Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Problem z sier¶ci±
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Problem z sier¶ci± (Przeczytany 8005 razy)
DorkaWD
Go¶æ
Problem z sier¶ci±
«
:
Marzec 09, 2009, 10:45:36 »
Pandê mo¿na podzieliæ na dwa sektory.
1. G³owa i przednia czê¶æ tu³owia - w³os bezproblemowy. Szczotka sunie sama.
2. Tylna czê¶æ tu³owia - w³os we³nisty. Ile bym nie czesa³a to ci±gle jaki¶ ko³tun siê pojawia. Co chwilê czyszczê szczotkê bo ci±gle siê zapycha. Nie zauwa¿y³am by Panda przy tym szczotkowaniu czu³a dyskomfort, wiêc my¶lê, ¿e szczotka nie wyrywa jej w³osów a tylko zbiera ten dziwny w³os który chyba sam wypada (?).
Przy k±pieli traktujê tak samo oba "sektory" (mycie i nak³adanie od¿ywki) a jednak jest kolosalna ró¿nica w pielêgnacji.
Sk±d to siê bierze? Wcze¶niej nie zauwa¿y³am tego podzia³u, wszêdzie w³os by³ stosunkowo ³atwy w utrzymaniu.
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
Odp: Problem z sier¶ci±
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 09, 2009, 12:25:16 »
Kochana to czêsto tak jest, ¿e dorastaj±cy bearded z ty³u jest jak bobtail, z wiêksz± ilo¶ci± podszerstka. Ja Rafiemu przeczesujê tam szczególnie dok³adnie szerokim grzebieniem, by wyrównaæ przód z ty³em, gdzie zdecydowanie wiêcej podszerstka mu ro¶nie. Sam± szczotk± ciê¿ko poradziæ.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 09, 2009, 13:36:58 »
Mamy taki grzebieñ... u¿ywam go do tych lepszych w³osów, bo na tych z "sektora podszerstkowego" jak wbijê grzebieñ, to albo ruszyæ nie mogê lub po jednym przeczesaniu mam gar¶æ tego we³nistego w³osa
A czy ten we³nisty w³os teraz przypadkiem nie wypada? Wiosna, wiêc pora zmieniæ futro i mo¿e to jest powodem?
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 09, 2009, 14:07:44 »
Mo¿e byæ etap rozwoju - nie ma co tego w³osa ¿a³owaæ. A ze gar¶æ - ja za kazdym razem mam siatkê tego w³osa, a Rafi nadal ok³aczony
.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 21:38:48 wys³ane przez Dagmara
»
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 09, 2009, 15:55:51 »
ma³a uwaga, beardie nie liniej± sezonowo a wiekowo, ot taki wiek i puszek musz± straciæ :-)
www.smartness.com.pl
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 57
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 13, 2009, 00:01:29 »
Cytat: DorkaWD Marzec 09, 2009, 10:45:36
Pandê mo¿na podzieliæ na dwa sektory.
1. G³owa i przednia czê¶æ tu³owia - w³os bezproblemowy. Szczotka sunie sama.
2. Tylna czê¶æ tu³owia - w³os we³nisty. Ile bym nie czesa³a to ci±gle jaki¶ ko³tun siê pojawia. Co chwilê czyszczê szczotkê bo ci±gle siê zapycha. Nie zauwa¿y³am by Panda przy tym szczotkowaniu czu³a dyskomfort, wiêc my¶lê, ¿e szczotka nie wyrywa jej w³osów a tylko zbiera ten dziwny w³os który chyba sam wypada (?).
Przy k±pieli traktujê tak samo oba "sektory" (mycie i nak³adanie od¿ywki) a jednak jest kolosalna ró¿nica w pielêgnacji.
Sk±d to siê bierze? Wcze¶niej nie zauwa¿y³am tego podzia³u, wszêdzie w³os by³ stosunkowo ³atwy w utrzymaniu.
