Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Kleszcze
Strony:
1
[
2
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Kleszcze (Przeczytany 13015 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Kleszcze
«
Odpowiedz #15 :
Marzec 30, 2009, 20:00:50 »
dobrze jest wiedzieæ, ¿e nie tylko z zaczerwienionych miejsc po kleszczach rozwija siê choroba. Czasami nie ma specjalnego odczynu na skórze, a po ok. 12-14 dniach okazuje siê, ¿e zd±¿y³ wpu¶ciæ do krwiobiegu to, czego siê boimy. Tak czy owak, zalecam ostro¿no¶æ i uwagê, i ka¿de posmutnienie, biegunki czy inne objawy, zmiany zachowania w tym okresie traktowaæ powa¿nie! lepiej pobraæ odrobinê krwi, zrobiæ badanie w tym kierunku, i otrzymaæ wykluczenie choroby, ni¿ czekaæ a¿ samo przejdzie, bo... mo¿e byæ potem za pó¼no.
Jak bêdziemy naprawdê chcieli, wet nam zrobi to ma³e badanko... warto.
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #16 :
Marzec 30, 2009, 20:14:46 »
W Wielkopolsce ju¿ tez - Rafi mia³ dwa, znalezione w kapieli, z³apane na w³asnym ogródku - cz궶 dla zwierz±t to drewniany taras i ziemia wysypana kor±. Gdzie one tam ¿yj± pozostaje dla mnie tajemnic±.
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 211
«
Odpowiedz #17 :
Marzec 30, 2009, 20:55:14 »
Cytat: Ma³gorzata Marzec 30, 2009, 20:00:50
dobrze jest wiedzieæ, ¿e nie tylko z zaczerwienionych miejsc po kleszczach rozwija siê choroba. Czasami nie ma specjalnego odczynu na skórze, a po ok. 12-14 dniach okazuje siê, ¿e zd±¿y³ wpu¶ciæ do krwiobiegu to, czego siê boimy. Tak czy owak, zalecam ostro¿no¶æ i uwagê, i ka¿de posmutnienie, biegunki czy inne objawy, zmiany zachowania w tym okresie traktowaæ powa¿nie! lepiej pobraæ odrobinê krwi, zrobiæ badanie w tym kierunku, i otrzymaæ wykluczenie choroby, ni¿ czekaæ a¿ samo przejdzie, bo... mo¿e byæ potem za pó¼no.
Jak bêdziemy naprawdê chcieli, wet nam zrobi to ma³e badanko... warto.
Tak ale zaczerwienenie to juz jest ALARM. Niestety badanie po kazdym uk±szeniu polega³oby na pobycie w laboratorium na okr±g³o. - ale wtedy nie by³oby kleszczy
.
Co do skakania po kanapie czy ³ó¿ku jest to u nas niedopuszczalne ale ¿eby siê przywitaæ to zasiêg szyi jest bardzo du¿y
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Marzec 31, 2009, 05:23:34 »
Chyba kto¶ mnie ¼le zrozumia³. Nie chodzi o badanie po ka¿dym uk±szeniu kleszcza!
.... zalecam ostro¿no¶æ i uwagê, i ka¿de posmutnienie, biegunki czy inne objawy, zmiany zachowania w tym okresie traktowaæ powa¿nie!
i w³asnie wtedy zrobiæ to co napisa³am dalej:
.... pobraæ odrobinê krwi, zrobiæ badanie w tym kierunku.....
objawy choroby, np. babesziozy s± bardzo niespecyficzne! bardzo ró¿niæ siê mog± u ró¿nych psów.
Mia³am tê nieprzyjemno¶æ studiowaæ wszystko, ³±cznie z konsultacjami z wetami z wielu regionów Polski, w tym akademie rolnicze m.in.Warszawa i Lublin, gdzie s± lekarze naprawdê do¶wiadczeni w tym zakresie, raz uda³o siê uratowaæ suniê. Badanie krwi na 12 h po pierwszych objawach ogólnych (posmutnienie, odmowa jedzenia), ale drugim razem (nawrót choroby!!!), po roku, ju¿ niestety nie uda³o siê... pech... to nie by³o zaniedbanie. Poruszy³am ca³± Polskê i nie tylko... we krwi obwodowej, bo tam siê jej szuka by³o zaledwie kilka (2-3) krwinek, ¶wiadcz±cych o obecno¶ci babeszi
Mo¿e dlatego jestem tak przera¿ona ka¿dego roku i z psami do lasu jako¶ wej¶æ siê bojê...
na polach, gdzie jest sucho i co chwila s± jakie¶ opryski na szkodniki, kleszcze nie czuj± siê dobrze, i mimo wszystko, w³a¶nie dlatego wolê pola. Bardzo uwa¿am, ale i tak, zdarzy³o siê, ¿e znalaz³am kleszcza... ot, na wystawie, czy znajomych, na ulicy gdzie by³ ¿ywop³ot... i dlatego, jak znajdê kleszcza, przez 2-3 tygodnie jestem bardziej ni¿ czujna. Byæ mo¿e, gdybym za pierwszym razem zrobi³a badanie w ci±gu pierwszych 2-3 godzin... Effie by³a zdrow±, pe³n± energii suczk±, mia³a zaledwie 3,5 roku...
Wiem, ¿e s± psy co przesz³y te choroby i uda³o siê, nawet, je¶li badania zrobiono tak jak ja albo nieco pó¼niej, tyle, ¿e ja do tych niestety nielicznych szczê¶liwców siê nie zaliczam... .
i byæ mo¿e dlatego dla mnie
ALARM
em jest zaczerwienienie i owszem, ale bardziej
ZACHOWANIE PSA I WSZELKIE SYGNA£Y W CI¡GU 2 TYGODNIU PO ZNALEZIENIU KLESZCZA.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 05:33:42 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #19 :
Marzec 31, 2009, 06:02:05 »
Pisze o zaczerwienieniu jako najszybszym objawie i w zasadzie bardziej dotyczy on ludzi.
Teraz mam pytanie: czy jesli wystapia inne objawy to nie jest juz troche pó¼no?
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Marzec 31, 2009, 10:32:27 »
Z tego co siê orientowa³am, nie ma objawów specyficznych, st±d ka¿da zmiana zachowania, powinna byæ jak najszybciej rozpoznana i znaleziona przyczyna. Czy zd±¿ymy zareagowaæ? ... to ju¿ zale¿y od zjadliwo¶ci toksyn i tego, który narz±d zaatakuje jako pierwszy i z jakim natê¿eniem. Potem to ju¿ gra rolê organizm psa, moment w jakim siê znajduje itp...
U mojej Effie i innego psa objawem pierwszym by³a apatia, niechêæ do jedzenia (zaatakowane nerki i przewód pokarmowy, ogólne zatrucie organizmu). U Effie bardzo szybko nast±pi³ krwiomocz, zauwa¿ony tylko dlatego tak szybko, bo zrobi³a siku w domu na pod³ogê, u D¿agiego by³a to biegunka, i w ogóle obraz ca³ej choroby wygl±da³ ³agodniej. D¿agi ¿yje.
Effie po pierwszym ataku prze¿y³a, ale drugi atak - niestety ju¿ by³ inny, i mimo ¿e bez krwiomoczu, tylko ¶lady krwinek, niby ³agodniej, ale z biegunk± (zapalenie jelit), ogólnym os³abieniem apati± i brakiem ³aknienia. Zachorowa³a 4 grudnia, odesz³a 5 stycznia.... Nie ma regu³... i wa¿na mo¿e uwaga, oba psy by³y zabezpieczane p/kleszczom. Effie na pewno frontlinem, D¿agi, nie pamiêtam. Niestety to przyk³ady wyj±tków potwierdzaj±cych regu³y i pokazuj±ce jak paskudne s± kleszcze.
Nie ma sensu badaæ psa ka¿dorazowo po ka¿dym kleszczu... ¶lady w wymazie krwi pojawiaj± siê dopiero ok 10 dni po uk±szeniu, wiêc wcze¶niej nic nie wyka¿e. Imizol, jest ¶rodkiem skutecznym, ale bardzo toksycznym, wiêc nie wolno go podawaæ zapobiegawczo ani te¿ "w razie co".
Nie ka¿dy kleszcz jest zara¿ony, ale ogólna zasada, ¿e na zara¿a ok 48 h od wkrêcenia siê w skórê w ¶rednio 80-90% siê sprawdza. Stosuj±c krople na kark p/kleszczom pamiêtaæ nale¿y, ¿e dzia³aj± na kleszcze 3-4 tygodnie, na pch³y - d³u¿ej. Powoduj± obumieranie kleszczy do 24 h wiêc... chyba warto, i czosnkowe odstraszacze pomog±, ale ich nie zast±pi±.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2009, 10:44:33 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #21 :
Marzec 31, 2009, 14:16:34 »
Cytat: Ma³gorzata Marzec 31, 2009, 10:32:27
Powoduj± obumieranie kleszczy do 24 h wiêc... chyba warto, i czosnkowe odstraszacze pomog±, ale ich nie zast±pi±.
Krople u nas s± i bêd±, czosnek jest dodatkiem. Liczê na to, ¿e zapach czosnku wydzielany przez skórê (kto mieszka z cz³ekiem lubi±cym czosnek ten wie, ¿e skóra/pot takiej osoby ma specyficzny zapach) zniechêci robale a krople s± dla tych bardziej zdesperowanych kleszczy
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #22 :
Marzec 31, 2009, 18:10:03 »
Dziêkujemy za ciekawy wyk³ad
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Kwiecieñ 01, 2009, 06:14:26 »
Dodam, ¿e w okolicach Warszawy przypadków chorobowych by³o sporo w znajomych hodowlach dogów i niektóre pieski nie przy¿y³y.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #24 :
Kwiecieñ 01, 2009, 21:40:25 »
my do tej pory u¿ywali¶my Frontline, ale ostatnio w sklepie zobaczy³am kropelki Beapharu i kupi³am. zobaczymy co z tego bêdzie...
Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Lipiec 21, 2009, 13:26:35 »
Szczepionka przeciw boreliozie
http://www.vettrade.pl/?p=news&id=62
Strony:
1
[
2
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
shd
cinemak
watahashiraberu