Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nakrêcanie na zabawki  (Przeczytany 2798 razy)
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« : Wrzesieñ 01, 2010, 09:29:26 »

Gaja zawsze by³a szkolona na smaki, dla jedzenia ( byle nie sucha karma   ) zrobi³aby wszystko. Bardzo mi to odpowiada³o i nie stara³am siê jej specjalnie nakrêcaæ na zabawki. Przeci±ga³am siê z ni±, ale to w formie zabawy nie szkolenia. Zabawka nigdy nie by³a nagrod± za to, ¿e piesek jest grzeczny.  Teraz z wielu powodów muszê ca³kowicie odstawiæ smaczki  i mam pytanie:
Jak teraz Gajkê nakrêciæ na zabawki w taki sposób aby zabawê nimi traktowa³a jako nagrodê za dobrze wykonane zadanie??

Dodam, ¿e Gaja bawiæ siê zabawkami lubi 

Bedê wdziêczna za ka¿d± podpowied¼
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 01, 2010, 14:33:15 »

Po pierwsze ta zabawka, któr± bêdziesz u¿ywa³a jako nagrody musi byæ po zabawie chowana, ona ma s³u¿yæ tylko do Twojej zabawy z psem.
Zabawa psa zabawkami to imitacja polowania, wiêc musi to byæ taka zabawk±, któr± zainicjujesz najpierw ucieczkê ofiary, z³apanie przez psa i poszarpanie siê t± zabawk±. Próbowa³am ró¿nych zabawek z róznymi psami ale najlepiej do tego celu sprawdzaj± siê pi³ki na sznurku ale to wa¿ne MIÊKKIE pi³ki.

Tak± pi³kê trzymasz za sznurek i ci±gniesz po ziemi zmieniaj±c kierunki ale tak aby w koñcu pies móg³ j± z³apaæ i wtedy szarpiesz siê z nim powolnymi spokojnymi ruchami, robi±c ruchy z lewa do prawa itd. Po chwili szarpania puszczasz sznurek tak, ze niby Gaja wygra³a Wasze zapasy z pi³k± , w ten sposób dostaje swoj± (upolowan±) zdobycz.

Dobrze jest mieæ takie dwie pi³ki, bo jedn± mozesz rzuciæ jako aport prosisz psa o przyniesienie ale zamiast zabierac pi³kê proponujesz mu od razu zabawê t± drug± pi³k± tak jak opisa³am wy¿ej.

Taka zabawa musi trwaæ na tyle krótko aby pies nie zd±rzy³ siê znudziæ. Przerywasz, koñczysz zabawê kiedy pies jest jeszcze mocno nakrêcony.

Kiedy taka zabawa idzie Wam ju¿ ¶wietnie wprowadzasz j± jako nagrodê zamiast smako³yku. Czyli wtedy kiedy normanie podawa³a¶ smako³yk teraz wyci±gasz z kieszeni pi³kê i szarpiesz siê pi³k± lub najpierw rzucasz jako aport i szarpiesz siê.

Powodzenia, mi³ej zabawy.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 01, 2010, 16:05:34 »

Dziêkujê za odpowied¼ Buziak

Pomys³ z aportowaniem jest chyba idealny dla Gajki bo kocha to

Muszê popracowaæ nad tym, ¿e zabawka to nagroda, a nie co¶ co psu siê nale¿y za nic Chichot
Gochaa
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 42

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 03, 2010, 07:57:41 »

Wystarczy, ¿e zaczniesz od schowania jednej z zabawek na parê dni lub kupienia nowej i bawienia siê ni± z Gajk± tylko wtedy kiedy Ty chcesz, tak jak pisa³a Aneta. W ten sposób zabawka zaczyna siê kojarzyæ z fantastyczn± zabaw± z pañci± i staje siê nagrod±
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar watahashiraberu muzycznekoloseum cinemak shd