Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Qpki i inne pyszno¶ci  (Przeczytany 10988 razy)
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #15 : Listopad 20, 2010, 18:15:04 »

Do³±czam do w±tku, bo Chanti uwielbia sto³owaæ siê poza domem. Ca³a przygoda zaczê³a siê mocno tragicznie, w pierwszym tygodniu bycia w nowym domu, Chanti zjad³a prawdopodobnie fragment zdech³ego ptaka! Potem prawie przez tydzieñ mia³y¶my w domu gehennê. Weterynarz, zastrzyki, kroplówki, wymioty, czyszczenia. By³o mi jej niewyobra¿alnie ¿al. Ta historia nauczy³a nas, ¿e trzeba jej bardzo, ale to bardzo pilnowaæ, poniewa¿ nie za bardzo umie odró¿niæ co siê nadaje do jedzenia, a co nie. Na tym jednym razie sprawa siê zakoñczy³a, a my co spacer trenujemy komendy „fuj” i „zostaw”. Gdy bierze do pyska cokolwiek innego ni¿ du¿y patyk, i nie reaguje na „zostaw”, to bez jakichkolwiek obiekcji pakujê jej rêce do pyska i wyci±gam to co tam ma. Jeste¶my ju¿ na tym etapie, ¿e w zdecydowanej wiêkszo¶ci przypadków woli wypu¶ciæ zdobycz na chodnik, ni¿ nara¿aæ siê na gmeranie w pysku. I dobrze, bo to w±tpliwa przyjemno¶æ
Id±c za rad± do¶wiadczonych opiekunów, którzy polecaj± w tym w±tku Rumen Tabs ze ¿waczem firmy Mikita, zakupi³am pude³ko tabletek i rozpoczê³am podawanie. Na razie ilo¶ci testowe - muszê mieæ pewno¶æ, ¿e jej to nie szkodzi. Je¶li testy wypadn± pomy¶lnie bêdê jej podawaæ tabletki ¿eby sprawdziæ czy faktycznie przestanie siê interesowaæ podgni³ymi odpadkami, który mo¿na czasem znale¼æ w trawie.
Drug± rzecz jak± jej podajê, pomijaj±c posi³ki, to smako³yki zawieraj±ce wapñ. Chanti zaczê³a obgryzaæ ¶ciany. Ulubione miejsce odpoczynku, to przestrzeñ pomiêdzy podwójnym oknem balkonowym a zas³onami. Tam ¶pi i stamt±d prowadzi obserwacje. W tym w³a¶nie k±cie zdemontowa³a listwy przypod³ogowe, bo utrudnia³y lizanie i gryzienie ¶ciany w pozycji le¿±cej. Smaczki z wapniem podajemy ju¿ oko³o tygodnia, mo¿e 10 dni, i nie chcia³abym zapeszaæ, ale mam wra¿enie, ¿e ¶ciany nie s± ju¿ dla niej takie kusz±ce.

Uaktualniê wypowied¼ z czasem i opowiem o wynikach testów

Maja
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #16 : Listopad 20, 2010, 20:34:28 »

Mufin te¿ demoluje listewki,ale nie wydaje mi siê ¿eby robi³ to ¿eby dostaæ siê do ¶cian, raczej lubi po prostu drapaæ i atakowaæ ró¿ne sprzêty (kartony na pod³odze nie maj± u nas prawa bytu!)
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundonovelas fenixlife catziee muzycznekoloseum k-l