Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Agility - od kiedy  (Przeczytany 10395 razy)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« : Grudzieñ 12, 2008, 11:48:02 »

Pod koniec stycznia planujê dla Skrawka przedszkole. Znale¼li¶my jednak inn± ni¿ Alteri szko³ê szkoleñ pozytywnych. Ale patrz±c na ilo¶æ energii, któr± ma maluch, i któr± bardzo ciê¿ko mi spo¿ytkowaæ, bo chwilowo nie wychodzimy jeszcze na spacery [kwarantanna], na skoczno¶æ, zwinno¶æ i inne tego typu szaleñstwa, zastanawiam siê równie¿ nad spróbowaniem agility.

Jaki wiek psa jest na to odpowiedni? Za ma³y pewnie nie powinien próbowaæ z uwagi na stawy i inne takie. A kiedy mo¿na mu pokazaæ jakie¶ pierwsze przeszkody? Nawet nie wiem czy mu siê to spodoba, ale je¶li tak to czemu nie?

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 13, 2008, 17:19:34 »

Agility z beardo³kiem mo¿na zacz±æ juz po ostatnich szczepieniach. Oczywiscie nie ma tu mowy o skakaniu ale je¶li kto¶ ma dobrze dobrane przeszkody mo¿na pewne elementy ju¿ robiæ. Na pewno tunel , ko³o opuszczone do ziemi, czy k³adka s± przeszkodami, które moze robic pies w ka¿dym wieku. Równie¿ slalom jest bezpieczny, zw³aszcza uczony metod± "tunelow±". Najpó¼niej moim zdanie powinno uczyæ siê palisady (przeszkoda w kszta³cie litery A), chyba ¿e jest bardzo rozp³aszczona . Pierwsze skoki mozna robic oko³o 5-6 miesi±ca przy przeszkodach ustwionych bardzo nisko (mniej niz small, najlepiej oko³o 25 cm wysko¶ci). Myslê, ze oko³o 1 roku æwicz±cy regularnie beardo³ek moze ju¿ skakaæ w³a¶ciw± wysoko¶c dla Large czyli 55-65 cm wysko¶ci.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 13, 2008, 17:47:14 »

Wielkie dziêki, Anetko, za szczegó³owe informacje. Odkiedy jestem tutaj na forum bardzo ¿a³ujê, ¿e mieszkasz na drugim koñcu Polski Mamy znajomych w Szczecinie, wiêc mam pe³n± ¶wiadomo¶æ tego, jaka to podró¿.

Przeczyta³am mnóstwo informacji o agility, ale nigdzie nie by³o podanych tych informacji, które mi napisa³a¶, wiêc raz jeszcze dziêkujê Po pierwszych kursach w przedszkolu zorientujê siê, czy w Krakowie/okolicy dzia³a jaki¶ klub agility. Adres jakiego¶ podajesz w innym w±tku ale niestety nie dzia³a Smutny Mo¿e co¶ polecasz?

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 14, 2008, 11:53:49 »

Fru, szukaj±c kiedy¶ info o agility trafi³am na tê stronkê http://tinyurl.com/685b3e moim zdaniem bardzo przyjemna, bo napisana pod k±tem takich osób jak ja [czyli nie znaj±cych siê na temacie] - facet w dowcipny sposób t³umaczy ³opatologicznie ka¿dy etap agility. dodatkowo s± zdjêcia. i "NIUF" w roli g³ównej  mi³ej lektury 

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 14, 2008, 23:22:30 »

Przejrza³am link Agaty, bardzo prosze traktowac to z wielkim przymruzeniem oka, poniewa¿ to do¶æ archaiczne metody  Ale doceniam wysi³ki tego Pana . Bardzo ³adnie przygotowa³ poszczególne dzia³y.

W jednym z biuletynów jest mój artyku³ opisuj±cy sposób nauki niektórych przeszkód.

Marzy mi siê aby pzrygotowac dla Was taki instruktarzowy artyku³ , kurcze ale ciagle brakuje mi czasu.

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 15, 2008, 07:53:32 »

Aneciu.. liczê na dalszy ci±g artyku³u... wstawimy wszystko on-line.  po kawa³ku, po trochu i bêdzie ca³o¶æ  Chichot

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 29, 2010, 14:25:05 »

Nie wiem czy to w dobrym temacie, ale tak mi siê to skojarzy³o. Mufin jest bardzo skoczny: ci±gle wskakuje na ³awki, pieñki, nawet na bujaczkê i wygl±da jakby by³ z tego bardzo dumny. Zastanawiam siê tylko czy takie skoki nie mog± mu zaszkodziæ (stawy)? Czasem te wysoko¶ci s± ca³kiem spore. Widzê, ¿e takie skoki i pokonywanie przeszkód sprawiaj± mu wielk± rado¶æ, dlatego my¶lê, ¿e spróbujemy swoich si³ w agility, jak ju¿ podro¶nie
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 31, 2010, 13:01:00 »

Moim zdaniem nie zaszkodzi mu ale nie polecam aby zachêcaæ malucha do skoków. I oczywi¶cie staraæ siê przewidzieæ gdzie bêdzie chcia³ skakaæ tak aby nie zrobi³ sobie krzywdy.

www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2010, 19:55:32 »

Niektórzy zaczynaj± wcze¶nie - 4,5 tyg. F dziewczynka Z Domu Etny 

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 02, 2010, 20:00:22 »

Ho ho, ro¶nie nam przysz³a mistrzyni 
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2011, 09:42:31 »

A czy pies w wieku 9 miesiêcy mo¿e wzi±æ udzia³ w zwyk³ym kursie agility dla pocz±tkuj±cych czy to za wcze¶nie?
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2011, 09:48:42 »

Uwa¿am, ¿e jak najbardziej mo¿e. ZAchêcam i powodzenia. Chichot

www.bearded-collie.pl
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies