Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak oduczyæ grzebania po doniczkach?  (Przeczytany 14503 razy)
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 10, 2008, 17:51:13 »

A temat znajdowania i zjadania qpek i innych artefakt jest fajny! Może by go wydzielić i kontynuować?

Wydzielony, zapraszam do kontynuowania: http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=275.msg2391#msg2391
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 10, 2008, 17:56:46 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 11, 2008, 17:07:20 »

Dzi¶ rano te¿ brak ¶ladów przekopywania doniczek  Spacerki pomagaj± roz³adowaæ nadmiar energii 
Ale! Niestety zauwa¿y³am, ¿e Panda podgryza li¶cie dla zabawy, hecy... Bawimy siê, ona siê nakrêca i przebiega obok jakiej¶ ro¶liny i cap j± za li¶æ    My¶la³am, ¿e je¶li to zignorujê to ona przestanie, bo co to za zabawa jak jej nikt nie goni - nie dzia³a! Co na to poradziæ? Je¶li bêdzie tak podgryzaæ ro¶liny nietruj±ce to pó³ biedy - li¶cie i tak po jakim¶ czasie opadaj± i wyrastaj± nowe, ale je¶li zachce jej siê czego¶ truj±cego np. datury (zimuj± na klatce schodowej) bluszczu czy diffenbachii? Niby pies g³upi nie jest i powinien unikaæ trucicieli ale przy zabawie wszystko fajne 

Na wszelki wypadek podajê listê truj±cych ro¶lin doniczkowych (niestety wiêkszo¶æ mam)

Bluszcz pospolity Hedera helix:/li¶cie a u niektórych odmian ca³e rosliny/- dolegliwo¶ci ¿o³±dkowo-jelitowe,biegunka,
podniecenie,trudno¶ci w oddychaniu,¶pi±czka.

Centendeskia:/ca³a ro¶lina/-silne pieczenie w jamie ustnej,podra¿nienie jamy ustnej,
jêzyka i warg,obrzêk tylnej czê¶ci jêzyka

Cyklamen perski-fio³ek alpejski,Cyclamen persicum:/bulwa,równie¿ bulwy innych gatunków s± truj±ce/

Diffenbachia:/ca³a ro¶lina/-podra¿nienia jamy ustnej,jêzyka warg,obrzêk tylnej czê¶ci jêzyka mo¿e
nawet spowodowaæ zablokowanie górnych dróg oddechowych i ¶mieræ

Figowiec sprê¿ysty,fikus:-/³odyga,owoce i sok/-zapalenie skóry
u osób wra¿liwych.

Figowiec lirowaty:/³odyga,owoce i sok/- zapalenie skóry u
osób wra¿liwych

Filodendron pn±cy,Philodendron oxycardium:/ca³a ro¶lina/-podra¿nienie b³ony ¶luzowej jamy ustnej,
dolegliwo¶ci ¿o³±dkowo-jelitowe.

Kaladium,caladium:/ca³a ro¶lina/- silne pieczenie w jamie ustnej,
podraznienie jamy ustnej,jêzyka i warg,obrzêk tylnej czê¶ci jêzyka.

Monstera,filodendron.Monstera deliciosa:/ca³a ro¶lina oprócz dojrza³ych owoców/- podra¿nienie b³ony ¶luzowej jamy ustnej,dolegliwo¶ci ¿o³±dkowo-jelitowe.

Narcyz:/ca³a ro¶lina,szczególnie bulwy/ - zaburzenia ¿o³±dkowo-jelitowe,drgawki.

Psianka,Solanum pseudocapsicum,dulcamara,jasminoides:/ca³a ro¶lina/- zaburzenia ¿o³±dkowo-jelitowe

Ró¿anecznik,azalia:/ca³a ro¶lina/-zaburzenia ¿o³±dkowo-jelitowe,
os³abienie czynno¶ci centralnego uk³adu nerwowego i zapa¶æ.

Scindapsus,scindapsus aureus:/li¶cie/- podra¿nienie b³ony ¶luzowej jamy ustnej,

Szparag pierzasty,asparagus:/m³ode pêdy i jagody/-zapalenie skóry u osób wra¿liwych

Szparag Szprangera,asparagus sprengeri:/m³ode pêdy i jagody/-zapalenie skóry u osób wra¿liwych

Wilczomlecz l¶ni±cy i czerwony,Euphorbia splendens,E.milils:/ca³a roslina,szczególnie sok/-zapalenie skóry ,biegunka,wymioty.

Wilczomlecz piêkny-poinsecja.Euphorbia pulherrima:/li¶cie,sok/-mo¿e podra¿niæ jamê ustn± i ¿o³±dek,
powoduj±c nudno¶ci i wymioty,ale zwykle nie wywo³uje ¿adnych dolegliwo¶ci

Zro¶licha stopowcowa,Syngonium podophyllum:/ca³a ro¶lina/-podra¿nienie b³ony ¶luzowej jamy ustnej,

Zro¶licha uszkowata,Syngonium auritum:/ca³a ro¶lina/-podra¿nienie b³ony ¶luzowej jamy ustnej,

(opisy dotycz± dzia³ania na ludzi, na psy pewnie podobnie)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 11, 2008, 18:15:58 »

Nawet nie wiecie jak mnie te posty ucieszy³y! je¶li nie da rady dostosowaæ siê do wskazówek, to najwa¿niejsze jest zrozumieæ ideê! i to Dorka zrobi³a¶ wspaniale!

... ale tak czy owak, najwa¿niejsze to co napisa³a¶, je¶li nie da siê wprowadziæ czego¶, nale¿y pomy¶leæ i zmodyfikowaæ rozumiej±c temat! Brawo!

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 11, 2008, 19:31:24 »

Obawiam siê, ¿e problem tylko czê¶ciowo zosta³ za¿egnany... Skubanie li¶ci zosta³o  Smutny
Ale mi³o, ¿e by³y BRAWA 
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 11, 2008, 20:25:21 »

Brawo Dorcia, Brawo 

My te¿ troszkê skorzystali¶my z powy¿szego, bo po kilkukrotnych napadach sza³u u Skrawka u¶wiadomili¶cie mi, ¿e to z nudów przecie A dodatkowo dziêki artyku³owi Gosi o beardedach na pies-onecie wykombinowa³am, ¿e jak nie mam czasu na d³ugie gonienie siê po ogródku to zmêczyæ drania klikerem No i efekty s±. Dzi¶ mi przespa³ prawie ca³y czas miêdzy spacerami zakañczanymi za ka¿dym razem sesj± klikerow±. Cuda. Du¿o mi siê uda³o popracowaæ nad zleceniem dziêki temu

A niby temat w±tku nas nie dotyczy³

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 11, 2008, 21:18:33 »

Co na to poradziæ? Je¶li bêdzie tak podgryzaæ ro¶liny nietruj±ce to pó³ biedy - li¶cie i tak po jakim¶ czasie opadaj± i wyrastaj± nowe, ale je¶li zachce jej siê czego¶ truj±cego np. datury (zimuj± na klatce schodowej) bluszczu czy diffenbachii? Niby pies g³upi nie jest i powinien unikaæ trucicieli ale przy zabawie wszystko fajne 

osobi¶cie... nie sadzê w ogrodzie ro¶lin truj±cych.... skusi³am siê raz, sadz±c glicyniê... ale... pomimo tego, ¿e szczeniaki 2 razy z rzêdu wycina³y (wygryza³y) ro¶linkê do tzw.zera, nic im nie by³o  Chichot a ro¶linka w tym roku, nie nara¿ona na maluchy piêknie bujnie odros³a... i b±d¼ tu m±dry co truj±ce... a mo¿e w jakiej ilo¶ci... tych danych niestety nie znam.
Jednak wierzê w naturê, która obdarza ro¶liny silnie truj±ce bardzo specyficznym, gorzkim lub piek±cym smakiem, wiêc mo¿e tak w rzeczywisto¶ci nie wszystkie s± a¿ tak  bardzo szkodliwe?

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 12, 2008, 12:17:30 »

Dzi¶ te¿ doniczki nietkniête 

Ale... Panda dalej oskubuje li¶cie  Stwierdzam, ¿e jednak mi to przeszkadza i to BARDZO!
Jak postêpowaæ z Pand± gdy w trakcie zabawy (bo zazwyczaj w takich okoliczno¶ciach to robi) przebiega obok ro¶liny  i w locie ³apsie li¶æ? Przestaæ siê z ni± bawiæ w domu? Troszkê nierealne  Smutny Ignorowaæ i koñczyæ zabawê? Do tej pory to nie zadzia³a³o, ale mo¿e za ma³o konsekwencji z naszej strony? Mo¿e to ma d³u¿ej trwaæ?
Bardzo powa¿nie my¶lê o jakim¶ zapachowym odstraszaczu.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 12, 2008, 12:53:47 »

proponujê na jaki¶ czas ograniczyæ dostêp do kwiatów, ot, przestawiæ wy¿ej albo w inne miejsce, jak zapomni, i znajdzie inny wyraz rado¶ci czy zabawy, kwiaty wróc± na miejsce i nic siê nie bêdzie dzia³o... mam nadziejê, ¿e taki kompromis nie bêdzie zbyt du¿ym wyrzeczeniem...

zapachy... chyba w ferworze zabawy nie poskutkuj±... ona ich nie szuka, z tego co piszesz, a po prostu s± i znajduj± siê w zasiêgu pyska w zabawie... ona nie wie ile ona znacz± dla Ciebie...

nale¿y te¿ za ka¿dym razem, kiedy próbuje chwytaæ za li¶æ, karciæ j± i nie baæ siê okazywania swojego niezadowolenia (one widz± nasze serce! i jego emocje). A mo¿e zabawa w klikier? jak tylko nie chwyci li¶cia (po¶wiêciæ jeden), i machaj±c jej nim przed nosem, kiedy próbuje go chwyciæ powiedzieæ "fe" albo "nie" i jak pos³ucha, nagrodziæ. Tylko fachowcy od klikiera musz± napisaæ kiedy klikn±æ... ja uczê swoje psy na komendy, zwroty, gesty, nigdy nie u¿ywa³am kliiera.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2008, 12:58:27 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 12, 2008, 13:59:00 »

Wyniesienie ro¶lin to nie wyrzeczenie a spory problem, gdy¿ tych doniczek w samym pokoju dziennym ponad 100 szt - taka ma³a d¿ungla Samych pod³ogowców jest 15 a i tak ju¿ czê¶æ wynios³am i nie mam ju¿ tego gdzie upychaæ  Smutny Wygl±da jednak na to, ¿e nie mam co siê ³udziæ, ¿e Pandzie samo przejdzie i jednak pozbyæ siê na jaki¶ czas tych wiêkszych ro¶lin  Smutny

Wiêc próbujemy teraz bardziej asertywnie z Pand± rozmawiaæ + usuniêcie ro¶lin 
Kliker? A czemu by nie spróbowaæ? Proszê o wskazówki!

Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fenixlife ultrawinterfell muzycznekoloseum watahashiraberu cinemak