¿liwiÌ, bo co zrobiê póŸniej?
Marta
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: Czas na kleszcza ...
«
Odpowiedz #1 :
Maj 10, 2011, 07:21:20 »
O, szkoda- ja u¿ywam w³aœnie advantixu i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas nie by³o ¿adnej alergii, a jedyne "skutki uboczne" to taka t³usta, ko³tuni¹ca siê sierœÌ na karku. Mufin mia³ w swoim ¿yciu na razie jednego kleszcza- jakiœ tydzieù temu, ko³o opuszki. Jak go znalaz³am by³ martwy i niezbyt opity.
Advantix stosujemy te¿ u Eklera- wczeœniej by³ Frontline, ale zupe³nie siê nie sprawdzi³, ci¹gle znajdowaliœmy na Eklerze kleszcze, a odk¹d stosujemy Advantix (pewnie z rok, mo¿e trochê wiêcej) u Eklera znaleŸliœmy jednego kleszcza i to w tym samym czasie kiedy u Mufina. Wiêc widaÌ ogromn¹ ró¿nicê.
No ale skoro WinuÂś jest uczulony...
A ja chcia³am zapytaÌ czy mo¿na stosuj¹c advantix wychodz¹c do lasu czy na pola popsikaÌ go dodatkowo np. frontline w sprayu czy nie powinno siê tego ³¹czyÌ?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Maj 11, 2011, 07:26:12 »
Gosiu
, ja wyprĂłbowaÂłabym inny preparat, niekoniecznie mocniejszy - po pierwsze, po zastosowaniu preparat nie dziaÂła w 100% od razu, po drugie, napisaÂłaÂś, Âże zostaÂł zmyty, a wiĂŞc nie zastosowaliÂście skutecznej dawki. SprĂłbuj zastosowaĂŚ inny - raz jeden z moich psĂłw miaÂł ÂświÂąd w miejscu, gdzie zastosowaÂłam preparat (nie pamiĂŞtam co to wtedy byÂło, chyba Frontline), potem zamieniÂłam na inny i problem siĂŞ nie powtĂłrzyÂł. Teraz stosujĂŞ Advantix i jestem zadowolona (a gdy psy mieszkaÂły w OÂświĂŞcimiu, siĂŞ nie sprawdzaÂł, widocznie na krakowskie kleszcze lepiej dziaÂła
). Dla Artusa kupujê obro¿ê Bayera Kiltix, te¿ jest ok, ale on ma krótkie futerko i œci¹gam j¹, gdy przyje¿d¿amy do rodziców z Ol¹.
Marta
, o to, czy preparaty mo¿na ³¹czyÌ, zapyta³abym lekarza weterynarii - na ch³opski rozum wydaje mi siê, ¿e nie, skoro dawkowanie jest zale¿ne od masy psa, nie mo¿na dawaÌ mu wiêcej.
Pozdrawiam,
Iwona
daisy
GMBC
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Maj 11, 2011, 10:28:34 »
U Vegi stosowa³am Fiprex Spot On oraz w przypadku spacerów do lasu, na ³¹ki dodatkowo spray tej samej firmy na ³apy, kleszcze co prawda znajdowa³am ale zazwyczaj spaceruj¹ce po w³osie lub totalnie uschniête.
U Tivy zastosowaÂłam Virbac Duowin Contact Spot-On, podobno lepszy bowiem zawiera dwie substancje czynne oraz ma bardziej oleistÂą konsystencjĂŞ, dziĂŞki czemu lepiej utrwala siĂŞ na skĂłrze. Jak siĂŞ jednak sprawdza w praktyce to zobaczymy za jakiÂś czas, na dzieĂą dzisiejszy, po "trawiastych" spacerach nie zlokalizowaÂła u niej goÂści.
GoÂśka
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Maj 11, 2011, 12:54:26 »
DziĂŞki za informacje. Mam jeszcze chwilĂŞ na ostatecznÂą decyzjĂŞ co do kolejnego zakraplania. ZaleÂżaÂło mi na Waszej wiedzy, co zabezpiecza nasze zwierzaki, nie robiÂąc im krzywdy. ObroÂża (niestety) myÂślĂŞ, Âże odpada. Chcemy pokazaĂŚ siĂŞ na wystawie, a i tak weszliÂśmy w etap KOÂŁTUNA
Nie muszĂŞ Wam pisaĂŚ ile przy tym radoÂści
ZastanawiaÂłam siĂŞ, czy TYLKO pryskanie np. frontlajnem jest wystarczajÂąco skuteczne? Czy taki spryskany, ale fruwajÂący wÂłos stanowi barierĂŞ? Kolejny raz okazuje siĂŞ, Âże posiadanie psa rasy dÂługowÂłosej ma swoje wady i zalety
Taki biedny kleszcz, musi siĂŞ nieÂźle nawspinaĂŚ, zanim znajdzie psa pod falujÂącym w biegu wÂłosem
, ale jak ju¿ znajdzie psa, to my musimy znaleŸÌ kleszcza
Daisy, preparatem, ktĂłry mi zaproponowaÂł wet., jest wÂłaÂśnie Duovin Contact, lub (jeÂśli dobrze pamiĂŞtam nazwĂŞ) Practic (?). One sÂą podobno silniejsze w dziaÂłaniu na kleszcze, ale tam jest podwojona dawka substancji trujÂącej (uczulajÂącej?)
Iwonko, pisaÂłam o dwĂłch pieskach:
-pierwszy, to WINI, ktĂłremu NIE zmywaÂłam preparatu, a mimo to po 4 - 5 dniach miaÂł pasÂącego siĂŞ kleszcza,
-drugi, to pies MOJEGO SYNA i u niego preparat zostaÂł ZMYTY, poniewaÂż reakcja byÂła wrĂŞcz przeraÂżajÂąca.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Maj 11, 2011, 13:38:21 »
Cytat: GoÂśka Maj 11, 2011, 12:54:26
Iwonko, pisaÂłam o dwĂłch pieskach..
CzytaÂłam za szybko i nie doczytaÂłam
Cytat: GoÂśka Maj 11, 2011, 12:54:26
ZastanawiaÂłam siĂŞ, czy TYLKO pryskanie np. frontlajnem jest wystarczajÂąco skuteczne? Czy taki spryskany, ale fruwajÂący wÂłos stanowi barierĂŞ?
Moim zdaniem przy psach dÂługowÂłosych lepiej sprawdzajÂą siĂŞ preparaty typu spot-on w kropelkach. Preparat musi dotrzeĂŚ do skĂłry, a nie zostaĂŚ na wÂłosach.
Pozdrawiam,
Iwona
Aga - Greta
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Maj 11, 2011, 15:30:30 »
Ja stosujĂŞ Gretusi Advantix Spot On firmy Bayer i jeszcze nigdy nic nieznalazÂłam na skĂłrze ani wgryzionego ani chodzÂącego
StosujĂŞ tydzieĂą po kÂąpieli i staram sie przez minimum dwa tygodnie psa nie kapaĂŚ. A jak siĂŞ wybieram do lasu lub w inne miejsce naraÂżajÂące na kleszcze to spryskujĂŞ podwozie i Âłapy sprayem firmy PcheÂłka.
