Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
bearded jako drugi pies w domu - kiedy najlepiej
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: bearded jako drugi pies w domu - kiedy najlepiej (Przeczytany 5440 razy)
vatanaya
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 18
bearded jako drugi pies w domu - kiedy najlepiej
«
:
Maj 26, 2010, 08:44:15 »
chcemy beardedke - to juz wiemy. wiemy tez kiedy zblizaja sie kolejne mioty. ale mam watpliwosci czy decydowac sie na najblizsze czy jeszcze zaczekac do zimy czy wiosny. dlaczego ? (juz mi ktos napisal, ze dosc dociekliwa jestesm....
i raczej sie nie myli³ )
mamy w domu 4 miesieczn± suczkê westa, jeszcze dosc czesto zdarza jej sie za³atwiaæ swoje potrzeby w domy (zadko zdarza sie to na podworku , zazwyczaj po spacerze zaraz jest sikanie). wiem, ze to normalne i ze na to wszystko czasu i cierpliwosci potrzeba. w domu mamy dwojke dziewczyn - 9 letni± i 1,5 roczn±. no i teraz: moj maz mowi, ze lepiej brac psa od razu , bo za jednym zamachem bedzie sie przyuczalo oba psy do czystosci, wychowywalo je etc. ja natomiast mysle, ze chyba lepiej najpierw jednego psa dobrze odchowac a potem zajac sie kolejnym - tym bardziej, ze bearded potrzebuje zupelnie innej uwagi w wychowaniu niz west. poza tym Martynka bedzie juz starsza i ta koegzystencja wspolna pies-dziecko bedzie bardziej swiadoma (tak sobie mysle).widze tu na forum, ze niektorzy maja yorki, shitz-zu i slicznie wygladaja wasze puchacze ze swoimi mniejszymi kumplami. powiedzcie jak to u Was bylo....dodam, ze moj m±¿ juz sluchac mnie nie mo¿e - mowi ze decyzje o kolejnym psie przezywam az zanadto. wiem... troche moze przesadzam z tym mysleniem jak to bedzie i czy nie lepiej tak jak jest. ale do tej pory zawsze mielismy duzo zwierzat w domu i po smierci naszej ukochanej Tofci naprawde odczuwamy ich brak. no i Fifi tez bedzie razniej kiedy w pracy bedziemy.
jeszcze na pieska czekamy
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: bearded jako drugi pies w domu - kiedy najlepiej
«
Odpowiedz #1 :
Maj 26, 2010, 09:21:11 »
jak zawsze s± dwie strony medalu i trzeba przyjrzeæ siê ka¿dej aby zdecydowaæ, ale i tak, nie zawsze to u³atwia jej podjêcie
dwa m³ode psiaki - zalet mnóstwo. Mo¿na napatrzeæ siê na wspólne ich zabawy, na ich wspó³istnienie, na ich rozwój, uczenie siê wzajemne tych dobrych rzeczy i z³ych
mnie osobi¶cie sprawia to oooogrom przyjemno¶ci. Potem zazwyczaj s± bardzo z¿yte ze sob±, jak bracia/siostry, ale... uwaga - nie zawsze! obserwujê ró¿ne domy moich i nie tylko moich pociech. Tak jak z dzieæmi. S± rodzeñstwa które po prostu ze sob± s±, które kochaj± siê niezmiernie i wszêdzie s± razem, wspomagaj± siê, bawi±, a s± i takie gdzie ma ka¿de swoje ¿ycie.
niestety, jest jeden ogromny minus. Zak³adaj±c, ¿e oba bêd± ¿y³y w miarê d³ugo... staro¶æ dopadnie ka¿dego w jednym momencie, albo krótko po sobie. Opieka nad starym psem jest zdecydowanie bardziej absorbuj±ca i trudna ni¿ nad m³odym. Nie zawsze stary pies trzyma mocz, nie zawsze wie kiedy i gdzie kupkê zrobiæ. Czasami traci wzrok i gubi siê, gorzej, jak traci te¿ s³uch czy wêch. Choroby wieku starczego s± niestety do¶æ kosztowne, a czêsto ³±cz± siê z u¶mierzaniem bólu wiêc... w zasadzie nie ma wyboru.
Jednak nikt i nikomu nie powie, ¿e oba do¿yj± pó¼nej staro¶ci albo ¿e oba bêd± wymaga³y szczególnej opieki (bo zdarza siê te¿, ¿e s± w dobrej kondycji do koñca swych dni), ale... wiedzieæ nale¿y.
Psy które przychodz± do nas w jakim¶ odstêpie czasu - niby lepiej, byle ten starszy mia³ jeszcze werwê i ochotê do zabawy. £atwiej nauczyæ pozostawania samemu w domu (bez kompana), ³atwiej nauczyæ dzia³ania w pojedynkê (osobne wyj¶cia, czasami konieczne np. do lekarza). To zdaje mi siê bezpieczniejsze wyj¶cie, ale... niezbadane s± wyroki i nigdy nie wiadomo co bêdzie... wiêc....
Decydujmy siê w momencie, kiedy mo¿emy po¶wiêciæ psiakowi czas, kiedy sprawi nam rado¶æ , kiedy bêdziemy mogli siê cieszyæ ka¿dym jego dniem, patrzeæ na jego psoty, mieæ czas aby w momentach, kiedy on jest gotów do wspó³pracy - mieæ te 3-5 minut na podjêcie wyzwania. Tak beardie ucz± siê najlepiej. Ka¿da pochwa³a to nauka dla niego, co nale¿y czyniæ a co nie.
Czy bêdzie na¶ladowa³ westa? niekoniecznie, raczej bêdzie chcia³ nas zadowoliæ i wyprzedziæ westa. Im wiêcej mamy dlañ czasu, im czê¶ciej zwracamy uwagê na to co robi - tym szybciej za³apuje jak z nami ¿yæ.
Z ogromn± przyjemno¶ci± patrzy³am jak Beardie, które by³y na spotkaniu w Kaliskiej wtopi³y siê w swoje nowe rodziny! Magda i Lady, obie tak samo delikatne i skromne, Kasia i Duszi - zapatrzone w siebie i sklejone "kroplek±" a jednocze¶nie Conti (druga sunia Kasi) - niezale¿na i jakby chwilami "wyobcowana, daleka"... ech... d³uuuugo wymieniaæ. Bearded Collie wtapia siê w rodzinê, jest psychicznym "kameleonem". Bardziej wtapia siê w rodzinê ludzk± + beardeci± (nie-wiedzieæ dlaczego ale one siê rozpoznaj± i trzymaj± razem!!!), innych akceptuj±, ochraniaj±, opiekuj± siê nimi.
No có¿, decyzja nale¿y
... do ciebie
«
Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 19:51:01 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #2 :
Maj 26, 2010, 10:02:15 »
Powiem szczerze, ¿e sama siê nad tym zastanawiam i chyba nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony jak Gosia napisa³am jest mnóstwo plusów ale jako osoba dla której bardzo wa¿na jest równiez praca-szkolenie z psem myslê, ¿e posiadanie dwóch szczeni±t jednocze¶nie mo¿e byc trudne.
Jak wiemy masz w tej chwili 1,5 roczn± córeczkê, ma³ego westa czyli to ju¿ w³a¶ciwie dwa bobasy i jeszcze jak dojdzie bearded to bêd± 3 bobasy, którym trzeba poswiêcic bardzo du¿o uwagi ka¿demu z osobna a nie tylko razem. Starszej córce równie¿ trzeba po¶wiêcic uwagi. No nie wiem , nawet je¶li oboje z mê¿em po równo zajmujecie siê ca³± gromadk± to i tak nielada wyzwanie.
Wg mojej teorii i pewnie nie tylko mojej szczeniêciu nawet je¶li ¿yje z innymi psami musisz po¶wiêciæ tzw czas indywidulany, indywidulane spacerki (chocia¿ krótkie), nauka podstawowych komend.
To nie znaczy , ¿e chce Ciê do tego pomys³u zniecheciæ raczej g³o¶no my¶lê bior±c po uwage równie¿ te mniej bajeczne aspekty.
I jak napisano wcze¶niej decyzja nale¿y do Ciebie.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
vatanaya
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Maj 26, 2010, 10:16:35 »
No w³asnie ja tez o tym mylê , tak jak Aneta napisa³a¶.
mysle, ze jednak mimo wszystko, mimo naszej niecierpliwo¶ci chyba warto poczekac... te pare miesiecy nas nie zbawi a moze dac wiecej radosci - tak mysle. i na pewno bardziej odpowiedzialne wychowanie psa.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #4 :
Maj 26, 2010, 10:22:23 »
Mam corke w podobnym wieku (ma 15 m-cy) i nigdy w zyciu nie wzielabym na raz dwoch szczeniat
Czasami mam wrazenie, ze ledwo wystarcza mi czasu dla moich doroslych psow, a co dopiero w przypadku szczeniecia, ktorej tej uwagi wymaga sporo, a jesli pomnozymy razy dwa, robi sie dwa razy wiecej. Do tego starsza coreczka na pewno tez pochlania sporo Twojego czasu i uwagi. Abstrahujac od tematu dzieci, na pewno trudniej jest wychowac na raz dwa psy. Takie jest moje zdanie, ale kazda rodzina jest inna i kazda inaczej sobie radzi, dlatego decyzje mozecie podjac tylko Wy
Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #5 :
Maj 26, 2010, 12:16:20 »
Cytat: vatanaya Maj 26, 2010, 10:16:35
No w³asnie ja tez o tym mylê , tak jak Aneta napisa³a¶.
mysle, ze jednak mimo wszystko, mimo naszej niecierpliwo¶ci chyba warto poczekac... te pare miesiecy nas nie zbawi a moze dac wiecej radosci - tak mysle. i na pewno bardziej odpowiedzialne wychowanie psa.
Jestem pod wra¿eniem tego co napisa³a¶, oby wiêcej takiej dojrza³o¶ci u w³a¶cicieli psów
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Gochaa
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 42
«
Odpowiedz #6 :
Maj 26, 2010, 12:18:05 »
Cytat: Aneta Maj 26, 2010, 10:02:15
Jak wiemy masz w tej chwili 1,5 roczn± córeczkê, ma³ego westa czyli to ju¿ w³a¶ciwie dwa bobasy i jeszcze jak dojdzie bearded to bêd± 3 bobasy, którym trzeba poswiêcic bardzo du¿o uwagi ka¿demu z osobna a nie tylko razem.
Zw³aszcza, ¿e bearded do¶æ d³ugo zostaje bobasem (jak na psa oczywi¶cie) a repertuar fantastycznych pomys³ów szczeniaka na utrzymanie pañstwa w stanie ci±g³ej koncentracji wydaje siê niewyczerpany
Nasza starsza psica (PONka) mia³a prawie sze¶æ lat, gdy pojawi³a siê Mirka i cudownie j± to odm³odzi³o. Nie mówiê, ¿e powinni¶cie czekaæ tak d³ugo
ale kombinacja w sumie trzech psich i ludzkich szczeni±t mo¿e byæ nieco mêcz±ca
Plus jest jeszcze taki, ¿e ucz±c szczeniaka komend przy okazji fundujemy starszemu psu kurs od¶wie¿aj±cy. Bo nie zawsze udaje siê æwiczyæ ze szczeniakiem sam na sam.
vatanaya
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #7 :
Maj 26, 2010, 12:26:35 »
W£ASNIE DLATEGO JUZ NA PEWNO POSTANOWIONE - PIES BEDZIE ALE NAJWCZESNIEJ (O ILE POTENCJALNA MAMA "WYROBI SIE") NA WIOSNE PRZYSZ£EGO ROKU.
