Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Szczeniak na wystawie  (Przeczytany 5558 razy)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« : Styczeñ 23, 2009, 13:11:32 »

To ja mam pytanie nastêpuj±ce i bardzo szerokie: co w³a¶ciwie robi szczeniak na wystawie? Dla niewtajemniczonych dodam, ¿e nigdy nie by³am na wystawie psów, a tak siê - ZUPE£NIE LU¬NO - zastanawiam, czego trzebaby nauczyæ psiaka przed pokazaniem siê, jako ¿e - zupe³nie niezobowi±zuj±co - mamy jeszcze trochê czasu 

Niezale¿nie oczywi¶cie przeszukam sobie net, ale wolê odpowiedzi wyjadaczy wystawowych, czyli Wasze

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #1 : Styczeñ 23, 2009, 21:21:25 »

Kochana Fru, dzis juz padam ze zmeczenia, ale napewno cos podpowiem, i i inni pewnie doloza sie do tego tematu :-) chwilki cierpliwosci :-)

zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #2 : Styczeñ 23, 2009, 21:53:12 »

Szczeniak na wystawie robi to......

co m³ody beardie   

i to co doros³y... , który æwiczy jak ka¿da modelka na wybiegu. 

tylko robi to bardziej rado¶niej i naturalnie   
------------------------------

A powa¿nie, to powinien (na ile umie) stan±æ w pozycji "do oceny", przebiec z pañci± przynajmniej dwa kó³eczka przed sêdzi± i daæ siê "wydotykaæ" przez sêdziego, je¶li przyjdzie mu na to ochota (sêdziemu). "Faceci-szczeniaczki" powinni sie dodatkowo zgodziæ na sprawdzenie czy s± "prawdziwymi facetami".
By³oby "uprzejmie" ze strony szczeniaczków, gdyby zrobili to wszystko "troszkê" gorzej od championów - aby tych drugich nie zawstydziæ przed publika. 

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 23, 2009, 21:55:43 wys³ane przez zdzichu » Zapisane
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 24, 2009, 11:20:22 »

Przede wszystkim i wczesniej zaczniecie trenowac Waszego modela - tym lepiej. To co powinien umiec, by dobrze sie zaprezentowac to:

1. Stanie w pozycji do oceny (patrz zdjecia Beauty) i to niezaleznie od rozpraszaczy (innych ludzi, psow itd.);
2. Prezentowanie sie w ruchu - pies powinien swobodnie biec z lewej strony wystawiajacego na specjalnej smyczy, zwanej ringowka. Najczesciej po okregu, wokol ringu, po prostej i po trojkacie, w ktorym sedzia jest jednym z jego wierzcholkow;
3. Pozwalanie na obmacanie przez sedziego calego ciala, lacznie z jajeczkami w przypadku psa, pokazanie zebow;
4. A jako, ze przed wejsciem na ring psa nalezy przgotowac i zrobic na bostwo - powinien grzecznie znosic wszelkie zabiegi pielegnacyjne.

Wydaje mi sie, ze najlepiej pokazac wszystko w praktyce - maly pokaz mozemy dac Wam podczas spotkania, no i moze wybierzecie sie do Spodka w marcu obejrzec, jak to wyglada na zywo? Na zgloszenie tam Skrawka bedzie troche za wczesnie, bo psiak musi miec skonczone 6 miesiecy.

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 24, 2009, 14:02:51 »

tak jak siê spodziewa³am mo¿na liczyæ na rodzinkê, która udzieli³a ju¿ wskazówek. Ja dodam jedn±, szczeniak to szczeniak, mo¿e mu siê przydarzyæ wszystko!!!

1) nie nale¿y siê denerwowaæ! ot, "take it easy" i róbcie "fun"  ring to co prawda nie plac zabaw, ale musi byæ czym¶ przyjemnym, najlepiej zakoñczonym wyg³askaniem i zabawk±/zabaw±/smako³ykiem. NIE GRAMY O Z£OTE KALESONY!  Chichot

2) im lepszy mamy kontakt z psem, tym wszystko idzie lepiej.

3) wstyd zostawiæ w domu. Na ringu psiak mo¿e byæ onie¶mielony, mo¿e nie chcieæ i¶æ (wokó³ tylu ludzi.. ja siê boje...) mo¿e mu siê "sikana" lub "kupkana" awaria zdarzyæ! to dla niego te¿ nowe, i... bywa ró¿nie. Trzeba po prostu siê na to przygotowaæ, uprzejmi koledzy napewno pomoga w razie "W" Chichot

4) w miarê kolejnych wystaw, nauczycie siê wiêcej i nie bêdzie ring ju¿ traki straszny. Powodzenia

Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #5 : Styczeñ 24, 2009, 14:24:05 »

Dzieki Wam wszystkim za dobre rady

Iwonka - w³a¶nie tak sobie kombinowa³am, ¿eby Ciê namówiæ na demonstracjê, tyle ¿e ja do Was prawdopodobnie nie do³±czê na najbli¿szym spacerze, bo z pracy dotrê oko³o 17 dopiero. Ale Micha³owi mo¿esz pokazaæ, a ja ciê jeszcze dopadnê kiedy¶ w tej sprawie

Musimy siê ju¿ teraz zacz±æ tego uczyæ, bo np. ostatnio odkryli¶my na spacerze Amberosowym, ¿e Skrawek chocia¿ mnie pozwala sobie w paszczy grzebaæ, to Krysi ju¿ nie :] A co dopiero mówiæ o macaniu jajeczek ;>

Je¶li chodzi o wystawy to zastanawia³am siê nad Krakowsk±. Akurat Skrawek bêdzie jeszcze siê mie¶ci³ w szczeniakach, poza tym nie jest to halówka tylko chyba o ile siê orientujê - plenerówka. Z drugiej strony - wystawa miêdzynarodowa, wiêc sama ju¿ nie wiem. Jest chwilka czasu, bo zg³oszenia zdaje siê przyjmuj± do maja.

A je¶li chodzi o ogl±danie wystaw, to czy pies nie wystawiany mo¿e wej¶æ na teren? Bo nie wiem czy mo¿na wybraæ siê ze Skrawkiem czy musimy sami je¼dziæ jako widzowie.

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 25, 2009, 20:56:44 »

Iwonka - w³a¶nie tak sobie kombinowa³am, ¿eby Ciê namówiæ na demonstracjê, tyle ¿e ja do Was prawdopodobnie nie do³±czê na najbli¿szym spacerze, bo z pracy dotrê oko³o 17 dopiero. Ale Micha³owi mo¿esz pokazaæ, a ja ciê jeszcze dopadnê kiedy¶ w tej sprawie
Nie ma problemu, a jesli to Ty bedziesz uczyc i wystawiac Skrawka, nawet wskazane jest, zebysmy sie umowily (wiesz jak to z facetami i przekazywaniem waznej wiedzy jest )

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Styczeñ 26, 2009, 19:46:36 »

A je¶li chodzi o ogl±danie wystaw, to czy pies nie wystawiany mo¿e wej¶æ na teren? Bo nie wiem czy mo¿na wybraæ siê ze Skrawkiem czy musimy sami je¼dziæ jako widzowie.

I zapomnialam - oficjalnie i legalnie nie mozna, ale wiekszosc z nas przynajmniej raz zlamala ta zasade

Pozdrawiam,
Iwona
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #8 : Styczeñ 26, 2009, 21:10:40 »

I zapomnialam - oficjalnie i legalnie nie mozna, ale wiekszosc z nas przynajmniej raz zlamala ta zasade

Oj, oj, pamiêtam jak Rino mia³ 5 miechy i wszed³ na wystawê jako roczna sunia.
A wetowi na bramie nie przeszkadza³y klejnoty jakie owa "sunia" prezentowa³a przy wej¶ciu.     
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #9 : Styczeñ 27, 2009, 08:01:39 »

W Danii z Gosi± przemyca³y¶my przez 4 dni 3 szczeniaki. I siê nie skapnêli. Pewnie nie pomysleli nawet, ze tak mozna Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2009, 17:13:47 wys³ane przez Dagmara » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Styczeñ 27, 2009, 16:34:27 »

i wysz³y wagary weta  Brawo Zdzisiu!

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum