Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak pobraæ mocz do badania??  (Przeczytany 5826 razy)
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« : Luty 17, 2011, 17:29:13 »

Gaja musi miec regularnie robione badania ka³u i moczu. Z pobraniem próbki ka³u problemu nie mam, jednak trudno¶æ siê rodzi z pobieraniem moczu

Próbowa³am podk³adaæ Gaji wyparzony s³oiczek jak siê za³atwia³a jednak jak tylko poczu³a, ¿e ma co¶ pod pup± to przestawa³a sikaæ i ucieka³a, wiêc nigdy nie uda³o mi siê pobraæ odpowiedniej ilo¶ci moczu Z politowaniem

Macie mo¿e jakie¶ sprawdzone sposoby jak to zrobiæ??
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2011, 17:36:35 »

Ja mam przygotowan± prostokatn± przykrywkê od jakiego¶ plastikowgo pojemnika i kiedy sunia zaczyna siusiaæ podsuwam jej przykrywkê. Kiedy skoñczy to odchodzi i wtedy przelewem do pojemnika na mocz.

Za pierwszym razem mo¿e sie zdziwiæ , ¿e co¶ posuwasz wiêc odskoczy ale za drugim razem powinno byæ ju¿ lepiej.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2011, 19:52:52 »

Anetko u Vegi to siê nie sprawdzi³o, zawsze jak podchodzi³am to przestawa³a sikaæ, nawet nie zd±¿y³am niczego podstawiæ Smutny Dodatkowo mocz do badania powinien byæ czysty i mi wetka poradzi³a by w ostateczno¶ci, po odpowiednim zabezpieczeniu w³osa w okolicach sromu i ³ap (aby nie zebraæ zanieszyszczonego materia³u do badania) wymusiæ oddanie moczu. Wiem dziwnie to brzmi, ale wystarczy, najlepiej z rana lekko ucisn±æ pêcherz moczowy, ja Vegê nieco unosi³am wk³adaj±c rêkê pod brzuch i bez problemu ³apa³am co by³o mi potrzeba, a nawet wiêcej
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2011, 22:36:32 »

A mo¿e lepiej spróbowaæ ma³ego æwiczenia. Kiedy sika czy robi kupê ( a mo¿e i cokolwiek), chwaliæ z daleka, podchodz±c i podaæ jej smako³yk, pog³askaæ. Za 3-5 razem powinna raczej spodziwaæ siê w³±¶nie smako³yka, i grzecznie siusiaæ, gdy ty, niepostrze¿enie podsuniesz jej albo jak±æ tackê, ale mo¿e byæ te¿ przeciêta wzd³u¿ butelka po wodzie mineralnej, sparzyæ wod± gor±c±. Psie siki, nie pobrane z cewnikowania i tak nie bêd± nigdy czyste bakteriologiczne.

Ja u¿ywam w³a¶nie butelki, jest d³uga, w±ska, wygodna. Oczywi¶cie potem przelewam do czystego pojemnika.

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2011, 08:35:28 »

Siu¶ki moich dziewczyn nie by³y sterylne a i tak mo¿na by³o z badania odczytaæ to co byo istotne i przeprowadziæ prawid³owo leczenie.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar cinemak k-l catziee shd