Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.
Forum Grupy Miłośników Bearded Collie
>
BirdoÂłkowe FOTO-info
>
Foto info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna...
(Moderator:
Admin
) >
Nie tylko beardie
Strony: [
1
]
2
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Nie tylko beardie (Przeczytany 8592 razy)
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik
Nie tylko beardie
«
:
Wrzesień 14, 2010, 18:21:13 »
xx
«
Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:08 wysłane przez my-bearded
»
Marta
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: Nie tylko beardie
«
Odpowiedz #1 :
Wrzesień 15, 2010, 10:59:50 »
Ale sÂłodkie kluchy
Uwielbiam te ró¿owe,delikatne szczeniêce poduszki
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Wrzesień 17, 2010, 12:13:54 »
szczeniaczki kochane, ale czy to prawda, ¿e s¹ to pieski o "ma³ym rozumku". Moi rodzice musieli uœpiÌ swoj¹ suczkê(nowotwór) i s¹ w³aœnie na etapie co jeœli nie foksterier? Na liœcie jest m.in. beagle, ale s³yszeliœmy ró¿ne opinie na ich temat. Bêdê wdziêczna za informacjê, jesli to mo¿liwe.
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Wrzesień 18, 2010, 13:39:36 »
na tyle co wiem i widzĂŞ, Beagle to bardzo energetyczne psy, potrzebujÂą sporo zajĂŞĂŚ, i nie sÂą zbyt Âłatwe w uÂłoÂżeniu, tyle, Âże foxy teÂż nie Âłatwe :-) wiĂŞc komu ja to ... :-)
typowe psy myÂśliwskie w charakterze i naturze. JeÂśli kto to lubi i potrafi zaspokoiĂŚ jego potrzeby - super pies.
Poza tym, zapewne dobrze jest znaleŸÌ jakieœ rozs¹dne forum i poczytaÌ.
www.smartness.com.pl
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Wrzesień 18, 2010, 14:11:59 »
xx
«
Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:29 wysłane przez my-bearded
»
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Wrzesień 21, 2010, 08:56:18 »
Dziêkujê serdecznie za informacje. Przeka¿ê je ewentualnym zainteresowanym
A do foxĂłw to rzeczywiÂście rodzice trafili chyba na wyjÂątkowy jak na te psy egzemplarz (albo mieli takÂą "rĂŞkĂŞ" do wychowania). Dlatego tak trudno teraz im siĂŞ zdecydowaĂŚ na nastĂŞpnego. Pozdrawiam
Gochaa
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Wrzesień 21, 2010, 20:31:47 »
Mia³am w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ znalezienia kilku beagli-uciekinierów oraz poœredniczenia w poszukiwaniu innych (bo nie zdjê³am wszystkich og³oszeù, wiêc ludzi dzwonili do mnie jeszcze przez dobre parê tygodni w sprawie zarówno zgubionych, jak i znalezionych beagli) - a to wcale nie by³a du¿a miejscowoœÌ
Jak dla mnie beagle sÂą bardzo specyficzne... ale co kto lubi. Byle siĂŞ nie nabraĂŚ na sÂłodki pysiaczek...
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #7 :
Wrzesień 21, 2010, 21:07:10 »
Niestety chyba "wycieczki" sÂą specjalnoÂściÂą beagle i trzeba o tym wiedzieĂŚ decydujÂąc sie na takiego psa
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Wrzesień 22, 2010, 17:14:14 »
kochani, nic w ich wycieczkach zaskakujÂącego, to element ich pracy mysliwskiej! naprawdĂŞ, polecam poczytaĂŚ do czego byÂły stworzone, jakie miaÂły zadania, a wtedy wszystko bĂŞdzie jasne.
Równie¿ widzia³am kilka og³oszeù "zagin¹³ Beagle"... ech... i czemu mnie to nie dziwi... ?
www.smartness.com.pl
Gochaa
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Wrzesień 23, 2010, 07:56:58 »
ToteÂż mnie to nie dziwiÂło, tylko smuciÂło. ZwÂłaszcza, Âże w drodze do pracy niemal codziennie widzĂŞ rozjechane psy/koty/wiewiĂłrki...
Wiem, do czego by³y stworzone beagle (zreszt¹ nie trzeba czytaÌ, wystarczy rzuciÌ okiem na XIX-wieczne malarstwo angielskie) i sama bym siê na nie nie odwa¿y³a. A ju¿ tym bardziej nie w okolicy, w jakiej mieszkam, gdzie ba¿anty i zaj¹ce po prostu pryskaj¹ spod nóg. I dlatego m.in. mam beardeda, a nie np. springera, który by³ doœÌ wysoko na liœcie rozwa¿anych ras...