"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Aga - Greta
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Maj 11, 2011, 15:35:41 »
Ale znam przypadek ¿e po zastosowanoiu tego preparatu wystapi³a w³asnie taka reakcja któr¹ opisuje Goœka. Pies nawet w tym miejscu wy³ysia³ dlatego najpierw testowa³am Advantix na ³opatkach a nie bezpoœrednio na przedzia³ku. W sumie to nic innego jak chemia wiêc có¿ siê dziwiÌ ¿e uczula
"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Maja
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Maj 16, 2011, 17:28:40 »
Ja zakrapia³am Chanti kroplami FIPRex. Nie powodowa³y uczulenia, dobrze dzia³a³y, znalaz³am odpadniêtego i sparali¿owanego kleszcza, ale ju¿ napitego. Bo FIPRex dzia³a dopiero gdy kleszcz napije siê krwi. Obecnie Chanti nosi obro¿ê Kiltix i ¿aden kleszcz jeszcze jej nie ugryz³
Obro¿a jest bardzo fajna, powinna wystarczyÌ do jesieni, nie pachnie Ÿle, ani intensywnie. Jestem bardzo zadowolona z jej dzia³ania. Minusem jest to, ¿e kosmaci sierœÌ. Staram siê dok³adnie oddzieliÌ Chanti w³osy na karku i za³o¿yÌ obro¿ê tak, by jak najmniej kosmaci³a w³osy. Unikn¹Ì w ogóle kosmacenia siê nie da, ale bior¹c pod uwagê ¿e Chanti kosmaci siê samoistnie w innych miejscach, to te ko³tunki od obro¿y to pryszcz
Maja
Krysia
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Maj 16, 2011, 22:41:14 »
Gosiu jezeli pies ma reakcje uczuleniowa na dana substancje to nie mozna podawac preparatow o tym samym skladzie ale zwiekszonym stezeniu!Nalezy zmienic substancje czynna albo nalac preparat na wiekszej powierzchni skory.Bo czasami jest tak ze zbyt duza ilosc laduje w jednym miejscu i drazni skore a wylana na dluzszym odcimnku newywoluje takich reakcji.Ja stosuje advantix ale wylewam na ok 15cm przedzialku i wylewam wieczorem przy ladnej pogodzie bedac na zewnatrz bo w pomieszczeniu Cherry tez trzepie glowa i czasem kicha takze drazni ja zapach to samo jest jednak tez z innymi preparatami.Substancji teoretycznie nie powinno sie mieszac ale znam wielu ludzi ktorzy tak robia ze pies ma np obroze i dostaje tez krople i nie spotkalam sie z sytuacjami zatrucia psow sama jednak tak nie robie.
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Tyta
GoœÌ
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Kwiecień 16, 2012, 17:57:04 »
Sezon kleszczowy u nas ju¿ siê niestety zacz¹³!, stosujê preparaty na kleszcze ale i tak jakiegoœ znajdê. Denerwujê siê bo pies bardzo drapie miejsca gdzie ostatnio mia³ kleszcze. Czy po usuniêciu klaszcza miejsce powinnam czymœ smarowaÌ? w zesz³ym roku tak siê nie drapa³?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecień 16, 2012, 21:06:28 »
MoÂże jakaÂś reakcja uczuleniowa siĂŞ pojawiÂła w tym miejscu? Jak to wyglÂąda jest zaczerwienione?
Pozdrawiam,
Iwona
Tyta
GoœÌ
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Kwiecień 17, 2012, 06:31:13 »
Nie jest zaczerwienione, w miejscu ktĂłrym drapie znalazÂłam tylko maÂłego strupka.
Krysia
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Kwiecień 17, 2012, 18:22:31 »
Witam!Jezeli jest tylko swiad i strupek to wystarczy zdezynfekowac/np.rivanol,woda utleniona/i posmarowac mascia z hydrokortyzonem moze byc oxycort.Natomiast jezeli jest rumien lub obrzek to nalezy juz zwrocic sie na konkretniejsze leczenie gdyz moze to swiadczyc o boreliozie.Czasami psy reaguja miejscowo na ukaszenia nie jest to grozne ale warto posmarowac bo jak pies zmiane rozdrapie to moze wniknac zakazenie i bedzie wiekszy klopot.Najwazniejsza jest ochrona psa przed ukaszeniami jezeli 1 srodek nie skutkuje trzeba zmienic na inny pozdrawiam
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Tyta
GoœÌ
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecień 17, 2012, 19:51:40 »
SmarowaÂłam oxykortem i kremem cutivate, jest duÂżo lepiej. Jutro podejdĂŞ z nim do wetwrynarza niech go lepiej zobaczy, choĂŚ poza tym Âże wydrapaÂł sporo sierÂści, to zachowuje sie zupeÂłnie normalnie. Mam nadzieje Âże to tylko podraÂżnienie po ukÂąszeniu. Krysiu dziĂŞkujĂŞ za poradĂŞ.
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowieÂści...
BirdoÂłkowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna...
BirdoÂłkowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna rĂłwnieÂż i tu
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
cinemak
muzycznekoloseum
shd