Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Salzburg 8-9 maj 2010  (Przeczytany 6758 razy)
Monika
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« : Maj 10, 2010, 07:07:36 »

Szok
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 04, 2012, 00:52:30 wys³ane przez Monika » Zapisane

"czasami najbardziej bezlitosnym zwierzêciem bywa cz³owiek"
www.bearded.pl.tl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2010, 07:59:26 »

pani sêdzina - Hodowla Scotsdale :-)

Brawo Moris!!!! Brawo Moniko i Pawle! super wie¶æ na pocz±tek tygodnia. Jestem z Was bardzo dumna! dziêkujê!

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2010, 08:17:59 »

Gratulacje!!!

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2010, 09:18:34 »

Wow to ci Morisek szaleje po ringach, brawo , gratulacje!

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2010, 09:53:37 »

no i moze wpisywaæ ju¿ sobie w pe³ni zas³u¿one "MultiCh" :-) bo jesli siê nie mylê ma wiêcej niz 3 tytu³y championa :-) zliczyæ trudno, bo osi±gniêæ ca³e mnóstwo!

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2010, 11:01:53 »

Na Multi  3 championaty (poza PL)

Pozdrawiam

Aga_Dream
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 132

« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2010, 13:42:34 »

Gratulacje!!!  Chichot
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2010, 14:14:21 »

Gratulacje

Na Multi  3 championaty (poza PL)

Jako, ze to nieformalny tytul sa rozne wersje, najczesciej chyba mowi sie, ze przynajmniej 3. Dlaczego uwazasz, ze poza polskim, w koncu to taki sam jak inny

Pozdrawiam,
Iwona
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2010, 14:41:48 »

Nie Ja tak uwa¿am, tylko kiedy¶ tak± odpowied¿ uzyska³am w Zarz±dzie G³ównym.

Pozdrawiam

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2010, 14:42:38 »

A i stawki beardie w Polsce czêsto nie ma siê co wstydziæ - i ilo¶ciowo i "jako¶ciowo".

Gratulacje!!!, te¿ musimy siê troche powybieraæ do Austrii, bo i Deep i Raf maj± tam Ch zaczêty...
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2010, 17:17:44 »

Moze chodzilo o to, ze lacznie maja byc 4 w takim razie?

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2010, 19:37:14 »

Czy¿by zarz±d g³ówny twierdzi³, m¿e champ Polski jest ma³o wa¿ny?Co? trochê to ¶meszne, ciekawe kto tej informacji udzieli³  robawi³a¶ mnie tym Milka do ³ez 

Multi - oznacza "wiele", wiêc zwyczajowo powy¿ej 3 championatów skraca siê i u¿ywa MultiCh zamiast ca³ej listy, aczkolwiek, co niekltórzy wol± wynmieniaæ ka¿dy z osobna. Dla mnie to kwestia miejsca gdzie te tytu³y siê wpisuje, ile tego jest i po co to siê robi,. Do katalogów wystawowych wygodniej podaæ MultiCh, InterCh, i wszystko wiadomo.

To czy ³atwiej czy trudniej - sprawa indywidualna. To samo siê tyczy interchampionatów. Mo¿na pojechaæ na 2 zagraniczne wystawy, tam gdzie brak jest konkurencji (zg³oszonych 1 czy 2) - "zaliczyæ" CACIB'a i zrobiony. Wokó³ Polski jest takich krajów kilka, wiêc czasami ³atwiej o intera ni¿ multi. Zawsze to kwestia indywidualnej oceny. Ja osobi¶cie zwracam na to uwagê i nie ka¿dy Inter znaczy dla mnie to samo.  To samo tyczy siê i "Multi".

Napewno championat Danii czy innego kraju Skandynawii jest trudny, bo tylko 1 jest przyznawany dla psa i 1 dla suczki z klas m³odziezy, po¶redniej lub otwartej. Ostatni musi byæ dany w wieku pow. 2 lat.

Równie¿ champ.  Niemiec jest trudny do zrobienia (5 VDH), jeszcze trudniej klubowy champ. Niemiec, bo tu wymagany jest CAC ze specjalistycznej lub klubowej, czyli spore utrudnienie.

Nie ³atwy jest champ. Francji, coraz trudniej o champ Czech czy S³owacji. Austria i Szwajcaria choæ tam wielu Beardie nie ma - te¿ do ³atwych nie nalezy. To kraje do których je¿d¿± Czesi, S³owacy, Francuzi, Niemcy... i nie tylko. Czyli stawki czêsto spore i nie³atwe.

