Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czas na kleszcza ...  (Przeczytany 20098 razy)
Baba Jagi
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 25, 2012, 10:01:35 »

Ja zakrapia³am Chanti kroplami FIPRex. Nie powodowa³y uczulenia, dobrze dzia³a³y, znalaz³am odpadniêtego i sparali¿owanego kleszcza, ale ju¿ napitego. Bo FIPRex dzia³a dopiero gdy kleszcz napije siê krwi. Obecnie Chanti nosi obro¿ê Kiltix i ¿aden kleszcz jeszcze jej nie ugryz³ Obro¿a jest bardzo fajna, powinna wystarczyæ do jesieni, nie pachnie ¼le, ani intensywnie. Jestem bardzo zadowolona z jej dzia³ania. Minusem jest to, ¿e kosmaci sier¶æ. Staram siê dok³adnie oddzieliæ Chanti w³osy na karku i za³o¿yæ obro¿ê tak, by jak najmniej kosmaci³a w³osy. Unikn±æ w ogóle kosmacenia siê nie da, ale bior±c pod uwagê ¿e Chanti kosmaci siê samoistnie w innych miejscach, to te ko³tunki od obro¿y to pryszcz

Witam,

W³a¶nie wet usuna³ mojej Jadze kleszcza który wpi³ sie tu¿ przy oczku........ Koniecznie wiêc chcê zastosowaæ "co¶" dla ochrony p- kleszczowej, tym bardziej ¿e mieszkamy w poblizu lasu i najczê¶ciej w lesie spacerujemy. Zastanawiam siê nad obro¿± - nie wiem jak bêdzie ze szczotkowaniem? Jak sobie radzili¶cie? Jak czytam o ró¿nych reakcjach psiej skóry na krople, to jako¶ obro¿a wydaje mi siê lepsza.

pozdrawiam

pozdrawiaj± Baba z Jag±
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 26, 2012, 14:07:42 »

Ja u¿ywam krople dla swoich psów od wielu lat (od 10 lat) i mam dobre zdanie na ich temat, w moim przypadku s± skuteczne.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 26, 2012, 16:47:06 »

Ja równie¿ u¿ywam kropli, ostatnimi czasy Advantix inie jest najgorzej. Ale Artus nosi obro¿e Kiltix i jest bardzo dobra, tyle, ¿e przy d³ugim w³osie mo¿e go ko³tuniæ.

Pozdrawiam,
Iwona
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 26, 2012, 19:25:34 »

Co do obro¿y, to powiem szczerze, ¿e okaza³a siê niewypa³em. Mo¿liwe, ¿e tylko w naszym przypadku. Przez jaki¶ miesi±c, pó³tora, by³o ok, a potem jakby w ogóle nie dzia³a³a. A mia³a dzia³aæ przez pó³ roku. Pies nie wchodzi³ do wody, po k±pieli zak³ada³am obro¿ê po ca³kowitym wyschniêciu, naci±ga³am j± po odpowiednim czasie. Wszystko wed³ug wskazówek z instrukcji. A mimo to, po up³ywie oko³o pó³tora miesi±ca Chanti zaczê³a przynosiæ kleszcze i pch³y.
Rozmawia³am na temat obro¿y z lud¼mi podczas spacerów (o tej konkretnej Bayerowskiej) i w³a¶ciciele s± z niej zadowoleni. Tak¿e nie skre¶lam jej, ale dla nas siê nie sprawdzi³a.
Stosujemy krople FipRex, ca³y czas te same, bo nie ma po nich uczulenia, a dobrze radzi sobie z kleszczami z naszego terenu. Raz w miesi±cu na wielko¶æ psa M, czyli do 20 kg. Nie mamy du¿ego nara¿enia, bo raczej Chanti biega po ³±kach, nie po lesie. Ale mam te¿ w domu FipRex w aerozolu, gdybym wybiera³a siê do lasu, to dodatkowo psiknê³abym jej mgie³k± w okolicach g³owy. Oczywi¶cie nie mo¿na za du¿o u¿ywaæ ¿eby nie przesadziæ z ca³kowit± dawk± i nie przytruæ psa. Dodatkowo aerozol trzeba tak rozpyliæ ¿eby siê samemu nie nawdychaæ i nie naraziæ psa na wdychanie
W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia w walce z kleszczami. Nie cierpiê kleszczy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 26, 2012, 19:26:09 wys³ane przez Maja » Zapisane

Maja
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 26, 2012, 20:24:29 »

Greta tez ma zakrapiane krople Bayer Advantix i sobie chwalê  kleszcza jeszcze nigdy nie znalaz³am i uczulenia ai zaczerwienienia na skórze po aplikacji tez nie by³o nigdy. Wg mnie sprawdzone i dla nas s± ok

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Baba Jagi
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 27, 2012, 14:04:09 »

Co do obro¿y, to powiem szczerze, ¿e okaza³a siê niewypa³em. Mo¿liwe, ¿e tylko w naszym przypadku. Przez jaki¶ miesi±c, pó³tora, by³o ok, a potem jakby w ogóle nie dzia³a³a. A mia³a dzia³aæ przez pó³ roku. Pies nie wchodzi³ do wody, po k±pieli zak³ada³am obro¿ê po ca³kowitym wyschniêciu, naci±ga³am j± po odpowiednim czasie. Wszystko wed³ug wskazówek z instrukcji. A mimo to, po up³ywie oko³o pó³tora miesi±ca Chanti zaczê³a przynosiæ kleszcze i pch³y.
Rozmawia³am na temat obro¿y z lud¼mi podczas spacerów (o tej konkretnej Bayerowskiej) i w³a¶ciciele s± z niej zadowoleni. Tak¿e nie skre¶lam jej, ale dla nas siê nie sprawdzi³a.
Stosujemy krople FipRex, ca³y czas te same, bo nie ma po nich uczulenia, a dobrze radzi sobie z kleszczami z naszego terenu. Raz w miesi±cu na wielko¶æ psa M, czyli do 20 kg. Nie mamy du¿ego nara¿enia, bo raczej Chanti biega po ³±kach, nie po lesie. Ale mam te¿ w domu FipRex w aerozolu, gdybym wybiera³a siê do lasu, to dodatkowo psiknê³abym jej mgie³k± w okolicach g³owy. Oczywi¶cie nie mo¿na za du¿o u¿ywaæ ¿eby nie przesadziæ z ca³kowit± dawk± i nie przytruæ psa. Dodatkowo aerozol trzeba tak rozpyliæ ¿eby siê samemu nie nawdychaæ i nie naraziæ psa na wdychanie

Dziêkujê za porady/ dzielenie siê swoimi do¶wiadczeniami. Mam jeszcze jeden problem; te wszystkie ¶rodki to jest jednak jaka¶  Jaga jest chodz±c± przytulank±.....
inna rzecz, ¿e nasz lokalny san-epid twierdzi, ¿e kleszcze z  naszej okolicy ¿adnej zarazy typo borelioza nie roznosz±. Tylko zwyk³± kleszczow± robote odwalaj±. Napija sie, napij± i odpadaj± no i  swêdzi.

S³ysza³am, ¿e np we W³oszech maj± tabletki, co to sie je przed sezonem kleszczowym pieskom daje,i ten ¶rodek jest po prostu we krwi psa, a nie na skórze ani sier¶ci; czy wiadomo Wam co¶ o tym?

u nas niez³y upa³..... ze 25 w cieniu.....
pozdrawiamy, Jaga z Bab±
( albo na odwrót)
W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia w walce z kleszczami. Nie cierpiê kleszczy.

pozdrawiaj± Baba z Jag±
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 05, 2012, 11:25:51 »

Ja mam dylemat: Mufin wa¿y dok³adnie 25 kg i nie wiem czy mam kupowaæ Advantix dla psów do 25kg czy ponad 25 kg (dostêpne s± dla psów, które wa¿± 10-25 kg i 25-40 kg). Wcze¶niej kupowa³am na zmianê, teraz jednak powy¿ej 25, ale sama  nie wiem co lepsze...
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2012, 16:11:38 »

przeczytaj opakowanie, jest tam podane ile nalezy se podac na 1 kg masy ciala psa, i nie podawac minimalnej ilosci wymaganej, tylko srednia, no i nie przesadzac. nie pamietam tych ilo¶ci, ja kupuje te najwieksze, licze i dziele. Mam 7 psiakow…

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 05, 2012, 17:28:48 »

Ja kupujê opakowanie na psy XL i dzielê na trzy beardie i dzia³a - a moje ch³opaki maja ponad 25.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 06, 2012, 15:40:09 »

Ja mam dylemat: Mufin wa¿y dok³adnie 25 kg i nie wiem czy mam kupowaæ Advantix dla psów do 25kg czy ponad 25 kg (dostêpne s± dla psów, które wa¿± 10-25 kg i 25-40 kg). Wcze¶niej kupowa³am na zmianê, teraz jednak powy¿ej 25, ale sama  nie wiem co lepsze...

My¶lê, ¿e lepszy jest wybór powy¿ej 25 kg, beardie ma du¿o w³osów wiêc czê¶æ preparatu na pewno i tam wnika.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell madagaskar catziee watahashiraberu shd