Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
Smaczki do tresury (pilne)
Strony:
1
2
[
3
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Smaczki do tresury (pilne) (Przeczytany 15370 razy)
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
Odp: Smaczki do tresury (pilne)
«
Odpowiedz #30 :
Maj 05, 2009, 14:28:42 »
Mniej nie, ale inaczej wymagaæ. I dopasowaæ do rozwoju i temperamentu psa - Lily jest pracu¶ np. i nauczy³a siê wszystkiego wcze¶nie i w lot, mimo ze nie chodzi³a na ¿adne szkolenia - a np. Obedience O zrobi³a od rêki, podobnie Greg np. Rafi za to potrzebowa³ czasu, w przedszkolu psim nie chcia³ prawie wcale wspó³pracowaæ, tym bardziej, ze przysmaki mia³ w nosie, zabawki równie¿. W koñcu nauczy³am siê, ze dla niego najwa¼niejsza jest aprobata i od tego czasu wspó³praca u³o¿yla nam siê bdb, ale dopiero jak mia³ ponad 1,5 roku. Ale nigdy nie jest i nie bêdzie tak szybki np. jak Lily i Deep, dla których robota to jest to, co kochaj± najbardziej. Daisy za¶ jest tak pomiêdzy Rafim a Lil± - cztery birdo³y, cztery ró¿ne, choc przecie¿ nawet spokrewnione. W pierwszy miocie mielismy psa za¶, który szkoli³ siê jak owczarek niemiecki, do¶æ tak ostro w stylku, i maj±c 10 miesiêcy mia³ w ma³ym palcu ca³e PT - taki maly twardziel by³.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #31 :
Maj 05, 2009, 19:40:28 »
Cytat: Iwona Maj 05, 2009, 09:55:20
Nikt z nas nie zna Beardie lepiej niz Gosia.
Iwonko... nie przesadzaj, masz beardie od bardzo dawna... nie jestem wszechznajaca ani wszech wiedz±ca...
pisz±c posta, mia³am na my¶li zachowanie psów, i ich gotowo¶æ do spokojnego, powa¿nego podchodzenia do tematu wykonania poleceñ. Nie pisa³am, ¿eby nie wymagaæ ani nie æwiczyæ, ale... policz ile Panda ma miesiêcy? ... lat to jeszcze nie ma
Tak, æwiczyæ, tak, wymagaæ... ale na miarê mo¿liwo¶ci psa, tak, aby efektem by³o to o czym ja piszê i Ty Iwonko - pies robi co chcemy bo... cieszy go nasza aprobata i chce co¶ z nami robiæ.
Bounty by³a jeszcze szczeniakiem, nie uczonym niczego i... pierwszy egzamin obedience zda³a na ponad 90 pkt!!!! dlaczego? ano dlatego, ¿e chcia³a zrobiæ to o co ja ja prosi³am, ot, po prostu...
wiem, to tylko posty, nie wszystko mo¿na w nich przekazac, zawsze bedzie jaki¶ margines niezrozumienia do koñca tematu czy intencji, ale... cieszê siê, ¿e Dorka dopytuje, docieka, i przede wszystkim chce z psem pracowaæ - to siê niezmiernie liczy .. to dobra droga.
Ka¿da nasza uwaga, ka¿de zdanie, nawet je¶li sprzeczne z innymi siê tu liczy. Dorka wybierze to, co dotrze do niej i bêdzie najbardziej pasowa³o do sytuacji
Powodzenia Dorka, u¶ciski dla Pandy
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #32 :
Maj 07, 2009, 10:38:57 »
Wczoraj wróci³am z zajêæ zadowolona jak... marcowy królik z randki
Pada³ deszcz, by³y¶my przemoczone ale... obie SZCZʦLIWE!
Ale mo¿e od pocz±tku
Na zajêcia jechali¶my w jednym (du¿ym) samochodzie z uroczym Bernañczykiem - Boryskiem, szkolny kumpel (w zasadzie to szkolna mi³o¶æ) Pandy. Zero stresu czy objawów choroby lokomocyjnej. Tym razem Panda nie dosta³a ¿adnych prochów (aviomarin), nie wymiotowa³a, nie panikowa³a i... nie musia³a dochodziæ do siebie. Po prostu po wyj¶ciu z samochodu by³a normalna - samo to du¿o da³o (my¶lê).
Pocz±tek zajêæ - Pandzisz kombinuje - O.K. ja wiem, ¿e mam najlepsze smaczki na placu szkoleniowym i nic i nikt nie przebije mojej suszonej w±tróbki
(przepis znaleziony na dogo)
Smaczek pod nos i... dzieje siê
By³o pytanie czy Panda, nie potrafi wykonaæ komendy bez przekupstwa. Owszem potrafi i bardzo ³adnie pracuje na komendy optyczne a nawet ustne (siadanie). Smaczki ATRAKCYJNE s± potrzebne do naprowadzania przy nowych æwiczeniach - dwa, trzy naprowadzenia ze smaczkiem i klikerem a potem same gesty, kliker, nagroda. Jeszcze pó¼niej minimalizacja gestu, klik, nagroda a potem dochodzi komenda g³osowa, klik, nagroda. Pó¼niej nagrodê daje siê losowo, by psiak nigdy nie wiedzia³ za którym razem zostanie nagrodzony i zawsze wykonywa³ polecenie. Pochwa³a ustna - stosujemy z powodzeniem. Panda ju¿ wie, ¿e has³o "dobry piesek, "dobra dziewczyna" to co¶ co przynosi korzy¶ci (czasem smaczek, czasem pieszczota). Natomiast by pochwa³a s³owna "dobry piesek" by³a pochwa³± to te¿ trzeba psa nauczyæ. Samo s³owo nie nios±ce za sob± do¶wiadczenia dla ¿adnego psa NIC nie znaczy.
Wymagaæ, nie wymagaæ? Oto jest pytanie
Jestem zdania, ¿e wymagaæ TRZEBA zawsze i od ka¿dego psa, niezale¿nie czy to maleñki ozdobny piesek, du¿y i silny, czy szary kundelek ze schroniska. No chyba, ¿e komu¶ wystarcza samo to, ¿e jest pies... Tak by³o w wypadku mojej wcze¶niejszej psicy - ona tylko mia³a byæ. Zapewne by³aby szczê¶liwa gdyby mia³a okazjê siê wykazaæ - nie da³am jej takiej szansy.
Bearded Collie rozwija siê powili... hmmm... to mój pierwszy pies tej rasy, wiêc nie wiem czy tak jest. Byæ mo¿e to prawda(
) Ale! Bearded to pies pracuj±cy i to w dodatku w trudnych warunkach - pies który wypasa³ owce w szkockich górach. Nie s±dzê by jakikolwiek góral trzyma³ w domu przez trzy lata darmozjada w oczekiwaniu na jego doros³o¶æ i gotowo¶æ do pracy. Owszem moja Panda ma daleko, daleko przodków którzy musieli ciê¿ko pracowaæ, teraz Bearded ma byæ piêkny, zadbany i dobrze prezentowaæ siê na ringu wystawowym - i to jest O.K. (do pewnego stopnia, dla mnie). To, ¿e ona jest urocza, ma ujmuj±ce spojrzenie wcale nie zwalnia j± z tego, ¿e ma byæ M¡DRA i POS£USZNA. Byæ mo¿e nie bêdzie idealnie aportowaæ tak jak Labek, ALE ma to potrafiæ w stopniu co najmniej zadowalaj±cym. Jest m³oda - O.K. Nikt nie zmusza jej do pracy ponad jej si³y. Obie pracujemy/uczymy siê tak jak nam (a w zasadzie mnie) czas pozwala (mam ma³e dziecko, wiec wierzcie mi mam co robiæ).
Teoria dominacji... Szczerze mówi±c nie znam ich. Owszem co¶ gdzie¶ przez przypadek czyta³am i nie odebra³am ich pozytywnie, zgodnie ze mn± sam±. Nie jestem psem, nie muszê zachowywaæ siê jak pies. Ksi±¿kê "zapomniany jêzyk psów" mam, ludzie z Pastela mi po¿yczyli. Przeczytam z ciekawo¶ci. Prawdopodobnie nigdy z informacji w niej zawartych nie skorzystam - KLIKER i nagrody mnie zadowalaj±. Na zachêtê i nagrodê da siê pracowaæ,nawet z m³odym, rozpraszaj±cym siê szczeniakiem, kwestia tylko atrakcyjno¶ci. Suszona w±tróbka jest na tyle atrakcyjna nawet dla takiego zami³owanego obserwatora otoczenia jakim jest Panda. Wierzê, ¿e z czasem moje ciche chrz±kniêcie bêdzie w stanie rywalizowaæ z zapachami w trawie,li¶ciem poruszaj±cym siê na wietrze, czy dzieæmi biegaj±cymi rado¶nie w oddali... ALE, najpierw muszê j± nauczyæ, ¿e moje ciche chrz±kniêcie niesie ze sob± obietnicê czego¶ fajnego. Chcê mieæ psa pewnego siebie i swojej pozycji w moim domu, odwa¿nego i przyjacielskiego PARTNERA - nie podw³adnego. Wierzê, ¿e metody zalecane przez J. Fennel w okre¶lonych sytuacjach i przez wybrane osoby mog± i zapewne s± skuteczne, ale ("ale" to ostatnio moje ulubione s³owo
) nie s± one dla ka¿dego - wiele z³a te¿ potrafi± wyrz±dziæ. Kolczatka te¿ mo¿e byæ dobr± pomoc± szkoleniow±, ale tylko stosowana w okre¶lonych sytuacjach i tylko przez osoby które wiedz± jak tego u¿ywaæ. Moim zdaniem KLIKER i NAGRODY s± wystarczaj±c± motywacj± do nauki dla normalnego, zwyczajnego psiaka jakim jest Panda.
Poszukiwania atrakcyjnej nagrody...
Bêdê je prowadziæ dalej i NAGRADZAÆ nimi. Ochhh... nie karmiæ - do tego s³u¿y sucha karma, która z trudem bo z trudem ale wróci³a w ³aski. Pewnie nie raz jeszcze Panda spróbuje sprawdziæ co i na ile mo¿e... tylko, ¿e teraz ju¿ bêdê czujniejsza i m±drzejsza o te ostatnie do¶wiadczenia które mi zafundowa³a.
A teraz idê przekonaæ psa, ¿e warto te¿ czwarty raz przej¶æ miêdzy moimi nogami (slalom) bo to jej siê op³aca
Niech dziewczyna rozkocha siê w suszonej w±tróbce i nauce
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #33 :
Maj 07, 2009, 12:05:54 »
Cytat: DorkaWD Maj 07, 2009, 10:38:57
Wczoraj wróci³am z zajêæ zadowolona jak... marcowy królik z randki
Pada³ deszcz, by³y¶my przemoczone ale... obie SZCZʦLIWE!
i o to chodzi
Pocz±tek zajêæ - Pandzisz kombinuje - O.K. ja wiem, ¿e mam najlepsze smaczki na placu szkoleniowym i nic i nikt nie przebije mojej suszonej w±tróbki
(przepis znaleziony na dogo)
Smaczek pod nos i... dzieje siê
przekonanie o tym, to baaardzo wa¿ne
jesli nie najwa¿niejsze
Wymagaæ, nie wymagaæ? Oto jest pytanie
a kto twierdzi³ ¿e nie wymagaæ?
