Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Qpki i inne pyszno¶ci
Strony: [
1
]
2
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Qpki i inne pyszno¶ci (Przeczytany 10972 razy)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
Qpki i inne pyszno¶ci
«
:
Grudzieñ 09, 2008, 15:03:03 »
Apropos ob¿eraæ tuje.. Skrawek ma jedn± z ulubionych ogrodowych zabaw - kiedy siê ganiamy skrêca znienacka i wbiega w niski okr±g³y krzak
Wygl±da to zabawnie, krzywdy sobie nie robi, ale czasem ten krzak podgryza. Czy takie rzeczy mog± mu zaszkodziæ?
Generalnie bierze do pychola wszelkie napotkane na trasie ro¶liny - trawkê, suchy li¶æ, kasztan [w ogrodzie mamy kasztanowiec], podgryza cisa i inne krzaki.. Nie wychodzi sam do ogrodu, bo mamy tam dziury, w które móg³by wle¼æ i byæ trudny do wydostania, wiêc w razie czego mo¿emy go bardziej pilnowaæ, ale nie chcê go za bardzo ograniczaæ. Has³o 'nie rusz' nie dzia³a, kiedy jest zbyt rozbawiony, a ci±gle siê bojê, ¿e co¶ mu zaszkodzi :/ Cis jest truj±cy, wiêc od cisa go pêdzê jak mogê, ale inne ro¶liny? Zwyk³a trawa? Czy to szkodzi?
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
Qpki i inne pyszności
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 09, 2008, 15:28:21 »
odnośnie trawy przeczytaj sobie ten artykuł
http://pies.onet.pl/13680,14,19,dlaczego_psy_jedza_trawe__a_potem_wymiotuja,artykul.html
kiedyś zaobserwowałam takie zachowanie u młodego: na spacerze wlazł w rzepy, które się do niego oczywiście poprzyczepiały. usunęłam mu je w domu, ale jednego nie zauważyłam. młody postanowił go sobie sam usunąć i przy okazji skonsumować [a co!
]. nie był to najlepszy pomysł... rzep ewidentnie zawadzał mu w brzuszku. odchrząkiwał, próbował zwymiotować - chciał się go pozbyć. po chwili wpadł na genialny pomysł i pobiegł na ogród wcinać trawę. w pierwszym momencie chciałam mu w tym przeszkodzić ale coś mi mówiło że on wie co robi... i co? najadł się tej trawy [wcinał ją łapczywie jak nigdy wcześniej] i po chwili zwymiotował pozbywając się tym samym rzepa z brzuszka
odnośnie "nie rusz" [u nas "zostaw"] - zaczęło to działać po jakimś czasie. stanowcze, nieznoszące sprzeciwu "ZOSTAW!". teraz wystarczy że powiem zwykłym głosem "zostaw", albo odchrząknę albo powiem "eeej!" i już wie o co chodzi
daj mu czas
a jeśli młody zacznie wcinać świnstwa z dworu to polecam suszone żwacze do chrupania. dla psiaka super smakołyk [śmierdzi nieziemsko!
] a dla nas 2w1: chwila na odpoczynek [bo młody zajęty jest pałaszowaniem "pyszości"] i spokój ze śmieciami [wygląda na to że to faktycznie działa na małe odkurzacze].
tuja chyba nie szkodzi [
], ale z cisem uważaj...
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2008, 17:55:03 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
Qpki i inne pyszności
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 09, 2008, 15:57:32 »
treść żwacza - jak się to ładnie nazywa - mają też witaminki Mikity z treścią źwacza. Dobre dla wszystkich kupo-, padlinozerców i innych podjadaczy świństw na spacerkach.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2008, 17:55:18 wys³ane przez Iwona
»
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
Qpki i inne pyszności
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 09, 2008, 16:05:34 »
Eno nie robcie mi ze Skrawka hieny
On nie je swinstw, bo takowych nie ma u nas w ogrodku. Nawet do kupy sasiadki sie nie zabiera
W sensie psa sąsiadki. On po prostu chyba z ciekawości pogryza roślinki - liscie, bo mu szeleszczą, kasztany - bo się fajnie nosi w pycholu itp. Jeśli takie glumanie bez zjadania mu nie zaszkodzi, to mnie pocieszyliście
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2008, 17:55:34 wys³ane przez Iwona
»
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
Qpki i inne pyszności
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 09, 2008, 16:17:18 »
poczekaj aż zacznie więcej latać po obcych terenach
psie kupki nie są ciekawe dla innych psów - najciekawsze są kupki kotków, koni, krówek, sarenek [to u mnie...] itp. no i ludzkie.
nie zapomnę jak któregoś dnia młody znalazł chusteczkę wynuraną w ludzkiej kupie [zakładam że ludzkiej, bo sarny raczej sobie pupy nie podcierają
], wziął ją w buzię i zabawa w gonito... to były początki i wiem, że popełniłam błąd bo spanikowałam i wkurzona próbowałam go złapać co oczywiście skutkowało jeszcze szybszą ucieczką... pamiętam, że byłam tak wściekle wściekła że zjadł tą osraną chusteczkę że poryczałam się z bezradności. ale to był jeden jedyny raz.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2008, 17:56:08 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam, AgA
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
Odp: Qpki i inne pyszno¶ci
«
Odpowiedz #5 :
Grudzieñ 19, 2008, 18:59:53 »
Mój Dizelek jak tylko znajdzie siê na dzia³ce, to ³apie w zêby wszystko co tylko mo¿e, a hitem s± kretówki,gdybym pozwoli³a to pewnie zjad³by ca³± wykopan± przez kreta ziemiê. Mo¿ecie sobie wyobraziæ jak potem wygl±da!
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #6 :
Grudzieñ 20, 2008, 07:40:16 »
Kochani, nale¿y poza dawanie sobie rady z "padlino¿ercami" zdaæ sobie sprawê z tego, i¿ pies jest naturalnym drapie¿nikiem, a te. jak natura przykaza³a jedz± ca³e zwierzêta, nie wybieraj± tak jak my czê¶ci zwierz±tka, typu udko czy skrzyde³ko. Zjadaj±c ca³e zwierzêta dostarczaj± sobie nie tylko sk³adników pokarmowych, makro i mikro elementów, dostarczaj± te¿ bakterii (to tez ¼ród³o bia³ka! lekko i super strawnego, wysoko warto¶ciowego), enzymów (czê¶æ przewodu pokarmowego - jelita z przyleg³o¶ciami i zawarto¶ci±), wstêpnie trawionych ro¶lin (nie zgni³ych a wstêpnie strawionych lub nadtrawionych - ¿o³±dek) jak równie¿ elementów pokarmowych, które zosta³y przetrawione, nadtrawione ale.. ale nie do koñca wykorzystane (i usuwane w postaci ka³u przez jedzone zwierzê). Czyli tzw. kupy to dla psa nie tylko zapach, ale te¿ skarbnica tego, czego my ludzie staramy siê im "oszczêdziæ", od czego "uchroniæ" Pies ma zbyt krótko i przewód pokarmowy aby dostaæ wszystko co potrzebuje w "sterylnym" jedzeniu.
¯wacze i inne ¿o³±dki przeznaczane d;la psów zawieraj± w³a¶nie to, czego psom potrzeba. Oczywi¶cie nie chodzi to o gigantyczne ilo¶ci takich "¶mierduchów", bo w koñcu ile procent cia³a stanowi taki narz±d jak ¿o³±dek czy jelita, ale te mikro ilo¶ci, dostarczaj± psu tego co potrzebuje, i to co pozwoli mu wykorzystaæ pozosta³e otrzymywane jedzenie w najwy¿szym stopniu.
Dotyczy to oczywi¶cie najczê¶ciej psów m³odych, bo i one maj± najwy¿sze zapotrzebowanie na bia³ko itp, pó¼niej sytuacja w ludzkim rozumieniu tematu zdecydowanie siê poprawia
a Penautowi gratulacje, ot jaki m±dry ch³opczyk :-) tylko uwa¿aæ, szczególnie Ci co dbaj± o futerka. Usuwanie samodzielne przez psy tych paskudztw poza sytuacjami jak± nakre¶li³a Agata, ³±czy siê najczê¶ciej z... wycinaniem futerka! Beardie robi± to dok³adnie tak, jakby kto no¿yczkami poprzycina³ futro! Nie podejrzewaæ dzieci
www.smartness.com.pl
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 380
«
Odpowiedz #7 :
Sierpieñ 27, 2010, 19:12:43 »
Co do podjadania ró¿nych rzeczy to mam ten problem z Mufinem. On zjada WSZYSTKO co spotka na drodze: listki, korê, trawê, piasek, b³otko, ¶limaki itd. Staram siê go uczyæ komendy zostaw, ale to nie zawsze dzia³a. Martwiê siê, ¿e mu co¶ zaszkodzi. My¶licie, ¿e przejdzie mu to z wiekiem czy jako¶ inaczej muszê temu zaradziæ? I czy ma jakie¶ braki np.witamin czy raczej robi to z ciekawo¶ci?
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #8 :
Sierpieñ 28, 2010, 10:13:20 »
Fajny w±tek
Greta jak przyby³a do nas do domku a mieszka³a ju¿ z nami kilkuletnia kotka to uwielbia³a wyjadaæ kupê z kuwety. Nie mog³am sobie z tym poradziæ w ¿aden sposób. Gretka pachnia³a bosko- tylko siê pop³akaæ no a najbardziej nie ba³am siê o tê kupê tylko o to ¿e ³±cznie z ni± po¿era³a ¿wirek. Zaczê³am dawaæ suszone p³ucka lub ¿wacze ( fujjjj zapach za mocny jak dla mnie ) i pomog³o. A jak idziemy na spacerek to zawsze sobie troszkê piasku z placu zabaw podje i ziemia z kretowisk te¿ jej smakuje
i nic jej nie jest, widocznie tego potrzebuje
Jak by³a ma³a to podjada³a ró¿ne paskudztwa ( najdziwniejsze ) i trzeba by³o j± wiecznie pilnowaæ ale teraz jej przesz³o
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 28, 2010, 18:44:10 »
S± te¿ tabletki z re¶ci± ¿wacza Mikity oraz mo¿na daæ sma¿ony ser - taki ¶mierdziele, tyle ze mordunia po tym do mycia
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 28, 2010, 18:53:33 »
Ale ¿wacze maj± zapobiegaæ jedzeniu kupy czy ogólnemu podjadaniu ró¿nych rzeczy?
Aga - Greta
Ekspert
Wiadomo¶ci: 504
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 29, 2010, 19:47:58 »
zast±pienie kupkowego smrodku innym bardziej przyjemnym smrodkiem ¿waczy ( ja to tak zrozumia³am w przypadku swojego psa )
"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Sierpieñ 30, 2010, 11:23:49 »
Nie tyle smrodek, co odbudowa flory bakteryjnej - gdy psu brakuje to sobie uzupe³nia, akurat z ludzkiego punktu widzenia s± to "¶mierdziele"
.
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Sierpieñ 30, 2010, 13:32:01 »
Hmm to Mufinowi chyba nie pomo¿e, bo on nie wyjada rzeczy ¶mierdz±cych tylko po prostu wszystkie. ¦mieci, ro¶linki i paprochy s± dla niego super atrakcyjne. Mam nadziejê, ¿e to tylko ciekawo¶æ i z tego wyro¶nie, ale póki co muszê byæ bardzo uwa¿na, ¿eby w porê wychwyciæ niebezpieczeñstwo
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #14 :
Sierpieñ 30, 2010, 14:23:26 »
Ja zwróci³am uwagê, ¿e czêsto szczeniêta tak do oko³o roku maj± tendencjê do zjadania kup, najczê¶ciej wyrastaj± z tego (mój Hunter, Ballada) ale i s± takie , które poprostu to lubi± i nie ma to wtedy nic wspólnego z regulacj± flory bakteryjnej. Taki przypadek te¿ mam w domu - Jolly
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
muzycznekoloseum
k-l