Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: WItam  (Przeczytany 10981 razy)
Magda
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 59

« Odpowiedz #15 : Luty 23, 2011, 23:38:08 »

Witam  wydaje mi siê ¿e jak siê chce to zawsze mo¿na d±¿yc do celu i spe³niaæ swoje marzenia.Mo¿e szczeniak nie jest bardzo drogi tej rasy ale pielêgnacja i odpowiednie ¿ywienie nie jest tanie.Szczególnie pielêgnacja tego d³ugow³osego psa , s± piêkne maj± swój niesamowity urok ale wymagaja po¶wiêcenia i czasu ¿eby odpowiednio dobrze wygl±da³.Musisz przemy¶leæ sprawê czy napewno chcia³by¶ takiego psa, praca przy tym psie jest czasoch³onna bo czasami wiele godzin ale jest to moje hobby i poprostu sprawia mi to wielk± przyjemno¶æ jak i mojemu psu   
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #16 : Marzec 04, 2011, 09:00:12 »

...praca przy tym psie jest czasoch³onna bo czasami wiele godzin ...

Nie przesadzajmy z tymi godzinami, nie po¶wiêca siê przecie¿ tych godzin codziennie tylko raz na jaki¶ czas.

Co do utrzymania:
- ¿ywienie tyle samo co ka¿dej innej rasy o wadze oko³o 20-25 kg
- pielêgnacja hm... kupno dobrego szamponu w koncentracie wystarcza przy jednym psie na bardzo d³ugo, a kupno akc do czesania to w koñcu jednorazowy wydatek.
- wydatki zwi±zane z weterynarzem, takie same jak w ka¿dej innej rasie i jest to bardzo indwidydualne.

Bearded Collie to nie tylko wygl±d a raczej przede wszystkim nietuzinkowy charakter i usposobienie. Ogolony beraded nadal jest tym samym Bearded Collie tylko o innym wygl±dzie.
NIE KIERUJMY SIÊ PRZY KUPNIE PSA JEGO WYGL¡DEM !!!

Przepraszam  z tego wszystkiego zapomnia³am siê przywitac, Witaj na forum.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #17 : Marzec 04, 2011, 22:06:57 »

czasoch³onna Co? Co? w³±czam dobry film  szczotka w gar¶æ i czeszemy 
najwa¿niejsza jest wed³ug mnie regularna pielêgnacja

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #18 : Marzec 05, 2011, 09:12:50 »

Od wielu lat s³yszê to pytanie i stwierdzenia ¿e czasoch³onna. I jako¶ trudno mi sie z tym pogodziæ, i dzi¶ wiem dlaczego. To po prostu trzeba lubiæ, tego chcieæ, to musi nam sprawiaæ jak±¶ przyjemno¶æ, i wtedy tego czasu siê nie liczy i jest jakby wpisany w to co lubimy.

Mnie denerwuj± w tym wzglêdzie czê¶ciej psy raz krótkow³osych i koty bo one zostawiaj± o wiele wiêcej w³osów wszêdzie, na ubraniach, meblach itd. a ja nie lubiê czy¶ciæ ani mebli ani ciuchów  Chichot

Nie mam mebli tapicerowanych, a na ciuchach s± czasami w³osy, ale je zdejmuje siê o wiele ³atwiej ni¿ te krótkie, powbijane jak ig³y choinkowe. Jakie¶ "koszty musz± byæ" 

a czesanie mnie wycisza, sprawia przyjemno¶æ, taka troszkê joga dla mnie. Wiêc je¶li nie lubi kto¶ zabiegów przy psie, i chce go mieæ bo chcia³by przyjaciela, ale nie ma ani czasu ani ochoty a tym bardziej przyjemno¶ci w opiekowaniu siê nim, wtedy odradzam kupno psa. A je¶li ju¿ kupuje, niech zdecyduje co woli sprz±taæ, meble czy psa  Chichot i wtedy wie, jakiego psiaka mo¿e mieæ. To kwestia "priorytetów".

Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #19 : Marzec 05, 2011, 18:25:56 »

no i tu siê zgadzam z Gosi±. Jak co¶ bêdziemy traktowaæ jak niemi³y obowi±zek w tym przypadku czesanie psa to na pewno bêdzie nam to ciê¿ko przychodzi³o. Ja mam czesanie wpisane w sobotnie popo³udnie  Chichot Jak ju¿ siê ze wszytskim ogarne czyli praca pó¼niej dom to pó¼niej kawka dobry film i mamy z Gret± relaks. Ona le¿y roz³o¿ona a ja sobie powolutku czeszê nigdzie siê nie spiesz±c bo to nasz wspólny czas Chichot Czasem nawet za¶nie dziewczyna Chichot
Ogólnie to ¿aden pies dla pedantów siê nie nadaje Chichot a zw³asza pó³d³ugow³ose kocisko jak nasze - to dos³ownie wszêdzie bia³e futro zw³aszcza teraz na wiosne. No ale có¿ s³odka jest i tyle 
A sprz±tania to chyba tyle jak po kolejnym cz³onku rodziny Chichot Chichot Chichot tylko ten bardziej futrzasty no i nie rozrzuca klocków i ubrañ po ca³ym mieszkaniu 

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahashiraberu muzycznekoloseum cinemak madagaskar k-l