Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co robiæ gdy pies zaczyna okazywaæ lêk i strach  (Przeczytany 46300 razy)
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 01, 2009, 12:44:16 »

Podobnie jak Agata, Vegi równie¿ nie pociesza³am w sytuacjach stresowych. Tutaj równie¿ ciê¿ko zrzuciæ zachowanie na wp³yw ¶rodowiska, bowiem rodzeñstwo dorasta w odmiennych warunkach - Vega w mieszkaniu, a z tego co kojarzê Peanut w domu z ogródkiem. U nas, z uwagi na du¿e miasto jest spory ha³as i harmider, na który psina w ogóle nie zwraca uwagi, tak wiêc nie mogê powiedzieæ by by³a szczególnie wra¿liwa na d¼wiêki i ba³a siê wszystkiego. Jazda ¶rodkami komunikacji miejskiej nie stanowi dla niej problemu, samochody przeje¿d¿aj±ce w bliskiej odleg³o¶ci - zero reakcji.
Iwonko, dla mnie równie¿ zaskoczeniem by³o odkrycie, i¿ psina boi siê samego wiatru, z psami panicznie reaguj±cymi na wystrza³y i grzmoty siê spotyka³am, ale ten przypadek bardzo mnie zaintrygowa³, tym bardziej, ¿e jak pisa³am, sytuacja ma miejsce jedynie w mieszkaniu, w którym powinna czuæ siê bezpiecznie. Ech, dziwna i nieodgadniona jest psychika psa.
my-bearded
Go¶æ
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 211

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 01, 2009, 18:37:44 »

Z moich obserwacji reakcji beardetów na d¼wiêki mo¿naby wysnuæ wniosek, ¿e byæ ró¿ne psy reaguj± na ró¿ne czêstotliwo¶ci. Misiek ba³ siê panicznie wystrzalów i równie¿ trochê mniej burzy. Z wiekiem to siê pog³êbia³o. Wogóle nie reagowa³ na ¿adne d¼wiêki z g³o¶ników radia czy telewizora. Mi¶ka boi siê burzy i wyczuwa chyba równie¿ ¿e porywisty wiatr j± zapowiada. Ale co ciekawe na wiatr niezwi±zany z burz± nie reaguje. nie rozró¿nia czy d¼wiêki typu szczekanie i dzwonek pochodz± z g³o¶nika czy z rzeczywisto¶ci i od razu podrywa siê odwa¿nie do boju. Kofi jakby wogóle nie s³ysza³ grzmotów. Za to niespodziewane ha³asy domowe: trzasniêcie drzwiami, spadaj±ca ksi±¿ka bardzo go niepokoj± ale tylko na chwilê. Ka¿de z trójki pochodzi z innej beardeciej linii ale wychowywane s± podobnie i przez te same osoby. Mimo starañ i studiowania literatury nie uda³o nam siê w zauwa¿alny sposób zmieniæ zachowania psa. Mo¿e u Mi¶ki trochê siê uda³o z³agodziæ
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 08, 2009, 18:29:29 »

Rozwinê³am wici, przeczyta³am wszystkie biuletyny jakie mam Midshires Tails, i nie znalaz³am ¿adnych wzmianek nt strachu przed burz±, ani jako symptom zapowiadaj±cych siê problemów zdrowotnych ani tez charakterystyki jakiejkolwiek linii.

Z rozmów z hodowcami wiem jedynie, ¿e Bearded Collie to rasa bardzo wra¿liwa, uczuciowa, "miêkka" a to j± predysponuje do ewentualnych takich zachowañ. Tak jak z lud¼mi, wra¿liwym jest zawsze trudniej w obecnym twardym, materialnym ¶wiecie.

Prawdopodobnie maj± s³uch bardzo wra¿liwy, byæ moze tylko na pewne czêstotliwo¶ci, i st±d podobne reakcje braci i sióstr. Ani Effie, ani Sam, ani ich rodzice nie byli Beardetami szczególnie wra¿liwymi. Niestety nie mam informacji nt przodków Williama, ojca szczeni±t w tym wzglêdzie, jedynie o linii Charncroft, jako o linii w której czê¶ciej zdarza³y siê Beardie bardzo wrazliwe, czasami strachliwe, ale nie dotyczy to Williama ani jego ojca, natomiast geny nios± siê ró¿nie...

Janet i Mike Lewisowie (hodowla Potterdale) wspominaj± w swojej ksi±¿ce "Hairy Moments" ¿e czasami w ich miotach rodzi³y siê szczeniêta szczególnie wra¿liwe na d¼wiêki, nawet na podniesiony g³os pomimo i¿ ich rodzice tych birdo³ków nie objawiali takowych zachowañ.
Wiatr wydaje bardzo okreslone d¼wiêki, wiêc prawdopodobnie chodzi o s³uch.

Co nalezy robiæ? myslê, ¿e postepowaæ tak jak z dzieæmi, czyli nie zmuszaæ na si³ê, a raczej chroniæ przed czynnikiem którego siê boi, ale ju¿ z odleg³o¶ci, kiedy wiatr na dworze szaleje, postaraæ siê np. w³±czyæ muzykê, poczekaæ, a¿ przestanie reagowaæ na wietrzysko i daæ mu to co lubi najbardziej, zacz±æ bawiæ siê z psem i staraæ siê tak postêpowaæ za ka¿dym razem, kiedy nadchodzi wiatr. Skojarzenie wiatru, którego siê boi i wspomnienie chwil przyjemnych nadchodz±cych zawsze po tym, powinno skutecznie i na zawsze utrwaliæ dobre a nie z³e skojarzenie. Zima trochê mo¿e wyciszy, a mo¿e jesien spowoduje zobojetnienie... bo bêdzie du¿o wiatrów, ale innych ni¿ te w lecie...
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2009, 18:36:58 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 09, 2009, 00:22:43 »

W kazdej linii wystêpuj± osobniki z mocniejsz± i s³absza psychik±. Tak jak z dzieæmi, bêdzie piatka rodzeñstwa i kazde bêdzie inne, maj±ce mniej lub bardziej wra¿liw± psychikê.Mam 3 beardedy (matka i jej dwie córki)Wychowywane s± w takich samych warunkach a ka¿da jest zupe³nie inna.Jedni hodowcy (np.  Potterdale) pisz±  ¿e rodzi³y siê u nich wra¿liwe szczeniêta, a inni to ukrywaj±. Podobno u 70% psów które reaguja silnie na ró¿ne d¿wiêki wystêpuje tak¿e lêk PRZED BURZ¡.
90% psów które boj± siê burzy ¿le znosi inne ha³asy. A tak¿e 70% psów zdradzajacych w badaniach klinicznych fobie zwi±zane z d¿wiêkami lub burz±, cierpi takze na czêsto niezdiagnozowany lêk przed separacj±.
Jeden pojedyñczy grzmot wystarczy by wywo³aæ u niektórych psów niespokojne chodzenie w tê i z powrotem, ¶linienie siê ,trzêsienie,. Psy z siln± fobia przed burza mog± wpadaæ w panikê. Najlepiej psu boj±cemu siê burzy zapewniæ bezpieczny azyl.Mo¿e byæ klatka, je¶li pies czuje siê w niej komfortowo. Wiele psów na swoj± ulubiona :przystañ w czasie sztormu" wybiera WANNÊ.Je¶li zauwa¿ysz niepokoj±ce sygna³y stresu u psa( ¶linienie, trzêsienie, szybkie mruganie oczami, niezwyk³± czujno¶æ, wylizywanie ³ap,nadmierne przyklejanie siê do w³a¶ciciela)dopilnuj by wybrane przez psa miejsce schronienia by³o dostêpne zawsze, gdy zapowiadaj± burze lub gdy widzisz oznaki stresu- psy sa czêsto lepszymi prognostami pogody ni¿ lokalne wiadomo¶ci.W czasie burzy w atmosferze zwiêksza siê poziom elektryczno¶ci statycznej. Wed³ug pewnej teorii- naelektryzowane powietrze moze wywo³ywaæ bolesne wy³adowania u psów, zw³aszcza tych które maj± d³ugie lub gêste futro. Niektórzy badacze twierdz± , ze psy chowaj± siê w wannach, kabinach prysznicowych i za sedesami, gdy¿ kanalizacja w tych miejscach zapewnia uziemienie. By dowiedzieæ , czy elektryczno¶æ statyczna  jest czynnikiem wp³ywajacym na strach twojego zwierzêcia , wytrzyj go przed nastêpna burz± antystatyczn± szmatk± do odzie¿y- mo¿esz dostrzeæ ró¿nicê. Niejaki dr.DODMAN twierdzi ¿e wiele psów jest wniebowziêtych gdy w czasie burzy wsadzimy je do samochodu i bêdziemy woziæ po okolicy.   

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 09, 2009, 09:29:43 »

90% psów które boj± siê burzy ¿le znosi inne ha³asy. A tak¿e 70% psów zdradzajacych w badaniach klinicznych fobie zwi±zane z d¿wiêkami lub burz±, cierpi takze na czêsto niezdiagnozowany lêk przed separacj±. 
Milka, sk±d wziê³a¶ takie dane? s± ciakawe, choæ nie mogê siê z nimi zgodziæ. Znam osobi¶cie suczkê, z moich miotów z przydomkiem "Cud nad Wart±", która nie reaguje na ha³asy, a na burzê bardzo, w innym przypadku, pies który nie znosi ha³asów, boi siê huków, na burzê nie reaguje.
W ¿adnym ze znanych mi przypadków psów, które wykazywa³y lêk przed burz±, nie zauwa¿y³am lêku przed separacj± (by³y tego nauczone w wieku szczeniêcym. Bearded Collie jest silnie zwi±zany z w³a¶cicielem, i naukê pozostawania w domu nalezy przeprowadziæ od razu, za szczeniaka!).
Nie znam tak dobrze innych ras, st±d byæ mo¿e inne moje spostrze¿enia, proszê Milka, ode¶lij mnie/nas do tych lektur, bo chcia³abym je dok³adniej poznaæ.

Ciekawe s± te¿  i skuteczne Twoje rady, co robiæ gdy.. z praktyki wiem, ¿e niektóre z nich rzeczywi¶cie skutkuj±, choæ nie zna³am ich etiologii... nie wiedzia³am dlaczego, ale to co piszesz, brzmi logicznie, poczytam wiêcej z tekstów przytoczonego autora. 

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 09, 2009, 09:56:04 »

Je¶li siê nie mylê to z ksi±¿ki, o której pisa³am. Zacze³am ja czytaæ pod tym k±tem w³a¶nie.

Co do elektryzowania - to przecieranie antystatykiem psa i samochodu wewn±trz radz± te¿ w przypadku choroby lokomocyjnej Ponoæ niektóre psy bardzo ¼le siê czuja w³a¶nie ze wzglêdu na "naelektryzowanie" otoczenia. Wypróbujê na Deepie, co szkodzi spróbowaæ. Ale burzy on siê w ogóle nie boi, zupe³nie nie zauwa¿a.
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 09, 2009, 11:39:04 »

Dane s± z ksi±¿ki Nicole Wilde   " Mój pies siê nie boi". polecam. Wielu w³a¶cicieli psów cierpiacych na fobie zwiazan± z burz± wspiera siê podawaniem psom lekarstw zawsze przed spodziewana burz±.Niektóre z nich uspokajaj± cia³o, lecz nie umys³, co moze skutkowaæ ekstremalnie przerazajacym do¶wiadczeniem dla psa, który przezywa strach, lecz nie moze zareagowaæ fizycznie. Ostatnie badania sugeruj± lepsze rozwi±zanie. Melatonina jest naturalnym hormonem regulujacym zegar biologiczny cz³owieka, podczas badañ udowodniono ¿e u³atwia ona sen.Melatonina nie jest ¶rodkiem uspokajaj±cym, nie sprawi ze twój pies bêdzie mieæ szklane oczy i zostanie wyra¿nie przymulony. Ale moze sprawiæ , ¿e pies stanie sie bardziej zrelaksowany i mniej przejêty tym co dzieje siê wokó³. Dr Aronson zastosowa³a melatoninê na swojej siedmioletniej suczce bearded collie i zanotowa³a niezwyk³e efekty" Zamiast biegania po domu , sikania, kopania w dywanie z dzikim wzrokiem w oczach- po prostu przesta³a siê baæ"melatoninê mo¿na podac tylko po konsultacji z lekarzem weterynarii.Dzia³a przez kilka godzin, a organizmy psów nie przyzwyczajaj± sie do niej
Mo¿na spróbowaæ psa odwra¿liwiæ. Poniewa¿ dzwiêk jest g³ównym czynnikiem którego boj± siê psy i jest naj³atwiejszy do odtworzenia , odwra¿liwienie psa na d¿wiêk grzmotu powinno byæ pierwsz± rzecz± któr± zrobisz. W internecie mo¿na kupiæ p³yty CD z nagraniami odg³osów burzy. Zacznij z psem przebywajacym w du¿ej odleg³o¶ci od g³o¶ników stereo a tak¿e od ca³kowicie wyciszonej g³osnosci, która stopniowobêdziesz zwiêkszaæ, dopóki nie zauwa¿ysz znaku( spojrzenia psa, drgniêcie ucha) ¶wiadcz±cego o tym ¿e pies s³yszy d¿wiêk.Pozostaw na tym poziomie g³o¶no¶æ, ustaw na autopowtarzanie i pozostaw sprzêt grajacy przez 24 godziny.Nastêpnego dnia zwiêksz odrobinê g³osno¶æ i znów pozostaw na 24 godziny. Rób tak dalej , zawsze upewniaj±c siê ze pies nie jest przestraszony zwiêkszeniem poziomu g³o¶no¶ci (je¶li siê zaniepokoi wróæ do ni¿szej g³o¶no¶ci na kolejne 24 godziny) a¿ dojdziesz do ha³asu o natê¿eniu podobnym do odg³osu grzmotu.
Uwaga: w czasie procesu odwra¿liwiania najlepiej by³oby by twój pies nie do¶wiadczy³ prawdziwej burzy, sprawd¿ prognozê pogody i zaplanuj æwiczenia z wyprzedzeniem. Gdy pies czuje siê komfortowo przy g³o¶no¶ci odpowiadaj±cej prawdziwemu grzmotowi, nadszed³ czas by stworzyæ mu dobre skojarzenia z dzwiêkiem. W³±cz CD i pobaw siê z psem w przeci±ganie, dawaj smako³yki,,Przestañ wykonywaæ te czynno¶ci w momencie wy³±czenia nagrania.. czêste powtarzanie tego cwiczenia zaowocuje tym, ¿e pies stanie siê szczê¶liwy i podniecony za ka¿dym razem, gdy us³yszy d¿wiêki burzy p³ynace z odtwarzacza.

Pozdrawiam

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 09, 2009, 11:39:38 »

Tak tylko nadmieniê, aby nie sprawiaæ wra¿enia które samo mo¿e siê nasun±æ czytaj±cym o Bearded Collie, a nie znaj±cym tej rasy jeszcze za dobrze.
Bearded Collie to pies o czu³ej psychice, wrazliwy ale jednocze¶nie odwa¿ny, jednak pozbawiony agresji. Nie strachliwy ani tchórzliwy.
Sytuacje i problemy dotycz± okre¶lonych dni/przypadków, ale nie s± "standardem" w rasie. Czy dzi¶ czê¶ciej w rasie notuje siê egzemplarze strachliwe? niestety nie znam wystarczaj±cych danych, które pozwoli³yby na tak daleko id±ce wnioski. Statystyka (a wiêc i procenty) s± bezwzglêdne, i trzeba naprawdê okre¶lonych danych, aby ¶mia³o stawiaæ takie prognozy. Inaczej robimy krzywdê rasie i ludziom, wprowadzaj±c ich w b³±d.

Bearded Collie to pies pasterski, weso³y, chetny do pracy, który musi okie³znaæ stado owiec, nie zawsze mi³e i grzeczne, a wiele z naszych Bearded Collie piêknie zdaje te testy, i nie spotka³am siê z reakcj± ucieczki, a ew. zobojetnienia, czy braku uwagi, ale najczê¶ciej - dzielnie te testy zdaj±, tak tu w Polsce jak i w GB oraz w Szwecji (wspominam o krajach, z których mam wiarygodne informacje).

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 09, 2009, 11:49:41 »

odpowiadaj±c na post Milki. Dziêki, rady warto sprawdziæ, szczególnie melatoninê, choæ mo¿e jest przereklamowana, pozosta³e s± niestety tak absorbuj±ce ¿e... tylko dla wytrwa³ych, jakkolwiek, pewnie jak ma kto problem - warto.

Ja kiedy mam ma³e, m³ode zwierzê, zawsze pokazujê im burzê, ¿e sama j± lubiê, bo oczyszcza zazwyczaj duszne powietrze, to ja osobi¶cie podchodzê do niej nie z lêkiem, a oczekiwaniem spe³nienia mojego marzenia - od¶wierzenia powietrza.
Psiaki czuj±c moje nastawienie, podejmuj± je tak samo jak ja. To samo robiê maj±c szczeniaki w sylwestra. Syn wychodzi przed dom i puszcza bezpiecznie petardy, a ja z maluchami w oknie ogl±damy i podziwiamy, a ja g³osem, okrzykami rado¶ci dajê im sygna³, ¿e takie co¶, to jest rado¶æ i nie mniejszy huk, ni¿ ich szczekanie przed wyj¶ciem na spacer. Zazwyczaj nie boj± siê potem ani wystrza³ów ani burz.

Zdarzy³o siê jednak, ¿e Bounty, która burzy ani wystrza³ów siê nigdy nie ba³a (6 lat) w tym roku, choæ nie za ka¿dym razem w czasie burzy wyra¼nie okazywa³a zaniepokojenie. Co to by³o? nie wiem, stara³am siê to ignorowaæ, choæ jednocze¶nie pozwoli³am byæ jej blisko mnie i siê przytuliæ.
Przy ostatnich burzach, ju¿ nie zauwa¿y³am tego objawu, mo¿e wiêc niektóre burze w tym roku by³y wyj±tkowe?

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 09, 2009, 13:00:35 »

Ma³gorzata-  strachliwo¶æ nie jest standardem w rasie, ale zdarza siê niestety coraz czê¶ciej co mo¿na zaobserwowaæ.I nie chodzi tu o wprowadzanie w b³ad ludzi którzy tej rasy tak dobrze nie znaj±.lepiej chyba ¿eby nabywcy szczeni±t wiedzieli jak z dan± ras± pracowaæ.
Nie mamy pod lup± przecie¿ wszystkich birdi. Przecie¿ takie problemy zdarzaj± siê u wielu psów ró¿nych ras nie tylko birdi.Bearded to pies pasterski- zgoda, tylko ile z nich robi to co powinno? Fajnie je¶li sprawdza siê w sporcie, ma super zajêcie i jest zadowolony. A co robi ten jeden bearded czekaj±cy ca³y dzieñ na w³a¶ciciela a¿ wróci z pracy?
Raczej nie mo¿emy, wrêcz nie powinni¶my siê porównywaæ do birdi z GB, czy ze Szwecji. U nas nikt nie kupuje birdi do pracy. Ja przynajmniej takich nabywców nie znam.Do g³owy by mi nie przysz³o ¿e mogê szkodziæ tej cudownej rasie. Jedynie ¿yczy³abym sobie ¿eby te psy trafia³y ¶wiadomie do ludzi , którzy znaj± plusy i minusy posiadania takiego psa.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2009, 13:23:59 wys³ane przez Milka » Zapisane

Pozdrawiam

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 09, 2009, 22:28:55 »

zdarza siê niestety coraz czê¶ciej co mo¿na zaobserwowaæ.
(strachliwo¶æ)
MIlko, ja nie zauwa¿am tego o czym piszesz, ¿e strachliwo¶æ w rasie wystêpuje czê¶ciej ni¿ dotychczas, a kontakty mam do¶c rozleg³e, i w tym roku mia³am niew±tpliw± przyjemno¶æ bycia w Anglii i spotkania tam wielu beardie (ponad 200) i najstarszych, najlepszych hodowców tej rasy.

Nie zgodzê siê równie¿, i tu stanowczo, ze zdaniem:
Raczej nie mo¿emy, wrêcz nie powinni¶my siê porównywaæ do birdi z GB, czy ze Szwecji. U nas nikt nie kupuje birdi do pracy.
A dlaczego nie? dlaczego nie powinni¶my! wrêcz przeciwnie!
Moje psy pochodz± w³a¶nie z Anglii i Szwecji (Bounty ojciec, Effie mama i tato, Greg - ojciec, Boogie - mama szwedka, ojciec brytyjczyk, obecnie mam psa Oliviera, którego matka jest szwdk± z tytu³em CH.GB i ojcem jest angielski pies), ca³a rasa pochodzi z wysp, wzorzec tworzyli Anglicy, obowi±zuje na ca³ym ¶wiecie ten sam, wiêc dlaczego mam siê nie porównywac do nich? dlaczego nie porównywac siê do najlepszych? nie bardzo rozumiem..
Na ca³ym ¶wiecie tylko garstka Beardie pracuje jako pasterze, czê¶æ bawi siê w to trochê, reszta, to psy towarzysz±ce, co choæ ró¿ni siê od pierwotnego przeznaczenia, to nie do koñca tak bardzo. Beardie - to towarzysz pasterza.

Jesli masz tak± wiedzê, i takie do¶wiadczenie, i¿ z ca³± odpowiedzialno¶ci± piszesz (bo to publiczny temat), ¿e Bearded Collie obecnie s± strachliwe, to smutne, musia³a¶ mieæ pecha i kontakt w³a¶nie z takimi egzemplarzami.
W ka¿dej rasie s± linie, w ka¿dej rasie zdarzaj± siê bardziej i mniej udane kojarzenia i egzemplarze, ale aby mówiæ o rasie jako ogóle, trzeba mieæ naprawdê dok³adne dane wiêkszo¶ci hodowli wszystkich krajów z krajem pochodzenia rasy na czele.
I tu chylê czo³a, bo moja wiedza nie ogarnia wszystkich hodowli ¶wiata, a jedynie jego czê¶æ, wiêc mo¿e siê mylê. Jakkolwiek, nie s±dzê, aby rasa jako taka by³a "zepsuta", a raczej, ¿e zdarzaj± siê nieudane kojarzenia, czy hodowle. Jestem daleka od generalizowania wszytskiego.

Cieszy mnie natomiast, ¿e nie dotyczy ten problem na razie linii które mam w swojej hodowli.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2009, 22:56:55 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 10, 2009, 01:35:35 »

Nie w±tpiê w twoje rozleg³e kontakty. Spostrze¿enia moje s± niestety takie jak opisa³am.Nie wszyscy siê musz± z tym zgodziæ. Widujê na wystawach strachliwe beardedy (z bardzo znanych i cenionych hodowli) wiêc dlaczego mam udawac ¿e tego nie ma.
Nie mo¿emy sie równac do Anglii,wed³ug mnie  choæby dlatego ¿e u Nas nie spotkamy 200 beardedów za jednym zamachem . Kiedy¶ pisa³a¶ ¿e w Anglii rodzi siê ko³o 700-800 birdeci±tek rocznie. Ile u nas?  tam maj± z czego wybraæ te najlepsze egzemplarze.Testy pracy instynktu pasterskiego piszesz ze z powodzeniem zaliczaj± iPolskie birdi.  Ile  psów zaliczy³o?Chyba a¿ 5 sztuk. ( mo¿e siê mylê?) A gdzie widaæ nasze birdi na jakichkolwiek zawodach na ¶wiecie.Ale nie o tym mia³o byæ... Chcia³am pomóc a wysz³o ¿e siê czepiam.   

Pozdrawiam

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 10, 2009, 08:57:33 »

Chciałam pomóc a wyszło że się czepiam.   

Ja tak nie uwazam, kazdy ma prawo do wlasnego zdania i jego wyrazania. A od czego jest forum, jesli nie od wymiany pogladow i dzielenia sie wiedza?

Jesli chodzi o moje zdanie to nie potrafie stwierdzic, ze np. strachliwych beardie jest coraz wiecej, bo nie mam porownania do tego co bylo kiedys, no i te, ktore spotykam to tylko czesc populacji. Ale faktem jest, ze takie beardie mozna spotkac na ringach i... niestety zdarza sie im wygrac, Najgorsze jednak jest to, ze takie psy sa uzywane w hodowli, a powinny byc z niej wykluczone.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 12, 2009, 19:08:25 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 10, 2009, 10:14:50 »

Testy pracy instynktu pasterskiego piszesz ze z powodzeniem zaliczaj± iPolskie birdi.  Ile  psów zaliczy³o?Chyba a¿ 5 sztuk. ( mo¿e siê mylê?)
Milko, zaliczaj±, i tyle ich, ile przyst±pi³o do tych testów, i piszê tu o tych które znam. I nie musi byæ ich wiele, bo nie generalizujê, ¿e wszystkie czy 90% a te, które przystêpuj±. W tym ró¿ni± siê nasze wypowiedzi. Równie¿ z mojej hodowli pies dzia³a ju¿ jako dogoterapeuta, o czym by³o i pewnie jeszcze bêdzie w innych w±tkach, inny te¿ zda³ te testy (np. Rafi www.zdomuetny.pl. Psy po moim Gregu w Szwecji zaliczy³y nie tylko testy pasienia, ale równie¿ behavioralne w tym "noise aware". Nie jest ich setki, bo tylu siê nie dochowa³am, ale jestem z miotów które ode mnie wysz³y naprawdê zadowolona, i jak co niektórzy starzy hodowcy mi powtzrzaj±, powinnam byæ z tego dumna.

A gdzie widaæ nasze birdi na jakichkolwiek zawodach na ¶wiecie.
Chyba s³abo sledzisz w±tki które bezpo¶renio nie s± Ci bliskie. Duches Montebello Smartness - odsy³am na stronê hodowli www.farmarens.se, oraz Double Happy Smartness (10 najlepszy pies 2008 roku w Szwecji!) - odsy³am na stronê w³a¶cicieli http://www.beardedstars.se/

Równie¿ szczeniêta po Gregu (notabene - champion Danii) dobrze sobie radz±, co mo¿na znale¿æ i poczytaæ na stronie hodowczyni: www.svassas.com (miot na B) no i zapomnieæ nie mo¿na o szczeniêtach po Bassie'm (Basie of Slavic Charm) i Cherry (Cherry Parfait Of Smartness)! wiêcej na www.amberose.pl ....
dla przyk³adu - w±tek... http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=426.0
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2009, 10:23:18 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 10, 2009, 10:45:48 »

Wydaje mi sie, ze Milce chodzilo raczej o zawody sportowe, a nie o wystawy. Ale i tu kilku potomkow Grega i Basiego z powodzeniem startuje w zawodach obedience (Szwecja), nie jest ich moze wielu, ale zawsze to cos

A tak poza tym to troche odeszlismy od tematu watku...

Pozdrawiam,
Iwona
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cinemak ultrawinterfell mundonovelas fenixlife shd