Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
Birdo³kowe VIDEO-info
>
VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
(Moderator:
Iwona
) >
Skrawek
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Skrawek (Przeczytany 6038 razy)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
Skrawek
«
:
Grudzieñ 04, 2008, 20:01:14 »
Na pocz±tek sesja klikerowa, chocia¿ to jeden z ostatnich filmików, jakie robili¶my
Ale jestem w trakcie wrzucania na net - jak kolekcja siê powiêkszy, bêdziemy siê chwaliæ dalej
http://www.youtube.com/watch?v=sVOMEanT_LY
Te filmiki wrzucamy tak pó¼no, bo wczoraj debiutowali¶my z naszym szkockim zespo³em i by³a maaaaaaaasa roboty. Ale ju¿ teraz mo¿emy skupiæ siê ca³kowicie na skrawkowym samochwalstwie
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
Odp: Skrawek
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 04, 2008, 20:35:33 »
Moje sliczne malenstwo
Czekam na cd. skrawkowego samochwalstwa!
Pozdrawiam,
Iwona
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 04, 2008, 20:39:47 »
No to jeszcze filmik z naszych wspólnych pocz±tków - Skrawu¶ i ¶nieg
http://www.youtube.com/watch?v=LOS1dQG4xHs
Na razie wiêcej nie ma, ale robimy co w naszej mocy
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 07, 2008, 15:07:14 »
No to kolejna sesja klikerowa - chyba najwa¿niejsze dla Skrawka polecenie czyli 'nie rusz'. A przy okazji 'we¼'. Dla mnie dwa chyba najwa¿niejsze polecenia, w ogóle niejedzenie bez pozwolenia chcia³abym osi±gn±æ najbardziej. W mie¶cie pe³nym syfów le¿±cych na ulicach oraz w¶ród takich czy innych osób uszczê¶liwiaj±cych na si³ê cudzego psa..
http://www.youtube.com/watch?v=tEKzvxENmCQ
Jakby co, to dopiero nasza pierwsza sesja 'nieruszowa'. Mam nadziejê, ¿e z czasem bêdzie coraz doskonalej
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 07, 2008, 18:03:35 »
super maluch i super Pañcia!
ja ze swojej strony, wiedz±c jak ³ase s± Bordo³ki na nasze pochwa³y i nasze zadowolenie i rado¶æ - chwali³abym troszkê wiêcej g³osem i g³askaniem, tuleniem itp. i bardziej ekspresyjnie wyrazi³abym swoje zadowolenie z dobrze wykonanego zadania :-)
Kiedy moja Bounty by³a malutka jeszcze, w pewnym momencie na spacerze zaczê³a okr±¿aæ mnie i pozosta³e psy. Rozbawi³o mnie to i ucieszy³o (instynkt pasterski), g³o¶no siê za¶mia³am (bo ¶miesznie to wygl±da³o w wydaniu malucha) zaklaska³am w d³onie mówi±c: super Bounty, super!!! ona podbieg³a, ja ja utuli³am powtarzaj±c s³owa zadowolenia. Efekt? ... do dzi¶ to robi, kiedy tylko dam sygna³, i¿ siê tego spodziewam (powiem: kó³eczko Bountula lub co¶ podobnego, ...¶mieszne, ale ta czynno¶æ nie ma komendy) lub kiedy ona sama chce wywo³aæ u¶miech na mojej twarzy
one po prostu kochaj± byæ kochane...
www.smartness.com.pl
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Grudzieñ 07, 2008, 19:00:48 »
Na razie to on jest ³asy.. W sensie ³asuch - tyle ¿e wybredny. Nawet klikerowa sesja nam nie wysz³a parê razy, bo poszukiwali¶my nowych smako³yków - sucha karma okaza³a siê be
Ale tulanie i chwalenie on dostaje pod koniec sesji zawsze. Na razie sama jestem troszkê spiêta jeszcze, nie wiem czy dobrze robiê itp. Mam nadziejê, ¿e uda nam siê pój¶æ do jakiego¶ przedszkola na kurs, wtedy bêdê siê pewniej czuæ w czasie sesji
Ogólnie staram siê chwaliæ jak mogê. Mam nadziejê, ¿e Skrawu¶ nie czuje siê niedopieszczony
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Grudzieñ 07, 2008, 19:34:07 »
zapewne nie
, nie chcia³am, aby to brzmia³o jakby¶ go nie chwali³a, bo go chwalisz, to by³y tylko takie sugestie, zdajê sobie sprawê z tego, ¿e to by³o nagranie, i nie wszystko poka¿e, ale te¿, ¿e ogl±daj± to forum i inne osoby, warto, aby wszyscy wiedzieli, ¿e Bearded Collie jest ³asuchem na jedzonko, ale chyba jeszcze wiêkszym na... serce
i nasz± rado¶æ.
co do techniki itd... Anecia chyba mo¿e powiedzieæ wiêcej... mnie siê wydaje OK... ale przyznajê, nie znam siê szczególnie dobrze na kilkierowej metodzie... ot, wiem co to jest i na czym polega...
www.smartness.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #7 :
Grudzieñ 07, 2008, 19:54:46 »
Super Fru, ze pracujesz ze skrawkiem i uczysz go dobrych manier
Fajnie by by³o gdyby wszyscsy w³a¶ciciele to robili. Ale mam kilka uwag. Wg mnie troszeczkê za pó¼no podawany jest smako³yk w nagrodê. D¼wiek klikera nie jest nagrod± tylko wzmocnieniem nagrody a wiêc w³a¶ciwie klikniêcie powinno byæ po³±czone od razu z podaniem nagrody. On jest teraz jeszcze taki ciapowaty wiêc i mniej energiczny ale w pierwszym filmie jest klik i siêgasz po nagrodê a w tym czasie maluch np zmienia pozycjê. Nastêna uwaga w tak wczesnym okresie staramy siê nie uczyæ zbyt wielu komend na raz i po wykonaniu ka¿dej nagradzamy : siad nagroda, ³apka nagroda a nie siad, ³apka i dopiero nagroda.
Brakuje mi tez to o czym wspomnia³a Gosia nagrody w formie króciutkiej pieszczoty czy pog³askania oraz nagrody s³ownej wypowiadanej odpowednim tonem "Tak dobrze, tak dobry piesek" itp. To jest bardzo potrzebne i przydatne, kiedy w trakcie nagradzania chwalisz psa. Kiedy zaczniesz mniej uzywaæ smako³yków i klikera zawsze nagrod± bêdzie dobre s³owo , które smacznie bêdzie siê kojarzyæ i dotyk który bêdzie przyjemny.
I ostatnia uwaga , wydaje mi siê, ze na tym etapie nie jest dobre aby¶ uczy³a komendy nie rusz "z rêki". Ta rêka podaje teraz smako³yk, jak szczenie bêzie wiedzia³o kiedy jest nagradzane a kiedy to æwiczenie, nagradzanie z takiej rêki "niepewnej" nie bedzie takie pe³ne i super zachecaj±ce. Jesli we¿miemy pod uwage kwestiê, ze np. za siad ma byc podana nagroda wraz z kliknieciem , nie ma tam miejsca ju¿ na komendê we¼. Wiêc lepiej narazie uczyc komendy we¼ tylko odno¶nie smako³yka lez±cego na ziemi.
Pomimo moich "ALE" i tak jeste¶cie wspaniali i z zadro¶ci± patrzê na pierwszego faceta , w którym zakochalam siê od pierwszego wejrzenia
Pracujcie dalej, wielka przyjemno¶æ na was patrzeæ.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Grudzieñ 07, 2008, 20:48:13 »
Ma³gosiu: wcale nie odebra³am Twoich s³ów jako krytyki, chcia³am tylko przybli¿yæ te sprawy 'zakulisowe', których nie ma na nagraniu
Bardzo jestem wdziêczna wszystkim za cenne rady, bo to mój pierwszy 'w³asny' pies i chcia³abym go jak najlepiej wychowaæ, a z Wasz± pomoc± to du¿o ³atwiejsze ni¿ mi siê zdawa³o
Anetko: wielkie dziêki za rady i krytyczne spojrzenie
Postaram siê zastosowaæ je w praktyce, zw³aszcza te odno¶nie komendy 'we¼'.
Tylko jedna rzecz, z któr± trudno mi siê zgodziæ - apropos dzwiêku klikera i podania nagrody. Na podstawie wszystkiego, co czyta³am o tej technice d¼wiêk klikera nie musi nastêpowaæ w jednym czasie z nagrod± - przecie¿ po to siê przed uczeniem komend 'w³±cza' kliker, aby pies wiedzia³, ¿e po klikniêciu dostaje smako³yk. Niezale¿nie od czasu, jaki minie pomiêdzy jednym a drugim [oczywi¶cie nie mówimy o godzinach
]. D¼wiêk klikera nie tyle jest wzmocnieniem nagrody, co jej zapowiedzi± i jest dla psa jednoznaczny. Nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e nagroda bêdzie, i tego siê trzymamy
Æwiczy³am ze Skrawkiem to 'w³±czanie' klikera w kilku sesjach zanim zaczê³am cokolwiek i przy pierwszym æwiczeniu 'siadu' ju¿ wiedzia³ o co chodzi. Zauwa¿y³am to równie¿ na podwórku, ¿e je¶li tu¿ po sikaniu kliknê, to on odruchowo odwraca g³owê w moj± stronê i przychodzi po nagrodê. Nie chcê nad nim staæ kiedy siê za³atwia, bo to chyba nie jest dla niego komfortowa sytuacja. A skoro jestem w pewnej odleg³o¶ci, to trudno by³oby podaæ nagrodê razem z klikniêciem. Fakt, ¿e nie powinno siê zwlekaæ z podawaniem nagrody, ale czasami takie jednoczesne K/S jest trudne. Nie chcê te¿ trzymaæ w d³oni zapasu smako³yków, bo zauwa¿y³am, ¿e on czasem jak siê nastawi na to, ¿e w d³oni co¶ jest, to kiedy d³oñ jest pusta odechciewa mu siê æwiczeñ
Muszê te¿ zacz±æ pracowaæ nad utrzymywaniem zarz±dzonej pozycji. Do tej pory æwiczenie siadu nie mia³o czê¶ci 'wytrzymaj' i komendy zwalniaj±cej, bo chcia³am nas oboje oswoiæ z tresur±. Ale po przeczytaniu kilku postów w rozmaitych w±tkach u¶wiadomi³am sobie, jak wa¿na jest ta czê¶æ i zacznê nad ni± teraz pracowaæ.
No i oczywi¶cie masz racjê je¶li chodzi o ilo¶æ komend uczonych na raz. Ja siê czasem zapêdzam w moim entuzja¼mie i takie zlepki 'siad, ³apka' mi siê wymykaj±, ale staram siê tego unikaæ
Dziêki za wszelkie uwagi - oby ich by³o jak najwiêcej
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Grudzieñ 08, 2008, 11:23:15 »
no to mamy zapowiedz championa OBEDIENCE
liczê na to...
www.smartness.com.pl
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
catziee
madagaskar
k-l