Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: siersc beardedow  (Przeczytany 11564 razy)
vatanaya
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 18

« : Maj 25, 2010, 09:46:12 »

jak juz w powitaniach nadmienilam, psa jeszcze nie mamy ale miec bedziemy :-)
pytan pewnie po dordze nasunie mi sie jeszcze wiele ale zanim pies sie u nas znajdzie chcialabym choc w czesci poznac na nie odpowiedz.
jak to jest z wlosem berdedkow, czy gubia, czy linieja, czy czasem mozna im te dlugie wlosy podcinac? wiem, ze dla niektorych szczesliwych juz posiadaczy tez rasy pytanie moje moze byc irytujace ale licze na odpowiedz i pomoc mimo to.
z gory mowie , ze absolutnie nie przeraza mnie pielegnacja wlosa psa  - to dla tych ktorzy zdenerwuja sie  moim pytaniem oczywiscie. mielismy psa, ktory gubil wlos masakrycznie - praktycznie caly rok liniala mimo naszych roznych usilnych zabiegow aby temu zapobiec. teraz mamy westa i czesze go codziennie czasem co drugi dzien, za tydzien wybieramy sie na pierwsze trymowanie.

jeszcze na pieska czekamy
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2010, 10:44:42 »

Mysle, ze Twoje pytanie nikogo tu nie zirytuje Dobrze, ze pytasz, bo przynajmniej Twoj wybor Beardie bedzie bardziej swiadomy Wlos beardie zmienia sie wraz z jego wiekiem, i na kazdym etapie inna jest intensywnosc jego pielegnacji. Najtudniej jest "walczyc" z wlosem mlodziezowym, najlatwiejszy zas do pielegnacji jest wlos szczeniecia. Wlos doroslego beardie, o ile posiada prawidlowa strukture i jest zdrowy nie nastrecza wielu klopotow - wystarczy szczotkowanie raz na 2-3 tygodnie i oczywiscie kapiel, gdy tego wymaga - o wiele wiecej jest pracy zwiazanej z tym co pies na tym wlosie wniesie do domu (liscie, galazki, rzepy, snieg, piasek, bloto itd.). Przy pogodzie, jaka mielismy ostatnio, moje psy przynosily tony piachu i nawet po myciu lap, odkurzacz szedl w ruch.

Wlos pies zmiania caly czas, tzn. nie ma typowych okresow linienia, jak w przypadku niektorych ras, tylko wypada systematycznie, ale w o wiele mniejszych ilosciach niz podczas typowego linienia. Jesli regularnie bedziesz wyczesywac martwe wlosy, ich ilosc na dywanie znacznie sie zmniejszy Na pocieszenie dodam, ze wlos beardeta latwiej tez zebrac, bo nie wbija sie tak jak krotkie wlosy.

Dokladniejsze informacje znajdziesz w artykule napisanym przez Gosie Figas: http://pies.onet.pl/1085,14,20,zadbaj_o_swojego_beardie,artykul.html

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2010, 13:40:22 »

Dok³adnie. W³osy zbiera siê o wiele ³atwiej ni¿ psów krótkow³osych - ta powbijana jak szpilki wszêdzie siersc moich dogów  Z politowaniem

Za to beardie to przegl±d patyczków, trawek i piach. Dla mnie to jednak i tak ma³a cena za ich cudowny charakter .

Psów wystawowych nie mo¿na podcinaæ, domowego ulubieñca oczywiscie tak, choæ dla mnie wiele z uroku zewnêtrznego beardie i specyficznego wyrazu to w³a¶nie ich w³os, ogolony - có¿ wygl±da jak sznaucerowatopodobny kundelek.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2010, 18:02:54 »

jak mniemam, jeste¶ osob± dociekliw± i dobrze. Do odwa¿nych ¶wiat nale¿y a ciekawych lubimy 

Tylko dla wyobra¿enia dodam, ¿e w³os w³a¶ciwie wszystkich ras ro¶nie podobnie 1-2 cm miesiêcznie. Skoro doros³y Bearded Collie, ma mieæ wiêkszo¶æ w³osów (objêto¶ciowo) okrywowych to znaczy, ¿e jego w³os maj±cy okre¶lon± d³ugo¶æ (20-50 cm) ro¶nie... co najmniej rok jak nie dwa. St±d i mniej ich wypada, bowiem nowe rosn± w miejsce tych co wypadn±, a ¿e rosn± d³ugo....
... no ale jak ju¿ co¶ zaniedbamy, to w miesi±c czy dwa na pokaz czy wystawê nie zd±¿ymy.
dla porównania psy o w³osie który ma d³ugo¶æ 2 czy 5 cm, wymieniaj± swoje "ubranko" czasami kilka razy w roku, st±d i koszmar w³osów w domu.

Aga_Dream
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 132

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2010, 14:12:59 »

szuka³am w Germapolu szczotki i zobaczcie co znalaz³am  Szok
http://germapol.istore.pl/pl,product,1560262,dvd,bearded,collie.html
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2010, 07:53:21 »

nie wiem co tam jest, ale zamawiam. Wiem, ze nie bedzie ich na Leszczynskiej wystawie, wiec tam sie nie kuoi. Trzeba zamowic :-) mozna mailem: biuro@germapol.pl

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2010, 08:28:48 »

Ja ju¿ ogl±da³am ten film, doszed³ w ci±gu jednego dnia od zamówienia, wiêc naprawdê szybko!
nie wiem co tam jest, ale zamawiam.
Jest pokazane jak czesaæ, k±paæ i suszyæ beardeda
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2010, 09:20:56 »

Ale czy dobrze? 
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2010, 09:52:32 »

nie wiem, ale sie dowiem :-) wole wiedziec co w trawie piszczy i jak sie wypowiadac, to przynajmniej znajac temat.

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2010, 12:27:42 »

Nie wiem, nie mam takiego do¶wiadczenia w pielêgnacji beardedów jak Wy ale my¶lê, ¿e dla kogo¶ niedo¶wiadczonego film mo¿e byæ pomocny. Tylko mnie zdziwi³o przycinanie w³osów na okr±g³o przy ³apkach, ale mo¿e tam tak siê robi (film jest hiszpañski).
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2010, 18:24:13 »

Szczê¶ciem moim jako¶ samo tak ro¶nie, przycinanie by mnie chyba przeros³o.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2010, 09:16:23 »

O przycinaniu - ju¿ by³o i jest w innym w±tku. Nie wypowiem siê, dopóki nie obejrzê, ale wasze komentarze mnie niestety nastawiaj± do¶æ sceptycznie.
Spodziewam siê po prostu filmu o tym, jak k±paæ, technicznego podej¶cia, kiedy i jak czesaæ któr± czê¶æ cia³a. Co osi±gn±æ przez konkretne techniki, bo w zale¿no¶ci od tego co chcesz osi±gn±æ - technika nieco siê ró¿ni. W poniedzia³ek dojdzie do nich zamówienie, pewnie dostanê film we wtorek-¶rodê i w d³ugi weekend znajdê czas na obejrzenie.

Hiszpania do do¶æ bliski mi beardecio kraj, i tylko domy¶laæ siê mogê, ¿e przygotowywany by³ przez osoby dla których ¶wiat wystaw jest wa¿nym elementem, i na wystawowe potrzeby czasami ludzie przesadzaj±, ale to niestety wynika z podej¶cia sêdziów, i ich ignorancja standardu, a promowanie efektu (niestety).

Nale¿y jeszcze mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e s± ró¿ne linie Bearded Collie, nios± ze sob± okre¶lony typ okrywy w³osowej. Poza obserwacjami, ¿ycie da³o mi sposobno¶æ poznaæ pielêgnacjê w³osa Persy (Perskie Oko Bomba w Górê), gdzie ta godzinê po wyczesaniu wygl±da³a jakby szczotki nie widzia³a przez miesi±c, a co najmniej 2 tygodnie, i zawsze, ale to zawsze mia³a ko³tuny! Koszmar podszerstkowy, i w³os taki jak u Ruty - kosmaty, falisty... ko³tuni³a siê w mig.
Potem przyby³ Fats, którego nie trzeba by³o ruszaæ szczotk± przez 2 tygodnie aby wygl±da³ OK. Potem Boogie, która niestety wymaga³a sporo uwagi, dok³adnej, szczegó³owej pielêgnacji, suszarki itp. co 10 dni.
Potem nadesz³a kolejna porcja wiedzy o Orsay'u, Cassie, Przyjecha³a Effie, Greg, przyby³a Bounty... i okaza³o siê, ¿e moje spostrze¿enia by³y w³a¶ciwe.  Dzi¶ moje Beardie nie s± suszone suszark±, nie muszê im prostowaæ w³osa, nie mam problemu przed wystaw±, ¿e muszê w nocy k±paæ i szczotkowaæ aby by³ ³adny na dzieñ nastêpny, i nie mam problemu, aby wytrzyma³ kilka dni kolejnych wystaw czy tez na ni± zaczeka³. Olivier by³ te¿ bardzo ³atwym do pielêgnacji psem, po prostu siê nie ko³tuni³ :-) mam nadzieje, ¿e zdecydowana wiêkszo¶æ Beardie bêdzie sz³a w tym kierunku. Ma byæ ¶liczny, ale nie k³opotliwy! Czeszê ¶rednio 1 x na 2 tygodnie, czêsto co 3 tygodnie, i zawsze wygl±daj± OK.

Inaczej k±pa³am i pielêgnowa³am Boogie, inaczej Persê, jeszcze inaczej robiê to teraz. Ogólne wytyczne s± jednakowe, ale... s± i ró¿nice, i mam nadzieje znale¼æ to na 40 minutowym filmie  Chichot
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 09:34:11 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2010, 12:44:28 »

No i jak ten film uczy czego¶ czy wszystko to co wiemy Bo te¿ mnie korci by sobie zamówiæ

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

muzycznekoloseum shd ultrawinterfell fenixlife madagaskar