Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
jak z³agodziæ rozstania
Strony: [
1
]
2
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: jak z³agodziæ rozstania (Przeczytany 8610 razy)
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
jak z³agodziæ rozstania
«
:
Marzec 27, 2009, 10:04:54 »
Wyjecha³am z domu na trzy dni, pomimo ¿e pies zosta³ w domu z reszt± domowników ju¿ po pierwszej nocy widaæ, ¿e ¼le znosi roz³±kê. Trochê mnie to dziwi, na co dzieñ pracujê, w zwi±zku z czym Dizel jest przyzwyczajony do tego ¿e nie ma mnie w domu. Bojê siê co bêdzie z wakacjami, niestety nie wszêdzie mogê go zabieraæ ze sob±.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
Odp: jak z³agodziæ rozstania
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 27, 2009, 11:11:18 »
uuuuuu
a jakie s± objawy tego, ¿e ¼le znosi roz³±kê?
niestety nie umiem Ci nic doradziæ bo mój m³ody nie ma problemu z roz³±k±. traktuje pobyt u moich rodziców jak kolonie - super zabawa , odpoczynek od "rodziców"
czasami po naszym powrocie walnie focha na pó³ dnia, ale poza tym jest ok.
mo¿e kwestia po¿egnania z psem przez wyjazdem? podobno im bardziej siê z nim ¿egnasz tym gorzej znosi rozstanie. nie wiem, staram siê trzymaæ tej regu³y i z nim nie ¿egnaæ - po prostu wychodzê. po jakim¶ czasie przyzwyczai³am siê do tego i nie mam ju¿ z tym problemu, bo pocz±tkowo, nie ukrywam, by³o ciê¿ko aby wyj¶æ z domu bez buziaka w nosek...
Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 27, 2009, 12:46:13 »
Dok³adnie - zacz±æ od braku po¿egnañ - to tak¿e sposób na naukê zostawania samemu w domu.
A wakacje z beardie s± baaaardzo mi³e - polecam wersjê razem
. Te szcze¶liwe pycha, ¿e w koñcu jest Pañcia do dyspozycji
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Odp: jak złagodzić rozstania
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 27, 2009, 15:59:57 »
Wydaje mi się że macie rację z tym pożegnaniem, ale tak za mną łaził, poporostu wiedział że coś jest nie tak, musiałam go wyprzytulać i wytarmosić. Pod pojęciem '' źle znosi rozłąkę'' w wydaniu Dizla znaczy załatwianie się w domu, w nocy zwiedził cały dom i podobno nad ranem wylądował w sypialni, a do tego rano wykopał wielki dół przed wejściem do domu. Normalnie śpi całą noc, o 6.30 jest pobudka, z załatwianiem się w domu już od dłuższego czasu nie było problemu, no a ten wykop przed domem, to chyba po to żeby sąsiedzi mieli o czym mówić
«
Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 16:01:52 wys³ane przez Tyta
»
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 27, 2009, 16:36:23 »
Cytat: Tyta Marzec 27, 2009, 15:59:57
musia³am go wyprzytulaæ i wytarmosiæ.
eeech,wiem,one s± tak kochanie, ¿e ciê¿ko przej¶æ obok obojêtnie
ja sama jestem pod du¿ym wra¿eniem, ¿e uda³o mi siê wyrobiæ nawyk wychodzenia z domu bez jednego s³owa, a tym bardziej wymiziania.
ale za to nie umiem oduczyæ siê wylewnego witania z nim po przyj¶ciu DO domu
chocia¿ z drugiej strony my¶lê, ¿e jako¶ specjalnie nam to nie szkodzi - m³ody nie sprawia ¿adnych wiêkszych problemów [tfu tfu odpukaæ].
nie wiem co Ci doradziæ wiêcej...jak pomóc
przykro mi. mo¿e kto¶ bardziej do¶wiadczony znajdzie rozwi±zanie.
Pozdrawiam, AgA
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 27, 2009, 16:43:30 »
Tyta, a kto i jak siê opiekujê Dizlem pod Twoj± nieobecno¶æ? Mo¿e Dizel potrzebuje wiêcej ruchu?
U nas nie ma po¿egnañ, zwyczajnie wychodzimy
Jednak na wszelki wypadek by Pandzisza nie mia³a dziwnych pomys³ów na zabicie nudy zostawiamy jej co¶ czym mo¿e siê zaj±æ np. ukryty ¿wacz lub ucho.
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 27, 2009, 18:12:59 »
Cytat: Tyta Marzec 27, 2009, 15:59:57
Wydaje mi siê ¿e macie racjê z tym po¿egnaniem, ale tak za mn± ³azi³, poporostu wiedzia³ ¿e co¶ jest nie tak, musia³am go wyprzytulaæ i wytarmosiæ. Pod pojêciem '' ¼le znosi roz³±kê'' w wydaniu Dizla znaczy za³atwianie siê w domu, w nocy zwiedzi³ ca³y dom i podobno nad ranem wyl±dowa³ w sypialni, a do tego rano wykopa³ wielki dó³ przed wej¶ciem do domu. Normalnie ¶pi ca³± noc, o 6.30 jest pobudka, z za³atwianiem siê w domu ju¿ od d³u¿szego czasu nie by³o problemu, no a ten wykop przed domem, to chyba po to ¿eby s±siedzi mieli o czym mówiæ
Moze rodzina jest mniej uwazna i stad zaltwienie sie w domu?
A dolek to zapewne z nudy, widocznie jak jestes ma wiecej rozrywek?
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 28, 2009, 09:13:41 »
No tak, cz³owiek uczy siê przez ca³e ¿ycie, nastêpnym razem dok³adnie zaplanujê mu wolny czas . Co do wakacji to napewno wiêkszo¶æ czasu spêdzimy razem.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 28, 2009, 11:34:31 »
Kochani, czy z ka¿dym domownikiem ¿egnacie siê d³ugo, czule i z ¿alem kiedy wychodzicie po zakupy, do kina czy pracy? ... chyba nie. Mówicie "cze¶æ, papa, wracam o..." i tyle.. dlaczego inaczej w tym wzglêdzie traktowaæ psa? przecie¿ on jest cz³onkiem rodziny i wszystko widzi.
www.smartness.com.pl
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 380
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 18, 2010, 17:39:13 »
Od pocz±tku chcia³am przyzwyczajaæ Mufinka do tego, ¿e czasem musi zostaæ sam , pocz±tkowo zostawia³am go na minutê i by³o tragicznie: ma³y ca³y czas p³aka³ i od razu siê za³atwia³. Ju¿ ba³am siê,¿e bêdê mia³a z tym du¿y problem, ale ca³e szczê¶cie ju¿ jest nie¼le (odpukaæ). Zostawiam mu gryzak, który dostaje tylko jak zostaje sam i ju¿ przesta³ p³akaæ, nic nie zniszczy³ i nie za³atwi³ siê
Poczu³am wieelk± ulgê. Zostawia³am go wiêc na 20 minut, pó¼niej pó³ godziny itd. Dzi¶ zostawi³am go ju¿ na ponad godzinê i jak wróci³am s³odko spa³
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 18, 2010, 19:02:37 »
brawo. Zostawiaæ psa nale¿y, musi wiedzieæ, ¿e mamy czasem nie ma w domu
przecie¿ gdyby by³ z naturaln± mam±, musia³aby zostawiaæ maluchy i co¶ upolowaæ
www.smartness.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 19, 2010, 07:23:01 »
Super !! Brawo!! W brew pozorom to jedna z najwa¿niejszych rzeczy jakie musimy nauczyæ psa.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #12 :
Sierpieñ 19, 2010, 17:31:07 »
Z tym zostawaniem w domu to bywa i bywa³o ró¿nie
Gretusia owszem zostanie sama i czasem jest ok ale czasem to armagedon. Wtedy stwierdzam ¿e siê chyba królewna nudzi³a bo np. poczyta gazetê albo klapki Panu troszkê skróci ale to wg mnie wynika z nudy. Zostaje w domu sama od poniedzia³ku do pi±tku sze¶c godzin.
nie umiem wyj¶æ niepostrze¿enie nie ¿egnam siê z ni± ale i tak ten mój ukochany Nochalek wie ¿e wychodzimy i wtedy jej nos wtapia siê w o¶cie¿nicê drzwi i nie ma mo¿liwo¶ci wyj¶æ bo ona jest i tak pierwsza ( musia³yby¶my siê chyba szarpaæ ) Wybiega na korytarz i niestety czasem sama ale z oporami i ostentacyjnie spuszczon± g³ow± po minucie namawiania wraca do ¶rodka. I tak jest zawsze. Ale zostaje sama nie piszczy nie szczeka. Jak by³a ma³a bardzo piszcza³a ale konsekwentnie da³y¶my rade. Z tym ¿e têskni za jedna osob± do której jest najbardziej przywi±zana to uwa¿am ¿e mo¿liwe. Gretka jak jestem w domu chodzi za mn± krok w krok a jak mnie nie ma to le¿y w kuchni pod sto³em albo pod drzwiami i czeka.
To siê chyba mi³o¶æ nazywa.
Trzymam kciuki maluch siê na pewno nauczy a ¿e smutno wychodziæ to wiem jak to jest bo mi zawsze smutno.
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Sierpieñ 24, 2010, 17:52:15 »
I Grecia to doskonale czuje, beardie s± takie empatyczne, a te minki
))). Nuda zapewne, a i te¿ chêæ wy³adowani stresu przez gryzienie, zostawiaj jej co¶ do "ponuplania".
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #14 :
Sierpieñ 24, 2010, 19:30:17 »
Zostawiam
tylko wiesz jak to jest czasem mebelki mamusi lepiej smakuj±
Ale ze zniszczeniami i zostawaniem bywa ró¿nie czasem lepiej czasem gorzej zale¿y od dnia.
Ona doskonale zna plan dnia i wiele próbuje na mnie wymusiæ no i niestety jej siê czasem udaje ( chocia¿ coraz rzadziej daje siê na to nabraæ) Czasem wiem która jest godzina bo np ju¿ chodzi oko³o 21 wieczorem i mnie tr±ca tym mokrym nochalem " no rusz siê idziemy ju¿ na spacerek"
Jak zostawi³am kostki do chrupania to pó¼niej mam powygryzane dziurki na ³apkach bo podtrzymuje sobie kostkê no i w±sy coraz krótsze
Dzi¶ ku mojemu zdziwieniu nie by³o ¿adych szkód
super dziewczynka
Codziennie staramy siê wy³adowaæ energiê przez aportowanie, intensywny spacerek lub rolki to ju¿ taki nasz codzienny rytua³. Ona ju¿ wie i zaraz biegnie do samochodu i krêci siê wokó³ niego bo juz podekscytowana ¿e jedziemy. Jak siê wyspacerkujemy to jeste¶my obydwie zdrowo padniête
A odno¶nie zniszczeñ ¿yjê nadziej± ¿e maluchy z tego wyrastaj± i mój najs³odszy te¿ wyro¶nie a i tak j± uwielbiam wiêc przymkam oczy na to i owo chocia¿ czasem przyznam ¿e umie mnie wkurzyæ
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
madagaskar
catziee
shd