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Wrzesień 23, 2010, 12:54:46 »
Jednym sÂłowem beagle nie jest psem dla kaÂżdego. Dobrze o tym wiedzieĂŚ, bo stÂąd wÂłaÂśnie powstajÂą niesÂłuszne opinie i biednym psiakom "przyszywa siĂŞ" faÂłszywe Âłatki.
Aga - Greta
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Wrzesień 23, 2010, 17:57:51 »
Najgorsze co mo¿e byÌ to tzw. moda na konkretn¹ rasê. I to dotyczy wszystkich te co siê przewija³y jako modne. Ludzie jednak s¹ najgorsi i wszystkiemu winni bo po pierwsze nie przemyœl¹ charakteru tylko kieruj¹ siê wygl¹dem np. yorki i robi¹ z nich ostatnio "koty" i ka¿¹ im siusiaÌ do kuwety.
Szybko siĂŞ nudzÂą kolejnÂą "wirtualnÂą zabawkÂą"
Ja po prostu uwaÂżam Âże nie ma psa dla kaÂżdego. I sÂą ludzie ktĂłrzy nigdy nie powinni mieĂŚ psa
"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Wrzesień 23, 2010, 19:04:08 »
WiêkszoœÌ naszych forowiczów (podobnie¿ okreœlenie forumowicz jest b³êdne - bo s¹ fora a nie forumy) ma wiêcej ni¿ jednego psa i wszyscy wiemy jak ró¿ne maja charaktery. Kofi jest naszym trzecim beardetem. Kazdy z nich by³ zupe³nie innym psem. Misiek na spacery chodzi³ bez smyczy ale jak poczu³ zwierzynê nic nie by³o go w stanie zatrzymaÌ (pomimo przebytego szkolenia) czasem wraca³ po godzinie ale zawsze wraca³. Byliœmy raczej spokojni o niego bo zna³ okolicê i by³ doœÌ potêznym psem wiêc sobie w lesie radzi³. Miska chodzi wyl¹cznie na uwiêzi, bo jak poczuje przestrzeù to leci jak opêtana. Na szczêœcie nie wychodzi poza otwart¹ bramê co u beagli jest podobnie¿ norm¹. Kofi chcia³by czasem polecieÌ w las ale raczej Miœce do towarzystwa i zaraz wraca. Misi wycieczki trochê nas kosztowa³y zdrowia. S¹dzê, ¿e zawsze jest wstanie znaleŸÌ drogê do domu ale w lesie mo¿e wpaœÌ w jakieœ niebepieczne miejsce, sid³a itp. Zauwazyliœmy, ¿e oboje, w razie problemów czekaj¹ na nasz¹ pomoc a potem próbuj¹ sobie radziÌ - rozpieszczeni po prostu. U Miœka ujawnia³ siê instynkt pasterski i czasem szuka³ zaginionej "owieczki". Miœka i Kofi niepokoj¹ sie wzajemna nieobecnoœci¹ ale nie polec¹ w las szukaÌ sie nawzajem. tak wiec stereotypy nigdzie nie pasuja i trzeba bior¹c psa liczyÌ siê z niespodziankami. Napisa³em kupê bana³ów
ale moÂże czytajÂą to rĂłwnieÂż kandydaci na psiarzy i coÂś im to da.
Gochaa
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Wrzesień 24, 2010, 08:30:46 »
Cytat: my-bearded Wrzesień 23, 2010, 19:04:08
ZauwazyliÂśmy, Âże oboje, w razie problemĂłw czekajÂą na naszÂą pomoc a potem prĂłbujÂą sobie radziĂŚ -
rozpieszczeni po prostu
.
Oj tak... ÂświĂŞte sÂłowa. Jednym z nielicznych sposĂłbĂłw na sprawienie, Âżeby Mirka puszczona luzem trzymaÂła siĂŞ blisko jest pozwolenie jej siĂŞ "zgubiĂŚ", a przynajmniej przestraszyĂŚ, Âże siĂŞ zgubiÂła - czasami jak gdzieÂś leci za tropem, z nosem przy ziemi, zamiast jÂą odwoÂływaĂŚ, po prostu siĂŞ chowam za drzewem, zakrĂŞtem etc. (majÂąc jÂą na oku) - po chwili wraca, szuka mnie w panice i potem siĂŞ pilnuje. Czasami nawet przez nastĂŞpne parĂŞ dni
U MiÂśka ujawniaÂł siĂŞ instynkt pasterski i czasem szukaÂł zaginionej "owieczki".
Ja wykorzystaÂłam instynkt pasterski Mirki do zrobienia z niej maÂłego donosiciela - jak tylko druga psica nam siĂŞ gdzieÂś zawieruszy, rozkopujÂąc kretowisko, zamiast jej szukaĂŚ w wysokiej trawie, gdzie jej zazwyczaj nie widaĂŚ, wysyÂłamy po niÂą MirkĂŞ
która ma na ten temat w³asne zdanie i je¿eli uwa¿a, ¿e Reja jest na tyle blisko, ¿e powinniœmy ju¿ j¹ sami zauwa¿yÌ, staje i dalej nie idzie. Ale te¿ potrafi j¹ bezb³êdnie zlokalizowaÌ, wtedy staje nad ni¹ i szczeka.
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Wrzesień 24, 2010, 14:06:28 »
a moje birdo³y zawsze razem. Tylko Plindza, chyba z braku owieczek w domu jak tylko zauwa¿y "zb³akan¹ owieczkê" w postaci np. traktora, kombajnu, no ew. auta lub rowera to puszcza siê w pogoù! z tego wzglêdu muszê mieÌ oczy i uszy otwarte gdy spacerujemy luzem. Pos³ucha, wróci gdy zawo³am w odpowiednim momencie, kiedy przekroczy odleg³oœÌ 15 m.... ju¿ jest g³ucha. Nie odbiega jednak dalej ni¿ na 500-800 m i wraca, niezale¿nie od tego czy dorwa³a swój upatrzony ³up czy nie, i robi to tylko na otwartym terenie. Czasami niestety biorê ju¿ j¹ (po wybieganiu) na smycz automatyczn¹, ma trochê swobody, a ja spokój ducha
Specyficzne dla rasy by³o to, co zauwa¿y³ ka¿dy kto by³ na naszym majowym spotkaniu. Wszystkie Birdo³y luzem biega³y, wa³êsa³y siê po ca³ym, niema³ym terenie. Ale jak tylko w³aœciciel zbiera³ siê do domu - nie wiadomo sk¹d, odnajdywa³ siê ten w³aœciwy
nikt nikogo nie pomyliÂł.
To pastuchy, muszÂą mieĂŚ trochĂŞ swobody, chcÂą aby im daĂŚ coÂś coÂś do pasienia, opieki, ale bacznie nas obserwujÂą i pilnujÂą. OczywiÂście, kiedy jest 1 moÂże trochĂŞ od tych zachowaĂą odbiegaĂŚ, ale zawsze kawaÂłek tego zostanie.
BirdoÂłek poza tym, jest bardzo wesoÂły i ma specyficzny humorek, dowcip, i nie zqwsze jest do koĂąca, w 100% podporzÂądkowany jak owczarek niemiecki, ma po prostu sporo wiĂŞkszÂą, abstrakcyjnÂą wyobraÂźniĂŞ
¯eby je kochaÌ, trzeba w sercu byÌ pastuchem, ot, kimœ kto kocha naturê, swobodê, radoœÌ i swawole, a wtedy zdecydowanie szybciej dogada siê z Beardie, a i on z takim kimœ bêdzie siê czu³ dobrze.
Beagle - trzeba mieĂŚ naturĂŞ mysliwego... i jak takiego nie mam i nie chcĂŞ mieĂŚ, bo ja nie mysliwy :-)
Kuzynka Iza, ma psa faraona, i bardzo, bardzo czĂŞsto widzĂŞ, Âże choĂŚ Jasmin jest kochana, to... dla mnie koszmarnie na co dzieĂą mĂŞczÂąca! To pies na polowania wiĂŞc nie ma mowy o swobodnym bieganiu, chyba Âże to teren zamkniĂŞty, i bez moÂżliwoÂści aby ktoÂś przez przypadek... mimo Âże zawsze wraca, to... wakacje z takim psem to udrĂŞka niestety
i w³aœnie na wakacjach, Iza i Jola patrzy³y zazdroœnie na moj¹ (nasz¹ w³aœciwie, bo mówiê o œwiatowej, i by³o nas kilku z birdo³ami) bandê kilku birdo³ów, mêcz¹c siê z 2 faraonami... ci¹g³a kontrola, ci¹g³y kac, ¿e pies wybiegaÌ siê nie mo¿e, ci¹gle napiêta smycz (rêce bol¹) bo faraon ci¹gle coœ widzi do upolowania :-( nawet na smyczy upolowa³y mysz... ech... ja wolê moje birdo³ki
www.smartness.com.pl
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowieÂści...
BirdoÂłkowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna...
BirdoÂłkowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna rĂłwnieÂż i tu
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
madagaskar
fenixlife
shd