Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warszawa 11.07  (Przeczytany 8675 razy)
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« : Lipiec 11, 2010, 12:26:18 »

Pierwsze wiesci:
- Beza (Ever Black Rose Z Domu Etny) piêkny prezent dla mamy - kolejne Zwyc. M³. Najlepszy Junior
- Morisek - BOB
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 211

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2010, 13:30:52 »

No i po wystawie:
Moris brylował na warszawskich salonach za to:
Sliczna Gaja za jasna Co?:

Młodsza siostrzyczka Kofiego (w swoje urodziny) zbyt rozbrykana:

NO I CZEKAMY NA ZDJĘCIA KONKURSOWE NIECIERPLIWIE!!!!
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 20:22:48 wys³ane przez my-bearded » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #2 : Lipiec 11, 2010, 15:08:57 »

no no no! super dzieciaki, wnuczêta 

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Lipiec 11, 2010, 15:10:33 »

dziêki za komentarze  sêdzia sam o sobie pisze krytykê 

z jednej strony, naprawdê fajnie, ze Moris ma dopisany kolejny BOB, a Beza zw.m³odzie¿y, ale... za jasna Gaja - to .... nawet nie potrafiê znale¼æ komentarza do tego. Sêdzia po takim czym¶ powinien byæ zawieszony.

Mo¿e warto napisaæ do zarz±du g³ównego, kolegium sêdziów w tej sprawie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 15:22:39 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2010, 15:15:42 »

D³ugi?! Hmmmm  Z politowaniem
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Lipiec 11, 2010, 15:17:13 »

Scali³am w±tki.
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #6 : Lipiec 11, 2010, 18:07:37 »

Boss CWC i Res.CACIB

Pozdrawiam
Anna
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2010, 18:22:57 »

z jednej strony, naprawdę fajnie, ze Moris ma dopisany kolejny BOB, a Beza zw.młodzieży, ale... za jasna Gaja - to .... nawet nie potrafię znaleźć komentarza do tego. Sędzia po takim czymś powinien być zawieszony.

Może warto napisać do zarządu głównego, kolegium sędziów w tej sprawie?

Nie sądzę, żeby moje sformułowanie że Gaja jest za jasna było w protokole tak samo jak rozbrykanie siostrzyczki Kofiego. Jest to moja interpretacja wypowiedzi rozczarowanych hodowców.
Trudno więc coś takiego zgłaszać do Związku.
pozostaje nam tylko ponarzekac albo przyjżeć sie dokładniej protokołom.
A poza tym Pani Sędzina bardzo miła.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 18:27:20 wys³ane przez my-bearded » Zapisane
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2010, 19:41:14 »

Kochani Forumowicze!
Z drobnego ¿artu - sprostowanego zreszt± - robicie wielk± aferê.
Trochê wiêcej poczucia humoru!!

A tak nawiasem rozczarowanie m³odej prezenterki Gaji by³o widoczne.
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2010, 19:57:12 »

Przede wszystkim Gratulacje dla Morisa i Bezy.

Trochê siê porobi³o, a tak na prawdê wszystko jest do¶æ proste. Sêdzina po porównani obu suczek zw. m³ przyzna³a Bezie ( czego na prawdê gratulujê Chichot ) a mi powiedzia³a, ¿e woli ciemniejsze psy ( ma takie prawo bo o gustach siê nie dyskutuje ). Ale, ¿eby nie by³o z ust sêdziny pad³o stwierdzenie, ¿e Gaja jest za jasna.

Co do rozczarowania to prawda przez chwile by³am ( w koñcu dla mnie mój pies jest najpiêkniejszy ) ale szybko to minê³o i z Gajki jestem dumna bo pomimo upa³ów biega³a na ringu
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2010, 21:27:09 »

Zazwyczaj jest tak, ¿e kto¶ jest zadowolony, a kto¶ mniej. Tak czy owak, sêdzia ma oceniaæ wg wzorca a nie gustu. Je¶li pad³o stwierdzenie, ¿e Gaja jest za jasna, to ¶wiadczy tylko o niewiedzy sêdziego, o niczym ani mniej ani wiêcej.

Niestety, decyzja sêdziego jest niepodwa¿alna :-( i choæ mia³abym ochotê ingerowaæ w to co robi± na ringu to... nie mam na to ani si³ ani takiej mocy. Pozostaje jedynie omijaæ sêdziów, którzy zdaniem ka¿dego indywidualnie i z osobna - nie s± odpowiedni aby to robiæ.

Jeden sêdzia nie zna etapów rozwoju ocenianej rasy, inny zasad i kolejno¶ci sêdziowanych klas, inny szuja j±der u suczki... z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e poziom wiedzy naszych sêdziów na temat Bearded Collie  (i pewnie wielu innych ras) jest... znikomy! co nie oznacza, ¿e s± niemili czy cokolwiek w tym rodzaju, ot, wymagam osobi¶cie od sêdziego nieco wiêcej ni¿ dobrej prezentacji i bycia mi³ym i kulturalnym. ech...

i jeszcze tylko jedno - nie kwestionujê decyzji i przyznanych miejsc! a tylko uzasadnienia, które odkrywaj± to czego nie powinny.

Gochaa
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 42

« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2010, 08:38:20 »

Tak czy owak, sêdzia ma oceniaæ wg wzorca a nie gustu. Je¶li pad³o stwierdzenie, ¿e Gaja jest za jasna, to ¶wiadczy tylko o niewiedzy sêdziego, o niczym ani mniej ani wiêcej.
Jak dla mnie ¶wiadczy o tym, ¿e sêdzia mia³a do wyboru dwa równie dobre psy wg wzorca i zamiast szukaæ wyimaginowanych wad w tym, który jej siê mniej - jako cz³owiekowi - podoba³, powiedzia³a jasno, jak uwa¿a... mo¿na siê z tym nie zgadzaæ, ale np. u kotów norweskich to standard.

I trochê zdjêæ:
BOSS Morasiowa Zagroda

i z drugiej strony

poka¿ z±bki

DREAM ABOUT DULAL Z Domu Etny

ocena

CELTIC PRIDE OF SMARTNESS

GRATIANA BLUE VELVET Moonlight Sparkle, zwana dalej Gaj±, oczekuj±ca na swoj± kolej

i m³odzie¿ wbrykuj±ca na ring

EVER BLACK ROSE Z Domu Etny

Gaja

WOOKIEE GANG BUTTERFLY

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2010, 12:58:08 »

...z ust sêdziny pad³o stwierdzenie, ¿e Gaja jest za jasna.

czepiam siê zwrotu, bo w tym przypadku, to niestety wa¿ne. Dla osoby, która nie mia³aby osób, które jej to wyt³umacz±, by³aby np. sama, takie stwierdzenie mówi ¿e pies nie do koñca jest taki jak powinien byæ wg wzorca (podstawy oceny psa), i np. zrezygnowaæ z wystawiania s±dz±c, ¿e ma psa z jak±¶ mniejsz± lub wiêksz± wad± (a kolor to nie wada u beardie)

Sêdzina po porównani obu suczek zw. m³ przyzna³a Bezie ( czego na prawdê gratulujê Chichot ) a mi powiedzia³a, ¿e woli ciemniejsze psy ( ma takie prawo bo o gustach siê nie dyskutuje ).

i takie stwierdzenie jest OK, woleæ mo¿na, ale nie mo¿na okre¶laæ jak powy¿ej.

Piszê, i podjê³am ten w±tek z uwagi na to, ¿e sêdziowie polscy zbyt czêsto nie zwracaj± uwagi na formê swojej wypowiedzi. Nie wolno nadimpretowywaæ wzorców. Stwierdzenie, ¿e co¶ jest "zbyt" oznacza, ¿e nie jest takie jak mówi wzorzec, a w tym przypadku, za jasny m³ody Beardie to bzdura.

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2010, 13:01:38 »

Gratulacje dla zwyciezcow, w tym upale to nielada osiagniecie. Argument, ze pies jest zbyt jasny do mnie nie przemawia, bo pies w tym wieku ma prawo taki byc, ale byc moze sedzia uzasadnil swoj wybor rowniez czyms innym? Trudno o tym dyskutowac nie wiedzac jak to naprawde tam bylo... Dzieki za zdjecia, zawsze milo popatrzec

Pozdrawiam,
Iwona
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2010, 13:54:37 »

I My gratulujemy sukcesów!!! Brawo!  ; ;

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj