Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dysplazja, oczy itp. - co, jak i gdzie badaæ u beardeta  (Przeczytany 11999 razy)
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« : Luty 25, 2011, 08:21:35 »

We ¶rodê Chanti by³a wa¿ona przed prze¶wietleniem bioder, i wa¿y³a 18,3 kg Jednak przecinek

A przy okazji - biodra ma obecne idealne
Kolejne prze¶wietlenie (bioder i ³okci) zrobimy w okolicach 1,5 roku.
Dobrze jest mieæ pewno¶æ, ¿e wszystko jest ok
Zachêcam wszystkich w³a¶cicieli rodzeñstwa, którzy jeszcze nie prze¶wietlali bioder, aby to zrobili. Ani dla psa, ani dla cz³owieka nie jest to uci±¿liwe, a spokój jaki jest po badaniu jest bezcenny.

A Krysi dziêkujemy za zaopiekowanie siê nami Buziak

Maja
Go¶ka
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 30

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2011, 09:24:04 »

Wini mia³ prze¶wietlane bioderka w wieku 3 miesiêcy (by³o ok.) i wówczas nie by³ w ¿aden sposób "uspokajany". Czy Chanti dosta³a jaki¶ ¶rodek na uspokojenie i rozlu¼nienie? Nie ukrywam, ¿e trochê zwlekam z powtórnym, zaleconym, badaniem, bo obawiam siê "usypiaczy" Niezdecydowany Ponadto, czy bêdziecie robiæ badania oczu? Je¶li tak, to jakie?
Równie¿ odliczam czas do zjazdu. A mo¿e spotkamy siê na jakiej¶ wystawie? Czy wybieracie siê gdzie¶ ?
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2011, 10:19:44 »

Gosiu, ja bojê siê w³a¶nie tego samego... okaza³o siê te¿, ¿e Mufin ma grudy na trzeciej powiece, je¶li kropelki nie pomog±, to bêdzie musia³ mieæ zabieg- wtedy przy okazji  "u¶pienia" chcia³abym ¿eby mia³ zrobione prze¶wietlenie. Chocia¿ oczywi¶cie liczê na to, ¿e krople przynios± efekt- w niedziele min± dwa tygodnie od przyjmowania kropli i siê wszystkiego dowiem.

P.S. Maju, wybacz, ¿e za¶miecam Ci w±tek.. 
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2011, 10:28:08 wys³ane przez Marta » Zapisane
Maja
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2011, 11:13:56 »

Ja mia³am ten komfort, ¿e pojecha³am do poleconego przez Iwonê i Krysiê chirurga. Dodatkowym plusem by³o to, ¿e by³a z nami Krysia, która czê¶ciowo zajê³a siê Chanti.
¦rodek, który dosta³a Chanti jest super, ¿adnych skutków ubocznych. Pies wraca do siebie i jest normalny. Nie ma niekontrolowanego sikania, czy wymiotów. Wra¿enie po, jest takie jakby pies by³ zmêczony, nic wiêcej. Krysia z pewno¶ci± w³±czy siê do rozmowy i poda dok³adne nazwy i dzia³anie leków.

Z mojej strony - nie ma siê czego obawiaæ. Aczkolwiek z pewno¶ci± warto zadbaæ, by badanie zosta³o przeprowadzone z u¿yciem odpowiednich ¶rodków i przez fachowca.
Nie znam siê na weterynarii, ale nie wydaje mi siê, aby by³o mo¿liwe zrobienie badania bez u¶pienia. Tzn. zrobienie zdjêcia, które jest czytelne. Pan doktor powiedzia³, ¿e nie da siê prawid³owo zbadaæ ewentualnego luzu w stawie kolanowym na "¿ywym" psie. Wiêc co dopiero zrobiæ zdjêcie rtg. Ale mogê siê myliæ. A kolana sprawdza³y¶my, bo Chanti kiedy¶ mia³a naci±gniête ¶ciêgna.

