Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Szczotkowanie/czesanie Bearded Collie - foto-instrukcja  (Przeczytany 9977 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« : Maj 02, 2009, 12:20:34 »

na pro¶bê Dorki, nie mam kamery, któr± mog³abym nakrêciæ filmik, ale spróbowa³am zrobiæ foro-instruktarz czesania Beardie. Mam nadziejê, ¿e co niektórym siê przyda Chichot
http://picasaweb.google.pl/smartness.beardies/Grooming_at_smartness#slideshow

a tu po prostu zestaw zdjêæ: http://picasaweb.google.pl/smartness.beardies/Grooming_at_smartness#

1) Najpierw szczotkowanie wstêpne, je¶li pies jest mocno zapuszczony, z wieloma ko³tunami (na mokro z od¿ywk±). Je¶li futerko jest w dobrym stanie, bez ko³tunów mo¿na zaczynaæ od k±pieli.

2) K±piel, 2 razy szamponem (1 mycie czyszcz±ce, drugie pielêgnacyjne)

3) Po myciu, od¿ywka, dok³adnie na koniec sp³ukana. Podczas p³ukania, mo¿na zgodnie ze strumieniem wody pomagaæ sobie szczotk± (druciane igie³ki, szczotka delikatna), niejako rozprowadzaj±c odzywkê ale i sp³ukuj±c ja jednocze¶nie.

4) Osuszyæ psa, rêcznikiem, aby woda nie kapa³a. Pozwoliæ siê wytrzepaæ.

5) Daæ mu trochê odpocz±æ w czystym pomieszczeniu, na czystych szmatkach, aby wilgoæ mia³a w co wsi±kaæ, pozwoliæ obeschn±æ wstêpnie, tak aby w³os pozwoli³ siê czesaæ. Dla mnie pozostaje wtedy czas na ma³y odpoczynek i kawê  Chichot

6) Po pó³ lub ca³ej godzinie, zabieramy siê za szczotkowanie.

mo¿na u¿ywaæ suszarki je¶li wskazane, ale to proponujê robiæ po pierwszym czesaniu. Je¶li pies jest mokry, pierwsze dok³adne czesanie trochê go przesuszy, a drugie, z u¿yciem suszarki, rozwieje w³os i dosuszy psa. Bêdzie piêkny  Chichot

Jest ponad 80 zdjêæ. foto-instrukcjê zaczynam od prawej strony psa, kolejno:
g³owa
front
³apy przednie (ta od spodu czyli lewa od wewnêtrznej strony, i potem prawa od zewnêtrznej)
potem pasmami do ty³u ³opatka, grzbiet-brzuch ³apy tylne tak jak przednie
ty³.
obracam psa i poniewa¿ jestem praworeczna, wygodniej mi go z jego lewej strony czesaæ od ty³u.
pasmami - odwrotnie jak z pierwszej strony: ty³, ³apy, grzbiet-brzuch, ³apy przednie, front, g³owa.

potem zczesujemy psa, tak jak siê w³osy uk³adaj±, aby potem zestawiwszy go na ziemiê, móc zrobiæ przedzia³ek i przeczesaæ w³os zgodnie z kierunkiem wzrostu. Sprawdzamy, czy grzebieñ nigdzie siê nie haczy, czy jaki¶ ko³tunek nam nie umkn±³.

i piesek gotowy, do zabawy i do przytulania 

« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 13:06:52 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2009, 21:28:56 »

Szok Szok Szok Ile roboty! Dobrze, ¿e Beardo³y nie rodz± siê z takim d³ugim w³osem, bo przynajmniej jest czas na naukê
Naliczy³am dwie szczotki i dwa grzebienie - jaki to sprzêt? (rozpozna³am MP )
Rozczesywanie ko³tunów przed k±piel± - dlaczego? Je¶li wyk±pie siê sko³tunionego psa to bêdzie trudniej rozczesaæ?
Pandzisz ma ma³e ko³tunki za uszami (dok³adnie po jednym za ka¿dym uchem). Sier¶æ za uszami ma ci±gle tak± jakby t³ust± - czy to powód sko³tunienia? Jak mo¿na tej t³ustej sier¶ci za uszami zaradziæ? A mo¿e nie przejmowaæ siê tym bo to taki urok tego miejsca?
Nawet je¶li rozczeszê te ma³e ko³tunki to na nastêpny dzieñ ju¿ s±  Smutny

Jak d³ugo czesa³a¶?
Dziêkujê za fotorelacjê i instrukcjê  Buziak

P.S. pozycja "zdech³y pies" to ulubiona pozycja Pandy (oznacza ¿arcie za darmo) i zarazem jest to idealna pozycja do czesania - jeden problem mniej 
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2009, 08:03:36 »

Je¶li pies jest mocno sko³tuniony i najpierw wyk±piesz to ko³tuny jeszcze bardziej siê sfilcuj±. St±d lepiej najpier je rozczesaæ przed - naod¿ywkowaæ, chwilkê odczekaæ, delikatnie rozdzielaæ palcami i rozczesywaæ.

Za uszkami zawsze jest miejsce strategiczne. Na pewno przet³uszczenie jest powodem sko³tunienia. Mo¿e pomóg³by suchy szampon albo puder - tak robi siê persom -wetrzec odrobinê i przeczesaæ.

Nie wiem jak Gosia, ale u mnie d³ugo¶æ czesania niezapuszczonego birdo³ka to ok. 1,5 godziny, Rafi d³u¿ej, ale to ekstremista futerkowy. W³asnie dzisiaj czeka mnie ta "pañszczyzna"  . Niech ch³opak bêdzie piêkny przed "noc± po¶lubn±", a co   

Szcotki mam tez dwie - jedn± ca³± drucian± - na ciê¿sze przypadki i potem MP "na czysto". 3 grzebienie - metalowy do rozczesywania - o róznym rozstawie zêbów, szeroki metalowy na drewnianej r±czce - na koniec do sczesania (grzebieñ prawdy, czy nic nie zosta³o) i  bardzo drobny grzebyszek, którym sprawdzam czubki ³apek i za uszami - wychwyci najmniejszy ko³tunek.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2009, 08:24:11 »

Czas czesania:
- wraz z robieniem zdjêæ to 1,5 godziny. Wiele zale¿y od psa, ale te¿ od wprawy i szybko¶ci czesz±cego  zazwyczaj czeszê psy 1 raz na 2 tygodnie. jak czê¶ciej, czas siê zdecydowanie skraca. U mnie zazwyczaj:
Greg - 1,5-2 h
Bounty, Princess - 1 h
Olivier choæ ma ca³e mnóstwo futra (nawet je¶li tego nie widaæ na zdjêciach) - 40 min  Chichot
Boogie - golenie 2 razy na 3 lata (nie ro¶nie jej futerko...) - ca³y dzieñ z przerwami na cos do zjedzenia i kawê, ew. dzielê to na 2 dni. Policzy³am, nie op³aca siê golenie, ale... ona po przej¶ciach hormonalnych mia³a takie futro,jak wata.  Zawstydzony, st±d decyzja o goleniu...)

Sprzêt:
1) szczotka MP. Mam dwie, pocketa, wygodny przy ko³tunkach, i wiêkszego (obecnie Handy, marzy mi siê popular  ale Junior jest tez dobry a ja têskniê do... populara-najwiêkszej)
2) szczotka z ig³ami metalowymi. W sumie mam ich 3  Chichot, ale wystarczy 1. Niestety co jaki¶ czas trzeba je zmieniæ, bo ig³y wchodz± do ¶rodka gumy, a tak czy owak, musi byæ delikatna, i mieæ zaokr±glone koñce igie³, aby nie drapa³y. Mam 2 1All system (tu ig³y wchodz± bardzo szybko  Smutny) i 1 kupi³am w szwedzkim Specialkluben For Bearded Collie, i t± widzisz na zdjêciach (drewniana raczka). Pomaga zczesaæ dok³adniej w³os i wyg³adziæ chwytaj±c wiêcej warstw ju¿ rozczesanego w³osa.
3) Grzebienie mam ich kilka, ale to tak z czasem zawsze przybywa  , potrzebny i bardzo u¿yteczny jest z obrotowymi zêbami do rozczesywania ko³tunków. Ten kiedy¶ by³ d³ugi, ale mi siê z³ama³... szczerze... to wolê teraz te 2  Chichot s± krótsze i porêczniejsze  .
Drugi mam metalowy, w ca³o¶ci. Jako¶ te z drewnian± r±czk±, a ju¿ na pewno drewniane tylko z ig³ami metalowymi u mnie siê nie sprawdzi³y. Dla mnie, grzebieñ metalowy jest tym co napisa³a Daga, sprawdzianem, czy wszystko wyczesane dok³adnie i ma za zadanie zg³adziæ w³os i jest pomocny w robieniu przedzia³ka (na co dzieñ, wole tak zczesany w³os, ale na wystawy nie powinien byæ tak prosty i g³adki jak no¿em wyciêty Chichot). Drewno je¶li ma kontakt z w³osem, nie daje takiego "po¶lizgu" jak metal. Musi byæ baaardzo g³adki. Ja mam made in USA i Oester's.
Z jednej strony ma szersze zêby i ta strona jest fajna do cia³a, z drugiej strony ma zêby bardziej gêste i ta strona przydaje siê do ³ap w³a¶nie.
4) mam te¿ i u¿ywam klamer do przytrzymywania w³osów. Szczególnie gdy czeszê psa w pozycji "stój". Mo¿na je kupiæ w ka¿dym sklepie fryzjerskim.

Pozycja zdech³y pies jest w przypadku Grega i Olivera. Dziewczynki ró¿nie, czê¶ciej na stoj±co, ale... zasada i kierunek czesanie ten sam. Kwestia wprawy aby sobie w³os przytrzymaæ i odpowiednio sczesywaæ tak, aby dotrzeæ wszêdzie i aby nie przeszkadza³y warstwy ju¿ wyczesane i te do czesania.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 12:10:54 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2009, 10:08:21 »

Ja najbardziej lubiê pozycjê "zdech³y pies" , przy stoj±cym psie odpadaj± mi rêce 

Ale to by³ super pomys³ z tym foto-instruktarzem. Dziêkujê Gosiu za wykonanie go w imieniu pocz±tkuj±cych beardeciarzy 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2009, 11:36:10 »

pomys³ by³ dawno temu... realizacja za "kuksañcem" od Dorki 

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2009, 18:56:52 »

Sprawdzi³am - niezapuszczony Rafi 2,5 godziny uffff... Za to afekt - s³odziutki
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2009, 19:32:45 »

Daga, nie strasz ludzi! nie ka¿dy ma takie marzenia jak Ty (mieæ psa co ma futra 3 tony) i nie ka¿demu siê one spe³niaj± z naddatkiem 

podpowiadam, Rafi nie jest ¶redni± a wyj±tkiem, potwierdzaj±cym regu³ê  Chichot

policzcie ¶rednio 1,5-2 h (plus k±piel)

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

catziee watahashiraberu ultrawinterfell madagaskar fenixlife