Bearded Collie rozwija siê powili... hmmm... to mój pierwszy pies tej rasy, wiêc nie wiem czy tak jest. Byæ mo¿e to prawda(
) Ale! Bearded to pies pracuj±cy i to w dodatku w trudnych warunkach - pies który wypasa³ owce w szkockich górach. Nie s±dzê by jakikolwiek góral trzyma³ w domu przez trzy lata darmozjada w oczekiwaniu na jego doros³o¶æ i gotowo¶æ do pracy.
wbrew pozorom, tam maj± cierpliwo¶æ, a m³ode ucz± siê od starszych, w³a¶ciwie nie widaæ tam szkolenia... to dzieje siê ot, tak, po prostu... m³ody na tyle na ile ma si³ i ochoty (a to ma), na¶laduje starsze psy, i... z czasem staje siê m±dry. One w naturze s± grup±, i w grupie pracuj± i siê ucz±, i nikt nie twierdzi, ¿e trzeba czekaæ 3 lata
, ale pó³roczny pies, na pewno nie jest jeszcze zupe³nie gotowy i dokona³y
Teoria dominacji... Szczerze mówi±c nie znam ich. Owszem co¶ gdzie¶ przez przypadek czyta³am i nie odebra³am ich pozytywnie, zgodnie ze mn± sam±. Nie jestem psem, nie muszê zachowywaæ siê jak pies.
nie musisz. Nikt tego nie oczekuje. ale chyba ogó³owi znane jest powiedzenie "jêzyk wroga dobrze {jest) znaæ". Moim zdaniem, im lepiej rozumiem jêzyk psa, którym on siê pos³uguje, tym skuteczniej mogê siê z nim dogadaæ, a przecie¿ w szkoleniu w³a¶nie o to chodzi by siê dogadaæ z psem... przynajmniej tak mi siê wydaje, ale mo¿e jestem w b³êdzie
.
najpierw muszê j± nauczyæ, ¿e moje ciche chrz±kniêcie niesie ze sob± obietnicê czego¶ fajnego. Chcê mieæ psa pewnego siebie i swojej pozycji w moim domu, odwa¿nego i przyjacielskiego PARTNERA - nie podw³adnego.
niestety, w tym momencie ma nieodparte wra¿enie ¿e opisa³a¶... owczarka niemieckiego a nie Bearded Collie...
metody zalecane przez J. Fennel w okre¶lonych sytuacjach i przez wybrane osoby mog± i zapewne s± skuteczne, ale ("ale" to ostatnio moje ulubione s³owo
) nie s± one dla ka¿dego - wiele z³a te¿ potrafi± wyrz±dziæ.
metody tej pani i Monego Robertsa (by³ inspiratorem Jannet, pracowa³ z koñmi, czêsto bardzo trudnymi, skrzywdzonymi przez ludzi i ich z³e metody) s± dla tych co przede wszystkim chc±
zrozumieæ zwierzê
,
widzieæ je
a nie tylko na nie
patrzeæ
(to wielka ró¿nica). Nie darmo, osoby te maj± na swoim koncie tak wiele osi±gniêæ i uznania.
S± tacy, co wkuwaj± wiedzê i piêknie zdaj± egzaminy, pó¼niej, w ¿yciu jednak maj± problemy z wykorzystaniem tej wkutej wiedzy. Ja jestem osob±, która za wszelk± cenê chce najpierw zrozumieæ, potem wiedza "sama wchodzi" i ju¿ mi nie wypada... Jest pewnie jeszcze wiele innych odmian osobowo¶ci... st±d jednemu pasuje ksi±¿ka "Zapomniany jêzyk psów" a innym nie.
Piszesz, ¿e rady zawarte w tej ksi±¿ce mog± uczyniæ wiele z³a, a ja twierdzê, ¿e metody wymuszonego pos³uszeñstwa (komenda/has³o - wykonanie polecenia), o wiele czê¶ciej czyni± z³o
KLIKER i NAGRODY s± wystarczaj±c± motywacj± do nauki dla normalnego, zwyczajnego psiaka jakim jest Panda.
technika czyni mistrza, powodzenia
Poszukiwania atrakcyjnej nagrody...Bêdê je prowadziæ dalej i NAGRADZAÆ nimi. .....Pewnie nie raz jeszcze Panda spróbuje sprawdziæ co i na ile mo¿e... tylko, ¿e teraz ju¿ bêdê czujniejsza i m±drzejsza o te ostatnie do¶wiadczenia które mi zafundowa³a.
i na koniec pro¶ba, bo skoro akurat Ty zaczê³a¶ ten temat i jeste¶ tak bardzo wytrwa³a w poszukiwaniach - to podawaj co jaki¶ czas, przepisy/pomys³y, nie jeden go¶æ tego forum bêdzie podobny w naturze do Ciebie i znajdzie tu skrzyniê z super pomys³ami. Z góry dziêki.
«
Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 12:23:33 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #34 :
Maj 07, 2009, 17:59:49 »
Cytat: Ma³gorzata Maj 07, 2009, 12:05:54
niestety, w tym momencie ma nieodparte wra¿enie ¿e opisa³a¶... owczarka niemieckiego a nie Bearded Collie...
Dlaczego? Panda jest odwa¿na (nie w sensie psa obronnego
), ciekawa ¶wiata, przyjacielsko nastawiona do wszystkich i wszystkiego, otwarta. Nie chowa siê po k±tach, lubi byæ w centrum, wie, ¿e jest wspania³a (i potrafi to wykorzystaæ
)
Ona jest niczym diament... ma³y szlif i bêdzie BRYLANTEM
Co do smaczków sklepowych. Wypróbowa³am ju¿ chyba wszystkie ogólnodostêpne psie nagrody i kicha. Tak szczerze, to ja te¿ bym tego nie jad³a. Mamy zamówione u Kasi ciasteczka z eukanuby, sprawdzimy
Suszona w±tróbka zda³a egzamin! Nie tylko Panda by³a nimi zachwycona ale te¿ inne Burki ze szkolenia. Z. Mrzewiñska poleci³a na dogo domowe psie ciasteczka, przepisy znalaz³am, ale nie mia³am czasu wypróbowaæ. Suszon± w±tróbkê ³atwo przygotowaæ i jest bardzo wygodna (nie ¶mierdzi, nie brudzi).
Kupi³am 1/2kg w±tróbki wieprzowej (lepsza/³atwiejsza do przygotowania powinna byæ drobiowa)
Pokroi³am na kosteczki o ¶redniej wielko¶ci 1cm i wy³o¿y³am na brytfannie do pieczenia ciasta. Taka siekana w±tróbka sta³a ciut ponad dwa dni w kuchni dziadków (dziadkowie u¿ywaj± pieca wêgielnego do gotowania) gdzie jest ciep³o i przewiewnie. Dwa razy dziennie przemiesza³am by równolegle obsycha³a (zupe³nie jak domowy makaron) i gotowe
Z tej ilo¶ci - 1/2kg nie wysz³a mi nawet po³owa saszetki szkoleniowej (czyli miarki do karmy). W±tróbka jest do¶æ wodnista, wiêc po obeschniêciu/odparowaniu nie ma wiele, ale to co jest, jest bezcenne
Wymiesza³am to pó³ na pó³ z such± karm± i do domu przywioz³am wiêksz± po³owê (zosta³o na nastêpny raz a nawet na dwa)
Nic mi nie za¶mierd³o, nie zgni³o, muchy te¿ jaj nie znios³y (bo przykry³am w±tróbkê siateczk±). Teraz ta w±tróbka jest w papierowej torebce w lodówce i wed³ug zeznañ ludzi z dogo mo¿e tam d³uuugo le¿eæ i nic jej nie bêdzie
Panda poleca
«
Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 18:19:57 wys³ane przez DorkaWD
»
Strony:
1
2
[
3
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
catziee
k-l
mundonovelas