juz sie doczekaæ nie moge, a tymczasem bêdê szuka³a hodowcy, który we¼mie ju¿ teraz pod swoje skrzyd³a nasz± rodzinkê i pomo¿e nam wybraæ psa, który dla nas bêdzie najodpowiedniejszy.Mam nadziejê, ¿e takiego znajdê a mo¿e on znajdzie mnie.... kto wie.
poszukiwania czas zacz±æ. wszelkie uwagi jak najbardziej uwa¿am bêda dla nas przydatne!
jesli ktokolwiek z Was bedzie w najbli¿szym czasie w Trojmiescie (np Sopocka wystawa) mam ogromn± nadziejê na spotkanie. chcia³abym do konca wakacji wybraæ juz osobê która siê nami zajmie.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #8 :
Maj 26, 2010, 19:39:48 »
Kiedy¶ dali¶my z przyjació³mi og³oszenie w katalogu, ¶liczne zdjêcie i tekst "Bearded Collie - wyj±tkowy pies, dla wyj±tkowych ludzi" (albo podobnie, w ka¿dym b±d¼ razie - w tym sensie) i to jest fakt :-) Bearded Collie nie jest dla ka¿dego, ale na pewno dla ludzi rozs±dnych, szukaj±cych przyjaciela, którym trzeba siê zaj±æ i którego nale¿y otoczyæ opiek± i mi³o¶ci±, a on w zamian da nam wiêcej ni¿ siê spodziewamy!
tak wiêc, bardzo mi³o jest mi, ¿e s± tacy jak Ty Vatanaya! Napewno kto¶ Ciê przytuli, kto¶ siê Tob± zajmie, równie¿ i my :-) mam nadziejê, ¿e bêdziemy potrafili znale¼æ odpowied¼ na ka¿de Twoje pytanie
Masz ju¿ kontakt do Agi od Dreama z Trójmiastowej okolicy. Pani Ania Garbacka z Gdyni (w³a¶cicielka Bearded Collie Tajnego Agenta) organizuje jakie¶ spotkanie z owcami (pasienie, szkoleniowiec Pecold) w lipcu (ok.11). Mam zamiar siê tam wybraæ. Oto jej strona:
http://www.dogshow.pl/o_nas.htm
«
Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 19:47:32 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
vatanaya
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Maj 27, 2010, 08:56:20 »
Dziêki Ma³gosia!!
Cytat: Ma³gorzata Maj 26, 2010, 19:39:48
Kiedy¶ dali¶my z przyjació³mi og³oszenie w katalogu, ¶liczne zdjêcie i tekst "Bearded Collie - wyj±tkowy pies, dla wyj±tkowych ludzi" (albo podobnie, w ka¿dym b±d¼ razie - w tym sensie) i to jest fakt :-) Bearded Collie nie jest dla ka¿dego, ale na pewno dla ludzi rozs±dnych, szukaj±cych przyjaciela, którym trzeba siê zaj±æ i którego nale¿y otoczyæ opiek± i mi³o¶ci±, a on w zamian da nam wiêcej ni¿ siê spodziewamy!
tak wiêc, bardzo mi³o jest mi, ¿e s± tacy jak Ty Vatanaya! Napewno kto¶ Ciê przytuli, kto¶ siê Tob± zajmie, równie¿ i my :-) mam nadziejê, ¿e bêdziemy potrafili znale¼æ odpowied¼ na ka¿de Twoje pytanie
Masz ju¿ kontakt do Agi od Dreama z Trójmiastowej okolicy. Pani Ania Garbacka z Gdyni (w³a¶cicielka Bearded Collie Tajnego Agenta) organizuje jakie¶ spotkanie z owcami (pasienie, szkoleniowiec Pecold) w lipcu (ok.11). Mam zamiar siê tam wybraæ. Oto jej strona:
http://www.dogshow.pl/o_nas.htm
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
shd
watahashiraberu
k-l