Forum Grupy Miłośników Bearded Collie

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Salzburg 8-9 maj 2010  (Przeczytany 6809 razy)
Monika
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« : Maj 10, 2010, 07:07:36 »

Szok
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 00:52:30 wysłane przez Monika » Zapisane

"czasami najbardziej bezlitosnym zwierzĂŞciem bywa czÂłowiek"
www.bearded.pl.tl
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2010, 07:59:26 »

pani sĂŞdzina - Hodowla Scotsdale :-)

Brawo Moris!!!! Brawo Moniko i Pawle! super wieœÌ na pocz¹tek tygodnia. Jestem z Was bardzo dumna! dziêkujê!

Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2010, 08:17:59 »

Gratulacje!!!

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2010, 09:18:34 »

Wow to ci Morisek szaleje po ringach, brawo , gratulacje!

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2010, 09:53:37 »

no i moze wpisywaĂŚ juÂż sobie w peÂłni zasÂłuÂżone "MultiCh" :-) bo jesli siĂŞ nie mylĂŞ ma wiĂŞcej niz 3 tytuÂły championa :-) zliczyĂŚ trudno, bo osiÂągniĂŞĂŚ caÂłe mnĂłstwo!

Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2010, 11:01:53 »

Na Multi  3 championaty (poza PL)

Pozdrawiam

Aga_Dream
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2010, 13:42:34 »

Gratulacje!!!  Chichot
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2010, 14:14:21 »

Gratulacje

Na Multi  3 championaty (poza PL)

Jako, ze to nieformalny tytul sa rozne wersje, najczesciej chyba mowi sie, ze przynajmniej 3. Dlaczego uwazasz, ze poza polskim, w koncu to taki sam jak inny

Pozdrawiam,
Iwona
Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2010, 14:41:48 »

Nie Ja tak uwa¿am, tylko kiedyœ tak¹ odpowied¿ uzyska³am w Zarz¹dzie G³ównym.

Pozdrawiam

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2010, 14:42:38 »

A i stawki beardie w Polsce czĂŞsto nie ma siĂŞ co wstydziĂŚ - i iloÂściowo i "jakoÂściowo".

Gratulacje!!!, teÂż musimy siĂŞ troche powybieraĂŚ do Austrii, bo i Deep i Raf majÂą tam Ch zaczĂŞty...
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2010, 17:17:44 »

Moze chodzilo o to, ze lacznie maja byc 4 w takim razie?

Pozdrawiam,
Iwona
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2010, 19:37:14 »

CzyÂżby zarzÂąd g³ówny twierdziÂł, mÂże champ Polski jest maÂło waÂżny?Co? trochĂŞ to Âśmeszne, ciekawe kto tej informacji udzieliÂł  robawiÂłaÂś mnie tym Milka do Âłez 

Multi - oznacza "wiele", wiĂŞc zwyczajowo powyÂżej 3 championatĂłw skraca siĂŞ i uÂżywa MultiCh zamiast caÂłej listy, aczkolwiek, co niekltĂłrzy wolÂą wynmieniaĂŚ kaÂżdy z osobna. Dla mnie to kwestia miejsca gdzie te tytuÂły siĂŞ wpisuje, ile tego jest i po co to siĂŞ robi,. Do katalogĂłw wystawowych wygodniej podaĂŚ MultiCh, InterCh, i wszystko wiadomo.

To czy Âłatwiej czy trudniej - sprawa indywidualna. To samo siĂŞ tyczy interchampionatĂłw. MoÂżna pojechaĂŚ na 2 zagraniczne wystawy, tam gdzie brak jest konkurencji (zgÂłoszonych 1 czy 2) - "zaliczyĂŚ" CACIB'a i zrobiony. Wokó³ Polski jest takich krajĂłw kilka, wiĂŞc czasami Âłatwiej o intera niÂż multi. Zawsze to kwestia indywidualnej oceny. Ja osobiÂście zwracam na to uwagĂŞ i nie kaÂżdy Inter znaczy dla mnie to samo.  To samo tyczy siĂŞ i "Multi".

Napewno championat Danii czy innego kraju Skandynawii jest trudny, bo tylko 1 jest przyznawany dla psa i 1 dla suczki z klas mÂłodziezy, poÂśredniej lub otwartej. Ostatni musi byĂŚ dany w wieku pow. 2 lat.

RĂłwnieÂż champ.  Niemiec jest trudny do zrobienia (5 VDH), jeszcze trudniej klubowy champ. Niemiec, bo tu wymagany jest CAC ze specjalistycznej lub klubowej, czyli spore utrudnienie.

Nie ³atwy jest champ. Francji, coraz trudniej o champ Czech czy S³owacji. Austria i Szwajcaria choÌ tam wielu Beardie nie ma - te¿ do ³atwych nie nalezy. To kraje do których je¿d¿¹ Czesi, S³owacy, Francuzi, Niemcy... i nie tylko. Czyli stawki czêsto spore i nie³atwe.

Polska jak na razie - jak siĂŞ ma samozaparcie - to champ. Polski bĂŞdzie. Trudniej z MÂłodziezowym, bo tu czas ucieka   Chichot

Ja bym nie licytowaÂła, nie oceniaÂła, Moris ma prawo do mĂłwienia o nim "multiChampion" i tyle, a jak kto zazdroÂści - jego sprawa :-) W Polsce multiChammpionĂłw wielu nie ma   

Wydatki na wystawy zagraniczne, wysiÂłek w to wkÂładany zasÂługuje na uznanie a nie na dyskusjĂŞ! - taka jest moja ocena. Moris pewnie jeszcze nie jeden tytuÂł doda sobie do kolekcji, Brawo Moniko i Pawle raz jeszcze, moje sÂłowa uznania! i ucaÂłowania dla Morisa! Brawo chÂłopaku!
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 19:42:38 wysłane przez MaÂłgorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2010, 20:54:07 »

No proszĂŞ ile jedna informacja potrafi zrobiĂŚ zamieszania.
Po pierwsze nie zazdroszczĂŞ , i nie oceniam osiÂągniĂŞĂŚ Morisa. Zawsze Monice i PawÂłowi szczerze gratulowaÂłam wygranych.
Mam wraÂżenie Âże to Ty MaÂłgorzato oceniasz niekorzystnie osiÂągniĂŞcia innych.
CieszĂŞ siĂŞ Âże ubawiÂłam CiĂŞ do Âłez.Dla Twojej ciekawoÂści, byÂł taki moment kiedy mĂłj pies miaÂł 3 champ(w tym polski),W ZG poinformowano mnie Âże tytuÂł MultiCham jest tytuÂłem umownym. Hodowcy wpisujÂą go gdy pies ma kilka championatĂłw.
powiedziano mi Âże powinnam mieĂŚ jeszcze 1 championat.Nie zapisaÂłam niestety z kim rozmawiaÂłam.Nie byÂło to dla mnie istotne.
Dlatego pozwoliÂłam sobie wpisaĂŚ tÂą informacjĂŞ.MoÂżna jÂą byÂło skorygowaĂŚ skoro wiedziaÂłaÂś lepiej. A nie w sposĂłb bardzo niegrzeczny atakowaĂŚ.Nie dziwi mnie wcale Âże wiele osĂłb pouciekaÂło z tego forum.Natomiast TwĂłj opis robienia interchampionatu pozostawiĂŞ bez komentarza.

Pozdrawiam

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2010, 21:31:23 »

Ja bym nie licytowaÂła, nie oceniaÂła, Moris ma prawo do mĂłwienia o nim "multiChampion" i tyle, a jak kto zazdroÂści - jego sprawa :-) W Polsce multiChammpionĂłw wielu nie ma 

Nikt z nas nie odmawia Morisowi prawa do tytulu, ani powodowany zazdroscia nie umniejsza jego osiagniec. To piekny pies, ktory zasluzyl na swoje wygrane. Po prostu przypadkowo rozwinal sie dodatkowy watek - jak sie okazuje sprawa tytulu Multichampiona jest dyskusyjna, bo nikt nie ma 100% pewnosci jak to z tym jest... i tyle. Z tego co napisala Milka wynika, ze wg ZKwP trzeba miec 4 championaty. Ale pewnie, gdyby zapytac o to inna osobe w zwiazku, okazaloby sie, ze wystarcza 3 lub trzeba miec 5

Pozdrawiam,
Iwona
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2010, 08:00:59 »

Multi oznacza po prostu - wiele. I nie ma takiego oficjalnego tytuÂłu, to jest skrĂłt, oznaczenie dla psa/suczki ktĂłra posiada wiele championatĂłw.
tak jak pojedyùczy oznacza - 1, double - 2, podwójny, Trio - oznacza trójkê i jest czêsto stosowane i powszechnie znane, tak co do czwórek i powy¿ej... to ju¿ trudniej znaleŸÌ powszechnie stosowane inne okreslenia. St¹d, powy¿ej 3 - okresla siê jako Multi. (to tak samo jak "kilka" - ile to jest?)

To samo dotyczy tytu³ów jakie wpisuje JP (De Chester) dla swoich psĂłw - World Champion czy Europa Champion - nie wiem nic na temat takiego tytuÂłu, a oznacza World Winner lub Europa Winner i tyle (wystawy Âświatowe i europejskie FCI). Multi dla niektĂłrych bĂŞdzie pow. 3 a dla innych pow 4 (jest powyÂżej 3, a sprawÂą indywidualnÂą jest tego traktowanie), i kaÂżdy ma racjĂŞ  Chichot

ale to juÂż mam nadziejĂŞ koĂączÂąc dyskusje, ktĂłra przy okazji przybliÂży niektĂłrym sÂłownictwo stosowane w kynologii, choĂŚ nie zawsze posiadajÂące oficjalne regulaminy i znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 08:05:39 wysłane przez MaÂłgorzata » Zapisane

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fenixlife k-l cinemak madagaskar ultrawinterfell