Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
ZIMA
Strony:
1
[
2
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: ZIMA (Przeczytany 17446 razy)
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
Odp: ZIMA
«
Odpowiedz #15 :
Grudzieñ 06, 2010, 21:02:52 »
Anetka ma racjê Gosiu te maluchy to ju¿ dorodne pannice
Greta w niedziele urzêdowa³a na snakach z Sylwi± ponad godzinê. Zastanawia³am siê która z nich bêdzie wiêkszym sopelkiem
Sylwia- sopelek ju¿ ci±g³a do domu a Greta- sopelek oczywi¶cie niewybiegana
Ale jako¶ da³a siê namówiæ na powrót do domu.
Jak wychodzimy z domu to Greta jest pierwsza przy drzwiach mieszkania przy windzie przy drzwiach od domofonu i pierwsza na dworze. Wyskakuje na dwór jak z procy. A w drodze powrotnej wszystko w odwróconej kolejno¶ci
My pierwsi a ona na koñcu i czasem to siê cholery dowo³aæ nie idzie
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #16 :
Grudzieñ 12, 2010, 18:29:50 »
www.smartness.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 148
«
Odpowiedz #17 :
Grudzieñ 13, 2010, 06:29:51 »
Wracaj±c do w±tku
Bardzo fajnym patentem okaza³a siê wazelina. Smarujemy ³apki od spodu, poduszki i kud³y pomiêdzy. ¦nieg, który normalnie mocno osadza siê na spodzie ³apki i tworzy lodowe jaja, w przypadku posmarowania wazelin± nie wczepia siê zbyt mocno i ³atwo go ¶ci±gn±æ (o ile sam nie odpadnie). Ponadto wazelina tworzy pewn± barierê dla soli. Chocia¿ i tak omijam posolone chodniki, na tyle na ile to mo¿liwe.
Maja
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #18 :
Grudzieñ 13, 2010, 21:09:58 »
Do ochrony psich ³ap stosujê preparat w sprayu z dodatkiem propolisu.
(pielegnuje,chroni, zabezpiecza poduszki przed szkodliwym dzia³aniem lodu, ¶niegu,¿wiru, soli), Jest zdecydowanie lepszy od wazeliny ;
Po kazdym spacerze moje psy maj± myte ³apy.To s± niestety uroki mieszkania w mie¶cie.
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Grudzieñ 14, 2010, 20:26:43 »
U nas w Sosnowcu nie sypi± ju¿ chodników sol±. Sol± tylko ulice. Strasznie mnie ta nowina zaskoczy³a
Wiêc my mamy ³apki z g³owy
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #20 :
Luty 11, 2012, 22:07:09 »
W tym roku testujemy psie obuwie. Jak na razie Chanti chodzi w butach z Trixie z pianki neoprenowej, wzmocnionej sztuczn± skór± (
http://www.trixie.de/en/mk/Search,23?showDetail=12070&search=walker
). Zaskoczy³o mnie, ¿e w ogóle siê nie wzbrania³a przed butami. Jakie¶ 15 minut zajê³o jej przyzwyczajenie siê, ¿e ma co¶ na ³apach. Potem chodzi³a tak jak zwykle. Normalnie stawia³a ³apki. Od kiedy je mamy, ka¿dy d³ugi spacer jest w butach. D³ugi spacer jest zwi±zany z bieganiem i zabaw± z innymi psami. Mimo to, nie ma problemów ze spadaj±cymi butami. To te¿ mnie zaskoczy³o. Oczywi¶cie trzeba je przed wyj¶ciem dobrze za³o¿yæ i starannie pozapinaæ rzepy.
Nie wiem jak inne psy, ale Chanti wygl±da wrêcz na zadowolon± z faktu obutych ³apek.
Najgorsze by³y chemikalia, którymi zalewane s± ulice, a przechodzimy przez jedn± id±c na biegi, a tak¿e posolone chodniki, chocia¿ tych nie ma a¿ tak wiele. No i oczywi¶cie im d³u¿szy pobyt na mrozie, tym wiêksze prawdopodobieñstwo kulek na ³apkach, które trzeba wyskubywaæ.
Teraz te problemy to przesz³o¶æ
Maja
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #21 :
Luty 12, 2012, 14:39:20 »
Maja zapomnia³a dodaæ, ¿e jej post sponsorowa³a firma Trixie
A tak na powa¿nie, cieszê siê, ¿e buty siê sprawdzaj±, bo soli na chodnikach i ulicach od groma, a i sama temperatura robi swoje. Krysia u¿ywa jakiej¶ ma¶ci specjalnej na ³apy zim± i sobie chwali³a, mo¿e napisze co to dok³adnie jest, bo ja nie pamiêtam nazwy: Winter co¶ tam.
Pozdrawiam,
Iwona
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #22 :
Luty 17, 2012, 12:34:37 »
Po oko³o 10 godzinach spacerów testowych. Stwierdzam co nastêpuje
Opisywane przeze mnie wcze¶niej buty nie s± warte ceny jak± trzeba za nie zap³aciæ, 4 sztuki kupowa³am za, swoj± drog±, niez³± cenê 60 z³. W czasie 10 godzin testu raz musia³am je zszywaæ; wszystkie 4, bo przetar³a siê nitka któr± przyszyty jest spód ze sztucznej skóry. Trzeba to zszyæ, bo tworzy siê "kieszonka", do której sypie siê ¶nieg. Teraz czekaj± na kolejne zszycie, bo znowu siê nitka przetar³a w jednym z nich. Sztuczna skóra nie jest trwa³a i pêka, wiêc nied³ugo nie bêdzie nawet co przyszywaæ. Czê¶æ wzmocniona jest stanowczo za p³ytka. Tak¿e rzepy s± wszyte zbyt wcze¶nie i podczas chodzenia tak¿e siê wycieraj± i niszcz±. Przód buta jest kompletnie zryty, wiêc nie chroni ju¿ przed wilgoci±.
Podsumowuj±c. S±dzê, ¿e jako buty ochronne przy skaleczeniu, mog± siê nadaæ. Natomiast do regularnego u¿ytkowania kompletny niewypa³. G³ówne wady, to zbyt delikatne materia³y, niepoprawne wymiary czê¶ci wzmocnionych, cena. Zalet± jest to, ¿e neoprenowa pianka jest miêkka wygodnie siê je zak³ada.
PS Obecnie testujemy kolejne obuwie, tym razem szyte z my¶l± o rasie Syberian Husky i psich zaprzêgach. Niebawem podzielê siê wra¿eniami.
Maja
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #23 :
Luty 17, 2012, 14:56:34 »
Rzeczy Trixie raczej nie kojarza mi sie z dobra jakoscia - dwa razy kupilam ich grzebien, ktory sie rozsypal po raz po miesiacu uzywania, drugi raz po 5 minutach!
Pozdrawiam,
Iwona
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #24 :
Luty 17, 2012, 16:40:15 »
Mnie te¿ nie, ale nie by³o wyboru. Od czego¶ trzeba zacz±æ. Pad³o na te.
Nie wiem jak jest w innych krajach, ale u nas nie ma znowu za wielkiego wyboru.
Po raz kolejny potwierdza siê fakt, ¿e profesjonalny sprzêt, ubrania czy buty, lepiej kupowaæ u zapaleñców, którzy w ramach manufaktury zape³niaj± lukê w rynku. Podobnie jak z obro¿ami, które wykonuje od niedawna Iwona.
Maja
Aga - Greta
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Luty 17, 2012, 20:56:06 »
licz±c na jako¶æ trzeba siê liczyæ z cen±
ale z drugiej strony popatrzeæ to nie mo¿na mieæ wszystkiego najlepszego i jednocze¶nie najdro¿szego.... a jak to na Polaka przypada jeste¶my czêsto oszczêdne momo to i¿ znamy skutek
Gretu¶ na super ¶nieg i deszcz ma kombinezon ortalionowy. Fajna sprawa bo wystaj± tylko ³apki na dole i nie ma kulek na udach i brzuszku ale tak samo ma swoje minusy. Zapina siê na grzbiecie, ciê¿ko upchn±c tam futro i nie przyci±æ zamkiem (mimo iz jest podzyte fajnie z zak³adk± ). no i na dole jest regulacja na gumki i na takie ko³eczki jak w kurtkach, które te¿ wymagaj± co jaki¶ czas ingerencji w postaci przeszycia bo siê urywaj± i gubi± siê te ko³eczki
Ale jakie¶ fajne buciki by siê nam przyda³y
«
Ostatnia zmiana: Luty 17, 2012, 21:03:39 wys³ane przez Aga - Greta
»
www.beardedcollie.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #26 :
Luty 17, 2012, 21:49:38 »
Aga, z cen± i jako¶ci±, niestety nie jest tak do koñca. Wspomniana Trixie, du¿a, niemiecka firma, ma ceny powiedzmy niewygórowane. O jako¶ci ju¿ by³o. Du¿a firma op³aca ca³e rzesze ludzi, których op³acaæ nie musz± ma³e firmy, które czêsto ³±cz± pasjê z zarabianiem i dlatego ceny maj± sensowne, jak na nasze warunki. Aktualnie testujemy buty, które s± jak dot±d najtañsze ze znalezionych, bo kosztuj± mniej ni¿ 10 z³ za sztukê, czyli nieca³e 40 za komplet. A s± jak na razie bezkonkurencyjne. W przysz³ym tygodniu zrobiê kilka fotek i dam namiary na ich twórcê.
Czekam te¿ na kombinezon i nie chcê zapeszaæ, ale posiada chyba wszystkie elementy, które s± nam potrzebne. Jak go dostanê i sprawdzê czy na pewno, tak¿e wrzucê fotki i namiary na pani±, która je szyje. To osoby podobne do naszej Iwony, która za naprawdê rozs±dne ceny oferuje produkt, do tej pory niedostêpny na polskim rynku, który jest wykonany 100 razy lepiej ni¿ te "markowe", a w dodatku jest stworzona i dostosowana do indywidualnych potrzeb. Trzeba tylko mieæ trochê cierpliwo¶ci i szczê¶cia i trafiæ do odpowiednich osób
Maja
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 297
«
Odpowiedz #27 :
Luty 18, 2012, 16:56:57 »
Ta masc to WINTER PAD pomata w skladzie wazelina,olejek z tymianku tlenek cynkui olej z drzewa herbacianego czyli mocno natluszcza i odzywia.Chroni przed duzym mrozem i zracym dzialaniem soli Cherry znacznie dluzej chodzi bez podnoszenia lap przy silnym mrozie dlatego sobie chwale noi opuszki sa miekkie i nie pekaja.Natomiast nie chroni przed piaskiem,kulami sniegowymi itp wiec napewno buty lepsze ale co do jakosci to sie zgadzam ze na naszym rynku to tylko badziew niestety..Ciekawa jestem tych butow dla husky daj znac jak sie sprawdzaja i jezeli sa dobre to moze moja lecznica nawiaze kontakt bo to co proponujemy ludzia to dramat.
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Strony:
1
[
2
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
cinemak
k-l
madagaskar