Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sposób na zmêczenie szczeniaka  (Przeczytany 7799 razy)
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« : Pa¼dziernik 12, 2009, 21:34:40 »

Gajka to wulkan niespo¿ytej energii, ca³y czas chce co¶ robiæ, a ja nie wiem jak mogê j± zmêczyæ
 Wiêc jak mogê zmêczyæ szczeniaka ¿eby by³o bezpiecznie i skutecznie ( bez nara¿ania stawów).
 Bo te zabawy co ona sobie wymy¶la niekoniecznie nam siê podobaj±
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2009, 18:42:01 wys³ane przez loola » Zapisane
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 211

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 12, 2009, 22:31:13 »

wulkany maja± to do siebie, ¿e ich energia jest niewyczerpywalna. Kofi i Misia jednak sie mêcz± i po wspólnej zabawie zazwyczaj jedno ma do¶æ. Ale Misiek jeszcze do wieku 13 lat nie dawa³ siê zmêczyæ. Np siedmokilometrowy bieg za nami narciarzami - nie dawa³ nic. Na dole wyk±pa³ siê w lodowatym potoku  , od¶wie¿y³ siê i gotów by³ dalej do dzia³ania. Nad morzem móg³ kilka godzin lataæ po piasku i do wody za aportem. Wiêc chyba nie ma sposobu na zmêczenie szalonego birdeta.
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 13, 2009, 07:33:53 »

Czy macie ogródek? Jesli tak polecam ma³y torek agillity:
- tunel - w Ikea, dla dzieci, niebieski taki - ok. 70 z³
- równowa¿nia - na kawa³ku drewna - okr±glak taki do kominka, ok. 20-30 cm wysoko¶ci przybita szeroka deska
- ko³o - stara opona na sztorce wbita
- piaskownica albo có¶ wype³niona pi³eczkami - takimi jak dla dzieci s± w centrach handlowych np.
Moje maluchy bawi± siê same najczêsciej, ale jak jest jedna mozna j± zachecaæ wo³aj±c, na przysmaki do zabawy, wszystko musi byæ niziutkie na ma³e ³apki.

Zabawki:
- przeci±gaczki - mozna z psem bawiæ siê w domu itp. moje uwielbiaj± firmy Patento Pet
- frisbee - na poczatek moze byæ z Ikea za 12 zl. bodaj takie miekkie z materia³u, mozna je toczyæ, mo¿na sie bawiæ psem w przeci±ganie te¿
- kongo na³adowane przysmakami - zajêcie na d³u¿sz± chwilê
- inne inteligentne zabawki do kupienia np. zoopolusie.

eneralnie szczeniê jak dziecko - dobre jak najedzone, wybawione i ¶pi ))))
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 13, 2009, 08:14:30 »

Trudna czasami zmêczyc energicznego psa samym ruchem , zabawy na inteligencje np. szkolenie , nauka prostych komend niejednokrotnie dzia³a cuda. Daga opisa³a kilka fajnych zabaw, próbujcie hi, hi A poza tym niedaleko pada jab³ko od jab³oni hi,hi

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 13, 2009, 15:43:01 »

dziêkujê za podpowiedzi Buziak
Ogród du¿y mamy, wiêc zainwestujê w taki mini tor
My¶lê, ¿e z zachêcaniem do zabawy problemu nie bêdzie

Szkolenie ju¿ zaczête i klikamy klikerem. Ma³a bardzo szybko siê uczy, a dla smaczka zrobi na prawdê wiele
Tyle, ¿e nie chcê jej zniechêciæ wiêc nie trwa ono d³ugo
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 13, 2009, 17:09:37 »

Powodzenia, u mnie siê sprawdza super, a koszt niewielki, najwiêcej majsteklepkowania . Na naszej stronce w nowo¶ciach 2008 jest pokazany w razie czego.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 13, 2009, 19:59:19 »

Pewna osoba, z psami od lat zwi±zana u¶wiadomi³a mi ostatnio rzecz szczególn±...

Na pytanie, czy nie uwa¿a, ¿e Beardie s± psami, które chyba najbardziej ze wszystkich manipuluj± w³ascicielami, odpowiedzia³a:
"hmm... wiesz, chyba nie, bo ka¿dy mój pies i ka¿dy znay mi pies zawsze próbowa³ manipulowaæ mn± czy znajomymi, ka¿dy z nich mia³ telepatyczne zdolno¶ci, jednak... jednak z drugiej strony, masz racje, Beardie s± szczególne bo... bo s± w tym zdecydowanie bardziej nieustaj±ce, i wykorzystuj± do tego nawet inne, zewnetrzne, z naszego punktu widzenia - logiczne zdarzenia" 

zmêczyæ Beardie? to niemo¿liwe, jedynie mo¿na daæ im tyle zainteresowania i zajêcia, ¿eby pozosta³y czas, spêdza³y spokojniej. Wbrew pozorom, one nie musz± dzia³aæ 24h/dobê, a swego rodzaju treningiem jest równie¿ nauka pozostawania w "trybie spokoju".
...a mo¿e po prostu rozumiem ten czas g³upoty szczeniêcej? i mam ogrom cierpliwo¶ci do nich? ... nie wiem, po prostu nigdy nie mia³am takiego problemu, a ka¿dy wyg³up Birdo³ka malowa³, u¶miech na mojej twarzy... kochane szczeniêce lata tak szybko odchodz±...

Effie by³a natur± niezwykle ciekawsk± (babcia Gai), wszêdobylsk±, ale pozytywn±, zawsze u¶miechniêt±, gotow± w ka¿dym momencie do zabawy i wyg³upów. Potrafi³a wymusiæ na mnie spacer, zabawê, ale, ale ja potrafi³am na niej wymusiæ spokój w okre¶lonych porach dnia.

Gaja nie jest sama, ma psich kompanów, daj siê im zaj±æ ma³± Gaj±, nauczyæ Gajê, ¿e psy s± jej towarzystwem, kiedy ty nie masz czasu. Psy s± doskona³ymi nauczycielami.

Dla Effie mia³am szczególn± cierpliwo¶æ, by³a naprawdê bardzo aktywna. Od ukoñczenia 4 tygodnia ¿ycia, w kojcu z mam± by³a tylko w porze posi³ków, poza tym zawsze przekona³a kogo¶, ¿e poza kojcem jest dla niej zycie, i to konieczne! no i zawsze kto¶ j± wyjmowa³, i zawsze mia³a wiêcej wolno¶ci... u mnie te¿, wszystko by³o jej wybaczone..
jesli jeszcze nie czyta³a¶ jaka by³a, poczytaj na mojej stronie (www.bearded.pl - dzia³ "O Beardie", - "Dziennik Effie"), zapraszam 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2009, 20:07:15 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 14, 2009, 07:23:24 »

Ha, a mnie siê uda³o w weekend zmêczyæ Rosie - pobiega³a ze starszakami po le¶niczówce, bêd±c ca³y czas w centrum ich uwagi, ka¿dy j± trochê pozabawia³, poaportowa³a, poskaka³a przez pieniek drzewka i... sama posz³a siê po³o¿yæ do domu .
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 14, 2009, 07:49:46 »

no to nie sama, a starszaki pomog³y ha !

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 14, 2009, 08:49:14 »

Cel u¶wieca ¶rodki  No i pas³a krowy, albo raczej krowy j±, bo sz³y za ni± zaciekawione co to ma³ego tak podskakuje - to musia³ byæ piêkny widok, ma³a podskakuj±ca na swoim pierwszym spacerze na smyczy, a za ni± stado krów i ciel±t oraz moja mama uciekajaca na przodzie w panice
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l muzycznekoloseum fenixlife ultrawinterfell madagaskar