Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
Smaczki do tresury (pilne)
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Smaczki do tresury (pilne) (Przeczytany 15378 razy)
DorkaWD
Go¶æ
Odp: Smaczki do tresury (pilne)
«
Odpowiedz #15 :
Kwiecieñ 18, 2009, 09:16:42 »
Kryzys chyba za¿egnany... ale to siê jeszcze zobaczy w ¶rodê na placu szkoleniowym
Gotowane serduszka, w±tróbka czy bia³e miêsko jest atrakcyjne! By siê zbytnio nie rozbestwi³a to mieszam jej to z suchym (dziewczyna ma loterie)
Frolic? hmm... wypróbujemy
P.S. Hill's znowu smakuje
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #16 :
Kwiecieñ 18, 2009, 09:32:49 »
Zwykle s± dwie szko³y - albo komenda zwalniaj±ca [czyli po tym jak pies zrobi np. 'siad', po odpowiedniej chwili zawsze zwalnia go to samo slowo czyli np. 'wolny', 'super', 'koniec'] albo komenda zostañ, o której pisze Ma³gosia. Nasza treserka jest zwolenniczk± tego pierwszego sposobu, co za tym idzie - próbujemy siê dostosowaæ.
Generalnie nale¿y uczyæ zawsze w ten sam sposób - POWOLI
Na przyk³adzie naszej nauki zostawania w siadzie: jak Skrawu¶ ju¿ dobrze rozumia³ komendê 'siad' zaczêli¶my od tego, ¿e nale¿a³o stan±æ przed psem w wykroku, czyli jedna noga bli¿ej psa, druga dalej i po prostu zmieniæ ciê¿ar cia³a, przenosz±c go na moment na tê tyln± nogê. Po czym od razu powrót do nachylenia nad psem i je¶li wytrzyma³ pada komenda zwalniaj±ca - u nas jest to 'super' - a pó¼niej klik, smako³yk
Po kilku sesjach przechodzili¶my do JEDNEGO kroku w ty³, pó¼niej do coraz wiêkszej liczby. Za pó³torej godziny egzamin, na którym Skrawek ma wytrzymaæ moje odej¶cie na ca³± szeroko¶æ sali. Ale z nim to jest loteria
Raz wytrzyma, innym razem nie, bo wszystko zale¿y od tego, jak bêd± siê zachowywaæ inne psy w czasie egzaminu
Podobnie robi siê z wszystkimi innymi komendami - nale¿y uczyæ ich stopniowo, po naprawdê maleñkim fragmencie. Im wiêcej elementów po¶rednich w czasie uczenia czegokolwiek, tym lepiej pies to opanuje i zapamiêta. No i - jak ju¿ kto¶ tu wy¿ej pisa³ - nale¿y zawsze uczyæ tak, aby psu siê udawa³o. Im lepiej bêdzie mu sz³o, im szybciej zrozumie, o co nam chodzi, tym chêtniej bêdzie siê dalej z nami bawi³ w szkolenie
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #17 :
Kwiecieñ 18, 2009, 11:00:22 »
U nas te¿ by³y w u¿yciu.
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Kwiecieñ 30, 2009, 10:21:49 »
Smaczki - suszone maluteñkie rybki anchois, powinien byæ to interesuj±cy dla psa "¶mierdzielek"
http://www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_rybne/135493
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #19 :
Maj 01, 2009, 08:36:17 »
Zepsu³am psa
Doprowadzi³o to do mojej w¶ciek³o¶ci z bezsilno¶ci... Powy³am siê, bo piesek mia³ mnie gdzie¶
Jak to siê sta³o i jak siê zakoñczy³o?
Wiêc...
Dawno, dawno temu
przynios³am do domu maleñk±, kochan± puchat± kuleczkê i postanowi³am zaj±æ siê ni± najlepiej jak tylko bêdê mog³a. S³odziutka, puchata kuleczka by³a pieszczona na ka¿de jej zawo³anie, chodzi³a na relaksuj±ce spacerki, mia³a swoj± miseczkê w której dostawa³a do jedzenia dobr± karmê w sta³ych porach i wszyscy ¿yli zadowoleni i szczê¶liwi...
