Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kamieñ na zêbach  (Przeczytany 7536 razy)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« : Lipiec 21, 2009, 05:45:17 »

Wczoraj w czasie æwiczeñ dowystawowych Skrawek pozwoli³ mi spokojnie i bardzo dok³adnie obejrzeæ zêbiska [pierwszy sukces Chichot] i zauwa¿y³am, ¿e na najwiêkszych zêbach zacz±³ pojawiaæ mu siê ¿ó³tawy nalot, bardzo na razie delikatny. Czy to ju¿ kamieñ? I jak z nim walczyæ? Zawsze wydawa³o mi siê, ¿e kamieñ najbardziej zale¿y od tego, co pies je, a Skrawek je tylko karmê [Hill'sa] i nagródki Smutny

Dawaæ mu jakie¶ zaczarowane psie 'szczoteczki' typu Greenies, czy s± jakie¶ lepsze sposoby?

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2009, 08:06:01 »

Beautce Gra¿ka czy¶ci³a zêby pasta do zêbów dla psów (do tego szczoteczka do zêbów).

Nawet d³ugo siê to udawa³o  Chichot Chichot Chichot

Przyk³adowe
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2009, 21:46:41 »

£obosz.. To jak Skrawek pozwoli mi poczy¶ciæ zêby, to ju¿ ka¿dy bêdzie mu móg³ dotykaæ wszystkiego.. Chichot A jakie¶ ewentualne alternatywy? Na wypadek gdyby nie pozwoli³?

Bo jorkowi moich rodziców to zêby musieli wyrywaæ z powodu przerostu kamienia nad tre¶ci± zêba.. Ale ona by³a stara, mia³a prawie 15 lat :] Jednakowo¿. Poproszê Was, kochani, o jakie¶ mniej drastyczne sposoby na kamieñ ni¿ szczotkowanie zêbow

- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2009, 22:23:20 »

Na ma³y wilgotny gazik na³ó¿ pastê do psich zêbów  przeszoruj po zêbach i zostaw. Mlaskaj±c oczyszcza zêby. Wa¿ne by to robiæ systematycznie. Szczotek z regu³y psiaki nie lubi±. Chocia¿ mojej Milce czyszczê tak± szczoteczk± na palec dla niemowl±t.U mnie te¿ sprawdza siê deodent (p³yn przeciwko zapachowi z pychola, dodatek cytryny) pryskam na zêby i po 5 min przecieram gazikiem. A co do yorków to s± to wybitne okazy z wyj±tkow± tendencj± do odk³adania kamienia. Tu to dopiero trzeba pilnowaæ ¿eby toto mia³o czym je¶æ.   

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 13:13:23 »

ja mojemu dajê czasami ko¶æ ry¿ow± pedigree, która podobno czy¶ci zêby [to jedyna rzecz tej firmy któr± pozwalam mu je¶æ...]. faktycznie zêby ma ³adne. kamienia nie stwierdzono. ko¶æ psu smakuje. no to dostaje od czasu do czasu w ramach fastfooda
http://www.pedigree.pl/uploads/images/big/79.png

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 21:58:07 »

Niestety, czasami psyt maj± wiêksz± tendencjê do odk³adania siê kamienia, i poza czyszczeniem i regularnym zdejmowaniem kamienia (mo¿na siê tego nauczyæ i samamu robiæ) nic innego siê nie da zrobiæ.
Kosteczki i karmy "czyszcz±ce" zêby pomagaj±, ale... ale tym, co du¿ej sk³onno¶ci do tego nie maj±, tym dla których to k³opot, i kamieñ siê osadza szybko, w niewielkim i stosunkowo ma³o znacz±cym stopniu.

Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2009, 18:18:28 »

Ja szczerze mówi±c nawet nie jestem pewna czy to kamieñ. Bo kamieñ o ile siê orientujê powinien siê osadzaæ bli¿ej dzi±s³a, a to jest taki ciemniejszy kolor tego najwiêkszego zêba na samym ¶rodku. Ciemniejszy o tyle, ¿e ¿ó³tawy, i tym siê od bieli odró¿nia. Idê poogl±daæ jakie¶ fotki psich zêbów, bo mo¿e za chwilê siê oka¿e, ¿e siejê panikê bez sensu, bo tak ma byæ Chichot

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2009, 16:51:59 »

Masz racje, nie wykluczone, ¿e to nie kamieñ, najlepiej okre¶li to jednak wet.

Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 21, 2009, 08:37:20 »

Czy macie jak±¶ pastê/¶rodek czyszcz±cy do psich zêbisk, który polecacie? Muszê siê zaopatrzyæ i zacz±æ m³odemu szorowaæ zêbiska, bo zaczyna mu siê osadzaæ to i owo..

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell k-l muzycznekoloseum catziee madagaskar