Forum Grupy Miłośników Bearded Collie

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Qpki i inne pysznoÂści  (Przeczytany 11070 razy)
Fru
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« : Grudzień 09, 2008, 15:03:03 »

Apropos obÂżeraĂŚ tuje.. Skrawek ma jednÂą z ulubionych ogrodowych zabaw - kiedy siĂŞ ganiamy skrĂŞca znienacka i wbiega w niski okrÂągÂły krzak Chichot WyglÂąda to zabawnie, krzywdy sobie nie robi, ale czasem ten krzak podgryza. Czy takie rzeczy mogÂą mu zaszkodziĂŚ?

Generalnie bierze do pychola wszelkie napotkane na trasie roœliny - trawkê, suchy liœÌ, kasztan [w ogrodzie mamy kasztanowiec], podgryza cisa i inne krzaki.. Nie wychodzi sam do ogrodu, bo mamy tam dziury, w które móg³by wleŸÌ i byÌ trudny do wydostania, wiêc w razie czego mo¿emy go bardziej pilnowaÌ, ale nie chcê go za bardzo ograniczaÌ. Has³o 'nie rusz' nie dzia³a, kiedy jest zbyt rozbawiony, a ci¹gle siê bojê, ¿e coœ mu zaszkodzi :/ Cis jest truj¹cy, wiêc od cisa go pêdzê jak mogê, ale inne roœliny? Zwyk³a trawa? Czy to szkodzi?

"- O, widzĂŞ, Âże rzeczywiÂście ma dwa..
- ZostaÂł mi jeden zapasowy - wyjaÂśniÂł Igor, a Skrawek podskakiwaÂł przy nim. - PomyslaÂłem, Âże jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bĂŞdzie miaÂł radoÂści z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2008, 15:28:21 »

odnośnie trawy przeczytaj sobie ten artykuł
http://pies.onet.pl/13680,14,19,dlaczego_psy_jedza_trawe__a_potem_wymiotuja,artykul.html
kiedyś zaobserwowałam takie zachowanie u młodego: na spacerze wlazł w rzepy, które się do niego oczywiście poprzyczepiały. usunęłam mu je w domu, ale jednego nie zauważyłam. młody postanowił go sobie sam usunąć i przy okazji skonsumować [a co! ]. nie był to najlepszy pomysł... rzep ewidentnie zawadzał mu w brzuszku. odchrząkiwał, próbował zwymiotować - chciał się go pozbyć. po chwili wpadł na genialny pomysł i pobiegł na ogród wcinać trawę. w pierwszym momencie chciałam mu w tym przeszkodzić ale coś mi mówiło że on wie co robi... i co? najadł się tej trawy [wcinał ją łapczywie jak nigdy wcześniej] i po chwili zwymiotował pozbywając się tym samym rzepa z brzuszka
odnośnie "nie rusz" [u nas "zostaw"] - zaczęło to działać po jakimś czasie. stanowcze, nieznoszące sprzeciwu "ZOSTAW!". teraz wystarczy że powiem zwykłym głosem "zostaw", albo odchrząknę albo powiem "eeej!" i już wie o co chodzi daj mu czas
a jeśli młody zacznie wcinać świnstwa z dworu to polecam suszone żwacze do chrupania. dla psiaka super smakołyk [śmierdzi nieziemsko!  Z politowaniem] a dla nas 2w1: chwila na odpoczynek [bo młody zajęty jest pałaszowaniem "pyszości"] i spokój ze śmieciami [wygląda na to że to faktycznie działa na małe odkurzacze].
tuja chyba nie szkodzi [Co?], ale z cisem uważaj...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 17:55:03 wysłane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2008, 15:57:32 »

treść żwacza - jak się to ładnie nazywa - mają też witaminki Mikity z treścią źwacza. Dobre dla wszystkich kupo-, padlinozerców i innych podjadaczy świństw na spacerkach.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 17:55:18 wysłane przez Iwona » Zapisane
Fru
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2008, 16:05:34 »

Eno nie robcie mi ze Skrawka hieny

On nie je swinstw, bo takowych nie ma u nas w ogrodku. Nawet do kupy sasiadki sie nie zabiera W sensie psa sąsiadki. On po prostu chyba z ciekawości pogryza roślinki - liscie, bo mu szeleszczą, kasztany - bo się fajnie nosi w pycholu itp. Jeśli takie glumanie bez zjadania mu nie zaszkodzi, to mnie pocieszyliście
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 17:55:34 wysłane przez Iwona » Zapisane

"- O, widzĂŞ, Âże rzeczywiÂście ma dwa..
- ZostaÂł mi jeden zapasowy - wyjaÂśniÂł Igor, a Skrawek podskakiwaÂł przy nim. - PomyslaÂłem, Âże jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bĂŞdzie miaÂł radoÂści z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2008, 16:17:18 »

poczekaj aż zacznie więcej latać po obcych terenach psie kupki nie są ciekawe dla innych psów - najciekawsze są kupki kotków, koni, krówek, sarenek [to u mnie...] itp. no i ludzkie.
nie zapomnę jak któregoś dnia młody znalazł chusteczkę wynuraną w ludzkiej kupie [zakładam że ludzkiej, bo sarny raczej sobie pupy nie podcierają ], wziął ją w buzię i zabawa w gonito... to były początki i wiem, że popełniłam błąd bo spanikowałam i wkurzona próbowałam go złapać co oczywiście skutkowało jeszcze szybszą ucieczką... pamiętam, że byłam tak wściekle wściekła że zjadł tą osraną chusteczkę że poryczałam się z bezradności. ale to był jeden jedyny raz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 17:56:08 wysłane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam, AgA
Tyta
GoœÌ
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2008, 18:59:53 »

Mój Dizelek jak tylko znajdzie siê na dzia³ce, to ³apie w zêby wszystko co tylko mo¿e, a hitem s¹ kretówki,gdybym pozwoli³a to pewnie zjad³by ca³¹ wykopan¹ przez kreta ziemiê. Mo¿ecie sobie wyobraziÌ jak potem wygl¹da!
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2008, 07:40:16 »

Kochani, naleÂży poza dawanie sobie rady z "padlinoÂżercami" zdaĂŚ sobie sprawĂŞ z tego, iÂż pies jest naturalnym drapieÂżnikiem, a te. jak natura przykazaÂła jedzÂą caÂłe zwierzĂŞta, nie wybierajÂą tak jak my czĂŞÂści zwierzÂątka, typu udko czy skrzydeÂłko. ZjadajÂąc caÂłe zwierzĂŞta dostarczajÂą sobie nie tylko skÂładnikĂłw pokarmowych, makro i mikro elementĂłw, dostarczajÂą teÂż bakterii (to tez ÂźrĂłdÂło biaÂłka! lekko i super strawnego, wysoko wartoÂściowego), enzymĂłw (czêœÌ przewodu pokarmowego - jelita z przylegÂłoÂściami i zawartoÂściÂą), wstĂŞpnie trawionych roÂślin (nie zgniÂłych a wstĂŞpnie strawionych lub nadtrawionych - Âżo³¹dek) jak rĂłwnieÂż elementĂłw pokarmowych, ktĂłre zostaÂły przetrawione, nadtrawione ale.. ale nie do koĂąca wykorzystane (i usuwane  w postaci kaÂłu przez jedzone zwierzĂŞ). Czyli tzw. kupy to dla psa nie tylko zapach, ale teÂż skarbnica tego, czego my ludzie staramy siĂŞ im "oszczĂŞdziĂŚ", od czego "uchroniĂŚ" Pies ma zbyt krĂłtko i przewĂłd pokarmowy aby dostaĂŚ wszystko co potrzebuje w "sterylnym" jedzeniu.
¯wacze i inne ¿o³¹dki przeznaczane d;la psów zawieraj¹ w³aœnie to, czego psom potrzeba. Oczywiœcie nie chodzi to o gigantyczne iloœci takich "œmierduchów", bo w koùcu ile procent cia³a stanowi taki narz¹d jak ¿o³¹dek czy jelita, ale te mikro iloœci, dostarczaj¹ psu tego co potrzebuje, i to co pozwoli mu wykorzystaÌ pozosta³e otrzymywane jedzenie w najwy¿szym stopniu.
Dotyczy to oczywiÂście najczĂŞÂściej psĂłw mÂłodych, bo i one majÂą najwyÂższe zapotrzebowanie na biaÂłko itp, póŸniej sytuacja w ludzkim rozumieniu tematu zdecydowanie siĂŞ poprawia  Chichot

a Penautowi gratulacje, ot jaki mÂądry chÂłopczyk :-) tylko uwaÂżaĂŚ, szczegĂłlnie Ci co dbajÂą o futerka. Usuwanie samodzielne przez psy tych paskudztw poza sytuacjami jakÂą nakreÂśliÂła Agata, ³¹czy siĂŞ najczĂŞÂściej z... wycinaniem futerka! Beardie robiÂą to dokÂładnie tak, jakby kto noÂżyczkami poprzycinaÂł futro! Nie podejrzewaĂŚ dzieci 

Marta
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2010, 19:12:43 »

Co do podjadania ró¿nych rzeczy to mam ten problem z Mufinem. On zjada WSZYSTKO co spotka na drodze: listki, korê, trawê, piasek, b³otko, œlimaki itd. Staram siê go uczyÌ komendy zostaw, ale to nie zawsze dzia³a. Martwiê siê, ¿e mu coœ zaszkodzi. Myœlicie, ¿e przejdzie mu to z wiekiem czy jakoœ inaczej muszê temu zaradziÌ? I czy ma jakieœ braki np.witamin czy raczej robi to z ciekawoœci?
Aga - Greta
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2010, 10:13:20 »

Fajny wÂątek  Greta jak przybyÂła do nas do domku a mieszkaÂła juÂż z nami kilkuletnia kotka to uwielbiaÂła wyjadaĂŚ kupĂŞ z kuwety. Nie mogÂłam sobie z tym poradziĂŚ w Âżaden sposĂłb. Gretka pachniaÂła bosko- tylko siĂŞ popÂłakaĂŚ no a najbardziej nie baÂłam siĂŞ o tĂŞ kupĂŞ tylko o to Âże ³¹cznie z niÂą poÂżeraÂła Âżwirek. ZaczĂŞÂłam dawaĂŚ suszone pÂłucka lub Âżwacze ( fujjjj zapach za mocny jak dla mnie ) i pomogÂło. A jak idziemy na spacerek to zawsze sobie troszkĂŞ piasku z placu zabaw podje i ziemia z kretowisk teÂż jej smakuje i nic jej nie jest, widocznie tego potrzebuje 
Jak by³a ma³a to podjada³a ró¿ne paskudztwa ( najdziwniejsze ) i trzeba by³o j¹ wiecznie pilnowaÌ ale teraz jej przesz³o

"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2010, 18:44:10 »

SÂą teÂż tabletki z reÂściÂą Âżwacza Mikity oraz moÂżna daĂŚ smaÂżony ser - taki Âśmierdziele, tyle ze mordunia po tym do mycia
Marta
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2010, 18:53:33 »

Ale ¿wacze maj¹ zapobiegaÌ jedzeniu kupy czy ogólnemu podjadaniu ró¿nych rzeczy?
Aga - Greta
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2010, 19:47:58 »

zastÂąpienie kupkowego smrodku innym bardziej przyjemnym smrodkiem Âżwaczy  ( ja to tak zrozumiaÂłam w przypadku swojego psa )  Chichot

"Pies jest jedynÂą istotÂą na tej ziemi, ktĂłra kocha ciĂŞ bardziej niÂż ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpień 30, 2010, 11:23:49 »

Nie tyle smrodek, co odbudowa flory bakteryjnej - gdy psu brakuje to sobie uzupeÂłnia, akurat z ludzkiego punktu widzenia sÂą to "Âśmierdziele" .
Marta
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 30, 2010, 13:32:01 »

Hmm to Mufinowi chyba nie pomo¿e, bo on nie wyjada rzeczy œmierdz¹cych tylko po prostu wszystkie. Œmieci, roœlinki i paprochy s¹ dla niego super atrakcyjne. Mam nadziejê, ¿e to tylko ciekawoœÌ i z tego wyroœnie, ale póki co muszê byÌ bardzo uwa¿na, ¿eby w porê wychwyciÌ niebezpieczeùstwo
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2010, 14:23:26 »

Ja zwrĂłciÂłam uwagĂŞ, Âże czĂŞsto szczeniĂŞta tak do okoÂło roku majÂą tendencjĂŞ do zjadania kup, najczĂŞÂściej wyrastajÂą z tego (mĂłj Hunter, Ballada) ale i sÂą takie , ktĂłre poprostu to lubiÂą i nie ma to wtedy nic wspĂłlnego z regulacjÂą flory bakteryjnej. Taki przypadek teÂż mam w domu - Jolly  Niezdecydowany

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell shd madagaskar cinemak fenixlife