Pewna osoba, z psami od lat zwi±zana u¶wiadomi³a mi ostatnio rzecz szczególn±...
Na pytanie, czy nie uwa¿a, ¿e Beardie s± psami, które chyba najbardziej ze wszystkich manipuluj± w³ascicielami, odpowiedzia³a:
"hmm... wiesz, chyba nie, bo ka¿dy mój pies i ka¿dy znay mi pies zawsze próbowa³ manipulowaæ mn± czy znajomymi, ka¿dy z nich mia³ telepatyczne zdolno¶ci, jednak... jednak z drugiej strony, masz racje, Beardie s± szczególne bo... bo s± w tym zdecydowanie bardziej nieustaj±ce, i wykorzystuj± do tego nawet inne, zewnetrzne, z naszego punktu widzenia - logiczne zdarzenia"
zmêczyæ Beardie? to niemo¿liwe, jedynie mo¿na daæ im tyle zainteresowania i zajêcia, ¿eby pozosta³y czas, spêdza³y spokojniej. Wbrew pozorom, one nie musz± dzia³aæ 24h/dobê, a swego rodzaju treningiem jest równie¿ nauka pozostawania w "trybie spokoju".
...a mo¿e po prostu rozumiem ten czas g³upoty szczeniêcej? i mam ogrom cierpliwo¶ci do nich? ... nie wiem, po prostu nigdy nie mia³am takiego problemu, a ka¿dy wyg³up Birdo³ka malowa³, u¶miech na mojej twarzy... kochane szczeniêce lata tak szybko odchodz±...
Effie by³a natur± niezwykle ciekawsk± (babcia Gai), wszêdobylsk±, ale pozytywn±, zawsze u¶miechniêt±, gotow± w ka¿dym momencie do zabawy i wyg³upów. Potrafi³a wymusiæ na mnie spacer, zabawê, ale, ale ja potrafi³am na niej wymusiæ spokój w okre¶lonych porach dnia.
Gaja nie jest sama, ma psich kompanów, daj siê im zaj±æ ma³± Gaj±, nauczyæ Gajê, ¿e psy s± jej towarzystwem, kiedy ty nie masz czasu. Psy s± doskona³ymi nauczycielami.
Dla Effie mia³am szczególn± cierpliwo¶æ, by³a naprawdê bardzo aktywna. Od ukoñczenia 4 tygodnia ¿ycia, w kojcu z mam± by³a tylko w porze posi³ków, poza tym zawsze przekona³a kogo¶, ¿e poza kojcem jest dla niej zycie, i to konieczne! no i zawsze kto¶ j± wyjmowa³, i zawsze mia³a wiêcej wolno¶ci... u mnie te¿, wszystko by³o jej wybaczone..
jesli jeszcze nie czyta³a¶ jaka by³a, poczytaj na mojej stronie (
www.bearded.pl - dzia³ "O Beardie", - "Dziennik Effie"), zapraszam