Broku¶ ma ten sam problem na "pupie", ale bardzo pomaga nam ¶rodek do rozczesywania w aerozolu Ring 5 Out Rage (do kupienia w Karusku). Kosztuje 47 z³, ale jest bardzo skuteczny i wydajny. Wystarczy psikn±æ 2-3 razy i w³os rozczesuje siê sam. A przy tym bardzo ³adnie pachnie
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 13, 2009, 09:32:54 »
http://ring5.pl/
sklep dystrybutora - zawsze trochê taniej
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 13, 2009, 20:16:52 »
Skrawek jest jakis dziwny, ale my nie mamy tego problemu. Przez oko³o tydzieñ filcowa³a siê mu sier¶æ w takie ohydne dredy i to nie sama - gluma³ to sobie i skleja³ ¶lin±. Wyczesywa³am mu codziennie po 3-4 takie paskudztwa, ale okaza³o siê, ¿e w³a¶ciwie palcami mo¿na oddzieliæ od tej kulki sfilcowanej rosn±ce w³osy i kulka sama wypada
Skrawek nie protestowa³ przy tych czynno¶ciach, wiêc nie bola³o go [jest na to do¶æ wra¿liwy i od razu ucieka jak mu siê co¶ nie podoba]. Odkiedy zaczê³am czesaæ go grzebieniem w ogóle nie ma tego problemu. Wyczesujemy 1/10 gar¶ci w³osków, nie ma dredów, sier¶æ jest ¶liczna i siê nie filczy
W³a¶nie przed chwil± skoñczyli¶my siê czesaæ i siê napawam ¶licznym pusiaczkiem
A pytanie apropos sier¶ci mam jeszcze z nieco innej beczki - mianowicie jak k±piecie g³owy swoich birdo³ków? Mam mnóstwo w±tpliwo¶ci w czasie k±pieli - wypada³oby doszorowaæ mordkê ale: czy aby nie szczypie go w oczy, czy on mo¿e lizaæ szampon z pyska bez konsekwencji, jak umyæ sier¶æ wko³o uszu, aby do ¶rodka nie nala³o siê wody itp.. W dodatku nie potrafiê wyrywaæ Skrawkowi w³osów z uszu bo on strasznie histeryzuje i ca³y czas siê bojê, ¿eby mu to na uszy nie zaszkodzi³o
Jakie¶ rady? Nie w±tpiê, bo zawsze mo¿na na Was liczyæ
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 13, 2009, 22:32:43 »
Cytat: Fru Marzec 13, 2009, 20:16:52
W dodatku nie potrafiê wyrywaæ Skrawkowi w³osów z uszu bo on strasznie histeryzuje i ca³y czas siê bojê, ¿eby mu to na uszy nie zaszkodzi³o
Jakie¶ rady? Nie w±tpiê, bo zawsze mo¿na na Was liczyæ
uooooj
to jest nasza piêta achillesowa [
]... m³ody uwielbia tarmoszenie za uszka ale jak tylko próbujê wsadziæ do ¶rodka palce [choæby nie wiem jak delikatnie] wyrywa siê i ucieka... za porad± Anety kupi³am puder do uszek BioGroom Ear Fresh, który sprawia ¿e w³osy staj± siê "têpe" [nie wiem jak to nazwaæ]: nie ¶lizgaj± siê w palcach jak je chwytasz przez co ³atwiej je wyrwaæ i chyba mniej go boli. faktycznie dzia³a, chocia¿ nie zmieni³o to faktu, ¿e Peanut wci±¿ nienawidzi tego zabiegu.... musia³ siê zraziæ na pocz±tku jak próbowa³am mu wyrywaæ w³oski bez tego pudru
gupia...
Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 16, 2009, 10:07:56 »
Ja biorê zwyk³± maczkê ziemniaczan± i te¿ ze spokojem to dzia³a. Niestety nadal wyrywania z uszu nie kochaj±, ale cóz...
Co do mycia pycha - zawsze troszkê obli¿±, szczególnie szamponu wybielaj±cego, który pozostawiæ trzeba na kilka-kilkana¶cie minut, i nic siê nie sta³o.
Myjê ca³± g³owê oczywi¶cie, mo¿na u¿yæ do tego celu "szamponu co nie szczypie w oczy"
np. Fluppy Puppy Bio-Groom albo Johnsons Baby (tak myjê persiakom, a im trzeba baaardzo dok³adnie umyæ wszystkie fa³dki i za³amania noska w tej okolicy), je¶li masz opory z oczkami i sp³ukujê z ³ebkiem w dó³ - wtedy do uszu nie leci. Generalnie nie zauwa¿y³am jakis podra¿nieñ oczu jednak, choæ oczywi¶cie staram siê, by nie lecia³o im po nich. Uwa¿aæ trzeba z wybielaczami w tych okolicach.
Co do uszu - mo¿esz w³o¿yæ do ka¿dego po jednym p³atku kosmetycznym zwiniêtym - oczywi¶cie nie g³êboko.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #10 :
Marzec 16, 2009, 10:41:30 »
Podczas mycia g³owy i sp³ukiwania przytrzymujê uszko doci¶niête do g³owy i wszystko jest O.K. woda nie dostaje siê do wnêtrza ucha.
Zg³aszam, ¿e problem z we³niasto-wacianym w³osem na pupie mija
Z ka¿dym dniem jest lepiej, ale przy czesaniu sporo tego wysz³o
Najwa¿niejsze, ¿e ju¿ siê tak nie ko³tuni.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #11 :
Marzec 17, 2009, 06:29:05 »
niestety, ka¿dy w³a¶ciciel Bearded Collie, o ile naby³ szczeniê musi ten okres jako¶ przetrwaæ dzielnie szczotkuj±c i usuwaj±c m³ody puch....
www.smartness.com.pl
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
k-l
madagaskar
watahashiraberu