Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wystawowy, pracuj±cy, dogoterapeuta, sportowiec, czy jedno wyklucza inne?  (Przeczytany 25651 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« : Luty 04, 2011, 09:46:06 »

Moim zdaniem nie, nie wyklucza, i dowodów na to widzê ca³± masê. Niektóre sporty utrudniaj± oczywi¶cie po³aczenie z wystawami, ale nie wykluczaj± a napewno cechy predysponuj±ce do pasterstwa (instynkt pasterskich, szkolenie w tym zakresie) czy dogoterapi moim zdaniem pomagaj±, przede wszystkim ucz± psa kontaktu z cz³owiekiem i rozumienie jego poleceñ, a to umiejetno¶æ wa¿na w ringu te¿. Pies który ma zajêcie, który co¶ robi, co¶ æwiczy, jest zdecydowanie ³atwiejszy do opanowania w ringu.
Futerko.... wystarczy podstawowa toaleta, i te¿ psa z ringów nie trzeba wykluczaæ, ot, trochê higieny.

a oto filmik, Charli, psiak wystawowy, który jednocze¶nie by³ trenowany obedience jak równie¿ i pasienie, a jak mu idzie? jak wygl±da? zobaczcie sami:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=117675811611145

poniewa¿ temat od czasu do czasu wyp³ywa, ciekawa jestem Waszych opinii, czy i jak podgodziæ pasterstwo, sporty, dogoterapiê z wystawami? da siê czy nie?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 09:51:04 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2011, 11:04:28 »

Jedyn± przeszkod± mo¿e byæ brak czasu Szkolenie psa zajmuje go sporo, zw³aszcza je¶li kto¶ my¶li o zawodach.

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2011, 16:31:13 »

Wg mnie nie, kwestia czasu tylko. Daisy i Deep sobie te dwa razy do roku pas± i na "urodê" wp³ywu to nie ma. Wg mnie ka¿da aktywno¶æ uczy psa zadowolenia z siebie, pewno¶ci, zwi±zuje z w³a¶cicielem, o¶miela do nowych sytuacji, a w rezultacie pomaga w wystawianiu.

Pamietajmy np. topowego, historycznego Offenbacha - i zywciêzca ¶wiata by³ i owce pas³ i w agillity skaka³ - widzia³am fotki.

Uwa¿am, ze to kwestia bardziej naszego czasu i ambicji.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2011, 17:34:58 »

Ja równie¿ uwa¿am, ¿e uprawiania przez psa sportu nie wyklucza go z udzia³u w wystawach. Ballada od 3 m-ca trenuje agility, je¼dzi na zawody, seminaria i obozy i by³a na kilkudziesiêciu wystawach.

Bardzo du¿o zalezy od w³a¶ciciela czy bêdzie chcia³ co¶ z psem robiæ i znale¼æ jego wrodzony talent do robienia czego¶ fajnego.

W przypadku Beraded Collie faktycznie pracuj±cego ( czyli na codzieñ) przy owcach mo¿e byæ problem z jako¶ci± foterka. Poprostu taki beardi nie bêdzie taki efektowny jak ten, który mieszka w domu na kanapie. Ale oczywi¶cie wygl±d futerka nie umniejsza jego budowy anatomicznej.

Jak równie¿ wycacany wygl±d nie umniejsza wartosci u¿ytkowej psa. To mo¿e jak najbardziej i¶æ w parze.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 19:19:01 wys³ane przez Aneta » Zapisane

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2011, 18:08:11 »

Ballu jest doskona³ym przyk³adem, który pokazuje, ¿e mo¿na ³±czyæ jedno z drugim. A co do Offenbacha - przy ilo¶ci wystaw, w których bra³ udzia³, chyba niewiele czasu mia³ na cokolwiek innego :-)

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2011, 19:01:51 »

Chyba jednak trochê mia³ miêdzy championów a weteranami z tego co zaobserwowa³am. By³o wszystko na jego stronie prywatnej, nie de Chester.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2011, 20:26:10 »

Oj mia³ "Bach" - legenda Show Bearded Collie trochê czasu, kiedy by³ szczególnie w Szwecji i Finlandi, tu jego strona
http://offenbach.de.chester.free.fr
Sara - dzi¶ int ch. Szwedzki, nowrweski, duñski champion:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1424061843642&set=o.115418025138875
synek Offenbacha - Ducan (zdecydowanie wystawowy pies, champion):
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1419879099076&set=o.115418025138875
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1419880259105&set=o.115418025138875
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1419877779043&set=o.115418025138875
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1275139000664&set=o.115418025138875

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2011, 20:32:42 »

Jejku, to ukojenie dla oczu, jak piêknie Ofenbach przezentowa³ sie z owcami (mam nadziejê, ¿e mogê przekleiæ fotkê)

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Luty 04, 2011, 20:37:34 »

... a ja nadal jestem przekonana, ¿e w Beardecim ¶wiecie jest wyj±tkowo, i st±d, u¿ytkowo¶c w wiekszo¶ci idzie w parze z wygl±dem. Skandynawia i Anglia sa w tym wzgledzie zgodne, i bardzo, bardzo ceni± sobie walory psychivczne, ponad d³ugie i efektowne futerko. Pilnuja wzorca, krytykuj± siê wzajemnie, czêsto bardzo krytycznie ale i rzeczowo. 

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Luty 04, 2011, 20:55:14 »

Daisy (Ch Dream About Dzamila Z Domu Etny) na ringu:

i w pracy:

Anetko nie widzia³a¶ nigdy Offenbacha (nawiasem mówi±c pradziadka maluszków F Z Domu Etny) przy pracy? To by³ beardie ca³± gêb±

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2011, 21:10:03 »

... a ja nadal jestem przekonana, ¿e w Beardecim ¶wiecie jest wyj±tkowo, i st±d, u¿ytkowo¶c w wiekszo¶ci idzie w parze z wygl±dem.

Nie do koñca siê zgodzê. Zobacz, jak wygl±daj± beardie z typowo u¿ytkowych linii. W ka¿dej rasie ró¿nica jest bardzo widoczna i nie s±dzê, by w przypadku beardie by³o inaczej.

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2011, 21:35:24 »

Wiecej widzê takich, co maj± cechy u¿ytkowe, ni¿ tych  "typowo uzytkowymi".
Faktycznie pracuj±cych ze stadami Bearded Collie jest niewiele (o ile wogóle s±, hodowla w dzisiejszym ¶wiecie jest zupe³nie inna ni¿ kiedy¶), a hodowle "pracuj±cych" czy "uzytkowych" beardie to takie, gdzie ludzie tak jak my je¿d¿± na szkolenia i bawi± siê w konursy pasienia, ale ich zwierzeta nie pilnuj± stad i nie ps± ich. Tyle tylko, ¿e my jeszcze uczestniczymy w wystawach i zwracamy na kolejne cechy uwage, a oni je pomijaj±.

S± rasy, gdzie wystawowe psiaki posz³y w takim kierunku, ¿e przestaj± byæ uzytkowe. Ale to ani nasza rasa ani nasza, lecz sêdziów i hodowców zas³uga.

Na ka¿dym Beardecim spotkaniu, sympozjum, w ka¿dej powa¿nej publikacji o rasie, w ka¿dej ksi±¿ce, czytam, ¿e Bearded Collie ma byæ ³adny, ale przede wszystjim ma byæ to sredniej wielko¶ci pies, o cechach zdecydowanie przysposabiaj±cych go do pracy jako pasterz.

Natomiast okreslenie ¿e linia czy hodowla jest typowo wystawowa, i takie psy nie nadaj± siê na psy pracuj±ce czy sportowe - jest nieprawdziwe i przesadzone. Dowodem powy¿sze posty  Chichot

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Luty 04, 2011, 22:34:02 »

Amen.

Jak powiedzia³a Wendy Hines (Ramsgrove, Wlk. Brytania): beardie ma byæ zbudowany tak, by móc spe³niac swoj± pierwotn± rolê. To co czyni z beardie piêknego psa wystawowego to te cechy, które pozwoli³yby mu na wydajn± pracê np. g³êboka klatka piersiowa, dobry front itd.
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Luty 04, 2011, 23:01:25 »

Nie do koñca siê zgodzê. Zobacz, jak wygl±daj± beardie z typowo u¿ytkowych linii. W ka¿dej rasie ró¿nica jest bardzo widoczna i nie s±dzê, by w przypadku beardie by³o inaczej.

Wydaje mi siê Iwonko, ¿e to ma miejsce wtedy kiedy hodowca sportowy-zapaleniec (znam takich bardzo wielu w innych rasach) stawia przed wszystkim na charakter i atuty strikte u¿ytkowe nie zwracaj±c uwagi na wygl±d, budowê psa. Wyra¼nie ma to miejsce u Border Collie, które czasami nie przypominaj± swojej rasy. W krajach, w których jest du¿o beardie pewnie równie¿ ma to miejsce. Mam nadziejê, ¿e w Polsce bêdziemy zwracac baczn± uwagê w doborze hodowlanym na oba te aspekty zarówno wygl±d jak i charakter.
Na pewno nie jest tak, ¿e w tzw liniach u¿ytkowych psy zbrzyd³y od pracy 

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2011, 23:13:17 »

To co czyni z beardie piêknego psa wystawowego to te cechy, które pozwoli³yby mu na wydajn± pracê np. g³êboka klatka piersiowa, dobry front itd.
prawid³owo¶æ budowy (kontowania, osadzenie koñczyn, proporcje itd) jest warunkiem koniecznym do prawid³owego, wydajnego i nienastreczaj±cego zbytniego wysi³ku ruchu, pojemna klatka piersiowa, do pomieszczenia p³uc i serca, ustawienie oczu i uszu - do prawod³owego widzenia i s³yszenia, okrywa w³osowa, ma chroniæ przez warunkami atmosferycznymi (ciep³o, zimno, deszcz).

Te wszystkie cechy s± zawarte we wzorcu, który dotyczy wystawowych psiaków, nie wiem, jak mo¿e wydajnie pracowaæ pies, ¿le zbudowany?

no i ma³e pytanie do Anetki... czy Bordery by³y stworzone do pasienia czy freesbe? agility? o których pisa³a¶ w po¶cie? o tych pas±cych czy tych sportowych? i czy aby te odstepstwa od standardu nie s± w jakis sposób zmian± tych psów z pastuszków w sportowe? i mo¿e st±d te róznice?

Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fenixlife ultrawinterfell shd watahashiraberu muzycznekoloseum