Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Sposób na niejadka
Strony:
1
[
2
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Sposób na niejadka (Przeczytany 17245 razy)
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Sposób na niejadka
«
Odpowiedz #15 :
Grudzieñ 03, 2008, 18:50:16 »
Przeczyta³am wasze posty i jakbym widzia³a siebie przez ostatnie 3 lata. Tak w³asnie 3 lata walczy³am z Ballu z jedzeniem. Jest chuda i by³a jeszcze bardziej, ale to nic. Jakie¶ 2 miesiace temu wypowiedzia³am jej wojnê i ca³kowicie zmieni³am punkt widzenia i zachowania. Przesta³am przejmowaæ siê jej jedzeniem. Oprócz tego, ze je¶li nie zjada³a swojej karmy nie dostawa³a tego dnia nic innego nawet smako³yków, przede wszystkim pouklada³am sobie wszystko w g³owie i stweirdzi³am , ze skoro nie chcesz je¶æ to nie jedz , bedziesz g³odna, najwy¿ej nie bedziemy je¿dziæ na wystawy, powiedzia³m do g³osno do Ballu i doda³am, ze znajdê sobie zamienniczke do wyjazdów na wystawy. Chyba podzia³a³o, bo je normalnie . Jad³a Hillsa ale ze wzglêdu na to, ze za bardzo nie chce na nim przytyæ przestawi³am j± na Bozitê i te¿ je i dostaje równie¿ smako³yki, wiêc chyba op³aca³o siê .
Jestem w 100% przekonana, ze bardzo du¿o zale¿y co siedzi w naszej glowie, im wiêcej trosk i stresów w trakcie jedzenia przenosimy na psa tym jest gorzej. Im wiêcej uza³amy sie i cackamy tym jeszcze gorzej.
Jeszcze jedna wazna uwaga, u hodowcy (u wiêszo¶ci) szczeniêta jedz± w grupie i w³a¶ciwie same siê motywuj±, wiêc kazdy hodowca mówi, ze u niego wszystkie szczeniêta jad³y. Ja zrobi³am ze swoimi eksperyment, gdy mia³y oko³o 6 tygodni, spróbowa³am im podac jedzenie indywidualnie, kazdy osobno i efekt by³ taki, ze tylko jeden zacz±³ je¶æ reszta tego dnia wogóle nie zjad³a mimo, ze by³y g³odne. Nie mog³am dalej siê nad nimi znêcaæ wiêæ wieczorkiem da³am im wspólny posi³ek. Ale od tego dnia staralam siê niektóre posi³ki dawac indywidualnie.
W zwi±zku z powy¿szym uwa¿am, ¿e czê¶æ problemów z jedzeniem wynika z przyzwyczajenia szczeni±t do jedzenia w grupie.
Ballu po przyje¿dzie do mojego domu nie chcia³a wogóle je¶æ z miski (mimo, ze by³a to miska z rodzinnego domu) jad³a tylko z rêki. Nie dajcie siê zapêdziæ swoim psom w "kozi róg"
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #16 :
Grudzieñ 04, 2008, 14:15:59 »
Anetko z pewno¶ci± masz wiele racji, i gdyby mój pies by³ ju¿ doros³y to z pewno¶ci± zrobi³abym tak samo; "chcesz to jedz, nie,to nie", ale bior±c pod uwagê fakt ¿e jest to szczeniak to chyba muszê siê postaraæ ¿eby zjada³ odpowiednio do swojego wieku. A poza tym mam zbyt miêkkie serce i g³odówka nie ma szans.
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Grudzieñ 04, 2008, 20:58:47 »
Z ta g³odówk± to oczywi¶cie nie mia³am na mysli takich ma³ych szczeniat. Bardziej chodzi³o mi oto aby¶cie nie szaleli ze zmianami karm, bo w 90% to nie w tym tkwi przyczyna
. raczej próbowa³abym dodawaæ co nie co do karmy.
