Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Cieczka u dziewczynek z Amberose  (Przeczytany 4861 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Maj 13, 2009, 19:59:05 »

Wiadomo co¶ na ten temat? Kto¶ ju¿ zg³asza³?
Pandzisz ostatnio sta³ siê bardzo atrakcyjny dla kawalerów i w dodatku jest obwarkiwana przez najlepsze kole¿anki i sama te¿ lubi warkn±æ. Chyba moja panienka zmienia siê w kobietê  Co?
Jeszcze brak ¶ladów (krwawienia), ale psy chyba wyczuwaj± wcze¶niej takie zmiany hormonalne(?)
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2009, 05:48:55 »

Ró¿nie bywa. Mo¿e mieæ cich± rujê - to siê zdarza przy pierwszym razie. Daisy tak mia³a prawdopodobnie - moje ch³opaczki w kwietniu/maju si± bardzo interesowa³y ni±, ale krawawienie nie wyst±pi³o. Dopiero w grudniu mia³a "normaln±" cieczkê. Czasami te¿ - tak ma Lily np. - suczka d³u¿ej siê zbiera, ale juz siê samce interesuj± - jak na spacerze u Gosi w lutym, a cieczka przysz³a w kwietniu.

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 09:59:41 wys³ane przez Dagmara » Zapisane
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2009, 08:22:10 »

O innych cieczkach w rodzinie nic mi poki co nie wiadomo. To zainteresowanie moze wrozyc cieczke, ale niekoniecznie. Pozostaje obserwacja Pandy.

Pozdrawiam,
Iwona
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2009, 09:14:00 »

PMS  ja te¿ warczê podczas PMSa 

Pozdrawiam, AgA
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 29, 2010, 09:33:19 »

Podepnê siê pod ten w±tek
W jakim wieku (tak oko³o) mogê siê spodziewaæ pierwszej cieczki u Gaji??
W tej chwili ma 6 miesiêcy i zauwa¿y³am, ¿e co raz wiêcej psów siê krêci ko³o naszego domu Z politowaniem
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Styczeñ 29, 2010, 09:44:58 »

Nie ma na to ¿adnej regu³y, ale ok. 7 miesiaca moze ju¿ byæ. CZasami ta pierwszaq jest s³abo wyra¿ona, choc psom to wystarcza. Bardzo pilnujcie dziewczynki i gdyby dosta³a cieczkê, to nie zostawiajcie samej nawet na w³asnym ogródku - dla psów w te dni nie ma ¿adnych przeszkód!!! Nawet bardzo wysoki p³ot! Ani spore ró¿nice wielkosci miedzy "kochankami".

Inaczej czêsto bywa, gdy w domu jest wiecej suczek - tak jak u mnie, zauwa¿y³am, ¿e ¿yj±c w stadzie s± jakby bardziej infantylne, bo podporz±dkowane pod starsze, wiêc cieczki czêsto s± pó¼niej.
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 29, 2010, 09:51:43 »

Dziêkujê za odp

Czyli jako, ¿e w domu razem z Gajk± mam 3 suczki to ma³a cieczkê mo¿e mieæ pó¼niej.
Na wszelki wypadek bêdê ja bardzo pilnowaæ
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Styczeñ 29, 2010, 10:13:28 »

Mo¿e. Daisy mia³a pierwsz± cieczkê "porz±dn±"  gdy mia³a rok (jej siostry ok. 7 msca), Rosie i Joy maj± 6,5 i ani widu ani s³ychu.

Dodam, ze s± sunie "cieczkowo sprytne" - tzn. np. Daisy jest tak czysta, ¿e nie pozostawia ¿adnych ¶ladów, wiec gdyby nie ch³opaki i "spogl±danie pod ogonek" to nawet nie widaæ by by³o, ze ma cieczkê - tak skrupulatnie wszystko wylizuje po sobie.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #8 : Styczeñ 29, 2010, 19:47:58 »

Ballada mia³a pierwsza cieczkê w wieku 9 miesiêcy a Jolly ma ju¿ 10 miesiêcy i cieczki nie widac. Wiêc jak pisze Dagmara róznie to bywa. Niekiedy pierwsza cieczka pojawia siê dopiero po 12 miesi±cach. Wiêc nale¿y obserwowaæ i uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ. Z tego co wiem mamu¶ka Gajki Beautka mia³a pierwsza cieczkê w wieku 6-7 miesiêcy.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2010, 09:44:33 »

Princess pierwsza cieczka - dok³adnie w pierwsze urodziny, druga po 11 miesi±cahc, ytrzecia po 9. Bounty - 10 mies. potem co ok 8-9 mies. Effie - w 8 miesi±cu pierwsza.

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahashiraberu cinemak k-l ultrawinterfell fenixlife