Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nie tylko beardie  (Przeczytany 8557 razy)
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 211

« : Wrzesieñ 14, 2010, 18:21:13 »

xx
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:08 wys³ane przez my-bearded » Zapisane
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 15, 2010, 10:59:50 »

Ale s³odkie kluchy Uwielbiam te ró¿owe,delikatne szczeniêce poduszki
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 17, 2010, 12:13:54 »

szczeniaczki kochane, ale czy to prawda, ¿e s± to pieski o "ma³ym rozumku". Moi rodzice musieli u¶piæ swoj± suczkê(nowotwór) i s± w³a¶nie na etapie co je¶li nie foksterier? Na li¶cie jest m.in. beagle, ale s³yszeli¶my ró¿ne opinie na ich temat. Bêdê wdziêczna za informacjê, jesli to mo¿liwe.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 18, 2010, 13:39:36 »

na tyle co wiem i widzê, Beagle to bardzo energetyczne psy, potrzebuj± sporo zajêæ, i nie s± zbyt ³atwe w u³o¿eniu, tyle, ¿e foxy te¿ nie ³atwe :-)  wiêc komu ja to ... :-)

typowe psy my¶liwskie w charakterze i naturze. Je¶li kto to lubi i potrafi zaspokoiæ jego potrzeby - super pies.

Poza tym, zapewne dobrze jest znale¼æ jakie¶ rozs±dne forum i poczytaæ.

my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 18, 2010, 14:11:59 »

xx
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 09:24:29 wys³ane przez my-bearded » Zapisane
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 21, 2010, 08:56:18 »

Dziêkujê serdecznie za informacje. Przeka¿ê je ewentualnym zainteresowanym    A do foxów to rzeczywi¶cie rodzice trafili chyba na wyj±tkowy jak na te psy egzemplarz (albo mieli tak± "rêkê" do wychowania). Dlatego tak trudno teraz im siê zdecydowaæ na nastêpnego. Pozdrawiam
Gochaa
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 42

« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 21, 2010, 20:31:47 »

Mia³am w±tpliw± przyjemno¶æ znalezienia kilku beagli-uciekinierów oraz po¶redniczenia w poszukiwaniu innych (bo nie zdjê³am wszystkich og³oszeñ, wiêc ludzi dzwonili do mnie jeszcze przez dobre parê tygodni w sprawie zarówno zgubionych, jak i znalezionych beagli) - a to wcale nie by³a du¿a miejscowo¶æ Smutny
Jak dla mnie beagle s± bardzo specyficzne... ale co kto lubi. Byle siê nie nabraæ na s³odki pysiaczek...
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 21, 2010, 21:07:10 »

Niestety chyba "wycieczki" s± specjalno¶ci± beagle i trzeba o tym wiedzieæ decyduj±c sie na takiego psa
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 22, 2010, 17:14:14 »

kochani, nic w ich wycieczkach zaskakuj±cego, to element ich pracy mysliwskiej! naprawdê, polecam poczytaæ do czego by³y stworzone, jakie mia³y zadania, a wtedy wszystko bêdzie jasne.

Równie¿ widzia³am kilka og³oszeñ "zagin±³ Beagle"... ech... i czemu mnie to nie dziwi... ?

Gochaa
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 23, 2010, 07:56:58 »

Tote¿ mnie to nie dziwi³o, tylko smuci³o. Zw³aszcza, ¿e w drodze do pracy niemal codziennie widzê rozjechane psy/koty/wiewiórki...
Wiem, do czego by³y stworzone beagle (zreszt± nie trzeba czytaæ, wystarczy rzuciæ okiem na XIX-wieczne malarstwo angielskie) i sama bym siê na nie nie odwa¿y³a. A ju¿ tym bardziej nie w okolicy, w jakiej mieszkam, gdzie ba¿anty i zaj±ce po prostu pryskaj± spod nóg. I dlatego m.in. mam beardeda, a nie np. springera, który by³ do¶æ wysoko na li¶cie rozwa¿anych ras...
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 23, 2010, 12:54:46 »

Jednym s³owem beagle nie jest psem dla ka¿dego. Dobrze o tym wiedzieæ, bo st±d w³a¶nie powstaj± nies³uszne opinie i biednym psiakom "przyszywa siê" fa³szywe ³atki.
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 23, 2010, 17:57:51 »

Najgorsze co mo¿e byæ to tzw. moda na konkretn± rasê. I to dotyczy wszystkich te co siê przewija³y jako modne. Ludzie jednak s± najgorsi i wszystkiemu winni bo po pierwsze nie przemy¶l± charakteru tylko kieruj± siê wygl±dem np. yorki i robi± z nich ostatnio "koty" i ka¿± im siusiaæ do kuwety.
Szybko siê nudz± kolejn± "wirtualn± zabawk±"

Ja po prostu uwa¿am ¿e nie ma psa dla ka¿dego. I s± ludzie którzy nigdy nie powinni mieæ psa

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 23, 2010, 19:04:08 »

Wiêkszo¶æ naszych forowiczów (podobnie¿ okre¶lenie forumowicz jest b³êdne - bo s± fora a nie forumy) ma wiêcej ni¿ jednego psa i wszyscy wiemy jak ró¿ne maja charaktery. Kofi jest naszym trzecim beardetem. Kazdy z nich by³ zupe³nie innym psem. Misiek na spacery chodzi³ bez smyczy ale jak poczu³ zwierzynê nic nie by³o go w stanie zatrzymaæ (pomimo przebytego szkolenia) czasem wraca³ po godzinie ale zawsze wraca³. Byli¶my raczej spokojni o niego bo zna³ okolicê i by³ do¶æ potêznym psem wiêc sobie w lesie radzi³. Miska chodzi wyl±cznie na uwiêzi, bo jak poczuje przestrzeñ to leci jak opêtana. Na szczê¶cie nie wychodzi poza otwart± bramê co u beagli jest podobnie¿ norm±. Kofi chcia³by czasem polecieæ w las ale raczej Mi¶ce do towarzystwa i zaraz wraca. Misi wycieczki trochê nas kosztowa³y zdrowia. S±dzê, ¿e zawsze jest wstanie znale¼æ drogê do domu ale w lesie mo¿e wpa¶æ w jakie¶ niebepieczne miejsce, sid³a itp. Zauwazyli¶my, ¿e oboje, w razie problemów czekaj± na nasz± pomoc a potem próbuj± sobie radziæ - rozpieszczeni po prostu. U Mi¶ka ujawnia³ siê instynkt pasterski i czasem szuka³ zaginionej "owieczki". Mi¶ka i Kofi niepokoj± sie wzajemna nieobecno¶ci± ale nie polec± w las szukaæ sie nawzajem. tak wiec stereotypy nigdzie nie pasuja i trzeba bior±c psa liczyæ siê z niespodziankami. Napisa³em kupê bana³ów  ale mo¿e czytaj± to równie¿ kandydaci na psiarzy i co¶ im to da.
Gochaa
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 24, 2010, 08:30:46 »

Zauwazyli¶my, ¿e oboje, w razie problemów czekaj± na nasz± pomoc a potem próbuj± sobie radziæ - rozpieszczeni po prostu.
Oj tak... ¶wiête s³owa. Jednym z nielicznych sposóbów na sprawienie, ¿eby Mirka puszczona luzem trzyma³a siê blisko jest pozwolenie jej siê "zgubiæ", a przynajmniej przestraszyæ, ¿e siê zgubi³a - czasami jak gdzie¶ leci za tropem, z nosem przy ziemi, zamiast j± odwo³ywaæ, po prostu siê chowam za drzewem, zakrêtem etc. (maj±c j± na oku) - po chwili wraca, szuka mnie w panice i potem siê pilnuje. Czasami nawet przez nastêpne parê dni