Raz da³am tej maleñkiej puchatej i s³odkiej kuleczce do miseczki z karm± dla ma³ych i s³odkich kuleczek, troszkê zmiksowanej pysznej zupki (któr± jada moja córka) i od tej pory m±dry pieseczek postanowi³ sprawdziæ czy za ka¿dym razem ta zmiksowana pyszna zupka bêdzie w jej miseczce. Gdy przychodzi³a pora karmienia to m±dra, puchata, s³odka kuleczka podchodzi³a w±cha³a to co w miseczce a nastêpnie odchodzi³a smutna, bo pysznej zupki nie by³o
Zaczê³am siê martwiæ, ¿e moje rozwijaj±ce siê maleñstwo nie chce je¶æ i zaczê³am dodawaæ do miseczki co¶ na lepszy smak, bo przecie¿ maleñka, kochana, puchata kuleczka musi je¶æ i powinno jej smakowaæ. I tak sobie ¿y³y¶my... Ja chc±c by pieseczek by³ zadowolony a pieseczek sprawdzaj±c co jeszcze jestem w stanie daæ
Ma³a, s³odka kluseczka sta³a siê du¿± m±dr±, rozkapryszon± pann± kluseczk± i przyszed³ czas by i¶æ do szko³y... Bardzo szybko zorientowa³a siê, ¿e inne cz³owieki maj± fajniejsze nagrody dla swoich piesków i je¶li nie bêdzie chcia³a je¶æ tego co daje jej jej pancia to inne cz³owieki siê zlituj± i dadz± to co ³adniej pachnie i ciekawiej smakuje. Po powrocie do domku m±dra puchata kuleczka postanowi³a sprawdziæ, czy tu te¿ tak siê da i ... HURA! Uda³o siê! Gdy tylko s³odka kuleczka krêci³a noskiem i odchodzi³a niezadowolona to wytresowany cz³owiek stawa³ na g³owie w poszukiwaniu czego¶ smaczniejszego i jeszcze smaczniejszego. M±dra kluseczka nauczy³a siê, ¿e jej cz³owiek da jej wszystko. Uda³o jej siê zasmakowaæ przepiórczych jajeczek, swojskiej szyneczki, gotowanych serduszek, ¿o³±dków, w±tróbek, bia³ego miêska drobiowego, pysznych rybek (tuñczyk, ³oso¶), bia³ego serka i wielu, wielu innych ³±cznie z karm± dla kotów
Zachêcona sukcesem wychowawczym (w koñcu wychowa³a sobie cz³owieka!!!) postanowi³a sprawdziæ czy co¶ oprócz jedzenia jest dla niej osi±galne i HOP! na ³ó¿ko cz³owieków... Niestety przy³apali i zsunêli
Ale to nic...próbowaæ warto - my¶li podro¶niêta, s³odka i niezwykle m±dra kluseczka. Aaaa... mo¿e by tak spróbowaæ zmieniæ sobie cz³owieki? Ci w szkole s± fajni! Jak moja cz³owieka nie chce daæ mi pyszno¶ci to oni siê zjawiaj± i ka¿± jej karmiæ mnie czym¶ lepszym... Taaakkk z nimi bêdzie mi dobrze - my¶li kluseczka.
To tak w skrócie o tym jak wpad³am w najwiêksz± i najg³upsz± pu³apkê w jak± mo¿e wpakowaæ siê w³a¶ciciel i przewodnik psa. Zapewne gdyby nie zale¿a³o mi na szkoleniu psa i na tym by Panda by³a ponad przeciêtne psy to bym siê podda³a i zaakceptowa³a fakt, ¿e nie jestem w stanie pracowaæ z w³asnym psem inaczej jak na przekupstwo
Ale na szczê¶cie BARDZO mi na Pandzie zale¿ny i by¶my mog³y ¿yæ razem przez na¶cie lat szczê¶liwie pod jednym dachem, pracujemy nad ponownym ustawieniem hierarchii w naszej rodzinie. Pomaga mi za³oga szko³y "Pastel", mamy prawie "gor±c± liniê" w sprawie tego co robi Panda.
