Forum Grupy Miłośników Bearded Collie

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie tylko beardie  (Przeczytany 8592 razy)
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik

« : Wrzesień 14, 2010, 18:21:13 »

xx
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:08 wysłane przez my-bearded » Zapisane
Marta
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2010, 10:59:50 »

Ale s³odkie kluchy Uwielbiam te ró¿owe,delikatne szczeniêce poduszki
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2010, 12:13:54 »

szczeniaczki kochane, ale czy to prawda, ¿e s¹ to pieski o "ma³ym rozumku". Moi rodzice musieli uœpiÌ swoj¹ suczkê(nowotwór) i s¹ w³aœnie na etapie co jeœli nie foksterier? Na liœcie jest m.in. beagle, ale s³yszeliœmy ró¿ne opinie na ich temat. Bêdê wdziêczna za informacjê, jesli to mo¿liwe.
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2010, 13:39:36 »

na tyle co wiem i widzĂŞ, Beagle to bardzo energetyczne psy, potrzebujÂą sporo zajĂŞĂŚ, i nie sÂą zbyt Âłatwe w uÂłoÂżeniu, tyle, Âże foxy teÂż nie Âłatwe :-)  wiĂŞc komu ja to ... :-)

typowe psy myÂśliwskie w charakterze i naturze. JeÂśli kto to lubi i potrafi zaspokoiĂŚ jego potrzeby - super pies.

Poza tym, zapewne dobrze jest znaleŸÌ jakieœ rozs¹dne forum i poczytaÌ.

my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2010, 14:11:59 »

xx
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:29 wysłane przez my-bearded » Zapisane
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2010, 08:56:18 »

DziĂŞkujĂŞ serdecznie za informacje. Przeka¿ê je ewentualnym zainteresowanym    A do foxĂłw to rzeczywiÂście rodzice trafili chyba na wyjÂątkowy jak na te psy egzemplarz (albo mieli takÂą "rĂŞkĂŞ" do wychowania). Dlatego tak trudno teraz im siĂŞ zdecydowaĂŚ na nastĂŞpnego. Pozdrawiam
Gochaa
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2010, 20:31:47 »

Mia³am w¹tpliw¹ przyjemnoœÌ znalezienia kilku beagli-uciekinierów oraz poœredniczenia w poszukiwaniu innych (bo nie zdjê³am wszystkich og³oszeù, wiêc ludzi dzwonili do mnie jeszcze przez dobre parê tygodni w sprawie zarówno zgubionych, jak i znalezionych beagli) - a to wcale nie by³a du¿a miejscowoœÌ Smutny
Jak dla mnie beagle sÂą bardzo specyficzne... ale co kto lubi. Byle siĂŞ nie nabraĂŚ na sÂłodki pysiaczek...
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 21, 2010, 21:07:10 »

Niestety chyba "wycieczki" sÂą specjalnoÂściÂą beagle i trzeba o tym wiedzieĂŚ decydujÂąc sie na takiego psa
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2010, 17:14:14 »

kochani, nic w ich wycieczkach zaskakujÂącego, to element ich pracy mysliwskiej! naprawdĂŞ, polecam poczytaĂŚ do czego byÂły stworzone, jakie miaÂły zadania, a wtedy wszystko bĂŞdzie jasne.

Równie¿ widzia³am kilka og³oszeù "zagin¹³ Beagle"... ech... i czemu mnie to nie dziwi... ?

Gochaa
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2010, 07:56:58 »

ToteÂż mnie to nie dziwiÂło, tylko smuciÂło. ZwÂłaszcza, Âże w drodze do pracy niemal codziennie widzĂŞ rozjechane psy/koty/wiewiĂłrki...
Wiem, do czego by³y stworzone beagle (zreszt¹ nie trzeba czytaÌ, wystarczy rzuciÌ okiem na XIX-wieczne malarstwo angielskie) i sama bym siê na nie nie odwa¿y³a. A ju¿ tym bardziej nie w okolicy, w jakiej mieszkam, gdzie ba¿anty i zaj¹ce po prostu pryskaj¹ spod nóg. I dlatego m.in. mam beardeda, a nie np. springera, który by³ doœÌ wysoko na liœcie rozwa¿anych ras...
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2010, 12:54:46 »

Jednym sÂłowem beagle nie jest psem dla kaÂżdego. Dobrze o tym wiedzieĂŚ, bo stÂąd wÂłaÂśnie powstajÂą niesÂłuszne opinie i biednym psiakom "przyszywa siĂŞ" faÂłszywe Âłatki.
Aga - Greta
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2010, 17:57:51 »