Marta - za¶miecaj, zachêcam, takie ¶mieci lubimy
Go¶ka - jak siê zdecydujemy na jak±¶ wystawê, to damy znaæ, chwilowo jeszcze nie podjê³y¶my decyzji Z politowaniem

Maja
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2011, 12:28:15 »

Da siê, Daisy mia³a tak badan± dysplazjê. Le¿a³a jak anio³ek i zdjêcie wysz³o bardzo dobrze. Przêswitla³am te¿ kiedy¶ ³apê do¿ycy - te¿ bez znieczulenia, bo grzeczna dziewczynka. Osobi¶cie jednak bojê sie wszystkich "usypiaczy", wiêc unikam jak mogê.
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 297

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2011, 15:20:58 »

RTG oczywiscie da sie zrobic bez znieczulenia ale nie dotyczy to min zdjec na potwierdzenie lub wykluczenie dysplazji a to z tego wzgledu ze zdjecie musi byc bardzo dokladne i jezeli pies bedzie zle ulozony lub poruszy chociaz jedna noga wowczas zdjecie nie nadaje sie do rawidlowej i pewnej oceny.Kazda zasada ma jednak wyjatkii zdazaja sie psy"kukielki"ktorym da sie wykonac takie zdjecie bez znieczulenia.W naszej praktyce wielokrotnie rezygnowalismy ze znieczulenia psa na wyrazna prosbe wlasciciela ale w 99%przypadkow konczylo sie to wielokrotnym przeswietlaniem i zdenerwowaniem psa.A robic cos "na odwal sie"to wg mnie lepiej nie robic wcale..A wsrod szczeniakow ktore zazwyczaj sa bardzo radosne iruchliwe czasami niespokojne jestem pewna ze takie zdjecie nie ma prawa bytu..Dotakiego zdjecia trzba psiaka ulozyc na plecach w specjalnym korytku i przytrzymywac lekko naciagajac lapy przednie w jedna a tylne w druga strone co nie jest przyjemne na pewno..Co do znieczulen do zdjec stosuje sie narkozy krotkodzialajace nie takie jak do operacji sa to srodki dozylne i zawsze wpiety jest wenflon do zyly w razie "w".My czesto podajemy tzw wybudzacze ktore powoduja ze zwierze wychodzi z lecznicy przytomne i na wlasnych nogach.Wazne jest wiec gdzie takie zdjecie zostaje wykonane gdyz niektore placowki podaja narkoze domiesniowa ktora powoduje ze pies spi caly dzien i nieda sie go wybudzic.Rozmawialam na temat zdjec z dr Siembieda specjalista w tej dziedzinie i mowil mi ze ocenia wiele zdjec nieprawidlowo wykonanych i wowczas ocenia to wlasnie zdjecie nie dociekajac dlaczego jest np krzywo miednica tylko wystawia swoja opinie co czesto doprowadza do tego iz zdrowy pies ma w opisie dysplazja C gdyz na zdjeciu glowka wychodzila lekko ze stawu powodujac zmiane katow i zly wynik.Dodam rowniez ze kto nie jedzie z naszym zdjeciem do opisu zawsze zbiera pochwale za jakosc zdjecia.

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2011, 15:24:20 »

Dziekuje dziewczyny za docenienie mojej skromnej osoby;)

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2011, 21:07:07 »

¯a³ujê Krysiu, ¿e mam do Ciebie tak daleko...
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2011, 23:28:37 »

ja tez zaluje

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Go¶ka
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Luty 26, 2011, 08:32:24 »

:(My te¿ ¿a³ujemy. Nikt nie rozumie beardeta......
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 26, 2011, 13:08:51 »

Gosiu jeszcze jest czas na nowe zdjecie wiec porozmawiajcie w swojej lecznicy na temat znieczulenia czy bedzie "tylko na chwile"czy bedzie podawane dozylnie i czy jest mozliwosc podania"wybudzacza'czy posiadaja tlen i atropine lub adrenaline w razie jak cos poszloby nie tak/np zlapal by bezdech/noi czy zdjecie jest wykonywane w specjalnym korytku.jezeli lecznica Wam to moze zapewnic to ok i nie ma co sie martwic ale jezeli nie to poszukajcie innej ktora te warunki spelnia.W Warszawie napewno macie mozliwosci wyboru Buziak

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 26, 2011, 13:23:55 »

W Warszawie jest dwoch specjalistow radiologii ktorzy maja uprawnienia do wpisow do rodowodow wiec moze u nich zrobicie?Sa to drBarbara Blenau Centrum Zdrowia MULTI-WET ul.Gagarina 5 lub drTadeusz Narojek SGGW ul.Nowoursynowska 159c.Nie znam tych lekarzy ale mysle ze u nich powinno byc ok skoro to specjalisci noi od razu moglibyscie na miejscu zalatwic wpis do rodowodu:)

Pozdrawiam,
Krysia

www.amberose.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #12 : Luty 26, 2011, 13:31:18 »

Ja te¿ boje sie "usypiaczy" i wogóle sytuacji kiedy tracê kontakt z moim beardetem ale, rozumiej±c na czym polega badanie w kierunku wykluczenia lub oceny dysplazji mimo wszystko decydujê siê na znieczulenie pupila. Jak co¶ mi siê nie podoba, to bez znieczulania mam mo¿liwo¶c obej¿enia stawów na tzw. telewizji RTG, wtedy u¶pienie nie ma sensu, widaæ wszystko, ka¿d± ko¶æ, jak siê rusza w stawie itd. To fajne jest w mojej ocenie szczególnie kiedy psiak jest m³ody.
Jednak pó¼niej, kiedy ju¿ o weryfikacje i ocenê prosimy osobê trzeci±, jak± zazwyczaj jest Pan Siembieda, zdjêcie musi byæ, i to musi byæ najlepsze z mo¿liwych. Nawet je¶li pies lezy spokojnie, nie ma takiego rozlu¼nienia jak podczas krótkiej narkozy, a tylko u psa naprawdê zrelaksowanego, lu¼nego mo¿na zrobiæ naprawdê dobre zdjêcie do dobrej oceny (nie ma napiêæ miê¶ni, ¶ciegien itd).
Oczywi¶cie, w wyjatkowych przypadkach, i maj±c zdecydowanie wyj±tkowe zwierzê (co naprawdê nieczesto siê zdarza, Krysia ma racjê, ok. 1%) mo¿na zaryzykowaæ i prze¶wietlaæ psa ¶wiadomego, ale ja, w tym wzglêdzie boje siê ryzykowaæ, ma³e naci±gniêcie silniejsze której¶ nogi, lekkie wygiêcie psa, którego na oko mo¿emy nie zauwa¿yæ, lekko niewyra¼ne i bêdzie w rodowodzie C lub gorzej, a po co? tak naprawdê wiem, ¿e ta krótka narkoza, zazwyczaj z wybudzeiem naprawdê jest nieszkodliwa, a napewno mniej, ni¿ powtarzanie RTG.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 13:34:34 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Go¶ka
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Luty 26, 2011, 21:25:20 »

W³a¶nie siê zastanawiam kiedy Maja "pogoni" nas ze swojego w±tku Chichot Chichot Chichot

To badanie, które Wini mia³ robione jest opisane w³a¶nie przez pani± dr Blenau (rtg robione w MULTIWET na Gagarina 5). Ona napisa³a równie¿: "nastêpne badanie nale¿y wykonaæ po ukoñczeniu przez psa 6 miesiêcy ¿ycia". Dlatego my¶lê, ¿e chyba jednak zapiszê siê na kolejne rtg. Krysiu, Twoje uwagi s± bardzo cenne, bo wskazuj± czego powinni¶my oczekiwaæ. Dziêki Ci za cierpliwo¶æ do laików .  Je¶li mo¿esz, podpowiedz jeszcze, jakie zrobiæ i kiedy badania oczu. Mam nadziejê, ¿e te informacje przydadz± siê równie¿ innym beardimaniakom.
A co do "pasienia"Chichot psa, to dane z dzisiaj: 54 cm "wzrostu" Szok i 22,5 kg, z uwag±, ¿e gadzina je po³owê lub mniej zalecanej dawki z opakowania...
Maju wybacz, ale fajnie tu u Ciebie Buziak
Maja
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 26, 2011, 22:16:16 »

Maju wybacz, ale fajnie tu u Ciebie Buziak
Mi³o mi I w koñcu jaki¶ wiêkszy ruch u "nas"

O oczach, te¿ chêtnie poczytam, wiêc i ja do³±czam siê do pro¶by

Gosia - Chanti te¿ ma³o je.

Maja
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj