Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co robiæ gdy pies zaczyna okazywaæ lêk i strach  (Przeczytany 46292 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 10, 2009, 10:52:17 »

masz racje, co do w±tku i chyba nie ma co wiêcej na ten temat rozprawiaæ. Sugestie s± podane, a problem strachliwo¶ci w rasie mamy na uwadze.
dodam tylko, ¿e Skipper (Double Happy Smartness) trenuje agility i obedience, a Sara bierze udzia³ w treningach pasienia (jedne z ostatnich newsow) wiêc moja odpowied¿ dotyczy³a, nie tylko wystaw, st±d odsy³am na strony w³a¶cicieli.
I cieszê siê, ¿e nasze birdo³ki Iwonko, tak fajnie siê rozwijaj± i s± takie fajne :-)

Jedno mi siê jeszzce nasunê³o, czytaj±c ponownie wszystkie w±tki.
Wiatr, silny i porywisty czêsto zapowiadaj±cy burzê wywo³uje czasmi u psów (nie tylko bearded collie) zaniepokojenie czy strach. Czêsto psy reaguj± zanim my, ludzie zd±¿ymy skojarzyæ to z burz±.
Zapytanie dotyczy³o strachu przed wiatrem, po którym burzy nie by³o, ale.. i tu mam w±tpliwo¶æ. Burza mog³a byæ kika-kilkana¶cie lub dziesi±t kilomerów od psa (i was), burza przesz³a bokiem, ale wiatr j± zapowiadaj±cy dotrar³.

Obserwujcie swoje pociechy dalej, jesieni±, zim±, gdy wiatry s±, ale burz ju¿ raczej nie. Ciekawa jestem, czy na to bêd± reagowa³y. Dawajcie znaæ, je¶li siê co¶ bêdzie dzia³o.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2009, 11:12:17 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 12, 2009, 08:43:50 »

Temat okaza³ siê dobry do burzliwej dyskusji, super. Ja tylko chcia³am dodaæ ze swoje strony jako hodowcy Vegi i Peanuta, ¿e nie s± to strachliwe beardedy tylko w tym przypadku wra¿liwe na pewne odg³osy. Bardzo proszê nie generalizowac.

Mnie jako osobie, która lubi i pracuje z psami chcia³am nadmienic, ¿e nie musze szukaæ za granic± beardie pracuj±cych, poniewaz mam je pod nosem:

Ballada- agility, frisbee
Kropeczka- agility, frisbee
Vega - agility
Axel- frisbee
Jolly- zaczyna frisbee

Mo¿e nie jest to do czego zosta³y one stworzone czyli pasienia ale ka¿dy sport cz³owieka  z psem jest namiastka w³asnie tej pracy. Ballu, Axel, Kropeczka to delikatne, wrazliwe psy ale kiedy zaczyna siê zabawa-praca budzi siê w nich zew krwi i w 100% procentach sprawdzaj± sie w tym co robi±. Nie panikuj±, nie "robi± pod siebie" na widok innego psa czy nadchodz±cego czowieka. Nawet je¶li szczekaj± nie rzucaj± sie z agresj± na nieznane. Zawsze sa chetne do nowych znajomosci i zabawy , czy tak zachwouje siê strachliwy pies, na pewno NIE.
To sa psy pasterskie wiêc, wrazliwe na cha³asy i delikatnej natury, zresztê takie sa równie¿ shelti, collie, bordery wiêc równiez przedstawiciele ras pastreskich. Przyk³ad borderów , kto je dobrze zna wie, ze to delikatne i wrazliwe psy a przecie¿ wiod± prym w wiêkszo¶ci psich sportów w tym pasienia. Wiêc bardzo prosze nie generalizowac i nie twierdziæ, ze Bearded Collie to strachliwe psy.

Wiem , ze MIlka widzia³a na pewno wiele przestaszonych , zlasowanych beardie na wystawach ale trzeba pamiêtac, ze beardedy to ¶wietni aktorzy którzy chêtnie graja na naszych uczuciach aby osiagn±c swój cel. Moja Ballu bardzo nie lubi wystaw i skutecznie potrafi mnie zniechêciæ abym j± tam niezabiera³a. Pozory moga myliæ.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 12, 2009, 09:18:33 »

Wg mnie w³asnie delikatno¶æ beardie jest brana za strach, a wg mnie jest to pewna ostro¿no¶æ pastucha oraz czasami uparto¶æ. Owszem s± takie luzaki jak moja Lily np., która odnajduje sie wszêdzie i zawsze, a ca³e zycie wszystko po nie sp³ywa, ale ju¿ Daisy nie cierpi sytuacji przymusu i potrafi robiæ w ty³ zwrot przed sêdzi±, a za chwilê, gdy to ONA chce, rzuciæ mu siê w ramiona (takim uparciuszkiem by³ te¿ swego czasu Rafi, a to bardzo zrównowazony pies). Ale to ju¿ problem z zakresu pos³uszeñstwa, a nie strach - nie boi siê burzy, odg³osów, lataj±cych nad nam f16, strza³ów (wpadli¶my w tym roku w ¶rodek polowania z nagonk± u nas w lesie i beardie uwa¿a³y, ze to super zabawa, ze pañcia z panem lez± na ziemi a wokó³ strza³y, psy my¶liwskie i tym podobne atrakcje ), pogoni³a na próbach pracy barana, który rzuci³ siê na ni± z rogami, krowy na polu s±siada.
Reasumuj±c uwa¿am, ¿e trzeba porz±dnie socjalizowaæ, szczególnie z d¼wiêkami, dostarczaæ ró¿norodnych wra¿eñ i nie oczekiwaæ, ¿e beardie bêdzie czym innym ni¿ jest czyli czêsto uczuciowym psem, o du¿ym poziomie wra¿liwo¶ci. I za to je chyba kochamy, prawda?
Co nie zwalnia z odpowiedzialnosæi za dobór psów o dobrych charakterach i starannej, pierwszej socjalizacji szczeni±t w naszych hodowlach. Ale nie przesadza³abym, ze akurat beardie to takie straszaki - wg mnie w porównaniu z innymi rasami, a trochê obserwujê, maj±c styczno¶æ z dogami oraz innymi rasami, na kilku szkoleniach np., na które chodzi³am ze swoimi psami, by mia³y wiêksze ni¿ inne problemy - przeciêtnie.
Mnie osobi¶cie bardziej martwi± nakrêcaj±ce siê beardie, które w³asciciele z trudem opanowuj± na wystawach, musz± przed ringiem "zmêczyc", by w ogóle opanowaæ, oraz agresywne - a widzia³am to ju¿ te¿. Ale to ju¿ temat na inny w±tek.

A co do pracy to jednak troche beardie æwiczy, i pewnie wraz z dostêpnosci± szkoleñ bedzie tego coraz wiecej. Z w³asnego podwórka - Deep i Daisy zdane PIP-y, i chcemy dalej próbowaæ swoich si³ w pasieniu, Deep malutkie kroki we frisbee, Rafi i Lily zakwalifikowane jako potencjalni dogoterapeuci, malusia Black Rose zaczê³a w³a¶nie szkolenie przedszkolaka w fundacji zajmuj±cej siê dogoterapi± - kto wie, w co siê to przerodzi.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 12, 2009, 09:25:27 »

