Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
Smaczki do tresury (pilne)
Strony: [
1
]
2
3
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Smaczki do tresury (pilne) (Przeczytany 15387 razy)
DorkaWD
Go¶æ
Smaczki do tresury (pilne)
«
:
Kwiecieñ 15, 2009, 21:17:44 »
W³a¶nie mam ma³e za³amanie nerwowe
Nie mam pojêcia co dalej robiæ
Kryzys zacz±³ siê ju¿ jaki¶ czas temu, ale dopiero teraz osi±gn±³ apogeum
Pandzisz ma w nosie such± karmê jako nagrodê, próbowa³am z takimi paskami miêsnymi z Pedigree - dzia³a³o przez jeden dzieñ. Kupi³am jakie¶ ciasteczka - nie raczy³a pow±chaæ
Dzi¶ na szkoleniu zaczê³a "dzia³aæ" dopiero jak jedna z trenerek da³a mi gar¶æ surowego, mielonego miêsa. Szkolenie z miêsem mielonym jest uci±¿liwe (dla mnie).
O.K. mogê jej gotowaæ miêsko i dogadzaæ ale ona potem nie raczy tkn±æ suchej karmy (wczoraj prawie ca³y dzieñ g³odowa³a bo suche by³o feee...) Pies mi siê zepsu³
Bojê siê, ¿e je¶li dalej bêdê szukaæ idealnego smaczka to mogê sobie jedynie pomarzyæ o karmieniu such± karm±. Z drugiej strony nagroda musi byæ motywacj± a to co dajê obecnie ni± nie jest.
Jak z tego wybrn±æ, by by³o w miarê zdrowo i jednocze¶nie zachêcaj±co?
Na pocz±tku szkolenia tych smaczków idzie du¿o... Pewnie kupiê suszone p³ucka lub ugotujê w±tróbkê i pokrojê by by³o na nagrody - ale na d³u¿sz± metê to nie jest dobre dla Pandzisza.
Zachcia³o mi siê szkoliæ psa a tu okazuje siê, ¿e to pies mnie szkoli
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
Odp: Smaczki do tresury (pilne)
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecieñ 15, 2009, 21:42:48 »
Nie za³amuj siê kobieto
Moja Milka te¿ nie nale¿a³a do tych co chêtnie jedz± such± karmê, a da³y¶my radê pogodziæ smaczki na szkoleniu z jedzeniem suchej jako posi³ek. Na szkolenie na pocz±tku kroi³am parówki w plasterki, Milka nie bardzo je tolerowa³a(mimo ¿e podopno by³y cielêce?)wiêc gotowa³am kawa³ek indyka (tak ¿eby siê nie rozwala³ przy krojeniu w kostkê) i by³o ok.Aktualnie moje wszystkie dziewczyny uwielbiaj± ciasteczka Eukanuby dla szczeniaków. dla nich zrobi± wszystko.A co do jedzenia to my¶lê ¿e za bardzo siê przejmujesz. Zrób jej dietê jednodniow±,tylko piciu to zobaczysz jak nabierze apetytu. U mnie jak nie zjadaj± o jednej porze zabieram miskê i musz± czekaæ do nastêpnego posi³ku. Za to potem jak siê spiesz± ..... Ty masz gorzej, Panda nie ma z kim rywalizowaæ o ¿are³ko, dlatego tob± rz±dzi.Dorka , kup OMEGAN (u wet lub w zoologu) ilo¶æ podana na opakowaniu i polewaj karmê, wzmocnisz futro a przy okazji poprawisz smak ¿are³ka. Powinno jej smakowaæ.A mo¿e za du¿o dostaje zabijaczy czasu (uszy, krtan itp) bo przecie¿ tym siê te¿ zapycha i ma mniejszy apetyt.?
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecieñ 16, 2009, 06:26:55 »
Lekko podsma¿one na oleju serduszka drobiowe u nas dzia³a³y. Tylko nie na Rafa - on jak co¶ robi³ to wy³±cznie za dobre s³owo. Tyle, ¿e ja siê nie przejmujê czy jedz± such± karmê czy nie, kto nie chce za³apuje siê na kurczaka.
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 211
«
Odpowiedz #3 :
Kwiecieñ 16, 2009, 07:43:07 »
ciasteczka eukanuby i owszem ale cala paczka by poszla w godzine. trzeba je lamac a sa twarde. Kofi-Dulus i Misia uwielbiaja serek ¿ó³ty (kosteczki 5x5x4mm) i za nie zrobia wszystko. Chyba ze wzgledu na zapach bo trudno sobie wyobrazic, zeby k³apn±wszy t± swoj± paszcz± poczu³y jakis smak
. Pasuja im rowniez polamane na drobno herbatniczki petit bere.Parówek nie próbowali¶my ale podobnie¿ niektóre bestie te¿ je uwielbiaj±
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecieñ 16, 2009, 08:37:33 »
Przypuszczam, ¿e na Pandzisza wszystko bêdzie dzia³aæ tylko nie suche
Lecê na zakupy po serduszka drobiowe (m³oda chyba jest uczulona na kurczaka), indyka i ser ¿ó³ty (ja takowego nie jadam) i je¶li Pandzisz nie bêdzie na tym "¶migaæ" to... ogolê uparciucha do zera
Chwilkê temu zrobi³am ma³± sesjê... Swojsk± szynkê (babcia robi³a dla mojej córki) pokroi³am na takie mini okruszki i zmiesza³am z suchym w saszetce szkoleniowej i ...
Gadzina jad³a a¿ jej siê te czarne k³apciaki trzês³y! Na prawie ca³± saszetkê u¿y³am plasterek szynki!
Zjad³y¶my pó³ saszetki, pewnie by zjad³a wszystko ale ba³am siê, ¿e znudzi siê sesj± i skoñczy³am na po³owie (podawa³am po 2-3chrupki)
Chyba faktycznie chodzi o zapach, bo tej szynki to tam prawie homeopatyczna dawka
W domu tak bêdê robiæ (tyle, ¿e zamiast szynki bêdzie gotowane miêsko), a na szkolenie zabiorê tylko to co wymienione wy¿ej
Wczoraj pali³am siê ze wstydu jak mi pies ¿ebra³ od innych ludzi smaczki
Dosta³am t± gar¶æ mielonego, surowego miêsa i by³o dobrze, ale... mia³am w³osy rozpuszczone (a mam do¶æ d³ugie) i przy myciu odkry³am, ¿e mam w nich mielonkê
Nastêpnym razem k³aki spiête
Milko, czy ten OMEGAN mo¿na stosowaæ z GAMMOLEN -->
http://www.krakvet.pl/gammolen-preparat-poprawiajacy-kondycje-skory-kaps-p-4999.html
Znajoma w³a¶cicielka Lhasa Apso poleci³a mi ten preparat, kupi³am du¿e opakowanie (jeszcze nie dosz³o)
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #5 :
Kwiecieñ 16, 2009, 10:27:33 »
Nagródki Eukanuby i owszem, trzeba po³amaæ (da siê). Zw³aszcza ¿e tanie nie s± .
Ser ¿ó³ty odpada, s³ysza³am o wielu problemach uczuleniowych u psów które by³y tak dosmaczane. Parówki sprawdzaj± siê pod warunkiem ¿e to s± parówki a nie parówkopodobne.
Dorka ten preparat który zamówi³a¶ ma podobne dzia³anie, tylko pytanie czy ma smak który bêdzie odpowiada³ Pandzie i czy w zwi±zku z tym poprawi jej chêæ jedzenia. Omegan sk³ad ma podobny.poprawia walory smakowe podawanej karmy. To mo¿esz kiedy¶ sprawdziæ i nastêpnym razem go kupiæ. razem nie mo¿esz podawaæ.
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecieñ 16, 2009, 12:47:52 »
Kupujê te¿ przysmaki dla ma³ej rasy - np. Pabemia ma malutkie przysmaczki.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecieñ 16, 2009, 15:57:04 »
Druga sesja zaliczona na gotowanej w±tróbce wymieszanej z such± karm±
W miêdzyczasie uparciuch wszama³ 1/4 dziennej dawki hill's - tak z ³aski zjad³a
Chyba g³upio jej by³o nie je¶æ, bo wcze¶niej wariacko siê z ni± wybawi³am
Okazuje siê, ¿e przy w±tróbce ³atwiej trafiæ nochalem na targecie w niebiesk± koñcówkê
Zobaczymy co bêdzie jutro. Jakby co to w±tróbka w lodówce czeka
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecieñ 16, 2009, 18:03:59 »
Ka¿dy ma swoje do¶wiadczenie, ale moje z Hillsem - choæ powa¿am tê karmê - s± takie, ¿e za ¿adne skarby nie zjad³a jej u mnie nawet Etna - a to pies, który potrafi³ zje¶æ m±kê na sucho np.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #9 :
Kwiecieñ 16, 2009, 19:13:02 »
a ode mnie jedna...ale gigant uwaga.... KOCHANI! BEARDIE kochaj± byæ chwalone i kochane i poza tym, ¿e s± smaczki, najwiêcej nale¿y dawaæ rado¶ci i pokazywaæ zadowolenia. Potem smaczek, ale maleñki, bez przesady. Dla Birdo³ka pochwa³a jest nagrod±, bo jeste¶cie zadowoleni, a one kochaj± zadowalaæ bliskich.
Druga gigant uwaga, to Beardie s± bardzo inteligentne i po 3 razach wykonanych prawid³owo (nie excellent na pocz±tku! to dzieciaki!) nale¿y zaprzestaæ powtarzania tej komendy! daj odpocz±æ, zrelaksowaæ siê psu, pobawiæ... potem kolejne æwiczenie. Jesli jakie¶ danego dnia nie idzie, odpu¶ciæ, próbowaæ innym razem.
Je¶li na szkoleniu treser/szkoleniowiec powtarza z innymi 1000 razy to samo, zrobiæ 3 razy i odej¶æ na bok, przygl±daæ siê, daæ psu odpocz±æ, obserwowaæ i tyle.
BEARDED COLLIE s± naprawdê inne.... nie znosz± powtarzania bez przerwy tego samego. Nudz± siê po prostu. Jak siê nauczy za m³odu, jak bêdzie starszy wykona 1 polecenie i 100 i 1000 razy, ale nie jako szczeniê.
No i.. pamiêtaæ o odwo³aniu polecenia... np. siad, to polecenie ¿eby usiad³, ale aby wsta³, powinien poczekaæ na inne polecenie np. zwalniaj±c psa z æwiczeñ "wolny jeste¶" czy cokolwiek innego, albo je¶li kontynuujemy krótk± sesjê, zestaw æwiczeñ np. "le¿eæ". Nie pies decyduje jak d³ugo trwa polecenie... tylko Wy :-)
www.smartness.com.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #10 :
Kwiecieñ 16, 2009, 19:38:47 »
Cytat: Ma³gorzata Kwiecieñ 16, 2009, 19:13:02
No i.. pamiêtaæ o odwo³aniu polecenia... np. siad, to polecenie ¿eby usiad³, ale aby wsta³, powinien poczekaæ na inne polecenie np. zwalniaj±c psa z æwiczeñ "wolny jeste¶" czy cokolwiek innego, albo je¶li kontynuujemy krótk± sesjê, zestaw æwiczeñ np. "le¿eæ". Nie pies decyduje jak d³ugo trwa polecenie... tylko Wy :-)
to jest moja piêta achillesowa... peanut wykonuje polecenia których go nauczyli¶my [w stylu "siad" "le¿eæ" "noga" - to u nas nowo¶æ, nauczy³am go chodzenia przy nodze
- itd.] ale sam decyduje o tym kiedy wstaæ/przyspieszyæ. poprawnie wykonana komenda w 90% przypadków nagradzana jest smaczkiem [tu akurat mam szczê¶cie bo peanut jest ³asuchem i smakuj± mu wszystkie ciasteczka które kupujê w sklepie zoo, dlatego nic Ci, Dorka, nie doradza³am w tym w±tku, bo nie mam z tym problemów]. próbowa³am przed³u¿aæ komendê tzn. po np. po³o¿eniu siê odczekiwa³am jaki¶tam czas i dopiero po tym czasie chwali³am psa [ale je¶li za d³ugo zwlekam z pochwa³± m³ody wstaje], mimo to ZAWSZE po otrzymaniu nagrody pies sam zwalnia siê z komendy...nie wiem jak nauczyæ go wytrwania w "jednej pozie"
jakie¶ propozycje? Dorka,Kasia mówi± co¶ na ten temat na szkoleniach?