Nie jest ani ³atwo, ani przyjemnie! Mam skrupu³y, ¿e robiê psu przykro¶æ nie reaguj±c na jego zaproszenia do zabawy. Mia³am obawy, czy krzywda jej siê nie stanie je¶li zrobi sobie dzieñ g³odówki, bo odmówi zjedzenia suchej karmy.
W domu Panda dostaje tylko i wy³±cznie swoj± such± karmê i w dodatku MUSI na ni± zapracowaæ - UDAJE SIÊ! Suche przesta³o k³uæ w zêby
Na szkoleniu Panda dalej sprawdza czy jest szansa na k±ski innych psów - ju¿ szans takowych nie ma! Owszem Panda dostaje i bêdzie dostawaæ smaczki inne ni¿ ni¿ sucha karma ale NIE w domu! Na placu szkoleniowym owszem, na spacerze - te¿! Ale w ilo¶ciach niepokrywaj±cych dziennej dawki jedzenia i tylko w formie NAGRODY. Zabawa ze mn± i moja uwaga te¿ od tej pory jest NAGROD¡ a nie czym¶ pospolitym i na ka¿de zawo³anie (tak by³o wcze¶niej - pies decydowa³ o czu³o¶ciach)
Szuka³am jeszcze info o tym co mo¿e byæ fajn± nagrod± i na co trafi³am?
http://www.dogomania.pl/forum/f920/smakolyki-21093/index3.html
Posty Z. Mrzewiñskiej z identycznymi wskazówkami jak od Marka z "Pastala"
Zanim zostanê postawiona pod prêgierz za to, ¿e "zepsu³am" psa, napiszê,¿e to PIERWSZY pies którego szkolê i pierwszy od którego co¶ wymagam - uczê siê.
Viki (mój pierwszy osobisty pies - Bokser) mia³a tylko byæ pociech± i jedyne co mia³a to nie ci±gn±æ na smyczy (a by³a bardzo silnym psem) i nie za³atwiaæ siê w domu i TYLE! Teraz mam dziecko i poprzeczka sama siê podnios³a wiêc obie z Pandzi± mamy DUUUUUU¯O do zrobienia (i nie tylko mi³ych rzeczy)
Trzymajcie kciuki by uda³o nam siê
«
Ostatnia zmiana: Maj 01, 2009, 09:20:37 wys³ane przez DorkaWD
»
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #20 :
Maj 01, 2009, 13:21:27 »
czytam Twoje s³owa [¶wietne, swoj± drog±
] i s³yszê Ma³gosiê powtarzaj±c± mi jak mantrê "birdo³y to super inteligentne psy które doskonale wiedz± jak wychowaæ sobie cz³owieka. birdo³ chce kurczaczka - birdo³ dostanie kurczaczka, no bo jak tu odmówiæ tym s³odkim oczkom" [Ma³go¶, to oczywi¶cie nie by³ dos³owny cytat, ale sens chyba zachowany]
Dorka, najwa¿niejsze ¿e u¶wiadomi³a¶ sobie ¿e panna kluska robi to co robi nie dlatego ¿e jej ¼le, nie dlatego ¿e ma z³± karmê, nie dlatego ¿e Cie nie lubi, nie dlatego ¿e dajesz jej za ma³o, ale dlatego ¿e WIE ¿e MO¯E [a po tym co przed chwil± napisa³a¶ czas przesz³y: mog³a]. ja te¿ mia³am chwile s³abo¶ci bo nagle mój ma³y w³ochaty odkurzacz do karmy przesta³ je¶æ. no to dorzuci³am mu ciutkê kurczaczka/kilka plasterków paróweczki/kosteczkê ¿ó³tego serka. moje biedactwo...g³oduje....chlip chlip, trzeba mu zrobiæ dobrze... NIE MA! dostajesz dobr± karmê, po¿ywn±, zdrow±, smaczn± [?
] JEDZ. nie chcesz je¶æ? to nie! g³oduj. wiesz, ¿e dostaniesz swoj± porcjê o wyznaczonej porze dnia nastêpnego. zm±drzejesz, zjesz.
przecie¿ siê nie zag³odzi.i przesta³am siê przejmowaæ. jak nie zje ca³ej porcji to nie. zje jutro. gdyby by³ g³odny to by zjad³ od razu, bo teraz ju¿ wie ¿e nie wymo¿e na mnie dodatkowych smako³yków na obiad.
do¶wiadczenie z birdo³ami mam niewielkie [rok] ale nauczy³am siê ¿e te psy [no dobra, Peanut] faktycznie czytaj± z nas jak z otwartej ksi±¿ki. a ¿e ka¿dy zwierz [dwuno¿ny, czterono¿ny] chce dla siebie jak najlepiej to wykorzystuj± ka¿d± chocia¿by najmniejsz± furtkê aby dostaæ siê do naszego serduszka i osi±gn±æ to co chc±.
wydaje mi siê ¿e podobnie jest z dzieæmi: kochamy je, jeste¶my dla nich czuli i dobrzy, troszkê rozpieszczamy, ale nie pozwalamy sobie wej¶æ na g³owê. trzeba wytyczaæ pewne granice. musz± byæ pewne JASNE zasady. i wtedy zarówno one jak i my bêdziemy szczê¶liwsi. ja w to wierzê i wierzê ¿e przez to nie mam wiêkszych problemów z m³odym [tfu tfu odpukaæ]. trzymam za Ciebie kciuki!!!
pamiêtaj, ¿e jak nie dasz Pandzi jej ukochanej zupki to nie znaczy, ¿e jej nie kochasz, bo za to dostanie swoj± karmê i solidn± porcjê drapków za uszkami
przy okazji wydrap j± od Pinacika
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #21 :
Maj 01, 2009, 20:58:01 »
BRAWO, BRAWO, BRAWO!
obie, Agata, bo ju¿ dosz³a to tego o czym zawsze mówiê (celny opis tego co robiê
) i Dorka, bo odkrycie tego co odkry³a¶, niejednemu zajmuje o wiele, wiele wiêcej czasu
Miska ma byæ o okre¶lonej porze, smaczki to takie same nagrody jak nasze drapki, g³aski i zainteresowanie. Birdo³ to pozytywek ale... nie wychowujmy "bezstresowych tyranów"
Ja przy 3-cim birdole dosz³am do tego, ¿e ka¿dego dnia mia³ byæ inny rodzaj miêska, a by³o to... 10 lat temu (Boogie)... i nie by³o ³atwo wymy¶liæ co na obiadek dla Busi...
- nikt nie jest doskona³y, ka¿dy da siê zwie¶æ Birdo³kowi... to chyba jedna z charakterystycznych i bardzo w³a¶ciwych dla rasy cech :-) powinna siê ona chyba znale¼æ w standardzie rasy
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #22 :
Maj 03, 2009, 20:59:26 »
My¶licie, ¿e mogê daæ Pandzie wêdzone szprotki?
Nie kilogram
Kilka sztuk! Mo¿e z 4 -5 szprotek chcia³am zblendowaæ na ma¼ i pomieszaæ z such± karm± by by³a atrakcyjn± (w sensie CUCHN¡C¡) nagrod± na placu szkoleniowym
Normalnie brakuje mi pomys³ów
W±tróbka by³a w zesz³ym tygodniu, by³a przerwa, ale je¶li w±tróbka ju¿ jej zbrzyd³a to znowu bêdê sta³a jak ko³ek na placu szkoleniowym i patrzy³a jak inne Burki æwicz± a mój kombinuje jak by tu parówkê czy co¶ innego wysêpiæ
Dzi¶ na spacerze æwiczy³am z ni± chodzenie przy nodze na ZIEMNIAKA
Tak z g³upa zwinê³am tego ziemniaka z talerza i ...
W DNIU DZISIEJSZYM PIES LUBI£ ZIEMNIAKI!
Jutro zapewne ziemniak bêdzie FUJJJ
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #23 :
Maj 03, 2009, 22:09:40 »
Dorka, dopytaj kogo¶ kto siê zna na psiej psychice, ale jak na moje Pandzia robi z Tob± co chce - wie DOSKONALE ¿e dzisiaj dostanie w±tróbeczkê, jutro paróweczke, a trzeciego dnia mo¿e skusi siê na ziemniaczka,a jak i to jej siê znudzi to z chêci± skosztuje mielonej szprotki. "MNIAM, ciekawe jak± jeszcze pyszn± przek±skê uda mi siê wymóc na mojej pañci".
rozpie¶ci³a¶ misiaka
tak ³adnie zobrazowa³a¶ swój "problem" kilka dni temu a mimo to znowu dajesz siê podej¶æ ma³ej pannicy?
chodzicie razem na szkolenie, szkolenia nie powinny chyba polegaæ tylko i wy³±cznie na nauce wydawania komendy "siad", "zostañ" "waruj" itd. powinny te¿ polegaæ na rozwi±zywaniu tego typu problemów. zapytaj szkoleniowca, niech Ci pomo¿e znale¼æ najlepsze rozwi±zanie. i daj znaæ do czego doszli¶cie bo sama jestem ciekawa jak mo¿na oduczyæ psa "rozpuszczonowo¶ci"
¿eby nie by³o, ¿e u mnie tak ró¿owo: pinatowi te¿ siê czasami wydaje ¿e dostanie ode mnie wszystko czego chce. wydaje. zdarza mu siê ¿ebraæ jak stojê w kuchni i szykujê jakie¶ papu. ale to moja wina bo ja te¿ kilka razy nie umia³am odmówiæ temu s³odkiemu pyszczkowi i czasami dosta³ ode mnie kawa³ek "czego¶tam" smacznego. teraz ¿a³ujê ¿e to zrobi³am... ale wystarczy³o kilka razy powiedzieæ "nie!" jak stawa³ na dwóch ³apkach przy blacie kuchennym, wystarczy³o daæ mu kawa³ek parówki POZA kuchni± i powoli oducza siê ¿ebrania. trochê to jeszcze potrwa ale my¶lê ¿e damy radê.
a powiedz mi jeszcze czy Pandzia nie chce æwiczyæ bez przysmaków? czy mo¿e to Ty masz przekonanie ¿e za ka¿dym razem kiedy wykona jakie¶ æwiczenie powinna dostaæ smaka? pytam, bo ja tak mam
zda³am sobie niedawno sprawê z tego ¿e ¿yjê w przekonaniu i¿ pies powinien otrzymaæ smaka za ka¿dym razem. na szczê¶cie pinat jeszcze tego ze mnie nie wyczyta³, wiêc muszê siê szybko pozbyæ tego prze¶wiadczenia zanim wyczyta
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Maj 03, 2009, 23:45:33 »
Dorka!!!! na Boga!!!! nie przesadzaj
1 maja ju¿ by³a¶ na dobrej drodze, a co teraz?
!!!!!
Jesli Panda nie chce æwiczyæ bo... smako³yki nie zachêcaj± to... ZNACZY ¯E TRENING JEST NUDNY I MONOTONNY, NIE DLA NIEJ albo... osoba trenuj±ca nie ta...!!!!!!
BEARDED COLLIE LUBI ÆWICZYÆ, LUBI SIÊ UCZYÆ, ALE TAK JAK MÓWI£AM CI PRZEZ TELEFON, 5-CIO MINUTÓWKI! tak naprawdê, to zajêcia s± dla beardie tym co jest nagrod±.
Mo¿e za d³ugo æwiczysz? mo¿e zbyt wiele powtórzeñ? a mo¿e nie w tych momentach, kiedy ona jest na to gotowa? Bearded Collie to nie maszyna, to pies, który z jednej strony jest bardzo zwi±zany z cz³owiekiem ale z drugiej musi umieæ pracowaæ sam, stad jego pewna doza samowolki.
a odpowiadaj±c na pytanie - wêdzone - nie polecam, mo¿esz rozwaliæ kszta³tuj±c± siê w±trobê.
podpowied¼ - je¶li nie chce smako³yków, to mo¿e zauwa¿ co innego j± cieszy? znajd¼ co¶, co jej siê podoba, a nie.... Tobie i ogó³owi... zapytaj psa (czytaj: patrz i ZOBACZ), a nie wymy¶laj...
Poza tym...hmmm.... skoro dajesz sob± kierowaæ i manewrowaæ to zastanów siê kim jeste¶ Ty dla Pandy? jak ona ma siê podporz±dkowaæ i s³uchaæ... komu¶ kto zajmuje ni¿sze miejsce w stadzie?....
zapewne pamiêtasz jakie¶ filmy o wilkach o waderze i psie Alfa? czy suka matka s³ucha któregokolwiek? czy ona je rozpieszcza? kto wita kogo? szczeniêta matkê czy ona szczeniêta? czy którekolwiek szczeniê s³ucha najs³abszej suki w stadzie?.... uwielbiam takie filmy, i choæ czasami wydaja nam siê okrutne, pokazuj±, ¿e dyscyplina i realna ocena sytuacji pozwalaj± na prze¿ycie tych, co daj± nadziejê na zachowanie gatunku. Suka alfa, wadera jest dumna, dbaj±ca i wynios³a. nie ma w niej niczego co przypomina... s³u¿alczo¶æ... czy¿by u Ciebie wader± by³a... Panda?
a mo¿e znasz film sprzed wielu lat " Ballada o Januszku"....
polecam nadal, upierdliwie... lekturê Janet Fennel "Zapomniany Jêzyk psów" i mo¿e na dodatek, choæ o koniach, to jednak takich co by³y pocz±tkiem tego co odkry³a i zrobi³a Janet... ksi±¿ki Monty Roberts'a
- godne polecenia - daj sobie i Pandzie wiêcej luzu i zabawy a mniej szkolenia! ona jest jeszcze bardzo ma³a! przestañ byæ a¿ tak ambitna! a reszta sama przyjdzie...
w razie co... przepraszam je¶li cokolwiek tu za ostro nakre¶li³am. Nie wiem wszystkiego, a tylko tyle co mówi³a¶ i piszesz. To s± sugestie, do rozwa¿enia, dla wszystkich obecnych i przysz³ych w³a¶cicieli BC.
«
Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 23:59:25 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Maj 04, 2009, 06:18:59 »
¦wiêta prawda. Pamiêtajmy, ze beardie dojrzewaj± psychicznie wolno. A przy tym - kto by sie nie zakocha³ w tych oczêtach.
Przyk³ad: Rafa³ek mia³ w rodzinie mojej opiniê "ale to g³upolek nic nie umie" (przepraszam Gosiu nie poznali siê). Szcególnie na tle Lily, która jest bardzo ekspresyjna i sporo umie (ma 7 lat to jej pocz±tków nikt juz nie pamieta). I w ten weekend moi rodzice zostali z psami w domu i moja mama nie mog³a wyj¶æ z podziwu, jaki ten Rafi m±dry, i przychodzi, i siad i ³ape daje itp. itd. Uczmy, ale dawajmy czas na rozwój - kazde w swoim tempie! My te¿ nie od razu pisali¶my magisterki. A jesli jakie¶ æwiczenie nie wychodzi, odpu¶ciæ na troszkê i wróciæ za jaki¶ czas, albo przemy¶leæ, czy dobrze i jasno dajemy psu do zrozumienia o co nam chodzi. Æwiczenia ze sfrustrowanym w³a¶cicielem to nie dla beardie - one doskonale wyczuwaj± nastroje.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #26 :
Maj 04, 2009, 08:41:23 »
W domu Panda dostaje TYLKO i wy³±cznie swoj± such± karmê! I to jest równie¿ nagroda za æwiczenia dobrze wykonane
Na placu szkoleniowym przez pierwsz± godzinê (ostatnio, bo wcze¶niej wcale nie by³a zainteresowana suchym) sprawdza co kto ma, co kto je. Ludzie maj± nagrody w postaci kabanosa, parówek, mielonego miêsa - tym nie chcê karmiæ!
Jak zauwa¿y³a Iwona nagroda powinna byæ inna ni¿ to co pies dostaje na co dzieñ. Chodzi o zachêtê do zrobienia czego¶ nowego i przekonanie psa, ¿e to siê op³aca.
W domu nie mam problemu ze skupieniem psa na sobie - wszystkie æwiczenia wykonuje perfekcyjnie a w nagrodê dostaje zwyk³± such± karmê i koniec! Na ogródku to samo. Niestety Panda nauczy³a siê, ¿e na placu szkoleniowym s± lepsze smaczki
Wiêc potrzebujê urozmaiciæ czym¶ suche i z czasem podawaæ "urozmaicenia" coraz mniej.
Co do samego szkolenia to nie ma problemu, je¶li zauwa¿am, ¿e Panda siê nudzi po 5 zostaniu w siad to wolno nam i¶æ sobie na trawkê i w±chaæ kwiatuszki. W zasadzie to nawet mamy nakaz zakoñczyæ dane æwiczenie zanim pies siê nim znudzi (lub nakrêci , np. Panda po trzecim aporcie zaczyna podszczypywaæ, wiêc czwartego aportu nie ma)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #27 :
Maj 04, 2009, 11:16:36 »
Mnie siê te¿ zdaje, ¿e nie powinno siê przesadzaæ z urozmaicaniem, a bazujê na w³asnym - jak¿e skromnym ale jednak - do¶wiadczeniu
Skrawek wiêkszo¶æ szkolenia przeszed³ na mieszance suchej karmy z malutkimi kawa³kami suszonych p³ucek i kabanosa. Wszystko wymieszane razem w saszetce. I nigdy nie chcia³o mi siê z tym bardziej cudowaæ, wystarczaj±co upierdliwe jest krojenie p³ucek
Jak mieli¶my egzamin czy jakie¶ bardziej wymagaj±ce skupienia æwiczenia, to by³o wiêcej p³ucek, bo Skrawek jest p³uckofeelem
Jak by³o normalnie - to mniej cudów a wiêcej karmy. Oczywi¶cie rano nie dostawa³ ¿adnego jedzenia w domu, a 'lekcje' by³y od 12.00, wiêc g³odnia³ na tyle, ¿e nie by³o wiêkszego problemu. Czêsto sam wybiera³, czy woli je¶æ czy siê rozpraszaæ, ale absolutnie nie robi³am z tego powodu problemów. I tak wszyscy wiedzieli, ¿e pozosta³e psy [labki] o wiele szybciej i chêtniej siê ucz± [i skupiaj±..] ni¿ Skrawek, wiêc byli¶my pó³ kroku do ty³u za innymi. A i tak Skrawu¶ jest na wiêkszo¶ci zdjêæ z zajêæ w szkole
A jak nie chcia³ æwiczyæ tego, co inne psy, to albo robili¶my co¶ ³atwiejszego, albo æwiczy³am z nim skupienie. Z tym mamy zawsze najwiêkszy problem
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Maj 05, 2009, 08:57:15 »
Dorka, robisz fajna pracê z ma³±, i super, to siê bardzo chwali. Tyle, ¿e przynajmniej ja, ale nie tylko
mamy wra¿enie, ¿e chcesz aby malutka zda³a maturê w wieku 3 latek (ludzkich)
Nie ¶piesz siê
masz jeszcze du¿o czasu przed sob±, i nie spodziewaj siê, ¿e roczna Panda, bêdzie pos³uszna w 100%
Musimy pamiêtaæ, ¿e pó³roczny jamnik czy sznaucerek jest ju¿ podlotkiem, w tym samym momencie Birdo³ek jeszcze w "pieluszkach chodzi", kiedy jamnik, sznaucer itp wygl±daj± ju¿ na doros³e, Birdo³ zaczyna byæ "podrostkiem"... one naprawdê rozwijaj± siê wolniej, st±d byæ mo¿e Skrawek" wypada na g³upolka.... ale zapewniam, ¿e na pewno tak nie jest, ot, mo¿e jest typem "my¶liciela"
Moje psy, kiedy æwiczymy WCALE nie chc± smako³yków!!! tylko g³osowa pochwa³a, moje zainteresowanie i praca, bo... bo o te zajêcia one walcz±
nie mam za du¿o czasu i ... ambicji w tym wzglêdzie, wiêc ka¿da chwila spêdzona ze mn±, robienie czego¶ ze mn± jest samo w sobie nagroda.
Trzeba wywa¿yæ, nie za ma³o i nie za du¿o, zgodnie z wiekiem i dojrza³o¶ci± psychiczna i fizyczna danego osobnika, tu zaznaczam tê indywidualno¶æ. S± psy gotowe æwiczyæ godzinami i s± takie co chc±, ale byle nie za du¿o.
Anetko, mo¿e Ty masz pomys³, bo pamiêtam jak zabiega³a¶ o zainteresowanie Ballady, która dzi¶ patrzy na Ciebie jak w obrazek, i nawet przez to, masz problem ja na ringu wystawiæ
mam szczere przekonanie, ¿e nie do koñca o te "smaczki" chodzi a o ... sposób.
Dorka, daj sobie i Pandzie wiêcej luzu :-)
kto¶ kiedy¶ fajnie opisa³ beardie... "Bieardie s± jak Woodstock"
i to prawda
«
Ostatnia zmiana: Maj 05, 2009, 08:59:12 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #29 :
Maj 05, 2009, 09:55:20 »
Nikt z nas nie zna Beardie lepiej niz Gosia. Trudno tez nie zgodzic sie z faktem, ze jest to rasa pozno dojrzewajaca, ale wg mnie wcale nie jest to powod, zeby mniej od nich wymagac podczas niz np od labradorow. Jesli zaczniemy folgowac psu podczas szkolenia, tylko dlatego, ze to Beardie, to wiele nie osiagniemy. Od psa trzeba wymagac i mozna to robic od najmlodszych miesiecy, ale nalezy pamietac, ze nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
Szkolac trzeba sie tez dostosowac do danego psa, w koncu kazdy jest inny. A przeciez Beardie doskonale sobie radza w psich sportach, w tym rowniez obedience (patrz Szwecja) i szkolac psa w tej dyscyplinie na pewno nie czeka sie az podrosnie i dojrzeje.
Inna kwestia, ze pies rzeczywiscie nie powinien pracowac tylko i wylacznie dla zarcia. Np Basie zrobi wszystko byle tylko zobaczyc aprobate w moich oczach, no ale to moj mamisynuś
Wydaje mi sie, ze w szkoleniu jest najwazniejszy kontakt jaki mamy ze swoimi psami - nad tym nalezy popracowac przede wszystkim.
«
Ostatnia zmiana: Maj 05, 2009, 09:57:38 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam,
Iwona
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
fenixlife
shd
ultrawinterfell