Daga, super - 100% racji!
tylko dodam - a mo¿e nale¿a³oby siê zastanowiæ, dlaczego niektóre Beardie widziane na ringach siê boj±? dlaczego nosz± kitki pod sob±? one wcale nie musz± byæ strachliwe, ale... mog± baæ siê swego Pana, który róznymi, ma³o przyjemnymi dla beardie sposobami uczy go, jak nosiæ ogonek nisko...? owszem, czasami warto pomysleæ, co zrobiæ, aby ringu czy biegu na nim Beardie nie traktowa³ jak toru agility  czy ³apanki (np. Plindza mnie pasie...), ale nigdy, przenigdy nie mo¿e to powodowaæ strachu!
Bearded Collie powinien mieæ ogon nosony nisko gdy jest spokojny, unosi go nieco ponad liniê grzbietu kiedy jest w akcji, a kiedy jest podekscytowany mocniej, podnosi go jak szblê wy¿ej. Jedynie ogon zakrecony i zarzucony na grzbiet jest nieprawid³owy, ale czêsto, co niektórzy sedziowie (nie mówimy tu o wszystkich!!!) preferj± ogon nisko, niezale¿nie od tego jak... To czêsty jak zauwa¿am problem Birdo³ków w ringu.

Trudne jest oszacowanie czy jest to natura psa, czy te¿ socjalizacja i po¿niejsze utrzymanie i treningi z psem. Zanim siê co¶ takiego wska¿e, trzeba siê dobrze zastanowiæ, dowiedzieæ o psie wiêcej.

Tak jak pisze Iwonka, zgadzam siê z ni±, i¿ niezaleznie od przyczyny strachu, takie Bearded Collie nie powinny wygrywaæ, nie, bo to dla zdrowia psychicznego psa (wystawca nie bêdzie za wszelk± cenê walczy³ o noszenie ogonka, albo pozycjê "stój" jak pos±g przez 20 minut), i dla rasy dobre, bo domyslaæ siê nie trzeba, i nie zostanie skrzywdzony ten, które byæ mo¿e jest ca³kiem warto¶ciowy tyle, ¿e ma zbyt "ambitnego" w³a¶ciciela. A jak komu psiak numer wytnie (Daisy, Rafi  ), to trzeba po prostu sposób znale¼æ. Fakt faktem, sêdzia oceniaæ ma to co widzi w ringu, a nic co mog³oby byæ.

wra¿liwy nie znaczy strachliwy    

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2009, 09:34:15 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 12, 2009, 10:09:10 »

Byæ mo¿e masz racjê Anetko, rzeczywi¶cie pozory mog± myliæ. Cel mojej odpowiedzi by³ zupe³nie inny.  Napisa³am ¿e ZDARZAJ¡ siê strachliwe beardedy(czyli ¿e strachliwo¶æ wystêpuje w rasie tak jak i w innych rasach pasterskich) Wcze¶niej tego nie widzia³am, teraz tak.Nie by³ to tylko jeden panikuj±cy pies. Pokrêci³o siê tak, ¿e wysz³o ¿e BEARDED COLLIE jest ras± strachliw±.Dodam jeszcze ¿e nie chodzi³o mi o osi±gniêcia wystawowe tak jak s³usznie zauwa¿y³a Iwona , a o sportowe. Nie twierdzê ¿e polskie birdi nic nie robi w sporcie (robi, i mo¿na tu wymieniæ wiele)  ale nie osi±gnê³y a¿ tak wielkich sukcesów jak psy z Pañstw gdzie jest  beardedów wiêcej, wiêksze s± te¿ mo¿liwo¶ci szkolenia.No i  mia³am na my¶li psy w polskich rêkach.Dlatego napisa³am ¿e nie powinni¶my siê równaæ z GB, czy SZwecj±.(nie chodzi³o o pochodzenie)

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 12, 2009, 10:36:36 »

Zapewne, ale wszystko przed nami w sporcie wierzê. Gdy zwiêkszy siê swiadomosæ kynologiczna Polaków oraz dostêpno¶æ na pewno beardie rusz± w szranki.  Na razie mozemy siê staraæ utrzymywaæ cechy chrakteru, które pozwol± im sprawdziæ sie tez na tym polu, nie tylko jako psy wystawowe. Sport na pewno pomaga im w zwiazywaniu z w³ascicielem, uczeniu otwartosci na swiat i ró¿ne sytuacje.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 12, 2009, 11:10:40 »

a ja i tak twierdzê, ¿e równaæ trzeba zawsze do góry a nie w dó³, niezale¿nie czy mówimy o wystawach, pracy psów pasterskich czy sportach. Przynajmniej ja tak± ideê wyznajê, i zamierzam siê jej trzymaæ.

