Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pies do wszystkiego...  (Przeczytany 2609 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Grudzieñ 15, 2008, 09:58:03 »

Wiem, ze takiego psa nie ma  Ale próbowaæ warto 
Marzy mi siê pies dogoterapeuta! Swego czasu wspó³pracowa³am z pewnym o¶rodkiem z s±siedztwa, zajmuj±cym siê terapi± zajêciow± dla dzieciaczków z pora¿eniem i zespo³ami chorobowymi wrodzonymi - wiêc jest pole... Panda wygl±da na psa z przyjaznym nastawieniem do dzieci (æwiczy na Malwie ) i bêdê j± chcia³a poddaæ profesjonalnym testom i je¶li siê uda to szkoleniu w zakresie przygotowania do dogoterapii. To ju¿ postanowione!
Ale z drugiej strony chcia³abym spróbowaæ jakiej¶ psiej dyscypliny sportowej i TU zaczynaj± siê w±tpliwo¶ci... Czy to mo¿e i¶æ w parze? Pies terapeuta i sportowiec?
Sport bêdzie traktowany tylko i wy³±cznie jako zabawa! Na teraz Panda nauczy³a siê aportowaæ pi³eczk± na sznurku (uczymy siê teraz dobrowolnego oddawania - s± rezultaty ). Chcemy spróbowaæ czego¶ wiêcej, ale pojawia siê obawa czy to mo¿e i¶æ w parze?
Mo¿liwe, ¿e przeceniam Pandê - nie jestem obiektywna, bo to mój pies i pewnie w du¿ym stopniu go idealizujê. Wcale nie jest powiedziane, ze wyjdzie nam dogoterapiia, ale wolê mieæ pewno¶æ, ¿e na pewno nie przeszkodzi nam w osi±gniêciu CELU jaki¶ sport.
Pewnie jakie¶ ¶mieszne rzeczy wypisujê, bo Panda dopiero co przesta³a ssaæ mleko matki a ja ju¿ wró¿ê jej karierê w dogoterapii  A inna sprawa to ani na dogoterapii ani na sporcie siê nie znam  Zawstydzony
Proszê mnie u¶wiadomiæ 
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 15, 2008, 12:25:23 »

psie sporty s± ró¿ne, obedience wrêcz pomog³oby w dogoterapi, bo to ogólne szkolenie psa w kierunku pos³uszeñstwa.

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 15, 2008, 15:55:19 »

a propos dogoterapii i obedience

Pozdrawiam, AgA
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum