Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czas na kleszcza ...  (Przeczytany 20093 razy)
Go¶ka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 30

« : Maj 10, 2011, 06:55:59 »

W³a¶ciwie sprawa jest prosta. Na rynku jest tyle preparatów, ¿e teoretycznie nie powinno byæ problemu z zabezpieczeniem naszych zwierzaków, ALE... Które preparaty s± skuteczne, a jednocze¶nie nie uczulaj±? Po zastosowaniu Advantiksu Wini siê drapa³ i trzepa³ g³ow±. Na szczê¶cie nie pojawi³ siê rumieñ, wiêc nie zmywa³am zakroplonego miejsca. U buldo¿ka francuskiego mojego syna, po zastosowaniu Advantiksu, natychmiast pojawi³ siê taki rumieñ, jakby przes±cza³a siê krew! Po 2 h preparat zosta³ zmyty! Na dodatek, Wini po 3 dniach  z³apa³ kleszcza. Nie wiem ile czasu siê pas³, ale co najminiej kilka godzin i po wyjêciu by³ ca³kiem dziarski  Wet, u którego siê konsultowa³am (mojej nie by³o), zaproponowa³ ewentualn± zmianê preparatu, na taki z podwojon± dawk± trutki. Trochê bez sensu, skoro pies siê drapie  Co? Za 2 tyg  muszê co¶ zastosowaæ, ale nie chcia³abym Winiego uwra¿liwiæ, bo co zrobiê pó¼niej?
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2011, 07:21:20 »

O, szkoda- ja u¿ywam w³a¶nie advantixu i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas nie by³o ¿adnej alergii, a jedyne "skutki uboczne" to taka t³usta, ko³tuni±ca siê sier¶æ na karku. Mufin mia³ w swoim ¿yciu na razie jednego kleszcza- jaki¶ tydzieñ temu, ko³o opuszki. Jak go znalaz³am by³ martwy i niezbyt opity.
Advantix stosujemy te¿ u Eklera- wcze¶niej by³ Frontline, ale zupe³nie siê nie sprawdzi³, ci±gle znajdowali¶my na Eklerze kleszcze, a odk±d stosujemy Advantix (pewnie z rok, mo¿e trochê wiêcej) u Eklera znale¼li¶my jednego kleszcza i to w tym samym czasie kiedy u Mufina. Wiêc widaæ ogromn± ró¿nicê.
No ale skoro Winu¶ jest uczulony...
A ja chcia³am zapytaæ czy mo¿na stosuj±c advantix wychodz±c do lasu czy na pola popsikaæ go dodatkowo np. frontline w sprayu czy nie powinno siê tego ³±czyæ?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2011, 07:26:12 »

Gosiu, ja wypróbowa³abym inny preparat, niekoniecznie mocniejszy - po pierwsze, po zastosowaniu preparat nie dzia³a w 100% od razu, po drugie, napisa³a¶, ¿e zosta³ zmyty, a wiêc nie zastosowali¶cie skutecznej dawki. Spróbuj zastosowaæ inny - raz jeden z moich psów mia³ ¶wi±d w miejscu, gdzie zastosowa³am preparat (nie pamiêtam co to wtedy by³o, chyba Frontline), potem zamieni³am na inny i problem siê nie powtórzy³. Teraz stosujê Advantix i jestem zadowolona (a gdy psy mieszka³y w O¶wiêcimiu, siê nie sprawdza³, widocznie na krakowskie kleszcze lepiej dzia³a ). Dla Artusa kupujê obro¿ê Bayera Kiltix, te¿ jest ok, ale on ma krótkie futerko i ¶ci±gam j±, gdy przyje¿d¿amy do rodziców z Ol±.

Marta, o to, czy preparaty mo¿na ³±czyæ, zapyta³abym lekarza weterynarii - na ch³opski rozum wydaje mi siê, ¿e nie, skoro dawkowanie jest zale¿ne od masy psa, nie mo¿na dawaæ mu wiêcej.

Pozdrawiam,
Iwona
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2011, 10:28:34 »

U Vegi stosowa³am Fiprex Spot On oraz w przypadku spacerów do lasu, na ³±ki dodatkowo spray tej samej firmy na ³apy, kleszcze co prawda znajdowa³am ale zazwyczaj spaceruj±ce po w³osie lub totalnie uschniête.
U Tivy zastosowa³am Virbac Duowin Contact Spot-On, podobno lepszy bowiem zawiera dwie substancje czynne oraz ma bardziej oleist± konsystencjê, dziêki czemu lepiej utrwala siê na skórze. Jak siê jednak sprawdza w praktyce to zobaczymy za jaki¶ czas, na dzieñ dzisiejszy, po "trawiastych" spacerach nie zlokalizowa³a u niej go¶ci.
Go¶ka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 30

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2011, 12:54:26 »

Dziêki za informacje. Mam jeszcze chwilê na ostateczn± decyzjê co do kolejnego zakraplania. Zale¿a³o mi na Waszej wiedzy, co zabezpiecza nasze zwierzaki, nie robi±c im krzywdy. Obro¿a (niestety) my¶lê, ¿e odpada. Chcemy pokazaæ siê na wystawie, a i tak weszli¶my w etap KO£TUNA  Nie muszê Wam pisaæ ile przy tym rado¶ci     Zastanawia³am siê, czy TYLKO pryskanie np. frontlajnem jest wystarczaj±co skuteczne? Czy taki spryskany, ale fruwaj±cy w³os stanowi barierê? Kolejny raz okazuje siê, ¿e posiadanie psa rasy d³ugow³osej ma swoje wady i zalety  Taki biedny kleszcz, musi siê nie¼le nawspinaæ, zanim znajdzie psa pod faluj±cym w biegu w³osem  , ale jak ju¿ znajdzie psa, to my musimy znale¼æ kleszcza Chichot Chichot Chichot

Daisy, preparatem, który mi zaproponowa³ wet., jest w³a¶nie Duovin Contact, lub (je¶li dobrze pamiêtam nazwê) Practic (?). One s± podobno silniejsze w dzia³aniu na kleszcze, ale tam jest podwojona dawka substancji truj±cej (uczulaj±cej?)

Iwonko, pisa³am o dwóch pieskach:
-pierwszy, to WINI, któremu NIE zmywa³am preparatu, a mimo to po 4 - 5 dniach mia³ pas±cego siê kleszcza,
-drugi, to pies MOJEGO SYNA i u niego preparat zosta³ ZMYTY, poniewa¿ reakcja by³a wrêcz przera¿aj±ca.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2011, 13:38:21 »

Iwonko, pisa³am o dwóch pieskach..

Czyta³am za szybko i nie doczyta³am

Zastanawia³am siê, czy TYLKO pryskanie np. frontlajnem jest wystarczaj±co skuteczne? Czy taki spryskany, ale fruwaj±cy w³os stanowi barierê?

Moim zdaniem przy psach d³ugow³osych lepiej sprawdzaj± siê preparaty typu spot-on w kropelkach. Preparat musi dotrzeæ do skóry, a nie zostaæ na w³osach.

Pozdrawiam,
Iwona
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2011, 15:30:30 »

Ja stosujê Gretusi Advantix Spot On firmy Bayer i jeszcze nigdy nic nieznalaz³am na skórze ani wgryzionego ani chodz±cego  Chichot Stosujê tydzieñ po k±pieli i staram sie przez minimum dwa tygodnie psa nie kapaæ. A jak siê wybieram do lasu lub w inne miejsce nara¿aj±ce na kleszcze to spryskujê podwozie i ³apy sprayem firmy Pche³ka. 

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2011, 15:35:41 »

Ale znam przypadek ¿e po zastosowanoiu tego preparatu wystapi³a w³asnie taka reakcja któr± opisuje Go¶ka. Pies nawet w tym miejscu wy³ysia³ dlatego najpierw testowa³am Advantix na ³opatkach a nie bezpo¶rednio na przedzia³ku. W sumie to nic innego jak chemia wiêc có¿ siê dziwiæ ¿e uczula Smutny

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2011, 17:28:40 »

Ja zakrapia³am Chanti kroplami FIPRex. Nie powodowa³y uczulenia, dobrze dzia³a³y, znalaz³am odpadniêtego i sparali¿owanego kleszcza, ale ju¿ napitego. Bo FIPRex dzia³a dopiero gdy kleszcz napije siê krwi. Obecnie Chanti nosi obro¿ê Kiltix i ¿aden kleszcz jeszcze jej nie ugryz³ Obro¿a jest bardzo fajna, powinna wystarczyæ do jesieni, nie pachnie ¼le, ani intensywnie. Jestem bardzo zadowolona z jej dzia³ania. Minusem jest to, ¿e kosmaci sier¶æ. Staram siê dok³adnie oddzieliæ Chanti w³osy na karku i za³o¿yæ obro¿ê tak, by jak najmniej kosmaci³a w³osy. Unikn±æ w ogóle kosmacenia siê nie da, ale bior±c pod uwagê ¿e Chanti kosmaci siê samoistnie w innych miejscach, to te ko³tunki od obro¿y to pryszcz

Maja
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 297

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2011, 22:41:14 »

Gosiu jezeli pies ma reakcje uczuleniowa na dana substancje to nie mozna podawac preparatow o tym samym skladzie ale zwiekszonym stezeniu!Nalezy zmienic substancje czynna albo nalac preparat na wiekszej powierzchni skory.Bo czasami jest tak ze zbyt duza ilosc laduje w jednym miejscu i drazni skore a wylana na dluzszym odcimnku newywoluje takich reakcji.Ja stosuje advantix ale wylewam na ok 15cm przedzialku i wylewam wieczorem przy ladnej pogodzie bedac na zewnatrz bo w pomieszczeniu Cherry tez trzepie glowa i czasem kicha takze drazni ja zapach to samo jest jednak tez z innymi preparatami.Substancji teoretycznie nie powinno sie mieszac ale znam wielu ludzi ktorzy tak robia ze pies ma np obroze i dostaje tez krople i nie spotkalam sie z sytuacjami zatrucia psow sama jednak tak nie robie.

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 16, 2012, 17:57:04 »

Sezon kleszczowy u nas ju¿ siê niestety zacz±³!, stosujê preparaty na kleszcze ale i tak jakiego¶ znajdê. Denerwujê siê bo pies bardzo drapie miejsca gdzie ostatnio mia³ kleszcze. Czy po usuniêciu klaszcza miejsce powinnam czym¶ smarowaæ? w zesz³ym roku tak siê nie drapa³?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 16, 2012, 21:06:28 »

Mo¿e jaka¶ reakcja uczuleniowa siê pojawi³a w tym miejscu? Jak to wygl±da jest zaczerwienione?

Pozdrawiam,
Iwona
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 17, 2012, 06:31:13 »

Nie jest zaczerwienione, w miejscu którym drapie znalaz³am tylko ma³ego strupka.
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 297

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 17, 2012, 18:22:31 »

Witam!Jezeli jest tylko swiad i strupek to wystarczy zdezynfekowac/np.rivanol,woda utleniona/i posmarowac mascia z hydrokortyzonem moze byc oxycort.Natomiast jezeli jest rumien lub obrzek to nalezy juz zwrocic sie na konkretniejsze leczenie gdyz moze to swiadczyc o boreliozie.Czasami psy reaguja miejscowo na ukaszenia nie jest to grozne ale warto posmarowac bo jak pies zmiane rozdrapie to moze wniknac zakazenie i bedzie wiekszy klopot.Najwazniejsza jest ochrona psa przed ukaszeniami jezeli 1 srodek nie skutkuje trzeba zmienic na inny pozdrawiam

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 17, 2012, 19:51:40 »

Smarowa³am oxykortem i kremem cutivate, jest du¿o lepiej. Jutro podejdê z nim do wetwrynarza niech go lepiej zobaczy, choæ poza tym ¿e wydrapa³ sporo sier¶ci, to zachowuje sie zupe³nie normalnie. Mam nadzieje ¿e to tylko podra¿nienie po uk±szeniu. Krysiu dziêkujê za poradê.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fenixlife mundonovelas shd muzycznekoloseum cinemak