Polska jak na razie - jak siê ma samozaparcie - to champ. Polski bêdzie. Trudniej z M³odziezowym, bo tu czas ucieka   Chichot

Ja bym nie licytowa³a, nie ocenia³a, Moris ma prawo do mówienia o nim "multiChampion" i tyle, a jak kto zazdro¶ci - jego sprawa :-) W Polsce multiChammpionów wielu nie ma   

Wydatki na wystawy zagraniczne, wysi³ek w to wk³adany zas³uguje na uznanie a nie na dyskusjê! - taka jest moja ocena. Moris pewnie jeszcze nie jeden tytu³ doda sobie do kolekcji, Brawo Moniko i Pawle raz jeszcze, moje s³owa uznania! i uca³owania dla Morisa! Brawo ch³opaku!
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 19:42:38 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2010, 20:54:07 »

No proszê ile jedna informacja potrafi zrobiæ zamieszania.
Po pierwsze nie zazdroszczê , i nie oceniam osi±gniêæ Morisa. Zawsze Monice i Paw³owi szczerze gratulowa³am wygranych.
Mam wra¿enie ¿e to Ty Ma³gorzato oceniasz niekorzystnie osi±gniêcia innych.
Cieszê siê ¿e ubawi³am Ciê do ³ez.Dla Twojej ciekawo¶ci, by³ taki moment kiedy mój pies mia³ 3 champ(w tym polski),W ZG poinformowano mnie ¿e tytu³ MultiCham jest tytu³em umownym. Hodowcy wpisuj± go gdy pies ma kilka championatów.
powiedziano mi ¿e powinnam mieæ jeszcze 1 championat.Nie zapisa³am niestety z kim rozmawia³am.Nie by³o to dla mnie istotne.
Dlatego pozwoli³am sobie wpisaæ t± informacjê.Mo¿na j± by³o skorygowaæ skoro wiedzia³a¶ lepiej. A nie w sposób bardzo niegrzeczny atakowaæ.Nie dziwi mnie wcale ¿e wiele osób poucieka³o z tego forum.Natomiast Twój opis robienia interchampionatu pozostawiê bez komentarza.

Pozdrawiam

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2010, 21:31:23 »

Ja bym nie licytowa³a, nie ocenia³a, Moris ma prawo do mówienia o nim "multiChampion" i tyle, a jak kto zazdro¶ci - jego sprawa :-) W Polsce multiChammpionów wielu nie ma 

Nikt z nas nie odmawia Morisowi prawa do tytulu, ani powodowany zazdroscia nie umniejsza jego osiagniec. To piekny pies, ktory zasluzyl na swoje wygrane. Po prostu przypadkowo rozwinal sie dodatkowy watek - jak sie okazuje sprawa tytulu Multichampiona jest dyskusyjna, bo nikt nie ma 100% pewnosci jak to z tym jest... i tyle. Z tego co napisala Milka wynika, ze wg ZKwP trzeba miec 4 championaty. Ale pewnie, gdyby zapytac o to inna osobe w zwiazku, okazaloby sie, ze wystarcza 3 lub trzeba miec 5

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2010, 08:00:59 »

Multi oznacza po prostu - wiele. I nie ma takiego oficjalnego tytu³u, to jest skrót, oznaczenie dla psa/suczki która posiada wiele championatów.
tak jak pojedyñczy oznacza - 1, double - 2, podwójny, Trio - oznacza trójkê i jest czêsto stosowane i powszechnie znane, tak co do czwórek i powy¿ej... to ju¿ trudniej znale¼æ powszechnie stosowane inne okreslenia. St±d, powy¿ej 3 - okresla siê jako Multi. (to tak samo jak "kilka" - ile to jest?)

To samo dotyczy tytu³ów jakie wpisuje JP (De Chester) dla swoich psów - World Champion czy Europa Champion - nie wiem nic na temat takiego tytu³u, a oznacza World Winner lub Europa Winner i tyle (wystawy ¶wiatowe i europejskie FCI). Multi dla niektórych bêdzie pow. 3 a dla innych pow 4 (jest powy¿ej 3, a spraw± indywidualn± jest tego traktowanie), i ka¿dy ma racjê  Chichot

ale to ju¿ mam nadziejê koñcz±c dyskusje, która przy okazji przybli¿y niektórym s³ownictwo stosowane w kynologii, choæ nie zawsze posiadaj±ce oficjalne regulaminy i znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 08:05:39 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd muzycznekoloseum fenixlife k-l ultrawinterfell