Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wystawowy, pracuj±cy, dogoterapeuta, sportowiec, czy jedno wyklucza inne?  (Przeczytany 25625 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #30 : Luty 07, 2011, 10:17:36 »

Dziêki za komentarze, mam nadziejê, ¿e jesli kto¶ nabêdzie kolejnych spostrze¿eñ, wiedzy - podzieli siê nimi z nami.

no wiêc na ten moment, mamy jasno¶æ, ¿e Beardie z hodowli "wystawowych" o ile posiadaja okre¶lone instynkty i warunki mog± jak najbardziej zadowoliæ i tych co siê bêd± chcieli bawiæ w sporty psie, dogoterapi±, czasami zaj±æ serio pasieniem (zapewne hobbystycznie utrzymywanego stadka owiec Chichot), i tych których wystawy ci±gn±.

Co do linii "pracuj±cych" - to  nie ka¿de szczeniê bêdzie wykazywa³o pasjê rodziców i dziadków, a o wystawach raczej (choæ nie wykluczam) nie nalezy my¶leæ, tyle, ¿e ja osobi¶cie, hodowli strict "pracujacych" Beardie w Europe nie znam. Jak kto bardzo tak± lini± zainteresowany - odsy³am do kraju pochodzenia rasy.

Oczywi¶cie, nie ka¿de szczeniê z miotu bêdzie wystawowym championem, i raczej nie codziennie ten champion jest równiez championem w obedience czy agility, dogoterapeut±  itd, st±d w zalezno¶ci od tego czego chcemy, czego oczekujemy - dobrze jest poczytac i zainteresowac siê tym, jak wybraæ hodowlê i szczeniaka do okreslonego celu.

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 10:32:39 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Luty 07, 2011, 13:23:21 »

Ca³kiem przypadkowo nawi±za³a siê podobna dyskusja na facebook. Pewnie warto poczytaæ co mysl± m.in. Anglicy na ten temat, w¶ród nich równkiez Pani Osborn, która widzia³± osobi¶cie pierwsze Bearded Collie, od których pochodz± wszystkie inne BC.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1626885868062&set=p.1626885868062

jak kto nie czyta po angielsku, polecam Google Chrome albo po prostu t³umaczyæ sobie przez kopiuj wklej na http://translate.google.com/ generalnie - t³umaczy OK  Chichot
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 14:56:27 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #32 : Luty 07, 2011, 14:56:14 »

Te¿ aportuj±, choæ Daisy bardziej, ale Lily jest najbardziej zaciêta w tym kierunku.

Ostatnio na PT mieli¶my aport taki "fachowy" z tym wielkim drewnianym kozio³kiem. Rosie bardzo dobrze a Joy jesli nawet podleci to bardziej z instynktu pogoni, bo gdy przestaje siê ruszaæ to olewa. Za to instynkt pasterski ma na pewno, mia³a ju¿ kontak z owcami.

Najsmieszniejsza by³a ostatnio na przedszkolu ma³a Kropka, bo sama sobie zabawkê znalaz³a (zamiast nota bene zrobiæ do mnie) i od tej pory æwiczy³a z Maciejem pos³uszeñstwo w nagrodê nie na przysmak, ale na zabawke w³a¶nie. I super to dzia³a³o. Jej brat Canibalek aportuje cudownie mam filmik z Francji... Beauty za¶ np. nie. Genralnie by³o to najbardziej "zabawkowy" miot jaki mia³am. Ich tata Vivaldi te¿ nie, co moze znaczyæ, ze podobnie jak z instynktem pasterskim cecha jest do¶æ silnie odziedziczalna i wystarczy jedno z rodziców.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Luty 07, 2011, 15:03:16 »

podobnie jak z instynktem pasterskim cecha jest do¶æ silnie odziedziczalna i wystarczy jedno z rodziców.
myslê, ¿e tak, w naszej rasie to chyba cecha która nie zosta³a "wytrzebiona", wiêc jest.

I zgadzam siê z Wendy Hines, ¿e zbyt czêsto "grzechy" s± przykrywane pod nazw± "pracuj±cy", gdzie dane zwierzê nie by³oby akceptowane ani przez farmerów/szkoleniowców ani te¿ w ringach wystawowych.

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #34 : Luty 07, 2011, 16:57:02 »

I zgadzam siê z Wendy Hines, ¿e zbyt czêsto "grzechy" s± przykrywane pod nazw± "pracuj±cy", gdzie dane zwierzê nie by³oby akceptowane ani przez farmerów/szkoleniowców ani te¿ w ringach wystawowych.

Zgadza, siê z tym w 100%.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar muzycznekoloseum watahashiraberu k-l ultrawinterfell