I jeszcze to miêkkie serce, wiem o czym mówisz, mnie jest ju¿ ³atwiej Ballu jest doros³a i sama by³a ju¿ matk±, ja te¿ kombinowa³am gdy ona by³a ma³a ale wiem, ze z nastêpnym szczeniêciem ju¿ nie bêdê tak szaleæ.
Ju¿ nie dam sie tak sob± manipulowaæ, o NIE
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #18 :
Grudzieñ 05, 2008, 22:19:00 »
tyle ju¿ napisano ¿e.. dodawaæ trudno
ale wstawiam odsy³acz do podobnego tematu, który ju¿ by³ poruszany:
http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=91.0
... i tylko dodam...Bearded Collie bardzo lubi± manipulowaæ w³a¶cicielami... i robi± to bardzo czêsto w³a¶nie poprzez miskê. Nie uda ich siê oszukaæ, my¶l±c, ¿e im nie poka¿emy w³asnych trosk... one nas prze¶wietlaj± jak RTG
i dot±d bêd± to robi³y, dok±d w naszym sercu rodziæ siê bêdzie troska o to, ¿e nie jedz± ... Beardie patrzy nie na postawê a w ... serce
www.smartness.com.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #19 :
Styczeñ 02, 2009, 10:50:32 »
Chcia³am podziêkowaæ za wszelkie wskazówki dotycz±ce ¿ywienia. Mój Dizelek ma ju¿ trzy miesi±ce, na pocz±tku marudzi³ przy karmie (RC) ale jej nie zmieni³am, skorzysta³am natomiast z waszych porad, je¿eli marudzi to do karmy dodajê ³y¿kê jogurtu naturalnego, lub odrobinê roso³ku ale hitem jest ziemniaczne pure. Poza tym suche te¿ je i marudzenie zdarza mu siê tylko od czasu do czsu. Jestem ciekawa jak jedz± wasze Amberoski. Pozdrowienia dla wszystkich.
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #20 :
Styczeñ 02, 2009, 23:34:16 »
Skrawek je. Zostalismy przy RC vetowym, ale suchego nie bardzo chce dotykac
Najczesciej dostaje parê ³y¿ek roso³u ugotowanego na kurczaku i rapkach, czasem gotowan± marchewkê, czasem jedno i drugie. Najczê¶ciej zostawia oko³o ³y¿kê karmy, nie wiêcej. Taki foszek
Je¶li zostawi wiêcej, robiê z nim sesjê klikerow± i ani siê obejrzy, a zjada wszystko, tyle ¿e po trochu, w ramach nagród
¯eby nie by³o, ¿e tylko on mn± manipuluje
W ¶wiêta wa¿y³ 9 kg wiêc nie jest ¼le
Za parê dni kolejne szczepienie, wiêc bêdzie nowe wa¿enie i zobaczymy, jak malucha przybywa
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 57
«
Odpowiedz #21 :
Styczeñ 03, 2009, 07:37:30 »
Brock jest "ustawiony" na Eukanubie. Praktycznie nie mamy problemu z jedzeniem, choæ dla urozmaicenia od czasu do czasu do karmy dodajemy odrobinê roso³u lub gotowanego miêska z kurczaka. Zdarza siê do¶æ czêsto ¿e nie zjada ca³ej porcji, ale nie panikujemy -zabieramy michê
21.XII wa¿y³ 9,5kg. W przysz³ym tygodniu bêdziemy u weterynarza i zobaczymy czy utrzymuje tempo przyrostu wagi, bo wzrostu na pewno
Pozdrawiamy ca³± rodzinkê amberosow± oraz wszystkich mi³o¶ników BC.
¯yczymy Szczê¶liwego Nowego Roku!!!