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 12, 2009, 11:58:17 »

wracaj±c na chwilê z tematu wystaw i sportu na ziemiê, czyli do g³ównego w±tku: Piotrek i ja zaobserwowali¶my ¿e Peanut sta³ siê zdecydowanie bardziej strachliwy. nie chodzi tylko o wiatr czy burzê. podczas gdy jego tendencje do bycia bardzo przyjaznym psem pozosta³y na tym samym wysokim poziomie [nie boi siê ludzi, innych zwierz±t. jest towarzyski, u¶miechniêty itd.] to zdecydowanie obni¿y³ mu siê próg lêku. pies boi siê nawet kabla przesuwanego po pod³odze, boi siê jak co¶ spadnie na ziemiê. kiedy¶ tak nie by³o. po drodze nie zdarzy³o siê nic co mog³o by doprowadziæ do takiego lêku. nigdy nie by³ bity, ani wspomnianym wy¿ej kablem ani niczym innym. spadaj±ce przedmioty nie wywo³ywa³y w nim strachu. teraz do¶æ czêsto, w sytuacji dla niego stresogennej, chowa siê pod stó³ w jadalni. przy czym te sytuacje s± [bior±c pod uwagê jego dotychczasow± odwagê] irracjonalne [chodzi o to ¿e nie robi± mu fizycznej krzywdy]. ¿eby by³o jasne - pies ¿yje w domu w którym jest kochany i nie ma si³y ¿eby tego nie odczuwa³, tak wiêc nie jest to kwestia "z³ych i niedobrych w³a¶cicieli".
przy czym to nie jest tak ¿e pies chodzi zahukany i wystraszony przez ca³y dzieñ. co to to nie  po prostu zmieni³ siê na tyle ¿e bez problemu mo¿na zauwa¿yæ jego strachliwo¶æ.
nie wiem czy to ja co¶ ¼le zrobi³am.... czy taki jego urok....
nie chcê ¿eby siê mêczy³, chcia³abym mu jako¶ pomóc ale czujê siê bezsilna. i nawet, jako ¿e zasada 'kiedy pies siê wystraszy - ignoruj go' nie przynios³a najwyra¼niej po¿±danych rezultatów, zaczêli¶my wywo³ywaæ go spod tego sto³u ¿eby go utuliæ czy zaj±æ zabaw± [odwróciæ jego my¶li od tej nieprzyjemnej dla niego sytuacji]. mo¿e kiedy¶ to zadzia³a.......

Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 12, 2009, 12:28:04 »

Jednak jaka¶ przyczyna byæ musi, bo pozna³am Peanuta i strachliwy nie by³. Mo¿e czas na pomoc specjalisty?
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 12, 2009, 18:22:08 »

"A Beardie at the age of 1,5 is most likely to pass  a stage of different behavior, they are like teenagers. Some dogs don't know how to behave or react to different sounds/situations."

t³umaczê: Beardie w wieku 1,5 roku, tak samo jak przej¶cie pewnego etapu dziwnego zachowania, s± jak nastolatki. Niektóre psy nie wiedz± jak siê zachowaæ lub reagowaæ w ró¿nych sytuacjach/na d¿wiêki.

Kiedy¶ czyta³am artyku³, (Pañstwa Redlickich) w przyjacielu psie chyba, a mo¿e w jakiej¶ ksi±¿ce przez nich t³umaczonej, ¿e dorastaj±ce psy czasami miewaj± taki swój czas "strachów", i boj± siê rzeczy, które by³y jeszcze niedawno codzienno¶ci± albo na które nie zwraca³y uwagi, bo by³y "zbyt zwyczajne". Ten etap wraz z doj¿ewaniem zazwyczaj sam przechodzi bez echa.
Muszê powiedzieæ, ¿e zawsze z tym siê zgadza³am i obserwowa³am niejednokrotnie. St±d i nie zgadzam siê z opini± lekarzy, ¿e do koñca serii wszytsikich szczepieñ nie wolno psa wyprowadzaæ i musi mieæ kwarantannê. Po pierwsze pies jest ju¿ zabezpieczany a kolejne szczepienia tylko uzupe³niaj± niedobory w zwi±zku ze wzrostem, a czasami poszerzaj± wahlarz chorób p/którym psa szczepimy, ale zaniechanie socjalizacji w tym wieku, robi w³a¶nie gigantyczn± dziurê, i problemy w przysz³o¶ci. Bearded Collie zdecydowanie takiej socjalizacji wymaga, i to bardzo wczesnej, i nie mniej jej potrzebuje ni¿ szczepieñ.