U Mi¶ka ujawnia³ siê instynkt pasterski i czasem szuka³ zaginionej "owieczki".
Ja wykorzysta³am instynkt pasterski Mirki do zrobienia z niej ma³ego donosiciela - jak tylko druga psica nam siê gdzie¶ zawieruszy, rozkopuj±c kretowisko, zamiast jej szukaæ w wysokiej trawie, gdzie jej zazwyczaj nie widaæ, wysy³amy po ni± Mirkê Chichot która ma na ten temat w³asne zdanie i je¿eli uwa¿a, ¿e Reja jest na tyle blisko, ¿e powinni¶my ju¿ j± sami zauwa¿yæ, staje i dalej nie idzie. Ale te¿ potrafi j± bezb³êdnie zlokalizowaæ, wtedy staje nad ni± i szczeka.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 24, 2010, 14:06:28 »

a moje birdo³y zawsze razem. Tylko Plindza, chyba z braku owieczek w domu jak tylko zauwa¿y "zb³akan± owieczkê" w postaci np. traktora, kombajnu, no ew. auta lub rowera to puszcza siê w pogoñ! z tego wzglêdu muszê mieæ oczy i uszy otwarte gdy spacerujemy luzem. Pos³ucha, wróci gdy zawo³am w odpowiednim momencie, kiedy przekroczy odleg³o¶æ 15 m.... ju¿ jest g³ucha. Nie odbiega jednak dalej ni¿ na 500-800 m i wraca, niezale¿nie od tego czy dorwa³a swój upatrzony ³up czy nie, i robi to tylko na otwartym terenie. Czasami niestety biorê ju¿ j± (po wybieganiu) na smycz automatyczn±, ma trochê swobody, a ja spokój ducha  Chichot

Specyficzne dla rasy by³o to, co zauwa¿y³ ka¿dy kto by³ na naszym majowym spotkaniu. Wszystkie Birdo³y luzem biega³y, wa³êsa³y siê po ca³ym, niema³ym terenie. Ale jak tylko w³a¶ciciel zbiera³ siê do domu - nie wiadomo sk±d, odnajdywa³ siê ten w³a¶ciwy  nikt nikogo nie pomyli³.

To pastuchy, musz± mieæ trochê swobody, chc± aby im daæ co¶ co¶ do pasienia, opieki, ale bacznie nas obserwuj± i pilnuj±. Oczywi¶cie, kiedy jest 1 mo¿e trochê od tych zachowañ odbiegaæ, ale zawsze kawa³ek tego zostanie.
Birdo³ek poza tym, jest bardzo weso³y i ma specyficzny humorek, dowcip, i nie zqwsze jest do koñca, w 100% podporz±dkowany jak owczarek niemiecki, ma po prostu sporo wiêksz±, abstrakcyjn± wyobra¼niê 

¯eby je kochaæ, trzeba w sercu byæ pastuchem, ot, kim¶ kto kocha naturê, swobodê, rado¶æ i swawole, a wtedy zdecydowanie szybciej dogada siê z Beardie, a i on z takim kim¶ bêdzie siê czu³ dobrze.
Beagle - trzeba mieæ naturê mysliwego... i jak takiego nie mam i nie chcê mieæ, bo ja nie mysliwy :-)

Kuzynka Iza, ma psa faraona, i bardzo, bardzo czêsto widzê, ¿e choæ Jasmin jest kochana, to... dla mnie koszmarnie na co dzieñ mêcz±ca! To pies na polowania wiêc nie ma mowy o swobodnym bieganiu, chyba ¿e to teren zamkniêty, i bez mo¿liwo¶ci aby kto¶ przez przypadek... mimo ¿e zawsze wraca, to... wakacje z takim psem to udrêka niestety  Zawstydzony i w³a¶nie na wakacjach, Iza i Jola patrzy³y zazdro¶nie na moj± (nasz± w³a¶ciwie, bo mówiê o ¶wiatowej, i by³o nas kilku z birdo³ami) bandê kilku birdo³ów, mêcz±c siê z 2 faraonami... ci±g³a kontrola, ci±g³y kac, ¿e pies wybiegaæ siê nie mo¿e, ci±gle napiêta smycz (rêce bol±) bo faraon ci±gle co¶ widzi do upolowania :-( nawet na smyczy upolowa³y mysz... ech... ja wolê moje birdo³ki 

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundonovelas madagaskar muzycznekoloseum shd ultrawinterfell