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 03, 2009, 07:41:06 wys³ane przez Mavi
»
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Styczeñ 05, 2009, 21:44:59 »
Polecam fajny sos witaminowy Belgijskiej firmy pod nazw± VIYO . Wystêpuje w wersji puppy, adult i senior. Kosztuje oko³o 15 z³ za 500ml. Jest bardzo smaczny i moze byæ przej¶ciowym sposobem na niejadka. Ten sosik mozna podawaæ polewaj±c karmê albo poprostu do picia. Ale zaznaczam, ze trzeba traktowac go przej¶ciowo lub dorywczo bo jest to dodatkowa porcja witamin . Moje pisiurki bardzo siê nim zajada³y.
www.bearded-collie.pl
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #23 :
Luty 18, 2009, 18:51:45 »
Tak mi siê przypomnia³o, ¿e mia³am siê pochwaliæ
Skrawu¶ po zastosowaniu kuracji roso³kowo-rapkowej dosta³ eee.. jakby to elegancko okre¶liæ.. wariactwa? na punkcie jedzenia
Aktualnie je szybciej ni¿ Pinat uwieczniony na jednym z filmików przez Agate
Patrzy na mnie z wyrzutem je¶li ¶miem po przyj¶ciu z pracy zaj±æ siê czym¶ innym ni¿ przygotowaniem mu ¿are³ka, a nastêpnie zanim zd±¿ê usi±¶æ na fotelu, miska jest ju¿ wyczyszczona. A¿ sprawdza³am 5 razy, czy przypadkiem nie dajê mu zbyt ma³ych porcji
Do RC Vetowego dodajemy mu na zmianê 3 ³y¿ki roso³u z kury lub wywaru z rapek. Ale ostatnio nawet suche zjada
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #24 :
Luty 18, 2009, 20:14:49 »
Wiesz ja te¿ wolê zupkê mamy ni¿ z paczki
. Najwa¿niejsze, ¿e je.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #25 :
Luty 18, 2009, 21:02:34 »
no to ekstra, ¿e siê Skrawiks rozjad³
dobrze, ¿e czasami wcina suche bez dodatków, ¿eby Ci siê nie rozbestwi³: "matka, albo mi dodasz wywarku albo nie wcinam"
chyba, ¿e po prostu filmik razem z Tob± obejrza³ i pozazdro¶ci³ koledze werwy hehe
mój z demona szybko¶ci po jakim¶ czasie sta³ siê maruderem. a obecnie je, ale bez fajerwerków. teraz go na adulta przerzuci³am i jest trochê lepiej. chyba mia³ ju¿ do¶æ papu dla maluchów
Pozdrawiam, AgA
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #26 :
Maj 03, 2009, 19:25:18 »
¯eby nie mieszaæ w temacie 'smaczki do tresury' spytam tutaj. Jako ¿e w³a¶nie zaczê³am paliæ miskê bez wiêkszych obaw o rozwój Skrawka, mam jeszcze pytanie techniczne. Jak pies nie zje, zabieram miskê. Dajê mu 15 minut do namys³u, czy bêdzie jad³, czy nie [w³a¶nie zacz±³ w 12 minucie po¿eraæ
]. Karmiê go dwa razy dziennie i pytanie brzmi - czy pory posi³ków powinny byæ regularne? Mam mu dawaæ je¶æ w miarê mo¿liwo¶ci o tych samych godzinach?
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #27 :
Maj 03, 2009, 19:40:51 »
Moim zdaniem tak. Im bardziej regularnie, tym lepiej zarówno dla psa jak i Ciebie. Pies bêdzie gotowy do posi³ku (jego ¿o³±dek, trzustka, w±troba, nerki etc) i lepiej bêdzie trawi³, a je¶li nie bêdzie jad³, sygna³ dla ciebie, co¶ jest nie tak (obserwowaæ, wyci±gaæ wnioski, konsultowaæ z Krysi± czy kimkolwiek, nawet z wetem).
Dla Ciebie dobre, bo zawsze o tej samej porze bêdziesz siê spodziewa³a kupy :-), i bêdziesz wiedzia³a, kiedy pies musi, a kiedy nie na spacerek, a to wygodne, szczególnie, kiedy jest s³ota i zimno i na d³ugi spacer nie ma ani ochoty ani czasem mo¿liwo¶ci.
nawet ludzie powinni je¶æ regularnie... w tym wzglêdzie nie ró¿nimy siê od zwierz±t.
www.smartness.com.pl
Strony:
1
[
2
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
shd
k-l
cinemak