Pozdrawiam, AgA
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecieñ 16, 2009, 20:59:09 »
u nas nagroda to RC, czsem kupujê jakie¶ smaczki ale z tym nie przesadzam. Najlepsza motywacja do æwiczeñ to zabawa i tarmoszki, jedzenie nigdy nie dzia³a³o. Wszystkie kieszenie ¶mierdz± mi karm±
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #12 :
Kwiecieñ 17, 2009, 05:57:02 »
je¶li ju¿ Agato zrobi³o siê co zrobi³o, musisz nauczyc go kolejnej komendy np:"czekaj", "zostañ" cokolwiek, co bêdzie naturalne dla Ciebie i jasne dla niego. Po komendzie np.siad, nagradzasz go pochwa³±, smaczkiem, albo najlepiej na przemian, ale u koñca smaczka, pochwa³y natychmiast dajesz polecenie "zostañ" lub "czekaj" czy cokolwiek w tym stylu. Pies ma zostaæ w pozycji w której by³ poprzedniej komendy. Nie trzymaj go d³ugo! najpierw 5, potem 10 max 15 sekund po miesi±cu. To jeszcze dzieciak. Zasad± MUSI byæ, ¿e on to musi byæ w stanie wykonaæ. Potem jak trochê doro¶nie, bêdzie w stanie wytrzymaæ d³u¿ej. na razie, musi wiedzieæ, ¿e w tej pozycji ma czekaæ na kolejn± komendê. Czasokres od pierwszej, poprzez drug± i do zwalniaj±cej bêdzie siê wyd³u¿a³. Ale rób to proszê zgodnie z jego emocjonalno-szczeniêcymi mo¿liwo¶ciami
przecie¿ od kilkulatka nie oczekujemy ¿e wytrzyma bez ruchu godzinê, nieprawda¿?
NAJWA¯NIEJSZE, ABY ZAJARZY£, ¯E MA CZEKAÆ NA KOLEJN¡ KOMENDÊ.
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Kwiecieñ 17, 2009, 07:16:58 »
Jak mówi³ nasz szkoleniowiec - nie wydawaj komendy, której pies nie wykona - utrwali sobie tylko, ze mo¿e czego¶ nie zrobiæ, b±d¼ zzrobiæ niedok³adnie. S³owem - je¶li nie masz czasu i cierpliwosci dopilnowac porz±dnego wykonania, jesli piesek jest m³ody i pewne rzeczy go przerastaj± jeszcze, jesli cos jest niezgodne z jego temperamentem - np. od doga by warowa³ w tempie w njakim robi to beardie itp.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecieñ 17, 2009, 11:50:01 »
Ja dodam tylko od siebie, ze sucha karma, ktora pies jest karmiony nie za bardzo sie nadaje na nagrody. To powinno byc cos innego, cos ekstra za czym pies przepada. Ja swojego czasu uzywalam taniej karmy Frolic - jej miekkie koleczka latwo dawaly sie podzielic, a psom smakowalo.
Pozdrawiam,
Iwona
Strony: [
1
]
2
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
k-l
madagaskar
watahashiraberu