Najgorsze co mo¿e byÌ to tzw. moda na konkretn¹ rasê. I to dotyczy wszystkich te co siê przewija³y jako modne. Ludzie jednak s¹ najgorsi i wszystkiemu winni bo po pierwsze nie przemyœl¹ charakteru tylko kieruj¹ siê wygl¹dem np. yorki i robi¹ z nich ostatnio "koty" i ka¿¹ im siusiaÌ do kuwety.
Szybko siĂŞ nudzÂą kolejnÂą "wirtualnÂą zabawkÂą"

Ja po prostu uwaÂżam Âże nie ma psa dla kaÂżdego. I sÂą ludzie ktĂłrzy nigdy nie powinni mieĂŚ psa

"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
my-bearded
GoœÌ
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2010, 19:04:08 »

WiĂŞkszoœÌ naszych forowiczĂłw (podobnieÂż okreÂślenie forumowicz jest b³êdne - bo sÂą fora a nie forumy) ma wiĂŞcej niÂż jednego psa i wszyscy wiemy jak ró¿ne maja charaktery. Kofi jest naszym trzecim beardetem. Kazdy z nich byÂł zupeÂłnie innym psem. Misiek na spacery chodziÂł bez smyczy ale jak poczuÂł zwierzynĂŞ nic nie byÂło go w stanie zatrzymaĂŚ (pomimo przebytego szkolenia) czasem wracaÂł po godzinie ale zawsze wracaÂł. ByliÂśmy raczej spokojni o niego bo znaÂł okolicĂŞ i byÂł doœÌ potĂŞznym psem wiĂŞc sobie w lesie radziÂł. Miska chodzi wylÂącznie na uwiĂŞzi, bo jak poczuje przestrzeĂą to leci jak opĂŞtana. Na szczĂŞÂście nie wychodzi poza otwartÂą bramĂŞ co u beagli jest podobnieÂż normÂą. Kofi chciaÂłby czasem polecieĂŚ w las ale raczej MiÂśce do towarzystwa i zaraz wraca. Misi wycieczki trochĂŞ nas kosztowaÂły zdrowia. SÂądzĂŞ, Âże zawsze jest wstanie znaleŸÌ drogĂŞ do domu ale w lesie moÂże wpaœÌ w jakieÂś niebepieczne miejsce, sidÂła itp. ZauwazyliÂśmy, Âże oboje, w razie problemĂłw czekajÂą na naszÂą pomoc a potem prĂłbujÂą sobie radziĂŚ - rozpieszczeni po prostu. U MiÂśka ujawniaÂł siĂŞ instynkt pasterski i czasem szukaÂł zaginionej "owieczki". MiÂśka i Kofi niepokojÂą sie wzajemna nieobecnoÂściÂą ale nie polecÂą w las szukaĂŚ sie nawzajem. tak wiec stereotypy nigdzie nie pasuja i trzeba biorÂąc psa liczyĂŚ siĂŞ z niespodziankami. NapisaÂłem kupĂŞ bana³ów  ale moÂże czytajÂą to rĂłwnieÂż kandydaci na psiarzy i coÂś im to da.
Gochaa
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2010, 08:30:46 »

ZauwazyliÂśmy, Âże oboje, w razie problemĂłw czekajÂą na naszÂą pomoc a potem prĂłbujÂą sobie radziĂŚ - rozpieszczeni po prostu.
Oj tak... ÂświĂŞte sÂłowa. Jednym z nielicznych sposĂłbĂłw na sprawienie, Âżeby Mirka puszczona luzem trzymaÂła siĂŞ blisko jest pozwolenie jej siĂŞ "zgubiĂŚ", a przynajmniej przestraszyĂŚ, Âże siĂŞ zgubiÂła - czasami jak gdzieÂś leci za tropem, z nosem przy ziemi, zamiast jÂą odwoÂływaĂŚ, po prostu siĂŞ chowam za drzewem, zakrĂŞtem etc. (majÂąc jÂą na oku) - po chwili wraca, szuka mnie w panice i potem siĂŞ pilnuje. Czasami nawet przez nastĂŞpne parĂŞ dni

U MiÂśka ujawniaÂł siĂŞ instynkt pasterski i czasem szukaÂł zaginionej "owieczki".
Ja wykorzysta³am instynkt pasterski Mirki do zrobienia z niej ma³ego donosiciela - jak tylko druga psica nam siê gdzieœ zawieruszy, rozkopuj¹c kretowisko, zamiast jej szukaÌ w wysokiej trawie, gdzie jej zazwyczaj nie widaÌ, wysy³amy po ni¹ Mirkê Chichot która ma na ten temat w³asne zdanie i je¿eli uwa¿a, ¿e Reja jest na tyle blisko, ¿e powinniœmy ju¿ j¹ sami zauwa¿yÌ, staje i dalej nie idzie. Ale te¿ potrafi j¹ bezb³êdnie zlokalizowaÌ, wtedy staje nad ni¹ i szczeka.
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2010, 14:06:28 »

a moje birdoÂły zawsze razem. Tylko Plindza, chyba z braku owieczek w domu jak tylko zauwaÂży "zbÂłakanÂą owieczkĂŞ" w postaci np. traktora, kombajnu, no ew. auta lub rowera to puszcza siĂŞ w pogoĂą! z tego wzglĂŞdu muszĂŞ mieĂŚ oczy i uszy otwarte gdy spacerujemy luzem. PosÂłucha, wrĂłci gdy zawoÂłam w odpowiednim momencie, kiedy przekroczy odlegÂłoœÌ 15 m.... juÂż jest gÂłucha. Nie odbiega jednak dalej niÂż na 500-800 m i wraca, niezaleÂżnie od tego czy dorwaÂła swĂłj upatrzony Âłup czy nie, i robi to tylko na otwartym terenie. Czasami niestety biorĂŞ juÂż jÂą (po wybieganiu) na smycz automatycznÂą, ma trochĂŞ swobody, a ja spokĂłj ducha  Chichot

Specyficzne dla rasy byÂło to, co zauwaÂżyÂł kaÂżdy kto byÂł na naszym majowym spotkaniu. Wszystkie BirdoÂły luzem biegaÂły, wa³êsaÂły siĂŞ po caÂłym, niemaÂłym terenie. Ale jak tylko wÂłaÂściciel zbieraÂł siĂŞ do domu - nie wiadomo skÂąd, odnajdywaÂł siĂŞ ten wÂłaÂściwy  nikt nikogo nie pomyliÂł.

To pastuchy, muszÂą mieĂŚ trochĂŞ swobody, chcÂą aby im daĂŚ coÂś coÂś do pasienia, opieki, ale bacznie nas obserwujÂą i pilnujÂą. OczywiÂście, kiedy jest 1 moÂże trochĂŞ od tych zachowaĂą odbiegaĂŚ, ale zawsze kawaÂłek tego zostanie.
BirdoÂłek poza tym, jest bardzo wesoÂły i ma specyficzny humorek, dowcip, i nie zqwsze jest do koĂąca, w 100% podporzÂądkowany jak owczarek niemiecki, ma po prostu sporo wiĂŞkszÂą, abstrakcyjnÂą wyobraÂźniĂŞ 

¯eby je kochaÌ, trzeba w sercu byÌ pastuchem, ot, kimœ kto kocha naturê, swobodê, radoœÌ i swawole, a wtedy zdecydowanie szybciej dogada siê z Beardie, a i on z takim kimœ bêdzie siê czu³ dobrze.
Beagle - trzeba mieĂŚ naturĂŞ mysliwego... i jak takiego nie mam i nie chcĂŞ mieĂŚ, bo ja nie mysliwy :-)

Kuzynka Iza, ma psa faraona, i bardzo, bardzo czĂŞsto widzĂŞ, Âże choĂŚ Jasmin jest kochana, to... dla mnie koszmarnie na co dzieĂą mĂŞczÂąca! To pies na polowania wiĂŞc nie ma mowy o swobodnym bieganiu, chyba Âże to teren zamkniĂŞty, i bez moÂżliwoÂści aby ktoÂś przez przypadek... mimo Âże zawsze wraca, to... wakacje z takim psem to udrĂŞka niestety  Zawstydzony i wÂłaÂśnie na wakacjach, Iza i Jola patrzyÂły zazdroÂśnie na mojÂą (naszÂą wÂłaÂściwie, bo mĂłwiĂŞ o Âświatowej, i byÂło nas kilku z birdoÂłami) bandĂŞ kilku birdo³ów, mĂŞczÂąc siĂŞ z 2 faraonami... ciÂągÂła kontrola, ciÂągÂły kac, Âże pies wybiegaĂŚ siĂŞ nie moÂże, ciÂągle napiĂŞta smycz (rĂŞce bolÂą) bo faraon ciÂągle coÂś widzi do upolowania :-( nawet na smyczy upolowaÂły mysz... ech... ja wolĂŞ moje birdoÂłki 

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar fenixlife shd mundonovelas watahashiraberu