Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: jak z³agodziæ rozstania  (Przeczytany 8624 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 24, 2010, 20:04:52 »

no a ja, choæ uwielbiam birdo³iki, baaardzo proszê nie przymykaæ oczu!!!! bo potem zazwyczaj koñczy siê to ¼le dla psa... wiêc, rygor na³o¿yæ! rygor! a nie zrozumienie zniszczeñ. Mimo wszystko, ale.. aby mnie dobrze rozumieæ, rygor i okre¶lone regu³y nie oznaczaj± brutalno¶ci a okre¶lenie granic.

Dajmy psu byæ szczê¶liwym szczeniakiem z ograniczeniami, a nie królem, który nie wie jak rz±dziæ 

Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 24, 2010, 20:11:56 »

Wiem wiem Gosieñko kochana Chichot i dok³adnie wiem o czym mówisz pracujemy nad tym wg Twoich wskazówek 

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 10, 2010, 20:12:37 »

Dorzucê swoje trzy grosze. Chanti wprawdzie ma ju¿ pó³ roku, jest z nami dwa miesi±ce i od samego pocz±tku musia³a zostawaæ trochê sama. Na pocz±tku tak siê wszystko pouk³ada³o, ¿e zostawa³a na trzy, cztery godziny. Obecnie zostaje na oko³o sze¶æ godzin (tak siê staramy wymieniaæ). W ogóle nie zostawia³am jej na krótkie okresy, od razu zosta³a na kilka godzin. Nie chcia³am jej robiæ zamieszania, ¿e mo¿e zaraz wrócê. Czas kiedy jest sama przesypia, nie sika i nie robi kupy w domu. Wcze¶niej idziemy siê wyhasaæ, wybiegaæ, poæwiczyæ komendy - jednym s³owem - wykoñczyæ piesa. Kiedy wracamy do domu, dajê jej gar¶æ karmy, bo zazwyczaj wêszy w okolicach miski, teraz jest zimno, wiêc nich ma Idzie na swoje miejsce odpoczynku, czyli pod drzwi balkonowe, g³askam j± przez chwilkê i ¿yczê smacznego spanka. A kiedy ubieram buty, Chanti zerka jednym okiem. Zamykaj±c drzwi mówiê do niej pa i wychodzê. Bez scen. Wrêcz mam wra¿enie, ¿e ona czeka na to kiedy w koñcu wyjdê i dam jej spokojnie siê wyspaæ Chichot Dosz³o ju¿ do tego, ¿e w dzieñ wolny wychodzimy z domu, w tych samych godzinach, ¿eby pies siê móg³ wyspaæ  Nie ukrywam, ¿e mi to pasuje, bo mo¿na i¶æ na zakupy, wystawê, albo siê do kogo¶ wprosiæ na obiad (zostaje sama przewa¿nie od 12 do 18).

Jeden tylko raz mia³ miejsce taki przypadek, ¿e pcha³a siê do wyj¶cia choæ mia³a zostaæ. Na samym pocz±tku, w jaki¶ dzieñ wolny, gdy obie wychodzi³y¶my jednocze¶nie. Chanti chyba zg³upia³a, bo dopiero co wróci³a ze spaceru, a tu znowu my wychodzimy. Najpierw mówi³am, ¿e ma zostaæ, ale nie zadzia³a³o, wiêc najpierw wysz³a Kala, ja zosta³am z Chanti. Posadzi³am j± na kocyku, powiedzia³am, ¿e JA WYCHODZÊ, CHANTI ZOSTAJE NA KOCYKU (pokaza³am jej to wszystko tak¿e na migi). I cudownym sposobem zrozumia³a. Zosta³a spokojnie na kocyku, wzrokiem odprowadzi³a mnie do drzwi i tyle. Teraz ju¿ wie, ¿e jak wychodzimy i proszê ¿eby posz³a na kocyk, to ma zostaæ.
Gosia twierdzi, ¿e Birdo³y takie w³a¶nie s±, ale ja i tak wiem, ¿e Chanti jest nieprzeciêtnie GENIALNA
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2010, 20:51:25 wys³ane przez Maja » Zapisane

Maja
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 12, 2010, 18:21:08 »

ka¿dy z osobna i wszystkie razem s± GENIALNE 

Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 12, 2010, 19:31:31 »

Jakby zebraæ je Wszystkie razem, to by siê t± energi± pewnie da³o jajko ugotowaæ
No... przynajmniej na miêkko

Maja
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundonovelas k-l catziee fenixlife muzycznekoloseum