To co ja zauwa¿am, to i¿ im wiêcej przeró¿nych do¶wiadczeñ ma szczeniê Bearded Collie, w im wiêcej miejsc jest zabierane, g³o¶nych, ciekawych, (³odzie, promy, centra handlowe, jarmarki, wystawy, go¶cie) im wiêcej spotyka nowych nieznanych sobie sytuacji kiedy ma kilkana¶cie tygodni, tym mniej lub praktycznie wcale nie widaæ tego okresu "strachliwego nastolatka". Jakby bombardowanie sytuacjami za m³odu uodparnia³o psa na "nowe", :nieznane", dziwne" - jak szczepionka 
Mo¿e tu le¿y problem? ale trudno etap rozwoju nazywaæ problemem... nie ma co panikowaæ, moim zdaniem, jak znam Penauta i jego zachowanie, doro¶nie, i za kilka miesiêcy ju¿ problemu nie bêdzie.
Tak samo jest z grzeczno¶ci± Beardie, z regó³y oko³o 5 miesiêczne zaczynaj± byæ "g³uche" na przywo³ania, i choæ to rasa wrêcz "niezgubliwa" to jak dorastaj± robi± takie rzeczy, próbowaæ mog± nawet ucieczek... ja przeczekujê, wyprowadzam na wyci±ganej smyczy... po 1-2 miesi±cach to przechodzi samo. Ot, reagujê na sytuacjê i... zawsze jest tak samo, czyli dobrze 

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #40 : Pa¼dziernik 13, 2009, 08:10:54 »

Uprzedzi³a¶ mnie Gosiu ale i tak zrobi³a¶ to lepiej niz ja  Ja w tej kwestii zbyt du¿ego do¶wiadczenia nie mam ale potwierdzam , ze u Ballady by³ wlasnie taki okres kiedy jej wra¿liwo¶æ by³a bardziej nasilona.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Pa¼dziernik 14, 2009, 20:11:45 »

jako¶ mnie uspokoi³y te Wasze ostatnie odpowiedzi  zatem przeczekam ten ciê¿ki okres dojrzewania, a je¶li za rok/pó³tora nic siê nie zmieni bêdê pisaæ z now± pro¶b± o pomoc.

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Pa¼dziernik 14, 2009, 20:38:21 »

a jak reagowal dzisiaj Penaut? na te koszmarne wiatry?

moje generalnie spokojnie, nic sie nie dzialo, poza tym, ze od czasu do czasu Olivier i Greg startowaly biegiem na ogrod i szczekaly na cos...
na spacerku bylo wietrznie, ale zadnego niepokoju nie obserwowalam.
http://picasaweb.google.com/smartness.beardies/Spacer_pazdziernik2009#

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Pa¼dziernik 14, 2009, 21:23:42 »

na dworze pe³en spokój. frajda ¿e go wicher na wszystkie strony tarmosi³  na balkonie to samo. jakby wiatru w ogóle nie by³o. w domu po zamkniêciu wszystkich okien i drzwi [no trzeba by³o bo zima kompletna...] te¿ spokój. zobaczymy co bêdzie w nocy  Z politowaniem

Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 15, 2009, 06:34:30 »

Widac Peanut po przeczytaniu naszych postow tez sie uspokoil

Pozdrawiam,
Iwona
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: